Korona

Nov dan, nove težave: spletne učilnice nedosegljive

Ljubljana, 20. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER, Danijela Levpušček
Komentarji
389

Nov šolski teden se ni začel brez težav. V ponedeljek je bila prijava v Arnesov sistem za pouk na daljavo prava loterija, tisti, ki jim je uspelo priti do spletnih učilnic, pa so imeli težave z zvokom in počasnim delovanjem. Danes pa so novice še slabše, spletne učilnice so namreč nedosegljive. Kako je to možno kljub večmilijonskemu državnemu vložku v sistem, ki je bil že ob prvi razglasitvi epidemije preobremenjen, potem pa je bilo na voljo več mesecev, da se ga prilagodi?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Spletne učilnice nedosegljive
    02:37
    Iz 24UR: Spletne učilnice nedosegljive
  • Iz SVETA: Težave s spletnimi učilnicami
    03:22
    Iz SVETA: Težave s spletnimi učilnicami
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj odgovarja Arnes?
    02:46
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj odgovarja Arnes?
  • Iz 24UR ZVEČER: Sistem za pouk na daljavo ni deloval
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Sistem za pouk na daljavo ni deloval

Nov dan, nove težave, bi lahko rekli. Potem ko je prvi dan ponovnega šolanja od doma sistem deloval upočasnjeno, zaradi česar so učenci imeli težave tako s prijavo kot s prenosom učnih ur, so danes pod obremenitvijo "klecnile" spletne učilnice. 

"Arnes Učilnice so trenutno nedosegljive, uporabnikom se opravičujemo. Težave smo odkrili in jih odpravljamo," je Arnes kmalu po osmi uri sporočil na Twitterju. Dodali so, da – v nasprotju z včeraj – prijave delujejo nemoteno.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ponedeljek je bila težava velika obremenjenost. Že zjutraj je bilo prijavljenih več kot trikrat toliko uporabnikov kot spomladi ob največji obremenitvi. Če jih je bilo takrat 8000, jih je bilo včeraj v prvih urah pouka kar 26.000. Popoldne in ponoči je Arnesovim tehnikom sistem uspelo nadgraditi. Z novimi strežniki so odpravili ozka grla, a se je zalomilo drugje, je povedal vodja Arnesove komunikacije za uporabnike Tomi Dolenc. Na spletnih učilnicah se je pojavila nepričakovana težava, ki ni povezana z veliko obremenitvijo. 

Dolenc je poudaril, da prvič delajo v realnem času s sistemom, ki se tako hitro širi, rešitve pa iščejo tudi s pomočjo zunanjih strokovnjakov. "Napako, ki je povzročala nedosegljivost storitve Arnes Učilnice v dopoldanskem času, smo odpravili. Arnes Učilnice znova delujejo, delovanje sistema pa še vedno optimiziramo," so v popoldanskih urah sporočili z Arnesa. Dodali so, da bodo stanje storitve "podrobno spremljali"

Večmilijonski vložek

"Arnes nudi vrsto storitev, ki so potrebne za izobraževanje na daljavo, in danes sta dve storitvi nekoliko zatajili in se nekako nista obnašali, kot smo pričakovali. Eno je identifikacija uporabnikov in drugo so spletne učilnice," je o včerajšnjem dogajanju za oddajo 24UR ZVEČER povedal direktor Arnesa Marko Bonač. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi on je poudaril, da je bila težava velika obremenitev, na katero so se sicer pripravljali. Prav krepitvi sistemov je bil med drugim namenjenih štiri milijone evrov, ki jim jih je odobrilo ministrstvo.  "Mi smo to naredili, žal pa je določen del opreme, ki je bil mišljen v teh nakupih, prišel šele te dni oziroma bo prišel v naslednjih tednih," je dejal. Velik del opreme so, na primer, dobili v petek, zato so morali konec tedna dodobra zavihati rokave. "Tudi danes ponoči bomo delali, da to opremo usposobimo in prepričan sem, da bodo te stvari jutri zjutraj normalno delovale," je še zagotovil. Žal se njegove besede niso uresničile. 

"Arnes je v času epidemije dobil dodatna sredstva. Večina je bila vložena v nakup prenosnikov za šole, ki jih te v primeru izobraževanja na daljavo lahko posodijo učencem. Preostala sredstva smo skupaj z rednimi sredstvi vložil v razširitev osnovne infrastrukture, nadgradnjo storitev in za nadomeščanje opreme, ki jo je dobil v posodo med prvim valom epidemije. Trenutno intenzivno vgrajujemo dodatno opremo, ki smo jo zaradi stanja na trgu in pomanjkanja opreme dobili v preteklem tednu. Zmogljivosti bomo še dodatno širili z opremo," so danes popoldne še zapisali v podjetju in dodali, da se učencem, učiteljem in staršem za nevšečnosti še enkrat opravičujejo: "Zavedamo se, da je, kljub vsemu vloženemu trudu naših strokovnjakov na koncu pomembno le to, ali storitev deluje."

