Korona

AstraZeneca bo EU dobavila 25 odstotkov manj cepiva, kot je obljubila

Bruselj / New York /, 12. 03. 2021 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Farmacevtska družba AstraZeneca je zmanjšala načrtovano dobavo cepiva proti covidu-19 Evropski uniji v prvem četrtletju za okoli 30 milijonov odmerkov, kar je tretjina pogodbenih obveznosti in za 25 odstotkov manj od obljub, ki jih je to britansko-švedsko podjetje dalo prejšnji mesec. Medtem je v farmacevtskih tovarnah v ZDA pripravljenih več deset milijonov odmerkov cepiva AstraZeneca. WHO je medtem sporočil, da za prekinitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca ni razlogov.

V dokumentu z 10. marca, ki so ga dobili predstavniki EU, piše, da družba zdaj pričakuje, da bo do konca marca dobavila 30,1 milijona odmerkov, aprila pa še 20 milijonov.

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot je 25. februarja v Evropskem parlamentu sicer dejal, da bo družba poskušala do konca marca dobaviti 40 milijonov odmerkov.

Toda dokument nakazuje, da so v podjetju že 24. februarja ocenjevali, da bodo EU od januarja do marca dobavili le 34 milijonov odmerkov, kar je bistveno manj od pogodbenega cilja 90 milijonov odmerkov.

Tiskovni predstavnik AstraZenece teh informacij danes ni želel komentirati, poroča tiskovna agencija Reuters.

Po tem, ko je več evropskih držav prekinilo cepljenje s cepivom AstraZenece zaradi pojava krvnih strdkov, je začetek cepljenja s tem cepivom preložila tudi Tajska. V kraljevini bi morali s tem cepivom začeti cepiti danes, prvi odmerek pa naj bi prejel premier Prajut Čan Oča.

NYT: V ZDA na rezultate kliničnih testov čaka več deset milijonov odmerkov cepiva AstraZenece

V farmacevtskih tovarnah v ZDA je pripravljenih več deset milijonov odmerkov cepiva britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca, ki čakajo na rezultate kliničnih testov, medtem ko ga v državah, ki so to cepivo že odobrile, primanjkuje, poroča ameriški časnik New York Times.

Kot poroča časnik, o usodi tega cepiva poteka burna razprava med predstavniki Bele hiše in zdravstvenih oblasti. Nekateri menijo, da bi morala administracija dovoliti, da gre cepivo tja, kjer ga nujno potrebujejo, medtem ko drugi pravijo, da se mu ne bi smeli odpovedati.

Zmanjšanje dobave bo dodaten udarec za evropski načrt cepljenja, katerega uresničevanje že tako otežujejo zamude pri dobavi cepiva in počasen potek cepljenja v nekaterih državah.
Zmanjšanje dobave bo dodaten udarec za evropski načrt cepljenja, katerega uresničevanje že tako otežujejo zamude pri dobavi cepiva in počasen potek cepljenja v nekaterih državah. FOTO: Dreamstime

V pogovorih sodelujejo tudi predstavniki AstraZenece. "Kot razumemo, so se druge vlade obrnile na ameriško vlado glede donacije odmerkov cepiva AstraZenece in prosili smo ameriško vlado, naj dobro razmisli o teh prošnjah," je po navedbah NYT povedal tiskovni predstavnik družbe Gonzalo Vina.

Okoli 30 milijonov odmerkov cepiva trenutno čaka v obratu AstraZenece v West Chesterju v zvezni državi Ohio, kjer poteka zadnja faza proizvodnega procesa - polnjenje vial s cepivom.

V družbi Emergent BioSolutions iz Marylanda, ki je z AstraZeneco podpisala pogodbo o proizvodnji cepiva v ZDA, so prav tako proizvedli dovolj cepiva za več deset milijonov odmerkov, ki ga je treba samo še ustekleničiti in zapakirati, poroča časnik.

Medtem ko je cepivo AstraZenece za uporabo odobrilo že več kot 70 držav, v ZDA rezultati kliničnih testov še niso na voljo, družba pa pri upravi za hrano in zdravila FDA še ni zaprosila za odobritev za nujno uporabo.

V AstraZeneci so administracijo predsednika Joeja Bidna zaprosili, naj ameriške odmerke posodi Evropski uniji, kjer ima družba težave pri izpolnjevanju pogodbenih obveznosti. 

