Korona

Ali ob sproščanju ukrepov na področju turizma in gostinstva prehitro odpiramo penino?

Ljubljana, 11. 05. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tanja Volmut, 24UR Fokus
Komentarji
201

Pričakovanja ob zadnjem sproščanju ukrepov so velika, Slovenci, ki so lani zaradi vladnih bonov reševali turistično sezono, napovedujejo množična potovanja po svetu, še posebej na priljubljeno tradicionalno sosednjo Hrvaško. Pa bodo tujci tako množično prihajali v Slovenijo, da bodo nadomestili izpad domačih gostov? Marjan Batagelj svari pred slabo turistično sezono in napoveduje turistični kanibalizem – ko se bo vsaka država borila za gosta. Lahko slovenski turizem ob tem sploh računa na obisk tujih turistov?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Marjan Batagelj o razmerah v turizmu
    06:19
    Iz 24UR ZVEČER: Marjan Batagelj o razmerah v turizmu
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj čaka turizem?
    03:22
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj čaka turizem?

Epidemiološki ukrepi se sproščajo, tudi na področju turizma in gostinstva. A Slovenci verjetno tokrat ne bodo reševali turistične sezone pri nas. Eden najvidnejših turističnih delavcev in poznavalec svetovnih trendov turizma Marjan Batagelj svari pred klavrno turistično sezono in napoveduje začetek turističnega kanibalizma. Zakaj in kakšen bo pokoronski turizem?

Tako turistični delavci kot gostje se veselijo sproščanja ukrepov.
Tako turistični delavci kot gostje se veselijo sproščanja ukrepov. FOTO: Shutterstock

Zadnji rezultati v boju proti novemu koronavirusu so spodbudni. Batagelj medtem vseeno svari pred klavrno turistično sezono. Zakaj, in ali to pomeni, da prehitro odpiramo penino? "To je prvi korak v normalnost. Ampak druženje ob kavici, odpiranje teras, notranjosti restavracij vendarle predstavlja nek notranji turizem. Pravi turizem in tisto, kar Slovenija potrebuje, je pa globalni gost. Tukaj je pa toliko neznank, da bo ta šampanjec konec turistične sezone zelo grenak," meni predsednik uprave Postojnska jama.

Marjan Batagelj napoveduje turistični kanibalizem, ko se bo vsaka država borila za gosta. Lahko slovenski turizem ob tem sploh računa na obisk tujih gostov? Slovenci verjetno tokrat ne bodo reševali turistične sezone pri nas. Prvi mož Postojnske jame ni ravno optimističen – meni, da je ob zadnjih sproščanjih ukrepov na področju turizma in gostinstva pred nami lahko tudi zelo klavrna turistična sezona. Opozarja pa tudi, da je slovenski turizem še pred enim velikim problemom – to je vprašanje kadrov, ki so zaradi korone izgubili službe. Kaj bi lahko še storila vlada?

Napovedujte tudi, da se bo s sproščanjem ukrepov na področju turizma in možnostjo prostega prehajanja meja začel turistični kanibalizem. Kaj bo prinesel? Batagelj pravi, da Evropa ni znala s tisočerimi uradniki niti pravilno obravnavati panoge turizma, pa tudi ne panoge letalstva. "In če nimamo evropske strategije, potem je logično, da bo marsikatera država, ki živi od turizma Grčija, Italija, Španija sprejemala neke ukrepe, ki ne bodo usklajeni z Evropsko unijo. To pomeni, da se bo vsak boril za svoj trg; niti ne toliko za svojega gosta, ker svoje goste bo vsaka država poskušala zadržati. Če tega Evropa ne ustavi, potem je mi v tem trenutku ne potrebujemo, saj ni znala predpisati niti ene verodostojne listine, s katero bi lahko evropski državljan potoval iz države v državo, v Evropi, kjer je prost pretok blaga, storitev in ljudi."

Kje pa je zdaj tukaj Slovenija? Kje naj bo ob tem napovedanem 'kanibalizmu', ob boju za tujega gosta? Sogovornik odgovarja, da je tukaj Slovenska turistična oranizacija (STO) tista prva, ki bi morala promovirati slovenski turizem, ki da je v tem trenutku drugačen. "Drugačen morda zaradi tega, ker mi nismo neka množična evropska turistična destinacija, pač pa smo gradili na butičnosti – se pravi tam, kjer je manj gostov, kjer se psihološko počutiš varnejšega. In mi smo, ne pozabimo, gradili slovensko strategijo na varnosti. To je bila tista teroristična varnost, tukaj imamo pa zdaj zdravstveno varnost. In nikoli v tem letu nisem slišal, da bi te okužbe prihajale iz turizma. Turistični delavci smo ukrepe torej spoštovali, zdaj pa potrebujemo samo prostor, da delujemo in pa čas."

