Korona

Veliki brat v času virusa: varnost proti zasebnosti

Ljubljana, 19. 04. 2020 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
306

Ob pandemiji novega koronavirusa se zdi, da je svet skočil s tečajev. Države so sprejele številne ukrepe, da bi zajezile širjenje bolezni, s tem pa nam neizogibno omejile številne svoboščine, ki so se nam v demokratični družbi zdele samoumevne, recimo svobodo gibanja. Eno izmed orodij, s katerimi se nekatere države že borijo proti koronavirusu, so aplikacije za beleženje okužb. Tu pa se hitro pojavi dilema, v veliki meri odvisna od našega zaupanja v oblast – nam je bolj pomembna naša zasebnost ali javno zdravje?

Nekatere države po svetu so se že odločile, da bodo same ustvarile mobilne aplikacije, s katerimi bodo ljudi obveščale, če so bili v stiku z okuženim s covid-19, med njimi je na primer Velika Britanija. Spet druge države so se odločile, da bodo tovrstne, že ustvarjene aplikacije, kupile od podjetij in jih prilagodile svojim potrebam.

Uporaba teh aplikacij pri ljudeh seveda hitro sproži številne pomisleke o nevarnosti zlorabe osebnih podatkov, pojavi pa se tudi ključna dilema: ali nam pravica do varnosti – v primeru nevarnosti novega koronavirusa varnost predstavlja to, da ostanemo zdravi – pomeni več kot pravica do zasebnosti in drugih temeljnih svoboščin, ki jih zagotavlja demokratična družba, recimo pravico do svobodnega gibanja. 

Aplikacije za nadzor upoštevanja ukrepov, ki jih je uvedla država za zajezitev epidemije, največkrat delujejo preko povezave Bluetooth, pri čemer se preverja povezovanje dveh telefon, ne lokacijska komponenta posameznika. Tudi vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je že govorila o uporabi tovrstne aplikacije, katere temeljni namen naj bi bil, tako kot v primeru VB, obveščanje posameznikov o tem, da so bili v stiku z okuženo osebo. 

Večina aplikacij deluje na principu kontaktnega, ne lokacijskega sledenja

Konkretni primer je na primer Covid-19 Alert, aplikacija, ki je nastala izpod rok računalničarjev z različnih koncev sveta – ti so poskušali najti italijanskega pacienta nič. Epidemiologi so okužbam začeli slediti brez uporabe tehnologije, recimo temu "ročno", kar pa ob hitrem širjenju bolezni postane malodane nemogoče. Za uporabo omenjene aplikacije je treba na primer omogočiti pošiljanje obvestil in pa povezavo Bluetooth. Na takšen način lahko kar vaš telefon ugotovi, ali ste bili morda v stiku z okuženo osebo, a predpogoj je seveda, da ta predhodno vnese podatke o svoji okužbi. 

Za aplikacijo se je že zanimala slovenska vlada

Belgijski snovalec aplikacije Covid-19 Alert Wouter van Hecke pravi, da se zaveda, da se pojavljajo vprašanja in pomisleki o zasebnosti, in ob tem razlaga, da gre za kontaktno sledenje, in ne za sledenje lokacije. "Ne preverjamo, kje ste, ne preverjamo, kdo ste, gre le za dva telefona z naloženo aplikacijo, ki si izmenjata podatke,"pove Hecke. Poudarja, da aplikacija, ki deluje na principu Bluetootha, ne omogoča vladam, da v vsakem trenutku vedo, kje so njeni državljani. "V tem trenutku je ta aplikacija popolnoma osnovna, saj ne omogoča uporabe lokacije. Če jo želite uporabljati kot vlada, jo morate naprej vpeljati, jo nadgraditi, uporabnik pa mora odobriti oziroma dovoliti uporabo lokacije," še razlaga. 