WHO: Za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece ni razlogov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da za prekinitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca ni razlogov. Do prekinitve uporabe cepiva je bil kritičen nemški minister za zdravje Jens Spahn, kanadske oblasti pa so sporočile, da je cepivo varno. Pomisleke glede varnosti cepiva je zavrnila tudi AstraZeneca.

"Da, še naprej bi morali uporabljati cepivo AstraZenece," je v Ženevi dejala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris in dodala, da ni nobenih indicev, zaradi katerih bi ga prenehali uporabljati.

Britansko-švedsko podjetje AstraZeneca je zavrnilo pomisleke glede varnosti cepiva ter poudarilo, da podatki ne kažejo na povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov pri cepljenih. "Analiza naših podatkov o varnosti za več kot 10 milijonov zapisov ni pokazala nobenega dokaza o povečanem tveganju za pljučno embolijo ali hujšo obliko venske tromboze," je dejal tiskovni predstavnik AstraZenece. To velja pri vseh starostnih skupinah, spolih, v vseh državah in serijah cepiv. "Dejansko se ti dogodki med cepljenimi pojavljajo manj pogosto kot pri splošni populaciji," je zatrdil.

Nemški minister za zdravje Spahn, ki je bil kritičen do prekinitve uporabe AstraZenecinega cepiva v nekaterih državah, je dejal, da je njegova "korist ... veliko večja od tveganja." Po posvetovanjih s strokovnjaki pri Evropski agenciji za zdravila lahko samozavestno trdimo, da v povezavi s cepljenjem ni povečanja primerov krvnih strdkov, je dejal Spahn.

Da je cepivo varno, so sporočile tudi oblasti v Kanadi, kjer so prejšnji teden prejeli prvih 500.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki so jih izdelali v indijskem Serum Institute. Kanada naj bi do maja prejela še 1,5 milijona odmerkov tega cepiva.

