Korona

Na dan predstavitve aplikacije NIJZ že nadgradnja, trenutno ne deluje

Ljubljana, 23. 07. 2021 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
526

Vlada je sprejela odločitev, da bo izpolnjevanje pogoja PCT nujno tudi za udeležbo na dogodkih in shodih, izpolnjevanje pogoja pa bodo morali preverjati organizatorji. Aplikacija za preverjanje EU DCP, ki je namenjena samo organizatorjem dogodkov, je enaka kot tista, ki jo na mejnih prehodih uporablja Policija. Udeleženci aplikacije ne potrebujejo, zanje je dovolj eno od PCT-potrdil. Se pa je zapletlo že prvi dan. Mobilna aplikacija za preverjanje PCT pogojev je namreč zaradi nadgradnje nedosegljiva.

Organizatorji javnih prireditev in javnih shodov, pa tudi organizatorji športnih in kulturnih prireditev bodo morali glede na novo odločitev vlade ob prihodu na prireditev oziroma shod preveriti, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT. Osebi, ki teh pogojev ne izpolnjuje, udeležbe na prireditvi oziroma shodu organizator ne sme dovoliti. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje je razvil aplikacijo, s pomočjo katere bodo organizatorji lahko preverjali izpolnjevanje enega od pogojev PCT. Nov digitalni čitalec kode bo lahko vsak pridobil s spletne strani NIJZ, je pojasnil direktor NIJZ Milan Krek. "Gre za nadgradnjo evropskega digitalnega potrdila, ki smo ga v preteklih dneh tudi v fizični obliki pošiljali na dom," je dejal in dodal, da bomo s tem pristop, ki ga imamo na mejah, prenesli tudi v notranjost države. Aplikacija je namreč enaka, kot jo uporablja Policija na mejnih prehodih.  

Med tiste, ki izpolnjujejo pogoje PCT, spadajo prebolevniki, cepljeni in testirani.

Aplikacija bi na spletni strani morala biti na voljo in prosto dostopna tudi za uporabnike, ki nimajo mobilne identitete smsPASS. A se je zapletlo že prvi dan. Aplikacija za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil za mobilne naprave zaradi nadgradnje ne bo dosegljiva predvidoma do sobote popoldne, so naknadno sporočili z NIJZ. Aplikacijo bodo kasneje dali tudi na Googleplay in Apple store. Na voljo bo za uporabnike sistema Android, uporabniki sistema iOS bodo morali na aplikacijo počakati še približno dva tedna. 

"Pri skeniranju se pokažejo ime, priimek in datum rojstva. To so edini podatki, ki so zapisani na teh potrdilih, ostalih osebnih podatkov ni. Zraven se izpiše tudi podatek o tem, če si cepljen, testiran ali prebolevnik," je dejal strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ Anže Kavšek.

Na vprašanje glede tega, če bodo morali organizatorji poleg potrdila preverjati tudi identiteto, Krek ni imel natančnega odgovora, saj NIJZ ni pristojen za tovrstno zakonsko opredelitev. "Odgovorni v tej državi morajo zagotoviti, da se preverja identiteta. Ko prideš na vstop, moraš imeti s sabo tudi osebni dokument, kjer se da preveriti ime in datum rojstva. Ampak to je stvar, ki jo morajo rešiti drugi," je dejal Krek.

Aplikacija je namenjena le organizatorjem dogodkov. Udeleženci prireditve aplikacije ne potrebujejo, zanje je dovolj eno od PCT-potrdil, bodisi v fizični ali digitalni obliki (prek portala zVem).

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je na novinarski konferenci zatrdil, da v okviru aplikacije organizatorji ne bodo mogli razbrati nobenih osebnih podatkov, kot tudi ne, kater PCT pogoj izpolnjuje obiskovalec. Glede možnosti preverjanja s strani organizatorjev, ali QR koda dejansko pripada osebi, ki jo kaže, pa je dejal, da lahko posameznika legitimira le policija. Pričakuje pa, da bodo državljani v primeru morebitnih zlorab poklicali ustrezne organe, za katere minister verjame, da bodo ukrepali.

Kako si lahko naložim aplikacijo?

Kot je pojasnil Kavšek, si aplikacijo lahko enostavno prenesemo s spletne strani ezdrav.si, ki jo poiščemo prek svoje mobilne naprave. Klikniti moramo za zavihek rešitve, izbrati EU digitalno COVID potrdilo, kjer pod splošnimi informacijami najdemo povezavo za pridobitev aplikacije – Aplikacija za preverjanje EU DCP potrdil. Ob kliku se bo začel prenos, mobilna naprava pa nas bo vprašala, če želimo aplikacijo naložiti kljub temu, da ni iz aplikacije Google Play. "Potrdimo," je dejal Kavšek. 

