Korona

Ema sklicuje strokovno skupino, ki bo preučila primere krvnih strdkov po cepljenju

London, Washington, 25. 03. 2021 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.R., U.V.
Komentarji
132

Ema bo sklicala skupino strokovnjakov, ki bo nadalje preučila primere krvnih strdkov pri ljudeh, ki so bili proti covidu-19 cepljeni s cepivom AstraZenece. Ugotovitve bodo vključene v posodobljeno poročilo Eme o tem cepivu, ki bo objavljeno v začetku aprila. Medtem je podjetje z 79 na 76 odstotkov znižalo učinkovitost svojega cepiva, potem ko je ameriški regulator opozoril, da je morda vključila zastarele podatke v dokumentaciji, ki jo je posredovala med kliničnim testiranjem cepiva.

Ema bo še naprej preučevala primere krvnih strdkov pri cepljenih osebah.
Ema bo še naprej preučevala primere krvnih strdkov pri cepljenih osebah. FOTO: AP

Skupina ad hoc, v kateri bodo zdravstveni strokovnjaki in dva predstavnika javnosti, bo med drugim preučila vidike možnih osnovnih dejavnikov tveganja in bo "prispevala k oceni", ugotovitve pa bodo vključene v posodobljeno poročilo o cepivu AstraZeneca, ki ga bo Emin odbor za varnost objavil med 6. in 9. aprilom.

V skupini bodo sodelovali zunanji strokovnjaki za hematologijo (trombozo in hemostazo), kardiovaskularno medicino, nalezljive bolezni, virologijo, nevrologijo, imunologijo in epidemiologijo ter odboru predstavili svoje poglede na vidike, kot so možni osnovni dejavniki tveganja in vsi dodatni podatki, potrebni za boljše razumevanje "opaženih dogodkov in potencialnega tveganja", je sporočila Ema.

Emin odbor za varnost je prejšnji teden zaključil predhodni pregled primerov krvnih strdkov, vključno z zelo redkimi in nenavadnimi primeri krvnih strdkov, kot je majhno število trombocitov, pri ljudeh, cepljenih s cepivom AstraZenece.

Regulator s sedežem v Amsterdamu je prejšnji teden na podlagi te ocene sporočil, da je cepivo "varno in učinkovito" ter ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za krvne strdke, koristi cepiva pa da so večje od tveganja neželenih učinkov. Vendar pa povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi ni mogoče povsem izključiti, je sporočila Ema, ki nadaljuje s preiskavami.

Spomnimo, da so številne evropske države, med njimi tudi Slovenija, preventivno prekinile cepljenje z AstraZeneco, zaradi skrbi o morebitni povezavi med krvnimi strdki in drugimi stranskimi učinki. Kot prva je cepljenje z eno serijo prekinila Avstrija po smrti in hudem obolenju medicinskih sester, ki sta bili pred tem cepljeni z AstraZeneco. Stroka je sicer zatrjevala, da dokazov o povezavi med krvnimi strdki in cepljenjem ni. Nemški znanstveniki pa je kasneje odkrila povezavo med cepljenjem in krvnimi strdki, a šlo naj bi za izjemno redke primere.

Po odločitvi Eme, da je cepivo varno in učinkovito, je večina evropskih držav nadaljevala s cepljenjem. Z AstraZeneco se je javno cepil tudi slovenski politični vrh. 

Danska še za tri tedne podaljšala ustavitev cepljenja z AstraZeneco

Nasprotno pa je Danska danes za še tri tedne podaljšala začasno ustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom podjetja AstraZeneca. Kot so pojasnili, zaenkrat namreč še niso uspeli izključiti povezave med tem cepivom in nastankom krvnih strdkov. 

Danska je bila 11. marca prva država, ki je po poročilih o več primerih nastanka krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece prekinila cepljenje s tem cepivom. 