Prilagoditev aplikacije posamezni državi traja približno teden dni, dodaja Hecke, ob tem pa priznava, da je bil v stiku tudi s slovensko vlado. Cilj uporabe tehnologije v takšne namene je, da obvarujemo druge in sebe, zaupanje v plemenitost tega namena pa morajo vzpostaviti odgovorni, še dodaja van Hecke. Ravno pomanjkanje tega zaupanja v institucije političnega oziroma družbenega sistema je tisto, kar pesti Slovence, osnovna dilema pri uporabi te tehnologije pa je pri nas zato že v osnovi večja. Ko na tehtnico postavljamo pravico do zasebnosti in pravico do varnosti, je namreč lahko ravno pomanjkanje zaupanja jeziček na tehtnici, ki jo prevesi v prid zasebnosti. 

Apple in Google združena v pripravi 'mega aplikacije'

V Singapurju, kjer so se z epidemijo koronavirusa več kot uspešno soočili (Svetovna zdravstvena organizacija jih je celo postavila za zgled drugim), recimo že uporabljajo aplikacijo TraceTogether, ki prav tako deluje s pomočjo Bluetootha. Takšne rešitve se pojavljajo tako množično kot gobe po dežju, da bosta ponudila svojo, pa sta se odločila tudi tehnološka giganta Apple in Google. 

Da bi njihova "mega aplikacija" delovala, bi moralo svoje podatke vnesti vsaj pol prebivalcev ZDA. Kljub ambicioznosti tega načrta, podjetji nista vrgli puške v koruzo. Predstavili sta načrt, ki vključuje več stopenj, kot ključno pa poudarjajo sodelovanje z medicinsko stroko in strokovnjaki za javno zdravje. Do določenega dela aplikacije oziroma do programskega vmesnika (API) bodo imeli dostop le oni, strokovnjaki, navadni državljani pa bodo lahko svoje podatke o okužbi vnesli, ne da bi razkrili svojo identiteto. Tudi ta sistem bi temeljil na Bluetoothu in kontaktnemu sledenju, so še razkrili v podjetjih. 

Seveda se tudi v tem primeru pojavi vprašanje zasebnosti. Pričakovanje ljudi, da jo bosta spoštovala giganta, kot sta Apple in Google, je v tem času, ko je na kocki javno zdravje ljudi, celotna družba pa je ranljiva bolj kot po navadi, še večje. 

Apple in Google razvijata aplikacijo, ki bi naš telefon spremenila v napravo za sledenje okužbi s covid-19.
Apple in Google razvijata aplikacijo, ki bi naš telefon spremenila v napravo za sledenje okužbi s covid-19. FOTO: AP

Strokovnjakinja s harvardske univerze, Vi Hart, ki je pred kratkim napisala znanstveni članek o etičnih dilemah digitalnega odgovora na zajezitev epidemije, je dejala, da tudi pri uporabi Bluetootha seveda obstaja tveganje, a je to v primerjavi z drugimi načini veliko manjše. Njen predlog je izboljšanje sistema z varovalom, in sicer na takšen način, da se telefone sledi z uporabo naključno generiranih številk, tako pa ne morejo biti povezani z identiteto njihovih lastnikov. "V verziji, ki jo pregledamo, vaš telefon 'kriči' nesmisle, neumnosti, drug telefon pa zbere te podatke, ki nimajo prave vrednosti," pravi Hartova. V naznanilu aplikacije sta Apple in Google dejala, da njihov sistem sledi temu principu – telefoni uporabnikov, ki so bili na testu za covid-19 pozitivni, bodo te 'nesmisle' avtomatsko naložili na strežnik, drugi telefoni pa bodo to zaznali. 

Seveda se poleg dileme o zlorabi podatkov pojavljajo tudi druga vprašanja, recimo, kako bodo zagotovili, da nihče ne prijavi lažno pozitivnega testa, ali pa na primer: bo sistem povezavo telefonov skozi stene blokovskega stanovanja zabeležil kot tesen kontakt? 

