Korona

Šter: V ospredje očitno prihaja negativen test, ne več potrdila o cepljenju ali prebolevnosti

Ljubljana, 23. 12. 2021 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
368

Avstrijski klobčič zmede zaradi različnih interpretacij novih vstopnih pogojev se je vendarle začel razpletati. Toda ne povsem v smer, ki bi si je želeli številni Slovenci, cepljeni s cepivom Janssen, ki so naleteli na težave na meji, pa tudi v notranjosti države. Z Dunaja so sporočili, da tudi en sam odmerek cepiva Janssen v kombinaciji z dodatnim odmerkom cepiva priznavajo kot cepljenje s poživitvenim odmerkom oziroma za oznako 3/3 na covidnem potrdilu. Toda pozor: tako bo veljalo samo še do 2. januarja, je za 24ur.com potrdil Andrej Šter. Po tem datumu pa to v Avstriji ne bo več veljalo kot polno cepljenje, ampak bodo pristojni zahtevali tudi negativen izvid testa PCR. Za zahtevo po negativnem testu ob vstopu so se odločile tudi skandinavske države.

Covidni test
Covidni test FOTO: Dreamstime

V Avstriji so 20. decembra uvedli nov, strožji režim za vstop v državo. PCR-testa ne potrebujejo le tisti cepljeni in prebolevniki, ki so prejeli tudi poživitveni odmerek. Toda potniki, cepljeni s cepivom Janssen, so na avstrijski meji naleteli na težave. Ker imajo na covidnem potrdilu kljub prejetju poživitvenega odmerka zapisano označbo 2/2 namesto 3/3 ali 2/1, so jim zavrnili vstop v Avstrijo oz. so od njih zahtevali tudi negativen izvid PCR-testiranja, težave so imeli tudi pri koriščenju storitev v notranjosti države.

Ministrstvo za zunanje zadeve je pristojne avstrijske organe zaprosilo za uradno razlago in vodja konzularne službe, Andrej Šter, je potrdil, da so jo zdaj prejeli. Težave zaradi neusklajenosti pri interpretacij potrdil o cepljenju z Janssenom so odpravljene, vendar bodo ta potrdila enako kot shemo 3/3 obravnavali le še do konca praznikov, po njih pa bo torej pred odhodom v Avstrijo treba opraviti še PCR-test. Ob tem dodajmo, da je za Avstrijce test po metodi PCR nekaj povsem običajnega, saj je brezplačen za vse, v Sloveniji pa je treba zanj precej globoko seči v žep, če ga ne potrebujete zaradi zdravstvenih razlogov. 

Odprto je bilo tudi vprašanje, kako Avstrijci interpretirajo status tistega, ki je covid prebolel, ob tem pa je bil še dvakrat cepljen. "Avstrijski odgovor se glasi, da drugi odmerek v tem primeru ne velja kot poživitveni, temveč gre za status cepljene osebe," Šter opisuje cepljene prebolevnike, še eno skupino ljudi, ki bo imela težave pri vstopu v Avstrijo.

Ob tem je dodal, da je velika sreča, da tako Avstrijci kot Italijani ohranjajo možnost tranzita, saj bi sicer v teh predprazničnih časih nastale velike težave: "Nekateri se v Slovenijo pravkar odpravljajo, drugi so celo že na poti," je naštel prihode iz Nemčije, Francije, Belgije in Luksemburga.  

Odločitev za test

Vse več držav je sicer že zaostrilo pogoje za vstop ali pa bo to v veljavo stopilo v kratkem. Pridobili smo dokument o tem, kakšna nova pravila namerava postaviti Švedska. Za podobno akcijo sta se poleg nje odločili tudi Danska in Finska.

