Korona

Ameriške oblasti trajno odobrile remdesivir za zdravljenje covida-19

Washington, 23. 10. 2020 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
7

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek trajno odobrila uporabo zdravila remdesivir za zdravljenje hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Pogojno je bilo zdravilo farmacevtskega podjetja Gilead odobreno že maja.

Farmacevtsko podjetje Gilead
Farmacevtsko podjetje Gilead FOTO: AP

Gilead je sporočil, da je remdesivir edino specifično zdravilo za covid-19 do zdaj, ki je bilo odobreno po bolj strogem postopku. Medtem imajo druga zdravila zgolj odobritev za izredno uporabo, kar pomeni, da jim lahko odvzamejo dovoljenje, ko bo konec izrednih zdravstvenih razmer, ki jih je povzročil novi koronavirus.

Predstavnik FDA Stephen Hahn je ob tem povedal, da je agencija zavezana pospešitvi razvoja in dostopnosti zdravil za covid-19 med temi izrednimi razmerami na področju javnega zdravja, kot jih še ni bilo. "Današnja odobritev temelji na podatkih več kliničnih preizkusov, ki jih je agencija podrobno proučila, in predstavlja pomemben znanstveni mejnik v pandemiji covida-19," je dodal.

To zdravilo lahko vbrizgajo hospitaliziranim bolnikom s covidom-19, starejšim od 12 let, ki tehtajo več kot 40 kilogramov. Za bolnike, mlajše od 12 let, ki tehtajo najmanj 3,5 kilograma, pa je odobrena izredna uporaba.

Remdesivir med prvimi zdravili, ki so pokazala relativno dobre obete

Remdesivir, ki so ga začasno odobrili tudi že v Evropi in več drugih državah, je bil med prvimi zdravili, ki so pokazala relativno dobre obete pri skrajševanju okrevanja nekaterih bolnikov s koronavirusno boleznijo. Ni pa jim uspelo dokazati učinkovitosti pri zmanjševanju umrljivosti.

Zdravilo, ki ga je kalifornijska družba Gilead Sciences Inc. poimenovala Veklury, je v študiji ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje čas okrevanja v povprečju skrajšalo s 15 na 10 dni, poroča The Guardian. Zdravilo je bilo sicer prvotno namenjeno zdravljenju ebole.

Mednarodna študija, ki je potekala pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, pa je medtem pokazala, da ima zdravilo majhen vpliv na umrljivost in potek bolezni covid-19 med hospitaliziranimi bolniki ali pa ga sploh nima. Študija je bila objavljena pretekli teden.

FDA se bo morala sicer do konca leta odločiti tudi, ali bo dovolila uporabo prvih cepiv proti virusu. Z uporabo različnih tehnologij še vedno proučujejo več različnih zdravil.

Gre za kritičen trenutek v 114-letni zgodovini FDA. Da bi cepivo proizvedli čim prej, je ameriška vlada za raziskave, ki običajno trajajo leta, porabila milijarde. FDA se medtem sooča s pritiskom Trumpove vlade, v javnosti pa se pojavlja vse večji dvom, da bo zdravilo, ki ga bolj kot znanost vodi politika, sploh učinkovito, še poroča The Guardian.

Pasica koronavirus oktober
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
23. 10. 2020 16.52
+1
Potem ko ga je dobil Trump in ozdravel v treh dneh, druge izbite tako ali tako niso imeli.
RamzesII
23. 10. 2020 16.53
Nimasmisla
23. 10. 2020 12.14
+2
Saj ni važno samo da je tramp čudežno ozdravel
DR.Fejsbuk
23. 10. 2020 14.24
Debely
23. 10. 2020 10.47
+3
In delnice firme Gilead so pridobile na vrednosti.
trolololol
23. 10. 2020 08.49
+4
Iz članka "Mednarodna študija, ki je potekala pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, pa je medtem pokazala, da ima zdravilo majhen vpliv na umrljivost in potek bolezni covid-19 med hospitaliziranimi bolniki ali pa ga sploh nima. Študija je bila objavljena pretekli teden."
Generacija56
23. 10. 2020 08.46
+6
Članek je seveda poln zavajajočih informacij. Zdravilo avifavir je še enkrat bolj efektno, saj skrajša čas, potreben, da telo virus premaga iz 4-h na dva dni... In zdravilo ima dovoljenja že od Julija...