Glede prvega pomisleka imata Apple in Google že potencialno rešitev – predlagajo namreč, da bi testni centri oziroma bolnišnice generirali unikatne QR kode za vsak pozitiven rezultat, to kodo pa bi potem posamezniki vnesli v aplikacijo. Na takšen način bi lahko omejili lažne pozitivne vnose, pravijo strokovnjaki. Na vprašanja, kako bo tehnologija obravnavala primere, ko so ljudje oziroma njihovi telefoni blizu, kontakta pa dejansko ni bilo, še nimajo odgovora. 

Osnova, da bi tako kompleksen sistem sploh deloval, pa je seveda, da opravijo dovolj testov in da v vseh državah, kjer bo v uporabi, sodeluje vsaj 60 % populacije. Treba je upoštevati, da so najbolj ranljiva skupina starejši, torej ravno tisti, ki tehnologijo uporabljajo v manjšem številu. Da bi kljub temu zagotovili karseda veliko število uporabnikov, Apple in Google načrtujeta, da bi aplikacija že bila del iOS oziroma androidnega operacijskega sistema, torej da nalaganje sploh ne bi bilo potrebno. 

Digitalni odziv podpira predvsem medicinska stroka

Dr. Matjaž Jereb, vodja intenzivnega oddelka na Infekcijski kliniki
Dr. Matjaž Jereb, vodja intenzivnega oddelka na Infekcijski kliniki FOTO: UKC

Uporabo aplikacij in drugih oblik sledenja posameznikom podpira medicinska stroka, torej tisti, ki se v prvi vrsti z novim koronavirusom tudi borijo. 

Vodja intenzivnega oddelka na Infekcijski kliniki v Ljubljani dr. Matjaž Jereb, je na vprašanje, kakšne ukrepe bi še lahko sprejeli pri nas oziroma kaj bi lahko spremenili, omenil prav uporabo telefonskih aplikacij, ki ji je, kot pravi, osebno kot strokovnjak, zdravnik in posameznik, naklonjen. "Vem, da imajo ljudje o tem različna mnenja, tudi zelo negativna, še posebej z vidika človekovih pravic, tu bi izpostavil drugo stvar. Število bolnikov še vedno narašča, epidemijo obvladujemo, nismo pa je obvladali, mislim pa, da bi morali izkoristiti vsa orodja, s katerimi bomo bolezen dokončno obvladali. Za ukrepe, ki so bili v zadnjem mesecu sprejeti, lahko rečemo, da so večinoma pozitivni. Vem, da niso bili najbolje sprejeti v javnosti, ampak lahko sklenemo, da delujejo. Idealnega orodja za obvladovanje bolezni nimamo," je uvodoma uspešnost ukrepov izpostavil Jereb. 

Dejal je, da se sprašuje, zakaj ne bi izkoristili prav vseh orodij, ki jih v borbi proti tej bolezni imamo. "In te aplikacije so dodatno orodje, ki nam bo pomagalo, da bi nam pomagali bolezen dokončno obvladali. Gre za to, da bomo posameznika, ki je kužen, s to aplikacijo še dodatno prepričali, da bo ostal doma, da ne bo širil bolezni v okolico, izpostavljal še drugih okužbi. Po drugi strani pa aplikacija posamezniku ponuja tudi korist, tako bi imel možnosti kontakta z zdravstvenim osebjem in bi imel dodatno možnost informacije, in aplikacija je časovno omejena, govorimo samo o 14 dneh. Govorimo o možnosti podaljšanja, ampak če se posameznik s tem ne bi strinjal, ne bi podaljšali," podporo tehnologiji izraža vodja oddelka, ki vidi najhujše primere. 

'Ni vsaka rešitev, ki je najboljša z medicinskega vidika, tudi sprejemljiva v demokratični družbi' 

Inštitut za kriminologijo Pravne fakultete v Ljubljani na drugi strani opozarja, da je uporaba orodij za nadzorovanje gibanja prebivalstva problematična – v prvi vrsti z vidika zasebnosti in pravice do varstva osebnih podatkov, posredno pa lahko glede na učinke izbrane tehnološke rešitve vpliva še na celo vrsto drugih pravic in pomembno sooblikuje bodoče življenje v družbi. 