Pouk z motnjami

Od ure slovenščine je tako šolarka včeraj odnesla tole: "Sistem ni dobro delal in slabo se je slišalo." Podobno smo slišali tudi od drugih učencev: "Jaz nisem imel problemov, imam pa sošolce, ki jim že ves dan posredujem podatke, ker jim je vse zablokiralo.

Šolarji se zavedajo, da je trenutno zdravje pred šolo, v katero pa še vedno hodijo tisti na razredni stopnji. Zanje naj sprememb ne bi bilo vsaj do krompirjevih počitnic. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec ob tem obljublja: "Vsekakor bomo pravočasno obvestili tako starše kot zaposlene, kakšni bodo ukrepi za naprej." 

Šola na daljavo pa ne pomeni nujno dolgih ur pred ekranom. Na osnovni šoli v Škofljici so na primer predlagali, da bi preko videokonferenc izvajali le zahtevnejše predmete, kot so slovenščina, matematika in angleščina.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (389)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaplet
21. 10. 2020 08.07
+2
Tudi danes težave.... klasika
Periot222
20. 10. 2020 20.57
+0
Solanje na daljavo nic od nic!
najram
20. 10. 2020 18.23
+1
no evo ti majstre...dobili milijonski vložek denar porabili za kaj..?,šole pa zahtevajo učenje od doma,povezave ne delujejo...frajeri na arnesu pa poskušajo odpravit težave
User1035444
20. 10. 2020 18.07
+1
En kup pametnjakovičev, katerih skrajni domet je pisanje slaboumnih komentarjev, verjetno pa lahko še kakšno preprosto igro odigrate, se oglašate. Pustite tehniko, če je ne razumete.
zarjagregor
20. 10. 2020 17.31
G Suite for Education (Google) trenutno najboljši, varen, ENOSTAVEN (bolj kot Teams od Microsofta, ki so bili narejeni za velike organizacije in ga nato priredili za šolstvo), ZASTONJ ...DELUJE..za izobraževalne organizacije zagotavlja varnost....ga ne smemo enačit s klasičnim Googlom, namesto 1 miljona € za Arnes bi raje opremili učitelje s prenosniki in jih dobro izobrazili..., pa ne z enim tečajčkom... Cela Avstralija je šla na Googlove učilnice.....
spam1
20. 10. 2020 18.01
Nej ga kar majo ... tudi G Suite for Education je crknil, ko je bilo malo več ljudi. Samo so pač vrgli noter malo več deset milijončkov ... pa še vedno občasno rikne
zarjagregor
20. 10. 2020 20.41
+1
Poanta je drugje...ne more Arnes z 2miljonsko populacijo Slovencev konkurirati gigantom, kot so Google, Microsoft...Denar naj gre raje v razvoj drugam. Google je zastonj, Microsoft plačuje ministrstvo s pogodbami z Microsoftom in še slabši od Googla je. Kjer se obrača denar lahko nekdo kaj zasluži, zastonj varianta in to najboljša, pa se niti ne omenja, ker tu nihče ne bo nič zaslužil.
JAZsemTI
20. 10. 2020 17.15
Brez 5G ne gre...🤔 Ste zdaj za?🤪
RamzesII
20. 10. 2020 16.33
+2
Kaj ne bo težav, če pa vse stlačijo na en strežnik, vsaka regija naj ima ločen strežnik, ali občine, ipd.
spam1
20. 10. 2020 18.02
Ja bravo, študentje prihajajo iz vse povsod
Gudek
20. 10. 2020 16.24
-3
Kajces drugega za pricakovat. Izsiljevanje da bi sli nazaj v solo. Sramota. Ministrca naj odstopi
EkonomskaSvoboda
20. 10. 2020 16.19
+3
Moji solarji uporabljajo Microsoft Teams. Deluje kot urca.
COVID21
20. 10. 2020 15.52
+9
Ne se jezit. Tako kot Dars vsako leto preseneti napovedan sneg, je zdaj Arnes presenetil napovedan drugi val 😂😂😂
spam1
20. 10. 2020 18.02
BeGood
20. 10. 2020 15.39
-1
Ma ne vem, kaj se tolko komplicira. Pouk bi lahko potekal na 1., 2. in 3. programu TV Slovenije, pa ne bi nič crkovalo. Pa še Oddelek RTV naročnin bi dobil vpogled v to, koliko uporabnikov ne plačuje naročnine. Učitelje bi pa medtem prezaposlili na NIJZ, kjer bi lahko pisarili odločbe o karanteni, jih dostavljali domov, urejali podatke, ker zdaj smo v že tako kaotičnem obdobju, da se več ne ve, kdo je zbolel, kdo je okužen, kdo mora biti v karanteni ...
Popeye
20. 10. 2020 15.37
+7
