Korona

Informacijska pooblaščenka: Obdelavo osebnih podatkov lahko določa le zakon

Ljubljana, 05. 08. 2021 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.S., Maja Pavlin
Komentarji
191

Na odlok vlade o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT se je odzvala tudi informacijska pooblaščenka, ki je izpostavila, da lahko obdelavo osebnih podatkov določa le zakon. "Ker vsaka obdelava podatkov pomeni poseg v človekovo pravico, zagotovljeno z ustavo, v Sloveniji obdelave podatkov zaradi zagotavljanja pravne varnosti državljanov ni dopustno urejati z vladnimi odloki," je poudarila. Informacijska pooblaščenka bo tako prekinila inšpekcijski postopek in vprašanje ustreznosti odloka PCT prepustila v presojo ustavnemu sodišču.

Vlada je včeraj sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja v zvezi z boleznijo covid-19, ki določa način ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT. Informacijska pooblaščenka (IP) je ob tem sporočila, da razume epidemiološko situacijo v Sloveniji in nujnost sprejemanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa, vendar pa je obenem poudarila, da lahko po določbi 38. člena slovenske ustave obdelavo osebnih podatkov določa le zakon.

Mojca Prelesnik
Mojca Prelesnik FOTO: Bobo

"Ker vsaka obdelava podatkov pomeni poseg v človekovo pravico, zagotovljeno z ustavo, v Sloveniji obdelave podatkov zaradi zagotavljanja pravne varnosti državljanov ni dopustno urejati z vladnimi odloki – pri njihovem sprejemanju namreč ni mogoče dosegati take stopnje demokratičnega procesa odločanja kot v državnem zboru, saj odražajo le odločitev vsakokratne izvršilne veje oblasti," je izpostavila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Dodaja, da ustava zasleduje cilj, da se zagotovi čim širša splošna in strokovna razprava o posegih v zasebnost ter doseže čim širši družbeni konsenz glede sprejetega zakona, česar pa po naravi stvari izvršilna veja oblasti sama ne more zagotavljati.  

Ker je obdelava osebnih podatkov pri ugotavljanju izpolnjevanja pogoja PCT od danes določena z odlokom vlade, bo informacijska pooblaščenka prekinila inšpekcijski postopek in vprašanje ustreznosti odloka o PCT prepustila v presojo ustavnemu sodišču: "Ugotovitev ustavnosti odloka je še toliko pomembnejša, saj gre pri obdelavi podatkov v okviru ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT za množično obdelavo in obdelavo podatkov v zvezi z zdravjem."

"Nedvomna pravna podlaga za uporabo evropskih covidnih potrdil trenutno obstaja le za namene prehajanja meje," je dejala Prelesnikova. Uredba Evropskega parlamenta in Sveta o digitalnem covidnem potrdilu EU za olajšanje prostega gibanja med pandemijo covida-19 namreč jasno določa, da morajo države članice, če želijo potrdilo uporabljati tudi v druge namene, sprejeti ustrezno nacionalno pravno podlago, ki mora biti skladna s pravom EU o varstvu podatkov ter z načeli učinkovitosti, nujnosti in sorazmernosti ter mora vsebovati določbe, s katerimi jasno določa področje uporabe, obseg in namen obdelave, kdo lahko preverja potrdilo ter ustrezne zaščitne ukrepe za preprečevanje diskriminacije in zlorab.

V aplikaciji razvidna tudi ime in letnica rojstva

Spomnimo, da je vlada v sredo zvečer sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT. V skladu z njim se bo takrat, ko bo posameznik kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predložil evropsko digitalno covidno potrdilo v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s QR-kodo, izpolnjevanje pogoja ugotavljajo z aplikacijo, ki jo bo zagotavljal in upravljal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Aplikacija bo z odčitavanjem QR-kode uporabniku posredovala podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer iz podatka ne sme biti razvidno, katerega od pogojev izpolnjuje oseba. Izpisala se bosta tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, s čimer bo mogoče potrditi, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila.

Preverjanje pogoja PCT
Preverjanje pogoja PCT FOTO: POP TV

Aplikacija se ne povezuje z nobeno zbirko osebnih podatkov, kar je bila izpostavljena skrb informacijske pooblaščenke, ampak le s centralnim strežnikom, ki hrani javne ključe držav, ki izdajajo digitalna covidna potrdila, in strežnikom, ki hrani pravila za preverjanje teh potrdil. Aplikacija po izvedenem branju QR-kode ne shranjuje nobenih osebnih ali zdravstvenih podatkov o potrdilu, prav tako teh podatkov v procesu branja ne prikaže uporabniku aplikacije. Na ekranu se namreč izpiše le, ali oseba izpolnjuje pogoje ali ne. Aplikacija za preverjanje QR-kode je le bralnik podatkov, ki so zapisani v QR-kodi, hkrati pa preverja nacionalna pravila v zvezi s pogojem PCT.