"Vprašanje, ki je v ozadju nujnega izpraševanja o tem, je, ali smo se pripravljeni odpovedati osnovnim človekovim pravicam kot civilizacijskim pridobitvam zaradi zdravja, in to storiti vedoč, da lahko na koncu izgubimo oboje zdravje in druge človekove pravice," so izpostavili. 

Čeprav pobuda prihaja iz vrst zdravniške stroke, ni vsaka rešitev, ki je najboljša z medicinskega vidika in obenem tehnično izvedljiva, tudi sprejemljiva v demokratični družbi, ki sloni na spoštovanju pravne države in človekovih pravic, opozarjajo. 

Za zdaj ni znano, za kakšno tehnološko izvedbo sledenja posamezniku naj bi šlo, niti ni jasen nabor podatkov, ki bi se pri tem obdelovali.
Za zdaj ni znano, za kakšno tehnološko izvedbo sledenja posamezniku naj bi šlo, niti ni jasen nabor podatkov, ki bi se pri tem obdelovali. FOTO: iStock

Ker podrobnosti nadzora z aplikacijami v Sloveniji še niso bile predstavljene, konkretnih komentarjev izbrane oblike nadzora še ne morejo podati, pravijo. Ob tem poudarjajo, da je treba razlikovati med dvema možnima oblikama – prvi je nadzor, ki je osredotočen na posameznika z odrejenim ukrepom omejitve gibanja, drugi pa nadzor, ki mu je podvržena celotna populacija z namenom odkrivanja stikov okuženih oseb in spremljanja širitve okužb.

Spomnimo, aplikacija Covid-19 Alert, za katero se je na primer zanimala tudi slovenska vlada, temelji na drugi obliki nadzora. "Masovni nadzor je nekaj, kar je evropski pravni kulturi in pravnemu redu tuje. Predlogi za tako ekstenzivno podatkovno izkoriščanje bi nas hitro privedli v ureditev, ki je značilna za azijske države z drugačnim kulturnim in sistemskih ozadjem. Ob tem sicer dopuščamo možnost za kreativne tehnične rešitve, ki bi omogočile ohranitev pravic posameznika, kot jih pojmujemo v našem prostoru, vendar te do zdaj še niso bile predstavljene," ob tem izpostavljajo na inštitutu. Glede ukrepov pa opozarjajo, da lahko sprva časovno omejeni ukrepi hitro prerastejo v običajne ukrepe, ki kar trajajo in trajajo, kot na primer tisti, ki so bili sprejeti v okviru boja proti terorizmu. 

Informacijska pooblaščenka: Podatki o aplikaciji so pomanjkljivi 

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik FOTO: Miro Majcen

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je že prejela zahtevo za oceno aplikacije in ocenila, da so do zdaj predstavljeni podatki o njej preveč pomanjkljivi in da za natančnejšo opredelitev potrebuje oceno učinkov s tehničnimi parametri glede na cilje, ki jih zasleduje in z vidika sorazmernosti. 

Za zdaj ni znano, za kakšno tehnološko izvedbo sledenja posamezniku naj bi šlo (sledenje lokacij preko baznih postaj, GPS, Wi-Fi, itd.), niti ni jasen nabor podatkov, ki bi se pri tem obdelovali. Prav tako ni razvidno, ali bi z aplikacijo posameznik lahko izmenjeval sporočila ali bi šlo le za sledenje njegovi lokaciji ter ali je aplikacija vzpostavljena le za sledenje gibanju posameznika ali tudi za komunikacijo z zdravniki. Prelesnikova zato ocenjuje, da je treba pred oblikovanjem zakonskih okvirjev za uporabo definirati odprta vprašanja.

EU za skupni pristop k uporabi mobilnih aplikacij za nadzor pandemije

Evropska komisija je že prvi teden aprila priporočila skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejši nadzor pandemije novega koronavirusa. 