"Vladna agencija za zdravje je seznanjena s poročili o neželenih dogodkih v Evropi po cepljenju s cepivom AstraZenece proti covidu-19 in radi bi prepričali Kanadčane, da so koristi cepiva še naprej večje od tveganja," so sporočile kanadske zdravstvene oblasti. "Trenutno ni podatkov, da zapletom botruje to cepivo," so dodali.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anatomija
12. 03. 2021 18.07
+1
evropa je vložila denar v podjetje , da bi dobavili cepivo takoj ko bo možno . Zaradi tega vložka je v EU cepivo veliko cenejše . Zato Astrazeneca sedaj za večji denar prodaja cepivo v druge države . Ko bo trg zasičen in se bo cepivo prodajalo za pol manjši denar bo Astrazeneca pokazala pogodbo za 600.000.000 doz . In bo svojo proizvodnjo reševala v Evropi . Namesto , da bi države EU takrat kupovali boljše cepivo ki bo na trgu .
+2
Pa ne samo to, to cepivo od astra zenece je za velik dr...ec,
+3
Ta astrazeneca je svetovni nateg za EU. Zato jim je EU dala 8 milijard, dobro to je bil naš denar! Eu Uršula Mafija!
amedeo
12. 03. 2021 16.00
+4
Zdravniki so se med seboj pocepili z Pfizerjem in Moderno...za rajo je pa vse dobro!
defodil
12. 03. 2021 16.40
+0
amedeo, ce bi bil ti v skupini ljudi, ki so se cepili januarja, bi se tudi cepil s Pfizerjem, ker drugega takrat ni bilo, takrat ste pa tu gor govorili, mRNA cepiva, ki spreminjajo dedni zapis, ne hvala, zdaj pa obracate plosco, se 2 dni nazaj sem Curie odgovarjal, da homo sapiens nima RNA v svojih genih...
amedeo
12. 03. 2021 15.58
+3
Tole AZ naj si nekam...plasirajo!
defodil
12. 03. 2021 16.42
+2
saj je ni na voljo toliko, kot naj bi jo dostavili, se sreca
Sokril
12. 03. 2021 15.55
-1
Zahtevajmo nove Nürnberške sodne procese proti odgovornim. Razmislimo tudi o uvedbe smrtnih kazni za najhujše "Mengele" zločince. Začnemo lahko kar pri svetovalni skupini in vladi.
ivanv
12. 03. 2021 15.46
+3
Politike bi morali cepit z cepivom proti pokvarjenosti in korubciji.Itak.....
Millady
12. 03. 2021 13.19
-2
Zanimiva je ta hajka na AstraZeneco, cepivo ni na podlagi mRNA kot ostala (pfizer, biotech), pa še razvijali so ga skupaj z Rusi..🤔
Generacija56
12. 03. 2021 14.45
+0
Niso ga razvijali skupaj z Rusi.... Poskušali so jih vplesti, a so jih Rusi zavrnili... Ne moreš Šimpanzjega virusa primerjati s človeškim...
Sisoje
12. 03. 2021 13.08
-1
A da bi dodatno nabavili sputnik V ali kitajca !!!!! to ne, ceprav se ve da je najboljsi od vseh ponujenih vakcin, to ne ker je z vzhoda obarvano rdece barve .
robespierre16
12. 03. 2021 11.38
kazačok.....😂😂😂😂😂
Saloreich
12. 03. 2021 11.36
+0
V smeti z vsemi temi jajci od moderne, pfizerja, zenece!
SEHE
12. 03. 2021 11.35
+3
EU in vsaka država posebaj naj se zdaj vprašajo, kako močne so postale korporacije in kako šibke države. Tako recimo kot je FB premagal Avstralijo... Morda so pa to smernice nove družbene ureditve, kjar se iz držav oblast seli k kapitalu, na multinacionalke, ki bodo obvladovele svet in politiko. NPR. namesto OZN bo organizacija multinacionalk, ki bi lahko krojila dogajanja po svetu, mi pa vsi enotni, vsi v suženjstvo zakleti!
športnik66
12. 03. 2021 11.02
+1
AstraZeneca: Glede na to, da folk masovno zavrača to cepivo po celi Evropi in širše, se jim bodo zaloge zelo kmalu začele kopičiti. Jaz z AZ niti pod razno! Obstaja velika verjetnost, da bom lažje premagal kovid, kot pa krvne strtke v žilah! Pfajzerja, Moderno ali pa Sputnik V vzamem pa takoj.
MUNGATUMBA
12. 03. 2021 12.09
+0
S Sputnikom pridejo tudi ruske medicinke, katere te bodo piknile.. če maša srečo, ti bodo pa dovolile, da tudi ti pikneš njih..
defodil
12. 03. 2021 16.05
sportnik, a znas poiskati podatek, incidenca trombembolizmov v populaciji in trombembolizem kot stranski ucinek po cepljenju? Potem se pa javi. Se to, ker si sportnik, a poznas kaksnega mladega sportnika, ki je ravno prebolel kovid in je imel pjucno embolijo, ni bil cepljen, verjetno ne poznas, no vidis, jaz pa ga poznam, ne poznam pa nobenega do sedaj cepljenega, ki bi to utrpel, ergo?
jan.k94
12. 03. 2021 10.26
+10
S temi smetmi od astra zeneca se lahko cepijo samo politiki...
MUNGATUMBA
12. 03. 2021 12.09
+2
SEHE
12. 03. 2021 10.10
+5
Obrate Astre bi lahko uporabili za proizvodnjo kakšnega boljšega cepiva!?
VAREN
12. 03. 2021 10.05
+12
Tud če nehajo delat ne bo nobene škode.
Uporabnik1921539
12. 03. 2021 09.53
+7
Kaj ps,ce bi nehali proizvajat nekaj,kar jim ne gre ravno od rok?Vcasih je bolje,da se sprijaznis,da pac nisi dorasel necemu.
SEHE
12. 03. 2021 09.40
+2
Jonson, bi se lahko delil v avtoinjektorjih in bi lahko vsak sam sebe cepil.
SEHE
12. 03. 2021 09.39
+8
Ukinte ASTRO, ki je junk! Kupte sputnik ali pa kitajce. Še najbolje pa Jonsona!
MUNGATUMBA
12. 03. 2021 12.11
-1
Jonson 100% preizkušeno odstranjuje prhljaj in veča ras lasišča..
simeoni
12. 03. 2021 18.03
Torej plešastih ljudi ne bo več, ja kakšen pa bo jajec ?
sunmix 1
12. 03. 2021 09.24
+2