Batagelj pravi, da se bodo turisti na začetku izogibali mestom, kjer je veliko ljudi. Zakaj in ali je to prednost za Slovenijo? Kolikšno vlogo pa bi pri tem imele boljše letalske povezave s Slovenijo? Nihče si po njegovih besedah v tem trenutku ne želi tja, kjer je razdalja med ljudmi manjša, kjer je veliko ljudi. Tudi v Postojnski jami so tako že ob prvem odpiranju denimo obiskovalce na vlakce posedli na vsak drugi sedež – ravno zaradi tega, da so se počutli varni. Letalske povezave pa so po njegovem mnenju druga napaka Evrope. "Letalski prevozniki pomenijo najprej prost pretok ljudi – tako med kontinenti kot znotraj kontinentov. In nacionalni prevozniki odigrajo tukaj zelo pomembno vlogo, v Sloveniji ga pa sploh nimamo. Katero destinacijo bomo v tem trenutku odpirali in iskali goste z nekega trga? Nemško, špansko, italijansko – katero – če ga nimamo. Torej smo odvisni od dobre volje in subvencije, tudi države, da te linije odpira."

V Postojnsko jamo so se nekoč valile trume tujih turistov, veliko je bilo Azijcev, ki so prihajali v Slovenijo, kar 93 odstotkov njihovih gostov je bilo iz tujine. Ali lahko že letos Slovenja računa na njih – na Korejce, Japonce, Kitajce? Batagelj odgovarja, da nikakor. "Poglejte, toliko ovir, kot je – od viznega sistema, do vstopa v EU. In Azijci niso prišli samo v Slovenijo, oni so imeli balkansko turo. Naj jim nekdo uredi te vizume – za celo balkansko turo, s tako različnimi pogoji posameznih držav, potem pa se tukaj meša še schengensko in neschengensko območje. Teh gostov, 'drobne vzorce', pri najboljši volji ne pričakujemo še najmanj do naslednje pomladi. Da pa ta turizem spravimo na tisto predkoronsko obdobje, pa mislim, da bo trajalo tudi tri ali štiri leta. Ni lepo o tem govoriti ..."

A zakaj je tako pesimističen? Predsednik uprave Postojnske jame pravi, da pri tem pozabljamo, da je tudi tisti, ki je cepljen, ali tisti, ki je prebolel covid-19, varen 'le' šest mesecev. To pomeni, da bo ves čas tukaj neko cepljenje. "Mi o tem virusu ne vemo ničesar, to je bolezen tisočerih obrazov, čeprav o njej beremo čisto vsak dan. In turist postaja malo zmeden, hoče tukaj nek mehurček. Tudi vsi ti Slovenci, ki so potovali na Maldive, v Dubaj, so bili v enem hotelu, resortu. Tam so jim zagotavljali varnost. Tudi vse, kar se je dogajalo čez prvomajske praznike – ko so šli v Istro, v nek luksuzni hotel, pa so jih prišli potem zdravstveni delavci testirat, da so se lahko vrnili v Slovenijo. To ni pravi obraz turizma, to so neki izhodi v sili."