Prvo priporočilo se nanaša na usklajen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše socialno distanciranje ter za opozarjanje, preprečevanje in sledenje stikom. Pri drugem priporočilu pa gre za skupen pristop k analizi in napovedovanju širjenja virusa na podlagi anonimiziranih in agregiranih podatkov o lokaciji iz mobilnih naprav.

Menijo, da lahko s tem pridobimo zadostne podatke o tem, kako omejevalni ukrepi dejansko vplivajo na pogostnost stikov in tveganje okužbe, to pa nam lahko pomaga pri pripravi strategij za ponovno odpiranje družb in vračanje v (novo) normalno življenje. Ob tem so izpostavili, da priporočeni pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov, ob tem pa so obljubili še dodatne smernice glede učinkov na zasebnost. 

Anketa Arhiv
Ali podpirate uporabo aplikacij za nadzor gibanja in beleženje okužb s covidom-19 s strani države?
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endva
18. 06. 2020 21.17
+0
Uf, Erika spet fura neoliberalno levo agendo. Želi nas prepričati, da je Gale žvižgač, čeprav vsi vemo, da so ga levičarji izrabili, kot staro gumo...
Tomvojo
20. 04. 2020 15.11
-5
Naredite program za pametne telefone ki bo beležil gibanje posameznika zadnjih 14 dni, si zapomni vse destinacije (zemljevid) podatki se shranjujejo ali v telefon, sd kartico, oblak... in če zboli se ob privoljenju dotičnega izvrši analiza njegovega gibanja in mogoče ugotovi možno točko kjer se je okužil. Podatki so skriti velikemu bratu.
Millady
20. 04. 2020 15.44
+5
Sars2
20. 04. 2020 14.59
+0
Pocasi sprejemamo orbanovo politiko,oblast nad mediji.....
Sars2
20. 04. 2020 14.11
+4
Kaj imas od zivljenja ce se skozi skrivas,med vojno so rekli ves kdo je hujsi od titega ,ki te napada,tisti,ki se skriva to je podel clovek.Tisti ki napada,tisti ki brani ima svoj namen
Sars2
20. 04. 2020 13.02
-1
Ne razumem ljudi ,kje jim samospostovanje,nekdo,ki ima mogoce 3 leta vec sole,ki ima obleko,ki ima funkcijo...zakaj mislite,da je on vec od vas,da vas lahko kontrolira,zapira,vas ubija.
VAREN
20. 04. 2020 11.33
+10
Prvo ljudi prestrašiš in prepričuješ toliko časa, da ti bodo vse verjeli, potem pa lahko z njimi delaš kar hočeš, ker ovce vse verjamejo, čeprav so znana druga dejstva. A teh dejstev ne bodo sprejeli, ker nimajo pameti. In na to čakajo tisti, ki hočejo upravljati z ljudmi. Zdaj se bodo vsi pustili cepit proti korončku, pa čeprav je svetovno znano, da cepivo ne bo pomaga. Iz razlogov strahu se bodo pustili še čipirat kot pse in vsi bodo srečni. Oblast, ker bo dobila nadzor nad njimi, ovce pa ker se bodo počutile varne. Bolniki ostajajo vedno bolniki.
om
20. 04. 2020 11.09
-6
Glede na pojave pandemij pomeni varovanje zdravja manj svobode posameznika. Tudi ko smo hospitalizirani nimamo osebne svobode. V bolnici se vsak podredi medicini in se svobodi odpove. Zaradi pandemij se bomo prisiljeni delu svoje svobode ODPOVEDATI. To je v korist vseh in vsakega posameznika. Nove tehnologije nam omogočajo, da nosilce virusov identificiramo glede na lokacijo in se jih izognemo ter preprečimo, da bi zboleli. Če smo sami oboleli nam tehnika omogoča, da ne okužimo drugih.
VAREN
20. 04. 2020 12.00
+6
Kar čipiraj se dat kot pes pa boš srečen. Res si ovca.