Aplikacijo nato odpremo, ta pa nam omogoča skeniranje. Ko bo zaznala kodo, se bo okvirček obarval bodisi zeleno bodisi rdeče. Kadar se bo pojavil zelen zapis, to pomeni, da je potrdilo veljavno. Potem lahko pritisnemo na "zaključek" ali pa počakamo nekaj sekund in aplikacija nam bo omogočila novo skeniranje. 

Čitalec bo preveril veljavnost potrdila, med drugim to, katera ustanova ga je izdala ter koliko časa je minilo od testiranja, je pojasnil Kavšek. Za veljavnost HAT-testa je moralo do odvzema brisa miniti manj kot 48 ur, za veljavnost PCR-testa pa manj kot 72 ur. Na vseh potrdilih mora biti QR-koda. "Vsi, ki delajo hitre teste, morajo izdati tudi DCP-potrdilo," je zatrdil Kavšek.

Čitalec bo QR-kode bral tako s fizičnega papirja kot tudi z mobilnih naprav, kadar potrdilo odpremo na primer s spletne strani zVem.

Kršitelje lahko doleti kazen v višini od 400 do 1000 evrov

Organizator mora prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno, je sporočila Vlada RS. Če organizatorji izpolnjevanja pogoja ne bodo preverjali, jih lahko doleti kazen z globo v višini od 400 do 1000 evrov. 