Pol leta se je vedelo, da bo potrebno povečati kapacitete. Vladno ministrstvo pogorelo na celi črti. Kaj šele bo, ko bodo doma od 1. do 5. razreda. Kako lahko oprema pride ravno prejšnji teden in nekaj drugi teden? Slučaj? Ne, ampak šele sedaj so začeli malo migati, ko jim spet teče voda v grlo.
Gutenberg
20. 10. 2020 16.35
+3
Kaj ministrstvo? Dali so miljon Arnesu, ta pa ni zrihtal pravočasno. A zdej bo za vsak modem ministrica odgovarjala?!
evasle
20. 10. 2020 15.27
-1
Tega vsega ne bi bilo, če bi se držali ukrepov, ki jih je vlada trobila od zadnje karantene naprej!! Točno ste vedeli, da bodo tudi froci doma, če bodo številke podivljale, pa če bi učitelji nosili maske, pa če SD, združenje ravnateljev, učiteljev, staršev cel september gonilo svoje gonje proti maskam Za šole brez mask. Tem se zahvalite za tole sr.anje. Bolj bodo froci doma, manj bodo znali, to, da v naši državi ni nič kvalitetno, pa tudi ni od letos. Začetki eAsistenta so bili taki, da si moral ure in ocene vpisati po pouku, ker ni nič delalo!
Male?ka
20. 10. 2020 17.35
+3
Ce bodo dolgo doma, bodo prisli na tvoj nivo. Tega se moramo bati
kekec_pokec
20. 10. 2020 14.47
+14
ARNES je bil včasih pojem kvalitete, danes pa sam bog pomagaj. Tako kot večina podjetji, ki jih z večinskim deležem komandira država. Čisti debakl in sramota
RamzesII
20. 10. 2020 16.34
+0
Včasih, z malo uporabnikov, drugačne razmere, ne pa to danes.
spam1
20. 10. 2020 18.03
+1
Tvoj iq ne nese dlje kot od branja naslovov novic na tem portalu
awontuwej
20. 10. 2020 14.46
+5
Še en veliki uspeh Janševe vlade. Morda pa bi pomagal prelet nadzvočnih letal nad šolami...
mali.mato
20. 10. 2020 15.09
+5
Janševa vlada je po prvem valu Arnesu namenila milijonček za pripravo na drugi val. S tem je njeno delo opravljeno. Krivda je zgolj na Arnesu, ki se ni ustrezno pripravil. Še ena državna firma v polnem sijaju.
ad21
20. 10. 2020 15.20
+4
mali.mato : a v vladi ni nikogar , ki bi slišal , da je zaupanje dobro ampak KONTROLA je boljša ! Pa niso kar tako kot Butalci plačali vnaprej 1 miljon € brez pogodbenih obveznosti in kontrole realizacije !
Popeye
20. 10. 2020 15.31
+2
Kaj pa ministrstvo dela? Nič! Ministrstvo je del vlade...
EkonomskaSvoboda
20. 10. 2020 16.20
+1
User1035444
20. 10. 2020 18.00
+1
Bedaki kot si ti in mali.mato ne razumete, da je trenutno že nekaj mesecev zelo upočasnjena nabava določenih elektronskih komponent. Koliko vem, je ARNES vedno dobro upravljal omrežja.
pepithesailor
20. 10. 2020 14.37
+8
arnes??? Ha, ha ,ha! Pa še jaz sem bil rosno mlad, ko je ta entiteta imela monopol nad šolskim spletom. A res, a jo še zmeraj ima? Poleg 5G, 500 Gb prenosa podatkov itn. šolstvo pa še zmeraj na arnes? Oj kustec lipicanka!
spam1
20. 10. 2020 18.04
Arnes ima še vedno vrhunsko infrastrukturo. Spletna predavanja pač niso (do sedaj) bili njihov core business
Volga Malek
20. 10. 2020 14.24
+7
Kustecka vadi za sprejemne na Trstenjakovo 8.
proofreader
20. 10. 2020 14.16
+9
Jaz lahko en Bitcoin rig posodim za računanje ocen.
slo_veter
20. 10. 2020 14.14
+12
ja namesto, da Arnes izumlja toplo vodo in se s premajhnim in povprečno plačanim kadrom ukvarja s projektom, ki mu ni dorasel.. ali ne bi bilo lažje predati to podjetjem (outsource-a), ki imajo tako infrastrukturo, kadre in izkušnje. recimo Telekom, Simobil itd .. Saj ni treba, da je nateg ... lahko da se pošteno zmenjo za posel. A tam na fotki je vsega 10 blade .-ov v eni omari .. Če se je kdaj kdo sprehodil po resnem rač. centru .. je to malce :) za seme :) :)
TistoPravo
20. 10. 2020 14.05
+11
Namesto da so hišnikim zaupal milijon in posel, bi blo bolje mogoče da bi šli stopnjo višje in poiskali šoferje da vsak dan razpeljejo naloge na domove otrok...nekak taka miselnost poteka, medtem ko z lopato po javnih sredstvih tisti ki seveda lahko.,,
awontuwej
20. 10. 2020 14.48
-2