Streznitev
20. 04. 2020 10.44
-1
Streznitev-- Zdaj je že slepemu vidno, kaj metoda splošne prekuženosti, ki jo v začetku propagiral v Angliji Boris Johanson, od katere se je kasneje distanciral in kakšen absurd, za malo bi postal žrtev le-te tudi sam, kar upam, da ga je dokončno prizemljilo. V Ameriki je šel Trump, kot predstavnik brutalnega neliberalnega kapitalizma še dlje. S svojo surrealistično idejo je šel tako daleč, da si kaj takega v neki demokratični družbi ne bi mogli niti predstavljati. Svoje bolne misli celo prezentira javno. Z njimi namerava izločiti iz družbe najšibkejše, vse v imenu in dobrobit kapitala, ter sebi v boju za ponovni predsedniški mandat. Na srečo v tej negativni zgodbi nas ni. Milenijska generacija je, vsaj večina, sprejela odgovornost, solidarnost in z kolektivno gesto pokazala čutečnost do ranljivejših skupin. Lepo je biti pripadnik take družbe.
SVETTEL5
20. 04. 2020 10.39
+5
Mnogi so že pozabili, kako SDS ravna, kadar je na oblasti. Tudi za partnerje bo zdravilno!!!
marston
20. 04. 2020 10.32
+2
demokracija bo na koncu pokopala človeštvo
Berdem
20. 04. 2020 10.03
+9
Jajo se počuti v kriznih razmerah kak bubreg u loju
SVETTEL5
20. 04. 2020 09.47
+13
ja ja JJ je mati in oče Sloveskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹
SVETTEL5
20. 04. 2020 09.36
+9
Janševa vlada se je na seji 13. aprila seznanila s številom dejansko okuženih s covid-19, ki je bilo na ta dan 356. Poročilo NIJZ je skrila celo pred poslanci. - Foto: FB »Uradne statistike ozdravelih ne vodimo, ker ne obstaja enotna strokovna definicija, kdo so ozdraveli. Poleg tega je pretestiran manjši del populacije,« so nam odgovorili iz ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pridobili smo poročilo NIJZ, o katerem je vlada razpravljala na seji v ponedeljek, 13. aprila, iz katerega je razvidno, da je število aktivno okuženih 356, kar pomeni, da je več kot 800 okuženih že ozdravelo. Tajno poročilo, ki ga skrivajo pred javnostjo, dokazuje, da vlada in NIJZ natančno vesta, koliko je trenutno okuženih in da je to število nekajkrat nižje od tistega, ki nam ga predstavljajo javno. Konkretno stanje je bilo 13. aprila naslednje: število testiranih je bilo 35.405 (554 več kot prejšnji dan), število pozitivnih je bilo 1212 (7 več kot prejšnji dan), število aktivnih pa 356. To pomeni, da je bilo le 356 dejansko okuženih in nevarnih za okolico. Razlika do števila 1212 pa so bili tisti, ki niso več okuženi, in umrli. Slednjih je bilo v ponedeljek 55, iz česar lahko izračunamo, da je bilo skupno število ozdravelih oziroma tistih, ki niso več okuženi, 801. Ker se število novih okužb znižuje, hkrati pa je vedno več ozdravelih, je aktivno okuženih vedno manj. Tajno poročilo, ki ga skrivajo pred javnostjo, dokazuje, da vlada in NIJZ natančno vesta, koliko je trenutno okuženih in da je to število nekajkrat nižje od tistega, ki nam ga predstavljajo javno. V poročilu so še zapisali, da je bolnik kužen do 14 dni, pri mlajših in zdravih je to obdobje krajše, pri starejših in hospitaliziranih pa daljše. V ponedeljek je bilo hospitaliziranih 95 oseb, od tega jih je bilo 34 na intenzivnem zdravljenju. Ozdravelih (iz