"Brez sistema PCT si ne predstavljamo, da bi lahko varno izvajali dejavnosti tudi jeseni, ko se pričakuje porast tudi drugih okužb," je opozorila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Po njenih besedah je prevladujoča različica novega koronavirusa delta bolj kužna, zato je treba še bolj poskrbeti, da ne bo prišlo do širjenja virusa.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (526)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik2005296
26. 07. 2021 11.11
Skusala sem dostopati do aplikacije.... sistem me je "vrgel ven".... Vse kaze, da hoce s to aplikacijo spet nekdo dobro zasluziti...😛😛
enakatalena
24. 07. 2021 18.22
+1
Prijava pri informacijski pooblaščenki je že vložena. Zelo kratkega diha bo ta novi veleumni odlok.
proofreader
24. 07. 2021 09.13
+2
Kako so pa doslej preverjali polnoletnost če nihče nima pravice vpogleda v osebne dokumente razen policije?
bobiv
24. 07. 2021 08.03
+5
Bolniki na vladi in vaši vazali si to aplikacijo in vse nesmiselne ukrepe nekam vtaknite!
Bostinjo
23. 07. 2021 20.36
-7
Hrvaška aplikacija že dlje časa lepo dela, tudi na IOsu
proofreader
24. 07. 2021 09.13
+0
borisss
23. 07. 2021 20.11
+4
Kje pa dobiš tisto kodo če se doma recimo cepiš? A na nijz ali kje?
proofreader
24. 07. 2021 09.14
+1
User1538643
23. 07. 2021 20.09
+9
Iz knjige, čigar naslova mi ne spustijo med komentarje, Dr. Lazara Lazarevića, 1. stavek, 1. odstavek, "I sumrak se počeo hvatati." (In somrak se je začel spuščati).
borisss
23. 07. 2021 20.05
+7
Tudi aplikacija #OstaniZdrav je rešila ogromno življenj🙋😆😆
Dimitry Krol
23. 07. 2021 20.13
+4
Dejansko sem čisto pozabil, da je to obstajal :D
PrettyBird
23. 07. 2021 21.47
-1
Niste ji dali priložnosti zato ni bilo efekta. Ne ponovite iste napake glede cepljenja. Dokaj primitivno da neko stvar sabotiraš in potem jamraš da ne deluje...
Matejv1983
23. 07. 2021 20.02
+15
Kje je tukaj zopet ustavno sodišče? Namreč nihče nima pravice vedeti tvojih zdravstvenih podatkov če ti to ne dovoliš. Niti delodajalec niti kdo drug nima pravice vedeti ali si cepljen in kakšno je tvoje zdravstveno stanje, še zdravnik nima pravice videti tvoje kartoteke, če nima pooblastila od pacienta. Tako tudi gostinec ali redar, inšpektor, policist.... na neki prireditvi nima pravice vedeti ali si cepljen ali ne ali si prebolel takšno ali drugačno bolezen, ker vse to je medicinska tajna.
mackon08
23. 07. 2021 20.28
-5
Matejv1983 Ja to je res samo če ne pokažeš dokumenta pač ne smeš na kakšno prireditev ali podobno. Prireditve so privatna last in lastnik odloča kako in kaj.
medus
23. 07. 2021 20.50
+5
mackon08, lastnik očitno ne odloča kako in kaj, če ne sme sprejet necepljenih
Uporabnik2005296
26. 07. 2021 11.17
Sama sem cepljena z dvema odmerkoma Pfizerja... Imam tudi evropsko digitalno potrdilo, izdano od NIJZ....Al bo treba kljub temu delati PCR test?? Zakaj le? Mogoce zato, da bo nekdo dobro zasluzil (mimogrede, ti testi so od 23. avgusta placljivi....)???😛😛😛
Johanna Solus Lupus
23. 07. 2021 19.44
+11
Sploh nas vase video igrice ne zanimajo. Vreme prevare in lazi je mim. Zivimo svobodno, a vi kako boste ziveli in spali ne bi rada vedla. Kaj se ce obstaja zivljenje po smrti, peklel in ne vem kaj je vse mogoce.
simeoni
23. 07. 2021 19.30
+16
Do sedaj ni še niti ena zadeva zlavfala tako kot so napovedovali.Sami strokovnjaki na kupu.Kacin je imel šest strategij cepljenja, pa je enostavno pustil in šel na morje na svojo jahto, ker mu je bil bazenček premajhen.Ej kaco, dobro si izkoristil svoj lažnivi jezik in zmerjanje ljudi. Kar dol v Trogirju ostani in se namakaj, bomo vsaj mir imeli pred tvojim lažnivim ksihtom.
franci1972slo
23. 07. 2021 20.05
-4
Krk ni Trogir, si kar precej zgrešil 😜
borisss
23. 07. 2021 20.08
+2
Kako si Franci. Pri nas dež virusi. Še dobro da je cepivo doma.
simeoni
23. 07. 2021 20.10
+3
Je v Dalmaciji in ne na Krku, prosim če se malo bolj paziš kaj bereš !
pojtrarara
23. 07. 2021 19.29
+17
kako je mogoče,da zoper to logarco in njene izjave na majci nihče ne ukrepa... ženska je zdravnica in je pod hipokratovo zaprisego, na delovnem mestu, kjer veljajo uradno in zakonsko določene zaveze in odgovornosti - kako je mogoče, da z majico in napisom bodi prijazen z mano, mogoče bom enkrat tvoja zdravnica - lahko hodi naokoli v medicinski uniformi in na delovnem mestu- s tem jasno izraža, da se je sposobna maščevati pacientu na osebni ravni, kar je pa nedopustno in bi se zoper tako zdravnico moralo ukrepati - tak zapis je najmanj neprimeren in je tudi USTRAHOVANJE PACIENTOV IN IZRAŽANJE MAŠČEVALNOSTI S POLOŽAJA MOČI ZDRAVNIKA IN ZNAŠANJA NAD PACIENTOM, KI JE POLOŽAJU PODREJENEGA.
RichPiana
23. 07. 2021 20.10
+5
To ima še komplekse iz osnovne in srednje šole ziher.
PrettyBird
23. 07. 2021 21.54
-1
pojtrarara, s to majco izraža le da ima smisel za humor in nič slabonamernega. Premisli o cepljenju in ne išči same negative na ljudeh...
Uporabnik1833045
23. 07. 2021 19.28
+5
hahaha a dobim kakšno nagrado za napoved obsega delovanja te aplikacije? :) Ker sem napisal, da ne bo delala haha
Korak
23. 07. 2021 19.24
+11
Narod, ne se pustit
Ivar The Boneless
23. 07. 2021 19.21
+15
Adijo vse drjavnoszlti, ki bodo to imele. Folk ne se pustit. Oni bodo prej brez dela kot mi brez potrpljenja. Naj gre pa vse v bankrot.
123soba
23. 07. 2021 19.21
+12
Krek, poklukar, jajo, samo ropotajo kaj in kako naj se ljudje precepijo. Najslabše je pa pri njih samih. NA NIJZ so zaščiteni kot medvedje, niso precepljeni, po bolnicah se ne dela, niso precepljeni, komaj čakajo 4 val, da bodo spet vlekli visoke dodatke, politika je enako. Vse kar dajejo v javnost, aplikacije, nagovore, nobena stvar ne deluje. Spomin in pamet pa imajo kot veverice....
evilgirl
23. 07. 2021 19.54
+3
zibertmi
23. 07. 2021 19.19
+14
kje ste kletarji.se skrivate kot vaš jajo po kleteh
Dante69
23. 07. 2021 19.19
+14
Aplikacijo si vtaknite tam zadaj banda
simeoni
23. 07. 2021 20.13
+5
Vzemite kos wc papirja, pojdite na wc na veliko potrebo, po veliki potrebi z wc papirjem obrišite zadnji del in aplikacija je nameščena. To pokažite redarjem, policajem in imate prost vstop.
No coment
23. 07. 2021 19.19
+2
😂😂😂😂deli javne uprave. Nič novega.
zibertmi
23. 07. 2021 19.17
+6
denar ,denar ,denar in korupcija ,to vas drži skupaj,klovni.