Korona

Ali strategija cepljenja deluje? Ponekod na vrsti že zdrav 24-letnik

Ljubljana, 10. 03. 2021 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Vesna Lambergar, Špela Bezjak
Komentarji
311

Zdravstvena inšpekcija bo opravila nadzor nad morebitnimi odstopanji od cepilne strategije, je bil jasen Jelko Kacin. A vse bolj kaže, da je to, kako hitro boste prejeli cepivo, odvisno od tega, v katerem delu Slovenije živite. Zdrav 24-letnik iz Hrastnika je že bil cepljen, medtem ko 18-letnik iz Ljubljane, ki ima kronično bolezen in se zato šola od doma, še vedno čaka na klic. Ta teden naj bi začeli cepljenje tudi kroničnih bolnikov, a ponekod še niso cepljeni niti 75-letniki in celo 80-letniki.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zakaj je Jerič med prvimi prejel odmerek cepiva?
    02:47
    Iz SVETA: Zakaj je Jerič med prvimi prejel odmerek cepiva?
  • Iz 24UR: Ljubljana ne bo dobila cepiva
    04:15
    Iz 24UR: Ljubljana ne bo dobila cepiva

 

Da strategija cepljenja v Sloveniji ne poteka gladko, kaže vse več zgodb posameznikov, ki jih dobivamo tudi v našem uredništvu. Medtem ko večina zdravstvenih domov po Sloveniji še ni cepila 75-letnikov, ponekod celo 80-letnikov, so ponekod prišli na vrsto že zdravi 24-letniki. Gre za primer iz Hrastnika, kjer so v tamkajšnjem zdravstvenem domu že cepili zdravega 24-letnika in njegove starše, stare med 50 in 60 let, brez pridruženih bolezni.

Da je bil sicer presenečen, a da je vseeno prišel na cepilno mesto, je dejal 24-letnik, ki je želel ostani anonimen. "Cepili so me s cepivom AstraZenece. Bilo je veliko ljudi, a moram reči, da je bilo super organizirano," je dodal in povedal, da so bili na cepljenju tako stari kot mladi. Po njegovem mnenju gre za organizacijsko težavo. "Verjetno bi morali organizirati tako, da bi cepivo dobili tisti, ki imajo po državni vladni strategiji prednost," je še povedal. Na cepljenje se je prijavil že decembra, najprej na e-Upravi, pozneje pa še pri svojem zdravniku. 

Kako je mogoče, da so že cepili zdravega 24-letnika, smo povprašali direktorja zdravstvenega doma Gregorja Pajića. "Možno je, ker smo pri koncu cepljenj. Tisti, ki danes pokličejo za cepljenje, bodo v nekaj dneh na vrsti. Cepiva AstraZenece smo dobili več od pričakovanj. Cepiva Pfizerja pa manj od pričakovanj," odgovarja. 

Kot pojasnjuje, s Pfizerjevim cepivom cepijo starejše in vse v skladu s strategijo, s cepivom AstraZenece pa stare od 18 do 64 let, prav tako v skladu s strategijo. Sicer ocenjuje, da bodo do konca marca, lahko tudi že prej, cepili vse, ki so se prijavili na cepljenje pri svojih osebnih zdravnikih. Do zdaj je bilo cepljenih 863 ljudi, v tem tednu pa še 366 (300 s cepivom AstraZenece in 66 s cepivom Pfizerja – od tega 56 za drugo cepljenje in samo 10 za prvo cepljenje starejših). Glede na število prebivalcev to pomeni 13,45 %, je še pojasnil. 

V pogovoru nam je 24-letnik tudi zaupal, da so ga le nekaj dni po cepljenju znova klicali, da se lahko oglasi pri njih za prvi odmerek, a očitno je šlo za napako, kot jim je pojasnil v pogovoru, se je cepil le nekaj dni pred tem. Tudi glede tega smo direktorja prosili za komentar, a je dejal, da težko komentira izjavo o dvojnem klicu, saj morajo v informacijski sistem vnesti vsakega, ki se cepi. Gre tudi za evidenco za drugo cepljenje po posameznem cepivu. "Zagotovimo vam lahko, da imamo evidence o cepljenih osebah urejene," je dodal. Poudarja pa, da so v zdravstvenem domu že imeli inšpekcijski nadzor, ki ni ugotovil nepravilnosti. 

