Korona

Aplikacija za nadzor gibanja – se bomo zaradi zdravja odpovedali osnovnim človekovim pravicam?

Ljubljana, 14. 04. 2020 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Uporaba mobilnih aplikacij za nadzor gibanja prebivalstva je lahko problematična z vidika zasebnosti, posredno pa lahko vpliva še na celo vrsto drugih pravic in pomembno sooblikuje bodoče življenje v družbi, opozarja Inštitut za kriminologijo. Tudi informacijska pooblaščenka ocenjuje, da so doslej predstavljeni podatki te aplikacije preveč pomanjkljivi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pika Šarf o aplikacijah za nadzor gibanja
    06:12
    Iz 24UR ZVEČER: Pika Šarf o aplikacijah za nadzor gibanja
  • Iz 24UR ZVEČER: Aplikacije za nadzor gibanja
    03:50
    Iz 24UR ZVEČER: Aplikacije za nadzor gibanja

 

O aplikacijah za sledenje posameznikom z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa je v zadnjem času veliko govora. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je kot temeljni namen takšne rešitve navedla obveščanje posameznikov o tem, da so bili v stiku z okuženo osebo.

Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani pa opozarja, da je uporaba tovrstnih orodij za nadzorovanje gibanja prebivalstva problematična - v prvi vrsti z vidika zasebnosti in pravice do varstva osebnih podatkov, posredno pa lahko glede na učinke izbrane tehnološke rešitve vpliva še na celo vrsto drugih pravic in pomembno sooblikuje bodoče življenje v družbi. 

"Vprašanje, ki je v ozadju nujnega izpraševanja o tem, je, ali smo se pripravljeni odpovedati osnovnim človekovim pravicam kot civilizacijskim pridobitvam zaradi zdravja, in to storiti vedoč, da lahko na koncu izgubimo oboje - zdravje in druge človekove pravice," so izpostavili.

Zaenkrat ni znano, za kakšno tehnološko izvedbo sledenja posamezniku naj bi šlo, niti ni jasen nabor podatkov, ki bi se pri tem obdelovali.
Zaenkrat ni znano, za kakšno tehnološko izvedbo sledenja posamezniku naj bi šlo, niti ni jasen nabor podatkov, ki bi se pri tem obdelovali. FOTO: Dreamstime

Pobuda za uvedbo mobilne aplikacije za nadzor prebivalstva v Sloveniji po njihovih besedah resda prihaja iz vrst zdravniške stroke, vendar ni vsaka rešitev, ki je najprimernejša z medicinskega vidika in obenem tehnično izvedljiva, tudi sprejemljiva v demokratični družbi, ki sloni na spoštovanju pravne države in človekovih pravic, so opozorili.

Pri presoji dopustnosti mobilnih aplikacij za sledenje je treba po njihovih navedbah v prvi vrsti razlikovati med dvema možnima oblikama nadzora. Prvi je nadzor, ki je osredotočen na posameznika z odrejenim ukrepom omejitve gibanja, drugi pa nadzor, ki mu je podvržena celotna populacija z namenom odkrivanja stikov okuženih oseb in spremljanja širitve okužb. "Masovni nadzor je nekaj, kar je evropski pravni kulturi in pravnemu redu tuje. Predlogi za tako ekstenzivno podatkovno izkoriščanje bi nas hitro privedli v ureditev, ki je značilna za azijske države z drugačnim kulturnim in sistemskih ozadjem. Ob tem sicer dopuščamo možnost za kreativne tehnične rešitve, ki bi omogočile ohranitev pravic posameznika, kot jih pojmujemo v našem prostoru, vendar te doslej še niso bile predstavljene," so izpostavili.

Opozorili so, da podrobnosti predvidenih nadzornih ukrepov v Sloveniji še niso bile predstavljene, zato konkretnih komentarjev še ni mogoče podati. Je pa treba pred uvedbo tovrstnih orodij – sploh, če jih kot obvezne predpiše država - realno oceniti, ali sploh in v kakšnem obsegu lahko pripomorejo k doseganju zastavljenega cilja.