Švedska
Švedska FOTO: Dreamstime

Nova pravila bodo začela veljati 28. decembra: "Vsi, ki niso prebivalci Švedske, bodo morali pokazati negativen test, ne glede na to, iz katere države bodo pripotovali, in ne glede na to, ali imajo pri sebi tudi potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti. Negativen izvid koronavirusnega testa ne sme biti starejši od 48 ur," je zapisano. Ko gre za prihode iz držav EU, so izvzeti tisti, ki na Švedskem živijo, in otroci, mlajši od 12 let, tisti, ki redno prehajajo švedsko mejo zaradi dela ali izobraževanja, pa bodo lahko imeli teden dni star test, zadostovalo pa bo tudi potrdilo o cepljenju. Naštetih je še nekaj drugih izjem, pristojnost, kdo sodi mednje, pa je v prvi vrsti prenesena na švedsko policijo. Ko pa gre za prihode iz tretjih držav, je izjem še manj. Poleg PCR-testa bodo sicer v nasprotju z Avstrijo priznavali tudi hitre antigenske teste oz. HAT, potrdilo o negativnem izvidu pa mora biti v švedščini, norveščini, danščini, angleščini ali francoščini.  

Andrej Šter
Andrej Šter FOTO: Bobo

V ospredju niso več potrdila o cepljenju ali prebolevnosti

Švedska agencija za javno zdravje je zaprosila švedsko vlado, naj odloči o zahtevi po negativnem testu na novi koronavirus za vstop nešvedskih državljanov ter o pooblastilih agencije za javno zdravje, da odloča o nadaljnjih navodilih v zvezi s tem, piše v dokumentu. Nova različica omikron je v večini drugih držav bistveno bolj razširjena kot na Švedskem, poročila o številu potrjenih primerov pa so odvisna od sposobnosti posamezne države, da to različico loči od drugih. Gre za hiter razvoj dogodkov, ki ga zaznamujejo številna vprašanja, na primer njegova kužnost in patogenost za cepljene in prebolele osebe, opozarjajo v besedilu.

Glede na to posamezni ukrepi niso dovolj, ampak je potreben bolj usklajen pristop. Prav zahteva po negativnem testu ob vstopu v državo bo pomagala upočasniti širjenje omikrona, menijo švedske oblasti.

Čeprav nove omejitve potovanj ne veljajo za tiste, ki živijo na Švedskem, jih agencija za javno zdravje vseeno poziva, naj opravijo test čim prej po prihodu na Švedsko, po možnosti še isti dan.  