Zdravstvena inšpekcija bo opravila nadzor nad morebitnimi odstopanji od cepilne strategije.
Zdravstvena inšpekcija bo opravila nadzor nad morebitnimi odstopanji od cepilne strategije. FOTO: Dreamstime

Na Kočevskem cepili že vse prijavljene

Na Kočevskem so sicer cepili že vse prijavljene. Že v soboto so cepili vse šolnike, še pred tem pa že vse starostnike, kronične bolnike in zaposlene v kritični infrastrukturi. Na račun dobre organizacije, kot pravijo iz tamkajšnjega zdravstvenega doma, zdaj cepijo že mlajše in zdrave posameznike. Na cepljenje so se začeli pripravljati že marca lani, ustvarili so interni cepilni portal in takoj začeli zbirati prijave. Pristojne pa pozivajo, naj se zganejo in najranljivejše od drugod preusmerijo v bolj organizirane cepilne centre.

"Država mora narediti korak naprej in tudi glede na precepljenost in obvladovanje posameznih centrov ljudi preusmerjati v te centre," je dejal Primož Velikonja, pomočnik direktorice za zdravstveno nego, ZD Kočevje. "Če so nekje sposobni cepiti več ljudi, naj ljudi, ki nujno potrebujejo cepljenje, preusmerijo v te centre. Problem je samo dobava cepiva," je dodal. 

Da z naročanjem cepiva pri Nacionalnem inštitutu nimajo nobenih težav, sicer pravijo na Kočevskem. V sredo so jih obiskali tudi zdravstveni inšpektorji. "Imeli smo izredni inšpekcijski nadzor. Mi smo se ga v bistvu razveselili, ker imamo stvari povsem pod nadzorom, ugotovljenih ni bilo nobenih nepravilnosti," je dejal Velikonja in pojasnil, da so gledali predvsem prejšnji teden, saj nikomur ni bilo jasno, kako so cepili šolnike. Težav s tem, da že cepijo mlajše in zdrave, po njegovih besedah inšpektorji niso imeli.

V prestolnici ne gre tako hitro

Povsem drugače je medtem v prestolnici. V zdravstvenem domu dnevno porabijo okoli 2 tisoč odmerkov, trenutno pa z drugim odmerkom Pfizerja cepijo 80-letnike. Za stare od 75 do 80 let pa je cepiva premalo. "Sočasno cepimo še posebej ranljive kronične bolnike, ti so stari med 18 in 64 let. Cepimo jih s cepivom AstraZenece, med njimi so tudi starejši od 65 let, ki se želijo cepiti s tem cepivom," je dejala Tea Stegne Ignjatovič.

"Tudi mi smo organizirani tako, da bi lahko cepili bistveno več ljudi, pa žal ne dobimo cepiva," medtem odgovarjajo v ljubljanskem zdravstvenem domu, kjer na vrsto še niso prišli niti 75-letniki. Cepiva žal ni toliko, kolikor je interesa med starejšimi. V primerjavi s Kočevjem in Hrastnikom, kjer je seveda bistveno manj prebivalcev kot v Ljubljani, cepljenje torej ne gre tako hitro.

Stegne Ignjatovičeva je dejala še, da težko komentira, kaj delajo na drugih koncih Slovenije, saj tega vpogleda nima. "Dejstvo pa je, da moramo mi, ko v cepilnem centru naročamo cepivo, posebej opredeliti, za katero ciljno populacijo ga naročamo," je dodala. 

Kacin: Ni čas za to, da različne zdravstvene institucije med seboj tekmujejo in komplicirajo

Vprašanje o tem, kako je mogoče, da ponekod že cepijo 30-letnike, drugod pa še niso na vrsti niti najranljivejši, smo znova naslovili na pristojne. Odgovorili so nam le iz kabineta zdravstvenega ministra, in sicer naj upoštevamo izjave državnega sekretarja Jelka Kacina. "Jaz bi se izognil temu odgovoru," je nacionalni koordinator za cepljenje proti covidu-19 odgovoril v torek. 