Izpostavili so še dosedanje izkušnje, ki kažejo, da lahko sprva časovno omejeni ukrepi sčasoma prerastejo v običajne ukrepe z neomejenim rokom veljavnosti. Ob tem so kot primer navedli ukrepe, sprejete v okviru boja proti terorizmu.

Podobne aplikacije je v prizadevanjih za sledenje širjenju virusa razvilo več držav, vključno s Poljsko in Avstrijo, uvedbo sta med drugimi še enkrat napovedali Italija in Turčija, a kritiki izražajo zaskrbljenost glede zaščite podatkov in zasebnosti. 

Informacijska pooblaščenka opozarja na pomanjkljive podatke

Pri aplikaciji, s katero bi lahko država nadzorovala gibanje okuženih oseb, gre za telefonsko aplikacijo, ki bi si jo oboleli naložil na mobilni telefon ob izdaji odločbe o karanteni ali ob odreditvi izolacije zaradi bolezni. Vsebovala bi določen radij gibanja posameznika, ki je še dopusten, zajemala bi samo podatke o lokaciji brez dostopa do ostalih vsebin na mobilnem telefonu, uporabniku bi poenostavila stik z zdravnikom. Aplikacija bi bila aktivna 14 dni, z možnostjo podaljšanja na podlagi zdravnikove presoje, po izteku obdobja pa bi se vsi zbrani podatki uničili.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je prejela zahtevo za oceno aplikacije in ocenila, da so doslej predstavljeni podatki o njej preveč pomanjkljivi in da za natančnejšo opredelitev potrebuje oceno učinkov s tehničnimi parametri glede na cilje, ki jih zasleduje in z vidika sorazmernosti.

Prelesnikova ocenjuje, da je treba pred oblikovanjem zakonskih okvirjev za uporabo definirati odprta vprašanja.
Prelesnikova ocenjuje, da je treba pred oblikovanjem zakonskih okvirjev za uporabo definirati odprta vprašanja. FOTO: Miro Majcen

Zaenkrat ni znano, za kakšno tehnološko izvedbo sledenja posamezniku naj bi šlo (sledenje lokacij preko baznih postaj, GPS, Wi-Fi, itd.), niti ni jasen nabor podatkov, ki bi se pri tem obdelovali. Prav tako ni razvidno, ali bi z aplikacijo posameznik lahko izmenjeval sporočila ali bi šlo le za sledenje njegovi lokaciji, ter ali je aplikacija vzpostavljena le za sledenje gibanju posameznika ali tudi za komunikacijo z zdravniki.

Prelesnikova ocenjuje, da je treba pred oblikovanjem zakonskih okvirjev za uporabo definirati odprta vprašanja. "Zlasti pa opozarjamo na potrebo po skrbnosti z vidika transparentnosti o tem, katere osebne podatke bo aplikacija dejansko obdelovala, za katere namene, kje se bodo hranili, kdo bo upravljavec teh podatkov, na kateri pravni podlagi, kako se bodo ti podatki shranjevali, koliko časa in kako bo zagotovljeno brisanje podatkov," je zapisala.

Opozorila je tudi, da se kot nadzorni organ do konkretnih obdelav osebnih podatkov ne sme opredeljevati izven inšpekcijskega postopka, prav tako ne more nastopati v vlogi potrjevalca aplikacije.

Skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše fizično distanciranje v pandemiji novega koronavirusa ter k uporabi anonimiziranih in agregiranih podatkov iz mobilnih naprav za analizo širjenja virusa je prejšnji teden priporočila Evropska komisija. Zatrjujejo, da ta pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov in napovedujejo oblikovanje smernic glede učinkov na zasebnost. Prvo od dveh priporočil se nanaša na usklajen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše socialno distanciranje ter za opozarjanje, preprečevanje in sledenje stikom. Pri drugem gre pa za skupen pristop k analizi in napovedovanju širjenja virusa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
15. 04. 2020 14.25
+6
Katera koli aplikacija že bo, nobena me ne bo dobila. IZKLOP !
Hasan
15. 04. 2020 14.07
+5
Prvo naj se uzakoni sledljivost grabežljivih političnih rok,da se nam ne pojavljajo stalne afere s prekupčevanjem orožja,Patrijami,ograjami,maskami,......,ker politika z "rokami v marmeladi" imamo sedaj za pred.......
awontuwej
15. 04. 2020 12.15
+11
Benjamin Franklin je že pred 250 leti dejal: Tisti, ki bi se odrekli osnovni svobodi, da bi kupili malo začasne varnosti, si ne zaslužijo ne svobode ne varnosti.
Max Mall
15. 04. 2020 12.57
-1
awontuwej-si ne zaslužijo ne svobode ne varnosti-BRAVO
User1538643
15. 04. 2020 11.16
+2
Dva dni nazaj sem v hrvaškem mediju zasledil čistunsko čist Orwell-ovski naslov članka, ki bi ga še nekaj mesecev nazaj lahko uvrstili v nekakšen slab ZF film. Prevod: "21,35 Policija ima polne roke dela: Več kot 300 oseb ujeto ko so zapuščali kraj prebivanja". Pa šele en mesec smo v tem...
User1063544
15. 04. 2020 10.32
+10
Hahahahahaha... aplikacija.. NE potrebujejo oni aplikacije za nadzor lokacije, ker to telefon počne že sam. Oni potrebujejo samo ovce da premaga večino, posledično nadruka to aplikacijo na svoje telefone, preostali ki pa tega ne bodo imeli nameščenega pa bodo tudi sledeni ker se uporablja isti protokol kot ga bi uporabljala aplikacija. Je res, da dokler ne boste za njih interesantni, boste na njihovem ekranu samo plava točka; Enkrat ko pa na to točko obesijo podatek imetnika, pa ste že v njihovem Orwelskem mlinu. Ljudje so ovce in ovce do te mere da kot čreda večino časa deluje celo brez pastirja ali ovčarskega psa. Pastir samo vsak mesec lepo striže in to je to. Minimalni vložek za maskimalni iztržek.
User1063544
15. 04. 2020 10.32
+10
To kar pa se poskuša s zakonom, pa je samo fina nastvitev družbene kontrole...
ahim1225
15. 04. 2020 10.29
-9
Aplikacija za nadzor gibanja – če je nujno potrebno se bomo odpovedali osnovnim človekovim pravicam, kakšne človekove pravice??? Sam nimam nobenih težav in naj me kar nadzorujejo, če je to potrebno zaradi epidemije.
User1538643
15. 04. 2020 10.04
+6
Kitajska rešitev, ki omogoča državi da rdeče-zeleno popolnoma nadzoruje posameznike, je v EU prostoru percipirana, v družbi, kot nesprejemljiva, a tukaj navedena aplikacija pa še dodatno ponuja moč nadzora drugih ljudi in posameznikov, (tudi) slehernem posamezniku. Na podlagi odbirkov se ustvarijo odločitve in sledijo dejanja, drugačna dejanja, in družba gre drugo pot.
pojtrarara
15. 04. 2020 09.45
+6