Odlok stopil v veljavo danes

Odlok je bil v sredo objavljen v uradnem listu in je danes stopil v veljavo. Ker je vsebinsko vezan na druge veljavne odloke, ki določajo ukrepe, povezane s covidom-19, njegovo trajanje ni določeno oz. se bo prenehanje njegove veljavnosti določilo s prenehanjem veljavnosti navedenih odlokov.

Gre sicer za tretjo aplikacijo NIJZ za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT v zadnjih nekaj tednih. NIJZ je 23. julija predstavil aplikacijo, a so jo še isti dan umaknili s spletne strani. Čeprav sta tako minister za zdravje Janez Poklukar kot vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar zatrjevala, da aplikacija ne bo razkrivala nobenih osebnih podatkov, pač pa le dejstvo, ali posameznik izpolnjuje pogoj PCT, se je namreč izkazalo, da se pri branju kode QR evropskega digitalnega covidnega potrdila prikažejo ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je bilo vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativen test na novi koronavirus.

Na NIJZ so nato razvili novo aplikacijo, ki je anonimizirana in pokaže le, ali posameznik izpolnjuje pogoj PCT ali ne. Na voljo je od prejšnjega petka. A strokovnjaki so opozoril, da so pri takšni aplikaciji mogoče zlorabe. Tako je direktor NIJZ Milan Krek v torek napovedal, da pripravljajo pravno podlago za učinkovito preverjanje pogoja PCT, ki jo je vlada potrdila v sredo, hkrati pa tudi novo aplikacijo.

Informacijska pooblaščenka  je v preteklih dneh opozorila, da ni bila seznanjena z nobeno od aplikacij, ki jih je NIJZ že razvil za gostince in organizatorje dogodkov. Ob tem je dodala, da so organi EU večkrat poudarili, da je pravna podlaga za uporabo evropskih covidnih potrdil le za prehajanje meja. Če želijo države članice ta potrdila uporabljati tudi v druge namene, pa morajo sprejeti ustrezno nacionalno zakonodajo, ki to dopušča, je pojasnila Prelesnikova in dodala, da v Sloveniji tak zakon ni bil sprejet.

NIJZ pa je v sredo Prelesnikovi posredoval odgovor, v katerem je pojasnil, kako deluje aplikacija. Pri tem so poudarili, da deluje aplikacija za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT po principu branja QR-kode in preverjanja statusa QR-kode glede izdajatelja evropskega digitalnega covidnega potrdila ter preverja del vsebine potrdila, torej ali oseba izpolnjuje pogoj ali ne.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

