Korona

Pri nemški aplikaciji, na kateri temelji slovenska različica, odkrili večje težave

Ljubljana, 24. 07. 2020 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi, ki jo za slovensko vlado prilagaja podjetje RSteam, se bo imenovala #OstaniZdrav. Razvoj se bliža koncu, znane pa so tudi že vse tehnične podrobnosti. Nemški mediji pa prav danes poročajo o težavah pri delovanju te aplikacije. Na telefonih z operacijskim sistemom android pet tednov ni pravilno obveščala o stikih z okuženimi - obvestila so prihajala pozno ali pa jih sploh ni bilo. Razlog je bil v tem, da je avtomatična posodobitev delovala le, ko je bila aplikacija odprta.

Aplikacijo si bo lahko vsak uporabnik mobilnega telefona prostovoljno prenesel iz trgovin z aplikacijami, ki jih ponujata Google in Apple. Ko bo naložena, si bo z drugimi uporabniki aplikacije samodejno izmenjevala t. i. ključe oziroma oddajne kode, torej skupke identifikacijskih informacij o telefonu, ali drugače: beležila bo stike z drugimi telefoni in informacije o njih shranila za 14 dni, kolikor je ocenjena inkubacijska doba koronavirusa. 

Za večjo varnost se bo ključ ustvaril v več korakih in se bo dnevno spreminjal, na podlagi tega pa se bo vsakih 10 minut ustvarila s časovnim intervalom kriptirana oddajna koda. Ne bo pa ključ vseboval osebnih podatkov o lastniku telefona, ki mu bo tako zagotovljena anonimnost. 

Če bodo pri uporabniku aplikacije potrdili okužbo, bo z njim v stik stopil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki v vsakem primeru opravi epidemiološko poizvedovanje pri okuženih, in mu ponudil, da v aplikacijo vnese posebno desetmestno kodo. Okuženi uporabnik bo to naredil prostovoljno. Če se bo za to odločil, bo moral kodo vpisati v eni uri, aplikacija pa bo na strežniku najprej preverila, če je bila ta koda res izdana, saj se s tem prepreči morebitne zlorabe. Če bo strežnik ugotovil, da je koda pravilna, bo izdal dokazilo o okuženosti, ki ga bo nato poslal na aplikacijo uporabnika. Šele takrat bo aplikacija okuženega poslala vse svoje oddajne kode oziroma dnevne ključe na centralni strežnik, kjer bodo ostali v evidenci 14 dni. 

Aplikacija ne razkriva niti lokacije niti identitete okužene osebe

Aplikacija na napravah uporabnikov bo hkrati redno preverjala podatke o okuženih ključih in jih križala s tistimi, ki jih je zaznala sama v zadnjih 14 dneh. Če bo ugotovila, da je v evidenci okuženih kak ključ telefona, s katerimi je bil naš telefon v stiku, bo stekel izračun izpostavljenosti. 

Na izračun izpostavljenosti vplivajo številni parametri, na primer moč signala in dolžina stika z okuženo osebo. Načeloma velja za rizičen stik 15-minutna izpostavljenost okuženi osebi na razdalji manj kot dva metra, vendar je pri tem potrebno upoštevati številne faktorje. Aplikacija uporabnika nato opozori, ali je bil izpostavljen tveganju. 

V primeru, da je verjetnost izpostavljenosti velika, aplikacija uporabnika obvesti, da je bil v stiku z okuženo osebo in da naj ravna samozaščitno. Kot je poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik, aplikacija ne razkriva niti lokacije niti identitete okužene osebe, sporoči samo, da sta se dve osebi srečali. 

Čeprav je anonimnost zagotovljena s tem, da si telefoni med seboj izmenjujejo samo ključe, ki ne vsebujejo osebnih podatkov, je minister Koritnik priznal, da bi se lahko v zelo redkih specifičnih primerih, na primer, če je nekdo imel v zadnjih 14 dneh stik samo z eno osebo, identiteta okuženega uporabnika razkrila, a celo v tem primeru bi to vedel samo tisti uporabnik. 

Pomembno je, da si aplikacijo naložijo zdravi ljudje

Kot je poudaril Mario Fafangel iz NIJZ, je aplikacija pomembna zato, da epidemiologom pomaga obvladovati izbruh z omilitvenimi ukrepi in je del sestavljanke, tako kot maske ali fizična razdalja. "Samo tako bomo lahko imeli odprto družbo z ukrepi, ki niso preveč invazivni," je dejal. Delo epidemiologov bo z aplikacijo isto, razlika bo samo v tem, da bodo morda preko aplikacije prejeli obvestilo o tveganem stiku tudi tisti, ki jih zaradi različnih razlogov sedaj ne morejo kontaktirati. Na primer neznanci na avtobusu. 

Pri tem je pomembno, da si aplikacijo naložijo zdravi ljudje, saj bodo v primeru okužbe lahko obveščeni kontakti za obdobje 14 dni nazaj, kolikor je povprečna inkubacijska doba koronavirusa. 