bolnišnic skupno odpuščenih) je bilo 152 oseb. Po podatkih NIJZ je bilo 13. aprila med 356 aktivno okuženih 136 oskrbovancev v domovih za starejše občane, 47 zaposlenih v teh domovih in 136 ostalih. Iz priloženega zemljevida je razvidno, da je bilo največ aktivno okuženih v Ljutomeru (72), Šmarju (66), Ljubljani (37), Rogaški Slatini (12), Horjulu (12), Metliki (11), Lendavi (9), Mariboru (7),Slovenj Gradcu (7), Celju (6), v drugih občinah jih je bilo po manj kot pet, v večini celo ni bilo aktivno okuženih. S podatki iz tega poročila se je vlada seznanila na seji 13. aprila, prejeli so jih predsednik vlade Janez Janša, vsi ministri in vsi državni sekretarji. Toda v državni zbor so poslali poročilo Nacionalnega centra za krizno upravljanje, iz katerega pa so izpustili omenjene podatke NIJZ, kjer je bilo prvič in zadnjih objavljeno stanje aktivno okuženih. NIJZ je danes objavil podatke, da je covid pozitivnih že 1268 ljudi, od tega 21 novih. V DSO je okuženih že 376 ljudi, od tega 265 oskrbovancev. Koliko od njih je aktivno okuženih in koliko jih ni več okuženih, ne poročajo več. Na podlagi vsega zapisanega lahko sklepamo, da je več kot 800 ljudi že ozdravelih, okoli 300 pa jih je še vedno okuženih. Večina med njimi jih je v bolnišnici ali v domovih. Seveda se zastavlja vprašanje, zakaj nam vlada in NIJZ prikrivata te podatke ter zakaj vlada zavlačuje s sproščanjem ukrepov in skuša izredne razmere zavleči čez prvomajske praznike. Medtem ko se predsednik in ministri na svojih obiskih na terenu veselo in brezskrbno družijo s svojimi gostitelji, pa od navadnih državljanov zahtevajo, da striktno nosimo maske in nam prepovedujejo v druge občine. NIJZ, KORONAVIRUS
Berdem
20. 04. 2020 10.05
+11
Čista logika je to, da če bodo pričeli sproščati ukrepe, bodo zgubili na pomembnosti in moči
Streznitev
20. 04. 2020 11.19
+2
Na necenzurirano, kjer rabijo take članke. Moje brišejo, čeprav so necenzurirano. Pa sem gospodu Cirmanu napisal, ker je pobrisal komentar v katerem sem pohvalil slovenske državljane, ki so lahko vzor v Evropi, verjetno, ker sem mu postal nelojalna konkurenca, ker pišem za narodov blagor in sem mu postavil ogledalo zakaj on piše, kar piše in nam je povečini jasno, da za denar, kar je končni cilj vsakega kapitalista, ne glede koliko škode naredi svojemu narodu. ODGOVOR NA BRISANE KOMENTAREJ:Čisto po naključju sem priletel na vaš portal in z zanimanjem prebral članek, ter ugotovil,da imate zelo bujno domišljijo za pisanje kriminalk in je velika škoda za Vas, da zgubljate čas kot politični rumeni komentator, ker se izgubite v ogromni množici sebi enakih . Kot pisec kriminalnim romanov bi po mojem skromnem mnenju slehrnika, lahko uspel v svetovnem merilu.
om
20. 04. 2020 11.21
+2
Večino navedenega drži. Statistika je vedno bila oblika zavajanja. Minister trdi da je 2 do 3 krat več okuženih od ugotovljeno vseh obolelih, kar ni z ničemer dokazano. Poleg tega pa je večino - kar 75% okuženih v domovih za ostarele ( izolirani ) in bolnišničnega osebja ( v karanteni ). Glede na naravo pandemije so ukrepi potrebni. Navadna ekstrapolacija uradnih podatkov kaže, da jo bomo obvladali zadnji teden apr ali prvi teden maja ter odpravili konec jul ali začetek avg. To sedaj post festum izračunavajo matematiki. Uslužbenec NIZJ Milan Krek pa je objavil, da bi SL brez ukrepov vlade prizadela apokalipsa z 90.000 mrtvimi, kar pomeni 1,8 mio obolelih in 56 mio testiranih. GENIALNO.