Kakšen bo torej novi, pokoronski model turizma, ki bo primeren tudi za Slovenijo? "Zelo individualiziran – najprej boš moral kot država zagotavljati, da si varna destinacija, da je stopnja okuženosti zelo nizka. In potem, da imaš izredno visoke standarde in da v hotelu oziroma kjerkoli se giblješ, vsi ljudje to upoštevajo. Nemogoče je govoriti, da imamo nek standard, potem pa vsi, ki tukaj živimo, tega ne upoštevamo. Lahko nam včasih gre na živce, ampak stroko pa vendarle moramo poslušati," še poudarja.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trglav
12. 05. 2021 09.38
Ma kaki prehitro, prej prepozno. Seveda pa je potrebno zadostiti ukrepom, predvsem varnostnim razdaljam med mizam in razkuževanju rok. Potem pa inšpekcije na delo! Ne vem, kako si odgovorni razlagajo, da z dostavo na dom okužba ni možna. Saj virusi med transportom ne pocrkajo. Skratka, v gostinstvu je bilo vse skupaj predimenzionirano in Počivalšek, ki naj bi se na gostinstvo spoznal, je tu povsem odpovedal. Ugotovili pa smo, da se spozna na vodo in mineralno vodo. Iz njiju narediš sendvič, oz. šprocar!
zelen
12. 05. 2021 10.03
+1
nič ni odpovedal naredil je točno tako kot je želel-uničenje tamalih gostincev.
Grunf TNT
11. 05. 2021 21.23
+4
Zapreti Hrvaško za turizem. Lani nas je ne zapiranje meje s Hrvaško stalo vsaj 2000 življenj.
Max Mall
11. 05. 2021 16.10
+2
V soboto bo v gostilni pod tremi JANEZI velika maša,ki jo bo daroval Tov.Hojs- število obiskovalcev ni omejeno-vabljeni vsi-BREZ TESTOV IN CEPLJENJA
wolfterier
11. 05. 2021 16.00
+2
Prehitro odpirajo gostulne,ne penino !
MUNGATUMBA
11. 05. 2021 14.42
+6
Samo ene korist bode od te Corone ! Letos stara Ljubljana bode znosna, ne pa prenatrpana azijcev in vse ostala šare..
Riko 33
11. 05. 2021 14.39
+4
Kot sem že napisal nekaj mesecev nazaj- Še prosili nas bodo da pridemo zapravljati.
tutp
11. 05. 2021 14.18
+3
Kempinski zdaj bodo novi boni. Z junijem odprete. Na vrata dajte obvestilo za zaščiteno vrsto: V našem hotelu se ne..pretepa gostov..ne krade pribora..ne obrača roštilj na terasi hotela. NI ETIČNO IN KULTURNO IN MORALNO. Hvala.😁👍😀
jodr
11. 05. 2021 14.02
+2
Levaki, a sploh veste, kaj hočete? če vlada sprošča ukrepe, bi jih vi zaostrovali, če pa jih vlada zaostruje, bi jih vi sproščali; res narobe svet.
periot22
11. 05. 2021 16.25
leond1
11. 05. 2021 13.57
+1
batagelju asfaltirali cesto i parkirišče brezplačno kje smo
wolfterier
11. 05. 2021 16.01
+1
A ti plačaš asfeltiranje ceste,leond1....
marston
11. 05. 2021 11.31
+1
zakaj pogojujejo cepljenje ali pcr teste (samoplačniške, drage) za obisk hotelov in gostiln? ker je to učinkovita prostovoljna prisila za cepljenje! zakaj je cepljenje brezplačno, pcr test pa 90 eur??
Jenkec
11. 05. 2021 11.24
+6
Letos sicer ne bom oddajal vikend hišice, če pa bi jo pa samo zdravim, netestiranim in necepljenim osebam!
vlahov
11. 05. 2021 10.57
+5
Država naj ne financira prevozov z letali - posredno. Turizma kot je bil ne bo vsaj let ali do novega Covid-a . Turizem bo šel svojo pot kakor tudi turist. Pozabite na turiste , ki so prišli v LJ . Hvala Bogu.
marston
11. 05. 2021 10.57
+9
dovolite zdravim, necepljenim in brez testov, bivati v hotelih in letoviščih, pa bo problem rešen. dokler bo pa pogoj cepljenje, pa ne bo navala. nekaj bo, a ne bo pa dovolj. mene ne bo, pa jih še kar nekaj poznam, ki bodo ostali doma.
periot22
11. 05. 2021 16.27
marston tudi jaz sem raje doma pod prisilo nikamor!
Madžaroš
11. 05. 2021 10.49
-7
Uauuu levičarji se spet pritožujejo… odprite, zaprite , prehitro, prepočasi, napačno… res vsaka vam čast
Entip?ek
11. 05. 2021 11.09
+5
kam je usmerjen batagelj..ovca, še to ne veš..važn da pišeš, pa kasiraš..
FaTa Albanka
11. 05. 2021 10.46
+7
ce bi tu blo kaj postenja bi se dali cepit tiste ki je strah da se zascitijo , nas ostale pa pustite pri miru. Samo tu je namen ustvarjajnje razkola med narodom
FaTa Albanka
11. 05. 2021 10.44
+15
Jaz ne vidim nobenega sproscanja ampak samo razdeljevanje ljudi na 2 taborja in tu se zna ustvarit velik razkol med narodom
NopeNoNever
11. 05. 2021 10.49
+7
Deli in vladaj. Že zelo stara ugotovitev.
cool1
11. 05. 2021 10.41
+5
Če ne boste sedaj pričeli reševati turizma tako, da bodo lahko delali, potem bo turizem propadel. Sami se odločite, ni problem imeti zaprto, problem je potem, od česa bodo ljudje živeli....ko bo šlo vse v pogubo....Treba je najti iz tega pot, ki ne vodi v prepad !
Zadomovino
11. 05. 2021 10.38
-9
ČE JE ZAPRTO VAM NE PAŠE, ČE JE OODPRTO VAM NE PAŠE! SOLIT SE POJDITE!
Nimasmisla
11. 05. 2021 10.37
-4
Po virus v cro in nazaj
borec91
11. 05. 2021 10.16
+10
no zadnji ki lahko pametuje. je batagel ,ki mu je ravno psihopat tvito dobesedno senkal postojnsko jamo z katero si je botem polnil zepe kupoval hotele firme in se hvalil kako sposoben je. ko so trume turistov hodile na hrvasko in se seveda spotoma ustavile in pol se je vse ustavilo on pa jokca in zopet pametuje
Heos
11. 05. 2021 10.41
+4
Prav v redu je komentiral in nič pametoval. Nimamo ne svojega let. prevoznika in smo resnično odvisni od dobre volje drugih.
marston
11. 05. 2021 11.01
-4
letalskega prevoznika rabimo svojega, pri taksi prevozih pa je uber nujen??
pepe007
11. 05. 2021 11.14
+0
@marston: a je Uber naš? Nekateri ste res sposobni potegniti primerjavo dobesedno iz riti. Super, da nimamo letalskega prevoznika, ki bi živel na račun davkoplačevalcev.
marston
11. 05. 2021 11.29
-1
pepe, moja poanta je bila ravno nasprotna. ne rabimo svojega letalskega prevoznika.
Heos
11. 05. 2021 19.03
+2