Čeprav so pretekle študije kazale, da je aplikacija učinkovita šele, ko si jo naloži približno 60 odstotkov uporabnikov mobilnih telefonov, je državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak dejal, da najnovejše študije kažejo, "da se vidi dodana vrednost že pri 10 ali 14 odstotkih"

Minister Koritnik je dodal, da bo koristno karkoli bo prinesla aplikacija. "Tudi ena oseba, ki bo zaradi tega prej obveščena, da je bila v rizičnem stiku, bo lahko malo prilagodila svoje vedenje in ravnanje." 

Aplikacija bo končana do 1. avgusta

Primož Cigoj, direktor podjetje RSteam, je pojasnil, da bo razvoj aplikacije gotovo zaključen do roka 1. avgusta ali celo kak dan prej, nato pa bo verjetno treba počakati še nekaj časa, da Google in Apple aplikacijo odobrita in jo uvrstita v svoje trgovine. 

Na voljo bo za Appplove telefone z operacijskih sistemom IOS 13.5 ali novejšim, kar pomeni, da si jih bodo lahko naložili uporabniki modelov 6s in novejših, na platformi Android pa bo na voljo tudi za nekoliko starejše naprave, ki jih poganja operacijski sistem Android verzija 6 ali novejša. 

Usklajenost aplikacije s predpisi o varstvu osebnih podatkov bo preveril tudi Informacijski pooblaščenec, ki so ga tudi formalno že zaprosili za mnenje.

Pri nemški aplikaciji, na kateri temelji slovenska različica, odkrili večje težave 

Nemški časnik Bild medtem prav danes razkriva, da nemška aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi Corona-Warn-App na številnih mobilnih napravah pet tednov ni delovala pravilno. Na milijonih telefonov z operacijskim sistemom android ni pravilno obveščala o stikih z okuženimi - bodisi so obvestila prihajala pozno bodisi jih ni bilo. Razlog je bil v tem, da je avtomatična posodobitev delovala le, ko je bila aplikacija odprta. 

Pri proizvajalcu programske opreme SAP, ki je sodeloval pri razvoju aplikacije, so potrdili, da je obstajala težava s prejšnjo različico, saj ni delovala avtomatična posodobitev v ozadju na napravah android.

Nemško ministrstvo za zdravje je prav tako priznalo, da so že dlje vedeli za težavo in da je ta tudi pojasnjena v rubriki vprašanja in odgovori v aplikaciji. Tam so pojasnili, kako se lahko aktivira avtomatično posodabljanje. Je pa koronavirusna aplikacija kljub temu beležila stike in preverjala, ali obstaja nevarnost stika z okuženim, so še zagotovili. Z novo različico, ki bo zunaj v sredo, naj bi težavo odpravili, je napovedal tiskovni predstavnik zdravstvenega ministra Jens Spahn.