davboj
08. 08. 2021 13.14
+2
Končno...kje si bila tako dolgo...pa saj je jasno zapisano v ustavi in zakonskih aktih, kdo in kako se lahko upravlja z osebnimi podatki državljanov RS...zdaj bo še nek kelnar vedel za vse moje podatke al kaj????
mate08
08. 08. 2021 18.15
enakatalena
06. 08. 2021 14.04
Bravo. Ena redkih pokončnih ljudi, ki se trudi, da fašizem ne bi popolnoma pogoltnil človekovih pravic. Varuh le teh je v naši državi zgolj marioneta. Žalostno.
silva-d
06. 08. 2021 12.42
-1
naj mi nekdo pametno odgovori kaj je uradni list pri nas,
silva-d
06. 08. 2021 08.17
-5
vse države bodo to naredile kam pa boste potem še hodili vi pamentjakoviči
mario7
06. 08. 2021 08.14
+5
Edina še normalna, katera upošteva zakone in ustavo je gospa Prelesnik.
Grma53
06. 08. 2021 12.34
Francozom, Italijanom, Avstrijcem itd. se to zdi normalno. Nam balkancem pa življenje ne pomeni nič. Pa lenuhi bodo zopet lahko ležali doma na kavču in dobivali podporo...
zoran pušenjak
06. 08. 2021 08.09
+3
Počasi bo imel vsak vpogled v tvoje podatke
silva-d
06. 08. 2021 08.16
-3
že sedaj ima če si na računalniki,ne vem kaj ti ni jasno
Grma53
06. 08. 2021 12.36
Kaj si se ti priselil iz tujine. Pri nas je to normalno že od l.45
zibertmi
05. 08. 2021 19.33
+8
ene stvari niste sposobni po zakonu naredit,pa saj če pogledaš liderjevo zgodovino nedodakljivosti nespoštovanja nobenih zakonov,tudi ne more bit drugače
Grma53
06. 08. 2021 12.39
Katastrofa. Do sedaj so se zakoni spoštovali brez izjem, saj so bili vsi tovariši brezmadežni.
jsene
05. 08. 2021 19.27
-6
Nisem simpatizer te vlade (sem glasoval proti na referendumu, imam drugačen odnos do homoseskusalnosti, splava, rase, cerkve, ...). Ampak tukaj v tem primeru pa res ne razumem tega - zagotovo PTC NI idealen pogoj in ima določene napake - ampak kot kaže omogoča odprte dejavnosti. In to da se vidi ime in priimek ter podatek o tem ali je pogoj izpolnjen pa res ni nič tako osebnega in skrivnostnega, da je treba iz tega delati dramo. Tudi to ne vidim kaj je tako osebnega, če bi se izpisalo da je bil Jožek junija cepljen s Pfizerjem in Micka z Janssenom, Francelj je pa bil včeraj testiran - to se mi res ne zdijo neki hudi skrivnostni podatki zaradi katerih bi bil tisti čigavi podstki so kakorkoli prizadet ali ogrožen... Raje se prilagodim modelu PTC (kot sem napisal vem, da ni idealno) in imam odprte dejavnosti, ter se malo prilagodim, vendar vseeno živim dokaj normalno življenje... Kot pa da povsod iščem dlako v jajcu in se prepiram o pravicah (PCT, maske, distance, razkužila) in sem potem zaradi porasta okužb popolnoma zaprt (ker so vsi ti lahki ukrepi tako grozljivi - si je res težko nadeti masko? Je tako zmtežko pokazati potrdilo PTC - cepite senlshko povsod, testiranja so tudi v vseh zdravstvenih ustanovah, preboleli pa morate reči za potrdilo?)... Se ne bi vsi raje malo prilagodili in imeli s prilagoditvami odprte skoraj vse dejavnosti - ni idealno ampak vseeno precej bolj prijetno...
nostatic
05. 08. 2021 21.36
+3
Ni vprasanje PCT ja ali ne, tudi sam mu ne nasprotujem, ampak naj se to spelje po poti, ki je primerna za pravno drzavo. Torej z zakonom in ne s podzakonskimi akti.
silva-d
06. 08. 2021 08.21
-3
ja in kaka bo pol razlika če se spelje po poti ki je primerna za pravno državo,ne išči dlake v jajci,al je zakonsko al podzakonsko ne vidim nobene razlike,aja JJ je na vladi je bil Šarec pa nas je v dreku pustil
flojdi
05. 08. 2021 19.25
-2
..?kdo pa vse lahko piše zakone
silva-d
06. 08. 2021 08.23
+1
zakone piše vsak ki ima pet minut časa,če bi bila jaz na vladi ti ki so za to odgovorni že dolgo bi bili na cesti brez službe
Kolani
05. 08. 2021 19.03
+4
Teorija zarote, je bilo rečeno še nedolgo nazaj. V bibliji piše dejansko, sem šel pogledati, ne boš mogel kupovati niti prodajati, če ne boš imel znak zveri.
kure bedne
05. 08. 2021 18.41
+14