Danska in nekatere druge skandinavske države so se tudi po zeleni luči Eme glede varnosti AstraZenece odločile, da s cepljenjem še ne bodo nadaljevale, saj da potrebujejo več časa za analizo tega, ali je cepivo povezano s tveganjem za hude krvne strdke.

Po besedah vodje danske agencije za javno zdravje Sorena Brostroma morajo na Danskem ustavitev cepljenja zdaj podaljšati še za tri tedne do 18. aprila, saj so po pogovorih z domačimi strokovnjaki ugotovili, da pomisleki glede krvnih strdkov ostajajo. Kot je še pojasnil, jih najbolj skrbi kombinacija krvnih strdkov, krvavitev in nizkega krvnega tlaka, ki je bila resda redka, a v nekaterih primerih usodna.

AstraZeneca po opozorilih iz ZDA učinkovitost svojega cepiva znižala na 76 odstotkov

Britansko-švedsko farmacevtsko podjetje je medtem v sredo z 79 na 76 odstotkov znižalo učinkovitost svojega cepiva proti covidu-19, potem ko je ameriški regulator opozoril, da je morda vključila zastarele podatke v dokumentaciji, ki jo je posredovala med kliničnim testiranjem cepiva.

Predstavnik AstraZenece Mene Pangalos je dodal, da se veselijo vložitve vloge za odobritev cepiva za nujno uporabo v ZDA in distribucije več milijonov odmerkov cepiva.
Predstavnik AstraZenece Mene Pangalos je dodal, da se veselijo vložitve vloge za odobritev cepiva za nujno uporabo v ZDA in distribucije več milijonov odmerkov cepiva. FOTO: Dreamstime

AstraZeneca je v ponedeljek sporočila, da je tretja faza kliničnih preizkusov njenega cepiva proti covidu-19 v ZDA, Peruju in Čilu pokazala, da je bilo njeno cepivo 79-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnega covida-19 pri splošni populaciji in 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju težjega poteka bolezni in hospitalizacij.

Ameriški nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni je nato izrazil zaskrbljenost, da je AstraZeneca morda vključila zastarele informacije s tega testiranja, ki bi lahko ponudile nepopoln vpogled v podatke o učinkovitosti. Podjetje so pozvali, naj sodeluje z nadzornim odborom pri pregledu podatkov o učinkovitosti in čim prej objavi najnatančnejše in najnovejše podatke o učinkovitosti.

AstraZeneca je v sredo to storila in sporočila, da revidirani podatki kažejo, da je cepivo 76-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnega covida-19 pri splošni populaciji. Pri starejših od 65 let pa je 85-odstotno učinkovito pri preprečevanju obolelosti. Še vedno je 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju težjega poteka bolezni in hospitalizacij.

Novi podatki temeljilo na 190 ljudeh, ki so zboleli med 32.449 udeleženci kliničnega preizkusa v ZDA, Peruju in Čilu, od katerih sta bili dve tretjini cepljeni, ena tretjina pa je prejela placebo. Prejšnji podatki so temeljili na 141 primerih. Iz podjetja so sporočili, da morajo preučiti še 14 dodatnih ali verjetnih primerov obolelosti s covidom-19. Ti bodo na večjo ali manjšo učinkovitost cepiva vplivali glede na to, ali so se pojavili v cepljeni skupini udeležencev, ali tisti, ki je prejela placebo. V skupini, ki je prejela placebo, je bilo sicer osem primerov težje oblike covida-19.

Cepivo AstraZeneca

Britanski minister: Za razliko od EU imamo z AstraZeneco pogodbo o ekskluzivnosti

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je danes komentiral spor glede zamud pri dobavi cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca v EU. Kot je dejal, si je Velika Britanija za razliko od unije z AstraZeneco izpogajala pogodbo o "ekskluzivnosti". Minister zato verjame, da je pravo na britanski strani. 