V sredo je sicer obiskal Maribor in kot primer dobre prakse izpostavil tamkajšnji zdravstveni dom. "V tem trenutku ni priložnost, da različne zdravstvene institucije med seboj tekmujejo in komplicirajo in si izmišljujejo razloge, zakaj se nekaj ni zgodilo, ampak da se vse tisto, kar se je zamudilo, čim prej nadoknadi," je dejal. 

Za pojasnila, kako vladna strategija deluje na terenu, smo prosili tudi zdravstveno inšpekcijo. In dobili zgolj pisni odgovor UKOM, da lahko vprašanje ponovno zastavimo jutri.

AstraZeneca, splošna

Kdaj bodo na vrsti kronični bolniki?

Današnji primer 24-letnika ni osamljen. Že včeraj smo poročali o primeru cepljene 30-letnice, neuradno na Goriškem, ki ni zaposlena v kritični infrastrukturi, prav tako ni kronično bolna. Na drugi strani pa 75-letna bolnica z rakom, vabljena na cepljenje, ki je pozneje odpadlo, novega termina še ni dobila. Kacin pravi, da lahko o tem, kako zelo je posamezna oseba, bolnik ali bolnica, potrebna hitrega cepljenja, presoja samo njen zdravnik. "Povsod, kjer so odstopanja prevelika navzgor in navzdol, bodo zdravstvene inšpekcije opravile nadzor." Meni pa, da do tega prihaja, ker se "ponekod bolj zavzamejo in so podjetnejši", zato hitreje dobijo odmerke cepiv.

Medtem ko imamo na enem koncu Slovenije zdravega 24-letnika, ki je že prejel cepivo, pa imamo na drugem koncu (v Ljubljani) 18-letnika, ki je gastroenterološki bolnik s kronično vnetno črevesno boleznijo – Crohnovo boleznijo, in še čaka na klic za cepljenje, ki bi mu omogočil vrnitev v normalno življenje, saj se mora zaradi bolezni šolati od doma. Zaupal nam je, da rešitev vidi v cepljenju, saj ga čaka matura, ki bi se je rad udeležil. 

Kdaj pa lahko on pričakuje klic? Kacin je včeraj sporočil, da bo v tem tednu skupaj na voljo 54.300 odmerkov cepiva, ki bodo večinoma namenjeni cepljenju kroničnih bolnikov, starejših od 18 let, ostalo pa bo namenjeno cepljenju ne le vzgojiteljev in učiteljev, ampak vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo se pozanimali, koliko kroničnih bolnikov imamo v Sloveniji. Njihov odgovor objavljamo v celoti. Glede na oceno na podlagi samoporočanja na reprezentativnem vzorcu slovenske odrasle populacije, CINDI 2016, je kroničnih bolnikov okrog 465.000.

V tej skupini imajo posebej ranljivi kronični bolniki (tik pred terapijo ali na določeni terapiji) prednost pred ostalimi kroničnimi bolniki. Cepljenje teh že poteka. V tej skupini so:

1. bolniki s presajenimi organi (tudi pred načrtovano presaditvijo);

2. bolniki z določenimi rakavimi obolenji:

- bolniki, ki so trenutno na kemoterapiji,

- bolniki s pljučnim rakom na radikalni radioterapiji,

- bolniki z rakom krvotvornih organov ne glede na fazo zdravljenja,

- bolniki z rakom na imunoterapiji ali prejemniki zdravljenj s protitelesi,

- bolniki z rakom, ki prejemajo zdravljenje, ki vpliva na imunski sistem, kot so inhibitorji proteinske kinaze ali PARP-inhibitorji,

- bolniki po PKMC v zadnjih 6 mesecih ali tisti, ki še prejemajo imunosupresivna zdravila;

3. bolniki s hudimi boleznimi pljuč: npr. cistična fibroza, težka astma (vsi, ki imajo kljub maksimalni inhalacijski terapiji in prepoznani zdravljeni komorbidnosti še vsaj 2 poslabšanji na leto in potrebujejo sistemski steroid in/ali imajo uvedeno biološko terapijo), KOPB (vsi, ki imajo vsaj 2 poslabšanji letno in potrebujejo antibiotično terapijo ali sistemski steroid oz. vsaj enkrat letno hospitalizacijo zaradi poslabšanja), bolniki s pomanjkanjem alfa1antitripsina, bolniki z restriktivnimi boleznimi pljuč z VC < 60 % norme in bolniki z idiopatsko pljučno fibrozo;

4. bolniki z redkimi boleznimi, ki povečujejo tveganje za okužbo (npr. težke prirojene okvare imunosti);

5. osebe na imunosupresivnem zdravljenju ali s stanji, ki povečajo tveganje za okužbo (po IDSA**);

6. odrasli z Downovim sindromom;

7. odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo 5. stopnje;

8. osebe z več kroničnimi boleznimi, ki so, po presoji lečečega zdravnika, posebej ranljive.