Ta aplikacija je bila prvotno mišljena samo za prestop državne meje. Pol so se pa na NIJZ našli neki kekci, ki so pogojevali aplikacijo za gostilne, prireditve in in in. Brezveze vse skupaj. Naši pravniki in sodišča so pa navadna žalost. Enostavno jih ne rabimo več. Vsi z repom med nogami.
avioo
05. 08. 2021 18.45
-7
levaki,🚴‍♂️🤡še malo in bomo zaradi vas spet zaprti
kure bedne
05. 08. 2021 18.53
+5
avioo-danes očitno ni tvoj dan. Nič ti ne rata hehe.lp
brezvode
05. 08. 2021 18.10
+10
Dolgo ste rabili ustavni pravniki pa na dopustu
123maradona
05. 08. 2021 18.04
-12
Pooblaščenka v službi rdeče barve.
nostatic
05. 08. 2021 18.09
+8
A če zna tolmačit pravo, ki je v tem primeru enako povsod?
cool1
05. 08. 2021 18.34
+7
Sedanji vladi so pravo in zakoni, pa tudi ustava zelo na poti , najraje bi bili brez njih in vladali v brezzakonju. Nimaš kaj, lahko bi delali , kar bi se jim zahotelo, to so že tako in tako poizkušali z odredbami, ki so bile skoraj vse nezakonite !!
avioo
05. 08. 2021 18.46
-5
in še laže,da ni bila seznanjena z aplikacijo
Grma53
06. 08. 2021 12.47
+1
Torej imamo zopet eno posebno ustavo, ki so jo tovariši napisali po svojih potrebah. Ustave Avstrije, Francije, Italije to preverjanje omogočajo. Mi smo pa poseben narod. Tako kot smo imeli med 2. vojno največ mrtvih, tako bomo prvi tudi pri koroni. Narod herojev in idiotov.
oježeš
05. 08. 2021 17.55
+3
Tole glede uporab osebnih podatkov je malce hecna zadeva. Dobim SMS od banke v katerem mi sporočajo, naj v prihodnje ko pridem po opravkih uporabim novo osebno izkaznico, ker mi je zdajšnja pretekla. Pokličem v drugo banko, da uredim nekaj stvari, se moram seveda najaviti da pridem, me sicer prijazna uslužbenka opozori, da mi je potekla osebna izkaznica in moram če želim urediti nekaj zadev, uporabiti novo osebno. Sam sem pretečeno osebno izkaznico že zamenjal pred dobrim tednom dni. Tako, da ja fino, nekateri pa s pretečeno osebno izkaznico brez problema letos že 5 x čez državno mejo na morje in brez problema, brez opomina naj si jo zamenjajo z veljavno.
brezvode
05. 08. 2021 18.07
+1
Od 14.7. velja že pretečena osebna za vse posle razen za prehod meje, veljavnost se pretečeni osebni podaljšuje do 31.12.2021
Nimasmisla
05. 08. 2021 17.53
-9
Kaj pa će bi tvojo službo ukinili
Jožajoža
05. 08. 2021 17.49
+7
Jansisti že uporabljajo vohunski program pegas ,s katerim vohunijo za slovenci.
oježeš
05. 08. 2021 18.00
+3
Oni so imeli vohunski program že takoj po osamosvojitvi. No, ne vohunski, pač pa prisluškovalne naprave s katerimi so prisluškovali vsem nasprotnim politikom in seveda Peterletu, za katerega so vedeli prej kaj je govoril, kot je sam pokapiral kaj je povedal. Ja, verjamem, da imajo tudi zdajšnji program, drugače se ne bi bilo možno tako dolgo obdržati kljub vsem norčijam na takem mestu kot ga zaseda. Kar pa pomeni, če jih tako stiska za jaj.., da imajo drugi tudi kup masla na glavi, kar jj izdatno izkorišča, da jih utiša.
avioo
05. 08. 2021 18.39
-7
jozef,🚴‍♂️🤡🕷🐑vas je potrebno šolat in ta vlada je idealna,še dva mandata,da se vas resimo👍✌😆😛
Grma53
06. 08. 2021 12.49
Zato pa pazi kaj pišeš, da ne boš brez jajc, ker vse vefo o tebi. Ha, ha.
Celjan78
05. 08. 2021 17.47
+17
Koliko neke energije in denarja gre in bo še šlo, za to usrano aplikacijo, ki jo potrebujejo predvsem v gostilnah. Na koncu pa gostilne nikoli niso bile žarišča in vir okužb.
Antikrist Anarhist
05. 08. 2021 17.47
+10
Vladni odloki so protiustavni ni s tem avtomatsko neveljavni!
oldspice
05. 08. 2021 17.41
-9
Cela Evropa lahko, pri nas pa je vse neustavno. Balkan..
npc2335
05. 08. 2021 17.59
+8
Miro123
05. 08. 2021 18.53
-2
Saj so meli tej kekci leto in pol časa, da sprejmejo zakon, ki bo dovoljeval odloke. Vse normalne drzave so to uredile prej, le nasi veleumi ne. sedaj pa stokajo kako so vsi proti in kako bodo vsi krivo za smrti, ker ne gre skozi noben odlok.
Kolani
05. 08. 2021 19.06
+3
Če bi hotel spisati veljaven zakon, bi bilo potrebno spremeniti ustavo.
Gemma 1961
05. 08. 2021 17.41
+19
Kdo bi si mislil da bomo od drzave , ki so ji vsi zavidali da bomo prisli na nivo bangladesa