big_foot
20. 04. 2020 09.30
+5
Joj kolk bo še moja mobi reglja vredna :-) razen telefona budilke pa sms nima ničesar
brezveze13
20. 04. 2020 08.43
+17
ta korona ni nič drugega kot en velik nateg oz. moderna 3 svetovna vojna. Cilj vojn je bil vedno zlom gospodarstva in ustvarjanje podrejenosti ter novih režimov Kot izgleda so na pravi poti in izvedeno brez vojnih zločincev in veliko dobičkarjev
thetech
20. 04. 2020 09.07
-2
Ohhh...že več kot 20 let poslušam te vaše teorije o novih svetovih, novih režimih, ipd..
miha pod
20. 04. 2020 09.22
-2
indal
20. 04. 2020 08.40
+7
Ali lahko to aplikacijo naložim na nokio 3310?
big_foot
20. 04. 2020 09.31
+6
Če disketo s selotejpom na zunanjo stran nokie nalimaš... drgač pa ne
Kopriva60918022
20. 04. 2020 08.11
+1
zakaj se članka ne da brat prek telefona ??
marston
20. 04. 2020 10.34
LOS - T
19. 04. 2020 21.01
+6
Če imaš doma računalnik peiklopljen na internet, fb profil ali gmail, androida na mobiju, potem pozab na zasebnost. Kje si, kdo si, v pol ure te fizično najde vsaka vlada že zdaj. Pa so to v bistvu osnovne stvari, kje so še vse tiste aplikacije, ki si sij jih nalagamo zdej že na pametne ure, da še Samsung ali pa Garmin vesta kje smo vsako minuto dneva. Delat paniko zarad te aplikacije je brez veze...
enakatalena
20. 04. 2020 10.26
+3
titomeni
19. 04. 2020 18.56
-9
Men lahko sledijo kolikor hocejo pa me ne gane... Kot da bi se mi potem življenje spremenilo..
7466
19. 04. 2020 19.16
+17
To je spet pod pretvezo,da nam bodo sledili.Ko bo človek dobil ta čip, potem bodo s to osebo delali kar se jim zahoče.Verjetno bodo tisti v začetku celo nagrajeni na nek nacin,in bodo ljudje veliko naslabšem brez njega...in kaj sledi...
LOS - T
19. 04. 2020 21.04
+5
Sej ti že. Sam si nepomemben pa nič ne vpliva nate.
politik70
19. 04. 2020 17.20
+21
Kaj bi dal tavariš Ivan Janez Janša za to aplikacijo... Tud karanteno bi nam omilil in nehal z grožnjo z vojsko... Seveda se je slovenska vlada že zanimala za nakup. Da bi pa maske ob prevzemu pregledali pa nimamo cajta.
gggg1
19. 04. 2020 18.06
-7
Spet nisi prebral članka. Ni govora o aplikacijo za sledenje, ampak o aplikaciji, ki beleži s kom si bil v stiku.
Zentrum
19. 04. 2020 18.44
+12
Zmaga Ukrajini ...
19. 04. 2020 18.47
+7
Še sami ne vedo kateri vsi podatki in za kakšne namene in kako bi se zbirali,... tako, da.... politik70 ima absolutno prav - kaj bi dal Jajo, da bi prišel do vseh teh informacij.
bojc46
19. 04. 2020 18.52
+4
miha pod
20. 04. 2020 09.23
+0
miha pod
20. 04. 2020 09.25
+0
Mesečev mrk, kaj bi dali, da bi ti postal vsaj malo pametnejši!
Streznitev
20. 04. 2020 10.56
+2
POLITIK -imaš točno to, kar si si želel- kanteno.Uporabo aplikacij in drugih oblik sledenja posameznikom podpira medicinska stroka, torej tisti, ki se v prvi vrsti z novim koronavirusom tudi borijo. Če je ne upoštevamo, potem pa bodimo vsi zaradi nekaterih neodgovornih posameznikov za rešetkami in ne cvilimo, da nam je kratena svoboda.