Kacin je včeraj poudaril, da zdravnik, ki na cepljenje vabi prek vrste, ni dovolj natančno prebral vladne strategije. 61 cepilnih mest naj bi že preiskovala zdravstvena inšpekcija. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (311)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ŠpriCAR
10. 03. 2021 21.52
+1
Preveč klobasaš in sediš za racunalnikom.
oba tri sm te vido
11. 03. 2021 14.06
Glej glej .. tut šole so se vključile v računalniške vode in to kar od doma... new level of indoctrination .. hujse kot da maš kazino v dnevni sobi :D
oba tri sm te vido
11. 03. 2021 14.08
Predvidevam pa da ti iz vrha triglava komentiraš preko telefona ... klanjamo se ti :D
kwa.dugaja
10. 03. 2021 21.31
+1
a pri nas kaj normalno deluje? sploh pa v zdravstvu!? a ste kdaj videli čakalne liste? očitno nikoli. če se pritožiš in zagroziš z varuhom ti vedno najdejo prosti termin v doglednem času. takega za katerega pred tem trdijo da ga nikakor ni in da ne gre. potem pa beremo da ima ZZZS na koncu leta več milijonske dobičke. a nikoli ne pomislite na račun koga?? mi pa zbiramo iz svojih žepov za operacije da lahko otroci normalno hodijo. in potem mislite, da bo pri cepljenju naenkrat vse po pravilih in gladko potekalo??😂😂 kakorkoli pa - ljudi ki se ne mislijo cepit to sploh ne bi smelo brigat. meni sol visi koga cepijo in koga ne. kdor se hoče se bo pa sigurno mogel zase pobrigat, vsaj jaz bi se če bi bila želja po cepivu!
TolstojV
10. 03. 2021 21.27
+2
Komentarji vladnega trobila Kacina so kot v času real socializma eno je kaj govori drugo je da ni nič tako kot pove. Očitno je navdušen nad svojimi monologi bolj kot bi obvladal učinkovitost cepljenja! Ta trobenta sploh ne obvlada kordinacije cepljenja zato ima raje da na vprašanje novinarjev ne bi rabil odgovarjati. Naj bolj mu paše rek - psi lajajo karavana gre dalje! Cepljenje v Sloveniji poteka anarhično vladna anemična trobenta pa meni da zdravstveni domovi tekmujejo med seboj kdo jih bo pocepil prej. Ja anemični Kacin, če bi dal ta demagog kašna resna navodila glede strategije cepljenja v državi in resno nadziral cepljenje za kar je plačan potem bi bilo manj nereda in nekateri centri ne bi cepili še vedno 80 letnike! Toda Kacin raje nastopa pred kamerami kot bi ga skrbelo za precepljenost državljanov. Ta nadutež misli, če javno nekaj počivka in na hitro zblebeta, da je opravil svoje delo in problemov ni več. A resnica je od kar je Kacinac koordinator poteka cepljenje državljanov neučinkovito preko reda in nepregledno!
medo90
10. 03. 2021 21.12
+2
Velikonja laze kot pes. Naj pove resnico koliko jih še ni cepljenih.
VAREN
10. 03. 2021 21.08
+0
Janšistom že eno leto dobro deluje samo strategija korupcije in nobena druga.
JJdiktator
10. 03. 2021 20.59
+2
Gospod Primož Velikonja obvlada zadevo. Kočevci smo veseli da ga imamo. In Gospoda Prebeliča seveda.
medo90
10. 03. 2021 21.14
+2
Ne laži še ti. Niso vse pocepili. 70 do let... nd 65 let. Sam sem mlajsi tudi se nisem. Laznjivci pokvarjeni
Curie Skyri
10. 03. 2021 20.46
+0