Za komentar o avstrijskih spremembah in švedskem dokumentu ter podobnih odločitvah Danske in Finske smo prosili tudi Štera: "V zadnjih dneh pogoje za vstop zaostrujejo številne države. In zadnje spremembe kažejo, da se težišče v evropskem prostoru očitno začenja premikati proti dokazilu o opravljenem testu PCR in ni več na potrdilu o cepljenju oz. prebolevnosti," je dejal v pogovoru za našo spletno stran. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (368)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viljem Berani? Ferk
25. 12. 2021 17.01
+5
Tudi če si trikrat cepljen si še vedno izpostavljen virusu. Lastna imunska odpornost je pa tista katera je nad virusom. Težava je pa ta da s cepljenjem uničuješ lastni imunski mehanizem. Vsak naj pri sebi razmisli.
Japa Jade
24. 12. 2021 21.29
+4
Med drzavni odnosi na nivoju a ne Jansari, sram nej bo to vlado tja u....
backdraft
24. 12. 2021 16.18
+12
pravilno znano je, ce si cepljen verjetno ne zbolis za hudo obliko. znano je tudi, da tudi cepljeni sirijo virus. ce hocemo zajeziti okuzbe, potem je potrebno testirat vse. ampak tega nocejo propagirat, ker se ljudje potem nebi hotl cepit. radi bi, da bi bila koza cela in volk sit, to ni mogoce🤷
rm122
25. 12. 2021 14.52
+1
Letnik 1964
24. 12. 2021 15.42
+7
Povsod je lepo, doma je najlepše 😉
mojcd
24. 12. 2021 15.48
+7
Ja in povsod rabis test, tudi ce si 3x cepljen
Mateja88
24. 12. 2021 15.28
+8
Švaba je malo zmeden. Še vedno streljajo na svoje protestnike?
Akaka Kakak
24. 12. 2021 14.56
+7
3krat čez mejo brez pcrja in ne cepljen sami z testom hag torej cemu nabijate
mojcd
24. 12. 2021 15.49
-5
StandforRussia
24. 12. 2021 14.53
+8
Ha ha fašisti so nazaj ,na vem zakaj je beli JJ na njihovi strani.
Looneh
24. 12. 2021 14.27
+10
Se pravi, glavno "orodje" za določanje koronavirusa bo še bolj PCR, ki ga z novim letom v ZDA ukinjajo? :)))) Zakaj si pa lahko preberete na uradni strani CDC. Drugače bodo to objavo cenzuriral
Slovenia First
24. 12. 2021 14.24
+5
Predlagam da se zresnejo eni in drugi drugi leti na medije in naj nehajo z klickbajt naslovi ker je folk itak na koncu z živci in bodo kmalu norice letele.
matko74
24. 12. 2021 14.13
+10
Fran Milčinski-Butalci , to je najboljša prispodoba
Reycis
24. 12. 2021 14.13
-2
Nix, ES naj pritisne na njih ekonomsko in če se ne bodo uklonili tudi vojaško (karikiram, itak se bodo sami od sebe). Zelene prepustnice bodo ne glede na karkoli.
IS58
24. 12. 2021 13.57
-17
Cepljenje je še vedno najboljša stvar proti težki obliki Covida. Testiranje za 3 ×cepljene je samo dodatno preverjanje. Nič narobe.
GhostBuster
24. 12. 2021 15.20
+13
Tebi priporocam, da se preselis v Izrael, ker se tak rad pikas. Tam so ze zaceli s 4 dozo.
twitty
24. 12. 2021 15.53
+6
Testiranje cepljenih je nujno, če se res hoče omejiti širjenje. Koliko pa cepljenje res pomaga proti težkim oblikam, bi bilo pa smiselno prej pogledati delež cepljenih med umrlimi... te statistike iz nekega razloga sploh ne objavljajo in teoretik zarote bi lahko rekel, da je zato med hospitaliziranimi manj cepljenih, ker cepljeni umrejo preden pridejo do bolnice
dracon
24. 12. 2021 13.40
+17
Testirati bi se morali vsi, in to že 1 leto nazaj. Sam sem cepljen, celo 3x, a se vseeno testiram skupaj z necepljenimi sodelavci. Ravno tako jih lahko okužim, povsem nevede. Nikogar nočem spraviti v bolnišnico ali bog ne daj še vse kaj hujšega. Testi so poceni in raje se odpovem kavi in si kupim tester, kot da raznašam karkoli naokoli. Pa naj bo to Covid, gripa ali prehlad.
real....
24. 12. 2021 13.48
+5