Nemško aplikacijo, ki služi kot temelj slovenske različice #OstaniZdrav, si je v več kot enem mesecu od objave naložilo že okoli 16,2 milijona ljudi, kar je okoli 20 odstotkov prebivalstva v Nemčiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dracon
30. 07. 2020 11.16
+3
Ma kakšne berem tu gor. Že leta vam sledi polovica aplikacij na vaših telefonih. Da o večjih korporacijah kot so Google sploh ne zgubljam besed. Pa res mislite, da vam vlada že zdaj ne bi mogla slediti tudi na stranišče, če bi to res hoteli ? Lepo živeti v iluzijah. In ko boste naslednjič nameščali igrice in nepotrebne aplikacije na telefon, tako kot ponavadi preskočite vse kar vas aplikacija sprašuje in izberite potrdi. Tako da bo tudi svetilka in ostale podobne aplikacije lahko dostopale do lokacije itd. Blagor nevednim in tehnološko neizobraženim, kajti prepričani so, da jim nihče ne sledi :)
SLObunkeljn
25. 07. 2020 13.30
+9
Tej oblasti je pa res za verjeti kako je vse anonomizirano in tajno .... hahaha.
hotchilipoper
25. 07. 2020 09.04
+20
Norost se nadaljuje
Mesetar
25. 07. 2020 10.06
+8
DOKLER BO UPORABA PROSTOVOLJNA NAJ BO,.... "svi goli, pa ko šta voli"
Mesetar
25. 07. 2020 10.18
+4
picijulka1
25. 07. 2020 08.20
+2
Več kot polovica uporabnikov ima na telefonu android verzijo do 5.1.1.
Fluxx
24. 07. 2020 20.33
+7
SDS tracker bo tole. Za ovčke šli edit.
Mesetar
25. 07. 2020 10.09
-1
Yokte
24. 07. 2020 20.28
+4
Seveda bo pa zadeva funkcionirala, naložilo si jo bo več kot 60% Slovencev, pa 30% hrvatov, ki 24 ur visijo in lapajo na tem portalu.
User300173
24. 07. 2020 20.08
+21
Ta aplikacija me bo opomnila, da je okuženi zbežal iz karantene, s seboj pa nosi telefon?
Mesetar
25. 07. 2020 10.11
-6
---ne, to pomeni, da je nekdo našel telefon tretje osebe in ga nosi s seboj, ker bi ga želel predati na recepcijo v Murglah
giovanni2
24. 07. 2020 19.17
+11
Torej, aplikacija ne bo preprečila stikov z okuženimi, samo naknadno me bo obvestila, da sem bil v stiku in kakšen je faktor rizika. Uporabno bi bilo, če bi takoj zapiskala, ko zazna bližino okuženega.
gggg1
24. 07. 2020 20.02
+19
Tisti, ki je okužen itak ne sme okrog hoditi.
Tasika23
25. 07. 2020 10.10
+9
Ce telefon pusti doma lahko😋 nebo nobenmu nc zapiskal pa obvestl ce bo z njemu v stiku😁
Mesetar
25. 07. 2020 10.13
+3
...MA TO NI IGRICA...to pač je, ker so smernice takšne ! vlado RS baš BK, če boš uporabil aplikacijo, to vemo vsi !
pravicnez.
24. 07. 2020 19.13
+9
Indoktrinirane ovce so si že naložile app za tracking.
Mesetar
25. 07. 2020 10.14
-9
RamzesII
24. 07. 2020 19.12
+8
Prav je, da se aplikacija posodablja, ko je odprta, z dovoljenjem uporabnika, ne pa nekje v ozadju, brez njegovega dovoljenja in znanja kaj dejansko počne.
RamzesII
24. 07. 2020 19.10
+22
"Pomembno je, da si aplikacijo naložijo zdravi ljudje" Zakaj mi ta izjava vzbuja čudne asociacije.
gggg1
24. 07. 2020 20.03
-17
pravicnez.
24. 07. 2020 19.10
+25
Aplikacijo si naj vtaknejo v rit. Samo korak več do Orwellskega nadzora.
Trgo_mk3
24. 07. 2020 19.09
+19
Zaradi mahinacij in kriminalne zgodovine določenih članov trenutne vlade, sem izjemno skeptičen do varstva podatkov v aplikaciji. Ob morebitni okužbi, programa definitivno ne bom nameščal na telefon. Dokler bo na oblasti oseba, ki je bila v preteklosti že kaznovana in v zaporu, do tedaj bo moje nezaupanje ostalo. Če bodo želeli, da namestim aplikacijo, bodo morali predložiti potrdilo o nekaznovanosti.
RamzesII
24. 07. 2020 19.08
+10
"Če bodo pri uporabniku aplikacije potrdili okužbo, bo z njim v stik stopil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)" Kako pa to, brez testa?
giovanni2
24. 07. 2020 19.19
+20
Kako bodo vedeli, da sem uporabnik aplikacije, če ti podatki ne bodo dostopni drugim osebam?
gggg1
24. 07. 2020 20.10
+0
NIJZ ni oseba, ampak državna institucija.
marston
24. 07. 2020 21.15
+15
Kako stopi v stik, če je aplikacija anonimna?
RamzesII
25. 07. 2020 08.56
+4
Tudi za državno institucijo so osebe, ne UI, ali pač, glede na to kam gredo zadeve.
Mirkoca
24. 07. 2020 19.06
+7
Vedno me je vlada želela zasledovati. To točno vem. Ne bo vam uspelo.
Mirkoca
24. 07. 2020 19.08
-17
Tudi cepil se ne bom, raje vidim da zbolim, in da posledično zbolijo tudi moji tastari, ker bom prepričal tudi njih da se ne grejo. Bom končno dedoval, saj že dolgo čakam.
Popeye
24. 07. 2020 19.05
+4
Na tisoče Slovencev na hrvaškem, kar naša vlada podpira, na drugi strani pa doma aplikacija za ovce... Skregano z logiko!
esq1
24. 07. 2020 18.44
+0
jaz si jo naložim, če mi podarijo dober mobi.
gullit
24. 07. 2020 18.35
+18
Jst mam staro nokio že 15let dela kot nova, baterija se sprazne po parih dneh šele. In zdaj bom moral kupiti nov telefon ali kaj če bom okužen ali bil v stiku z okuženim? Malo morgen.
Mesetar
25. 07. 2020 10.17
-5
...TI ZIHER NE BOŠ OKUŽEN, TO SE TI TAKOJ VIDI
mojcd
24. 07. 2020 18.33
+24
Niti pod razno ne dam tega gor!
big_foot
24. 07. 2020 18.28
+15
Špicelj.app.... sploh pa v rokah te faši vlade ki ni vredna niti Z od zaupanja. Me ni teorije da to namestim na telefon.
gggg1
24. 07. 2020 20.12
-2
glede na tvoj odgovor sklepam da imaš že pametni telefon, kar pomeni, da imaš gor že ene par nadzornih aplikacij in funkcionalnosti , ne glede na znamko pametnega telefona.