VLADIMIR PIRNAT:JAVNO PISMO RTV glede propagiranja/reklamiranja množičnega Covid cepljenja nedovolj informiranih prebivalcev Slovenije Spoštovani generalni direktor g. Igor Kadunc (g. Andrej Grah), spoštovana odgovorna urednica ga. Manica J. Ambrožič Prosim da zagotovite, da RTV Slovenija preko vseh svojih medijev čimprej seznani javnost, da se prebivalci Slovenije cepijo z nelicenciranimi, nedovolj preizkušenimi oz. eksperimentalnimi cepivi. Zaradi argumenta Farmacevtskih družb, da gre za urgentno situacijo, je FDA (Agencija za registracijo zdravil v ZDA) decembra 2020 odobrila eksperimentalno rabo Covid cepiv - izključno za osebno zainteresirane in predhodno dobro ter korektno informirane ljudi. FDA je poudarila, da niti učinki niti morebitne dolgoročne škodljive posledice Covid cepiv niso dovolj raziskane. FDA predvideva, da bo svoje dokončno mnenje glede učinkovitosti in varnosti teh cepiv podala šele po 2 letih preizkusne "urgentne" rabe experimentalnih cepiv na ljudeh. Prosim, da poslušalce in gledalce vseh vaših programov seznanite predvsem z naslednjimi dejstvi: 1./da delujejo mRNA Covid cepiva farmacevtskih družb Pfizer in Moderna na osnovi mehanizma genske manipulacije cepljenih ljudeh. Genski inžinering je sedaj prvič uporabljen za "cepljenje" ljudi. 2./da so vsa Covid cepiva dana v uporabo brez, do sedaj predhodno obveznih, raziskav glede možnih dolgoročnih škodljivih posledic, 3./da morajo biti potencialno zainteresirani uporabniki Covid cepiv v Sloveniji pred cepljenjem popolnoma seznanjeni z vsemi (številnimi) možnimi znanimi stranskimi učinki in možnimi škodljivimi dolgoročnimi posledicami eksperimentalnih cepiv. Ignorantia iuris nocet mag.Vladimir Pirnat, dr.med. spec.int.med. in dipl.psiholog
VAREN
10. 03. 2021 20.57
+0
Človek umir se. Pazi, da ne počiš. To mi že vse vemo.
Joakim
10. 03. 2021 20.45
+0
Prav je tako. Naj se cepi kdor se hoče, pa čeprav štiriindvajset letnik. Problem bi bil, če bi se starejši radi cepili pa nebi zaradi tega dobili cepiva. Tako pa se veliko število njih noče cepiti ali pa je že covid 19 oseba prebolela.
timi2011
10. 03. 2021 21.11
+1
Nekateri starejši težki kronični bolniki čakajo na ceplenje,kljub temu da so prijavljeni v vseh cakralnih vrstah..Jelko ostopi!
Riko 33
10. 03. 2021 20.43
+1
Kdor se hoče odpikat naj se ostale pustite na miru. Nikar ne vsiljujte tega sranja.
Jous
10. 03. 2021 20.43
+1
Ravno v tem tednu smo odpeljali na cepljenje dva sorodnika 85+ v dveh različnih občinah. in pri nas sploh niso še vsi osemdesetletniki na vrsti. Tule pa piše, da cepijo 30- letnike?? Sistem v razsulu.
dej no
10. 03. 2021 20.44
+2
Sputnik8
10. 03. 2021 21.04
Preberi podrobno. V nekem kraju se želijo vsi starejši cepiti in čakajo v vrsti. V Hrastniku se očitno nočejo. Vsi, ki so pika željni in starejši od 80 let so že cepljeni. Potem gredo po željah posameznika naprej. Če se 90 letnik noče cepiti je to pač njegova odločitev.
fofnudl
10. 03. 2021 20.39
-2
A je zdrav 24 letnik moten?
VAREN
10. 03. 2021 20.58
-2
Dokler se ne cepi še ni. Potem pa nihče ne ve kaj bo.
Wahl
10. 03. 2021 20.31
+2
Bolj kot vse drugo deluje strategija molzenja davkoplačevalske molznice. 3600 evrov za mešanje megle je odlično plačilo. Še sam bi tako službo, odgovarjaš tako za NIČ ne.