ne bo vam uspelo. že tako ste nam protiustavno prepovedali gibanje med občinami - in je neumno,da se kacin nekaj lažno izgovarja,da obolelih med delavci ni. seveda so, samo nihče se ne upa o njih govoriti. malo naj tip forume prebere, kaj in kako se dela. Smešno je ravnanje - da zaposleni nimajo okužb in jih ne prenašajo po kacinovo, ko je pa ta isti zaposleni v prostem cajtu in ni v službi, je pa kar naenkrat ogrožujoči dejavnik, ki bi s prehodom v drugo občino trosil okužbo. naslednje jutro, ko gre spet na šiht, je pa zopet zdrav po Kacinovo in je ne prenaša: Neumen ukrep, kot je neumna večina njih., ki so jih sprejeli ad hoc z namenom pritiskov na ljudi in namenskega omejevanja svobode državljanom, zato da se lahko gredo svojo diktaturo. Upam,da v četrtek u. sodišče odloči o protiustavnosti odloka o prepovedi gibanja in da se ta odpravi takoj. za aplikacije pa vam je jasno,da po vsem tem fiasku - ne, ne bomo niti pod razno pristali na kakršnokoli aplikacijo. Sanjajte. In je ne morete pod nobenim pogojem pogojevati nam z odvzemom naše pravice do svobodnega gibanja.
Kopriva60918022
15. 04. 2020 09.22
+9
to je bil glavni namen tega virusa...
majmun11223344
15. 04. 2020 09.14
+6
brezveze13
15. 04. 2020 08.22
+10
sem že aktiviral staro Nokio 3310 imam še dve
enxx
15. 04. 2020 08.21
+2
Edina karantena za krätena je karantena pod strogim nadzorom! Egoista lahko omejiš na dom, a nisi nič naredil, ker jih (lahko) pacienti neomejeno obiskujejo. Pa to nima veze ne s starostjo, ne z izobrazbo, družbenim statusom. Nekateri vidijo le sebe.
enakatalena
15. 04. 2020 08.19
+4
123maradona
14. 04. 2020 21.56
+2
Dve so opcije, 1. Zaprti še nekaj mescev, ali pa 2. Aplikacija sledenja in testiranje vsaj 5000 na dan. 2 x negativni zaredoma bi lahko zapustili karanteno
Lolik
14. 04. 2020 21.52
-2
Spet mesec pa pol prepozno hahaha
Carmenlula
14. 04. 2020 21.43
+11
Imate Tuševo kartico, Šparovo, Petrolovo, Mercator pika El. zdravstveni karton, Bančno kartico.....otroci tel..itd itd kupite usran tel. na naročnino hočejo vse podatke vsak dan vam lohka izpišejo kje ste, kaj jeste, kje sirjete kakšne so vaše navade in kje ste..konec je sami ste se dali na KETNO..kaj sedaj cvilite..?Začnite pri NLB ali drugih saj brez banke še srat ne morete..? Svobodni boste ko se boste osvobodili NLB ja, FDV ja...RTV ja tu začnite..?
hansola
14. 04. 2020 21.52
-6
Kaj boš pa ti, kupovala z blagovno menjavo mona ena oprana?
svetskicovek3
14. 04. 2020 21.39
+9
bolane ideje so ze na poti :) z neumnimi ljudmi, ki podpirajo tako vlado so neumnosti neomejene :) vi se pa gonite levica, desnica..hehe lahk si ga boste sam metal se na levo al na desno ;) lani je bil objavljen nekje video, da bojo na oblast postavili kriminalce, bivse zapornike itd..temu bo ljudstvo nasportovalo, odvili se bojo protesti po vsej evropi, ki se bojo prelevili v nemire in izgrede..izgredi bojo postali vse hujsi, ki se bojo verjetno pretvorili v lokalna bojisca, sledi nov val virusa..mocnejsi in smrtonostnejsi, ki bo ocistil precej populacije. Sledijo hudi ukrepi in zatiranje prezivelih, izsiljevanje v dobesedno suzenjstvo in podanost eni eliti...srcno upam, da se narod zbudi in se stvari rešijo diplomatsko in civilizirano! Samo tako bo oblast presenecana ker tega ne pricakujejo, me ne zanima levi al desni, vsi so isti pijavke ljudskega dostojanstva.
borut_p
14. 04. 2020 21.39
+5
tel bo pac ostajal doma
123maradona
14. 04. 2020 21.59
-2
Borut p, zapestnica in 6 mescev karantene. Kaj muslite da mi ostaëi ki ostajamo doma se za...vamo?
Roko66
14. 04. 2020 21.39
+3
Najboljš vse čipirat ku ovce, saj ovce ste že,a ne?
PujsTekaTeka
14. 04. 2020 21.38
+9
SDS nas je zaprla v domove, zdaj pa hoče še nadzor nad tem. Fašizem pač.