naj zivi pozitivno sodelovanje med ljudmi oz. Dusami👍
zennn
24. 12. 2021 15.43
+10
Ej a se na gripo, prehlad, angino, sifilis in HIV tudi redno testiraš?
periot22
25. 12. 2021 12.11
+2
dracon ko bi vsi tako pametno razmisljali kot ti bi bilo manj okuzb!
lakala28
24. 12. 2021 13.17
+17
In zakaj že se potem naj sploh cepimo? čez mejo ne moremo, kradovlada z bolnikom na čelu bi tudi rada še kaj zaslužila s testi do prepoznega konca te norije in je samo še vprašanje časa, kdaj se bomo tudi v notranjosti testirali vsi po vrsti. In kaj pravi teorija zarote? Da je omikron znanilec konca virusa zato pa vsi nabijajo zaslužkarske ukrepe.
mmickica
24. 12. 2021 13.33
+1
dracon
24. 12. 2021 13.42
+3
Če si se cepil zato, da bi prehajal mejo na easy, potem ja, you are out of luck ! Jaz sem se cepil iz drugih razlogov in me to niti najmanj ne obremenjuje, saj razumem, da le v kolikor vsi kaj naredimo v tej smeri, se bo ta epidemija nehala. Ali pa raje še par let "potrpimo", pa bo potem bolje. Izbira ja naša.
Darko32
24. 12. 2021 14.49
+11
lakala28 Prvi stavek ti nebom komentiral in naj vsak zase razmisli. Ostalo pa ti lahko povem, da nihče več ne verjame v 100% cepivom. Sočasno pa so politike v raznih državah tako zdegradirale stroko, ker so zlorabljale za svoje osebne politične cilje, da je že vse zmešano. Zato države, k jer dajo napredku in raziskavam prvo mesto in zdravstvo ne zlorabljao za osebne politčne cilje so šli v smer čeprav si cepljen je osnosni pogoj za prihod, da si preverjen in testiran. Vsi imajo t.i 24 urni negativni test. Pri nas pa SDS-ovci zavajajo tako, da obljubljajo lažje življenje in neovirano potovanje, če bodo cepljeni eni enkrat drugi 2 krat in tretji celo 3 krat. Nihče več neve kaj je več dobro in kaj ni dobro. SDS-ovci pa nakladajo in si po svojem vse razlagajo. Ljudje kateri potujejo po svetu pa hudičevo dobro vedo z čim vse se morajo ukvarjati. TAko, da je najbolje, če si testiran pred potovanjem. ŽAL SO TO DEJSTVA:
zennn
24. 12. 2021 15.44
+6
Dej ne bit sebičen, če se ne boš cepil, bodo imele farmacevtske firme manj dobička.
Hisantora
24. 12. 2021 13.12
+2
Edino pravilno!!!!!
JAZsemTI
24. 12. 2021 12.47
+10
Kozli so neumni. Sami ne vedo kako bi.
Entip?ek
24. 12. 2021 12.45
+9
Treba čim več testerjev prodat..mafija na celem svetu..
Dante69
24. 12. 2021 12.37
+16
Hahaha sem vedel, da boste cepljeni imeli težave. Kot necepljen poslovbo potujem v Avstrijo tedensko brez problemov. Ne cepljenju
unclub
24. 12. 2021 13.28
+0
Zbolel sem po cepljenju, ampak imam samo prehlad. Vesel sem, da sem se cepil, ker imam zelo milo obliko.
dracon
24. 12. 2021 13.38
+5
unclub: Se kar podpišem. Vsi zboleli na večerji, cela širša družina, vključno z mojo lepšo polovico, sam kljub nonstop zelo rizičnim kontaktom nisem zbolel, testiral sem se 2x dnevno 10 dni. Edini 3x cepljen. Tisti, ki so bili 2x, so jo vsi odnesli z lažjim prehladom, necepljeni pa... Hvala bogu nihče ni končal v bolnišnici. Je bilo pa kar precej blizu. Če se cepite, se cepite zaradi sebe, da ne končate v bolnišnici in ne zaradi politike ali ljudi, ki vam govorijo, kaj morate narediti. Pri meni se je moja odločitev zelo dobro obrestovala.
Akaka Kakak
24. 12. 2021 15.01
+11
Kaj pa jaz ko nisem cepljen in sem imel milejši obliko, kot partnerja ki pa je cepljena????? Naj rečem da hvala bogu da se nisem cepil? Pa daj spreglejte cepivo ne deluje in pika
odpisan2x
24. 12. 2021 12.36
+12
potem pa cepljeni cepljene okužujejo
odpisan2x
24. 12. 2021 12.35
+9
končno jim se kapnilo,če bi testiral potnike ped vstopom v letalo -če bi testiral na mejah -će bi pa niso????????