VAREN
10. 03. 2021 20.30
+5
Kacinko je pametnejši od proizvajalcev cepiva. Za prebolele samo ena doza, proizvajalec dve. Cepivo pri Kacinku deluje pol leta. Noben proizvajalec si ne upa trdit koliko časa deluje. Saj ni čudno, da smo tam kjer smo. Neumni Janšisti.
juhej77
10. 03. 2021 20.23
+3
raje te skupni naštete začnite zdravit in ne mučit!!
bancov
10. 03. 2021 20.09
+9
Zdravemu 24 letniku se sploh ni treba cepiti in pika. Ovce.
Sputnik8
10. 03. 2021 21.05
-1
Kuki_9
10. 03. 2021 20.02
+3
Vsak teden dobijo določeno dozo cepiv in v primeru, če ni dovolj starejših naročenih, ga ostane za mlajše, ki se bi radi cepili. Saj so rekli, da morajo porabiti vse, če ne ga lahko zavržejo. Znajdo se je in poklical, to je to
Wahl
10. 03. 2021 20.29
+2
Na cepljenje se je prijavil decembra lani, najprej ne e-Upravi, pozneje pa še pri osebnem zdravniku. Kako se je 'znajdo' in poklical?
Sputnik8
10. 03. 2021 21.06
-1
paste....nauči se brati in ne trobezljati....je napisano, da je bil na vrsti?? Si že cepljen ali še čakaš???
BoMo
10. 03. 2021 20.00
+9
Ne razumem tega : Če Kacin javno pove, da se bodo cepili npr. 70+ letniki, potem naj se po celi Sloveniji cepijo 70+ letniki. Saj se ve, koliko 70+ ljudi živi v Kočevju, koliko pa v Ljubljani. Ni treba biti ravno Einstein, da daš več cepiv tam,kjer je več potreb ! Če pa ZD Ljubljana ni sposoben cepiti toliko ljudi, kolikor bi jih moral, pa naj angažirajo se koga drugega (npr. Bitenca). Drugače se bomo zlasti v velikih mestih cepili tja do drugega leta. Zdravstvena inšpekcija pa naj raje pogleda, koliko ljudi je bilo mimo vrste (če sploh je kakšna vrsta) cepljeno v Ljubljani, tudi to je verjetno en razlog, da cepljenje tu nikamor ne gre.
H2OH
10. 03. 2021 20.33
+4
Ne vse....samo tiste, ki so se prijavili. To je razlika.
dej no
10. 03. 2021 20.48
+2
kar naj prvo vas cepijo, saj nas ne bojo oz jim ne bomo dovolili. cepiti zakaj?
VAREN
10. 03. 2021 19.54
+11
Pri nesposobnem koordinatorju KACINKU strategija ne deluje. Je očitno. Kriv je pa on.
Uporabnik1947897
10. 03. 2021 19.46
+7
Zamudili smo vse priložnosti za učinkovit upor...Med drugim valom bi bilo to treba...Sedaj nas držijo v šahu...Kar sprijaznite se z novo normalo...Vsak naj razmisli,ali hoče v prihodnosti postati cepljen suženj,ali pa necepljen zapornik...Tretje možnosti žal ne bo...Dobrodošli v covid fašizmu!To ste hoteli,opranoglavci,to zdaj imate!
dej no
10. 03. 2021 20.50
+3
ne cepljen zapornik. zamudili nismo pa nič in upiramo se vse skozi, tako, da ne nekaj na pamet. trenutno presoja ustavno sodišče.
mijavci
10. 03. 2021 19.44
+13
Poslanci pa nikakor nočejo, da pridejo na vrsto jih bo treba prisilno cepit, pa še vse Ihane, Kreke, Kacine, ......
Alexxsaso@yahoo.ca
10. 03. 2021 20.11
+5
Jap. Še prej pa testirat. Vsak dan, preden vstopijo v parlament. Če se morajo učitelji testirat, zakaj se poslanci ne? Potem pa prve cepit. Saj so vendarle nujno potrebni za delovanje države in imajo vso prednost.
dej no
10. 03. 2021 20.52
+4
tudi preko zuma smo delali samo mi. oni so se lepo družili ,jedli in pili ter se nam smejali. za njih ni virusa razen euro.