Kot je pojasnil v pogovoru za časnik Financial Times, je britanski dogovor z AstraZeneco "ekskluziven", medtem ko pogodba EU temelji zgolj na načelu prizadevanja po najboljših močeh. Britanska pogodba je zato po njegovem močnejša oziroma ima prednost, to pa pomeni, da je v omenjenem sporu, tako Hancock, zakon na britanski strani.

"Naša pogodba prekaša njihovo. Temu pravimo pogodbeno pravo - to je zelo enostavno," je dejal in ocenil, da unija v skladu s pogodbami ne bi smela skušati blokirati izvoza cepiva iz podjetja AstraZenece na Nizozemskem v Veliko Britanijo. Kot je sicer dodal, si obe strani prizadevata poiskati za vse sprejemljivo rešitev.

Švedsko podjetje, ki je svoje cenovno ugodno cepivo proti covidu-19 razvilo v sodelovanju z oxfordsko univerzo, je v uniji tarča ostrih kritik, češ da z veliki zamudami pri dobavi cepiva krši sklenjeno pogodbo. Podjetje je tarča kritik tudi v ZDA. A po besedah Hancocka se je AstraZeneca zgolj "znašla v geopolitičnem položaju", kar pa je "težko za vsak posel".

Kljub manjši predvideni dobavi cepiva proti covidu-19 v aprilu in grožnji s prepovedjo izvoza AstraZenecinega cepiva iz EU Hancock sicer še naprej trdno verjame, da je na Otoku dovolj cepiva, da bodo vsi, ki so bili že cepljeni s prvim odmerkom, pravočasno prejeli tudi drugi odmerek.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
26. 03. 2021 09.57
+0
GENOCID NAD LJUDMI!
pepe007
26. 03. 2021 09.20
+1
Če bi se sekirali za krvne strdke, potem bi bila oralna kontracepcija že zdavnaj prepovedana. Tu pa tam pač kaka ženska umre iz "neznanega" razloga. Moja sorodnica je tudi. Krvni strdek brez cepljenja proti koroni in brez korone.
hotchilipoper
26. 03. 2021 08.49
+0
ki bo preučila primere krvnih strdkov po cepljenju.Prvo se cepi,pol se pa žali
eyeswideshut
25. 03. 2021 21.16
-1
Astrazeneca umaknjena samo ker je premalo učinkovita...za ubijanje...Pfizer in Moderna veliko bolj zato ampak o tem se ne poroča...ugasnite tv in zazivite spet
dante
25. 03. 2021 21.04
-1
Najboljše cepivo bi bil ZIKLON B,
Rene Jelinčič
25. 03. 2021 20.02
+6
Stavim mesečno plačo,da že sedaj vem ,kakšno bo poročilo teh plačancev,PARDON STROKOVNJAKOV!
oba tri sm te vido
25. 03. 2021 20.06
+4
Samo vprašanje je gdaj bodo ponudbe na estave 🤣
graf
25. 03. 2021 21.34
-1
kaj pa bi bilo drugega za pričakovat ? Valda da ne bodo člani komisije EMA govorila proti delodajalcem , v farmaciji se obračajo milijarde , pomemben je zaslužek in ne zdravje cepljenih ! Za EMO so tisti ki so (ali bodo še) umrli zaradi posledice strdkov zgolj kolateralna škoda ! Bil prijavljen za cepljenje , samo za mojo starost je na voljo samo Zeneca zato sem že odpovedal ...
oba tri sm te vido
25. 03. 2021 19.54
+1
Prepovete naravni thc in pridelujete sintetičnega ;) res ste ekskluzivni.. čakam samo še da cel planet začnete obsevat z radiacijo za ubijanje rakavih celic.. preventivno pač ane strokovnjaki?
aligator14
25. 03. 2021 19.50
+0
Zdaj je astrino cepivo uinkovito le se 76%... Mislim, da rudi toliko ni, ce se bodo ljudje kljub cepljenju morali se vedno testirat...
oba tri sm te vido
25. 03. 2021 20.03
-1
V teoriji je to genska terapija.. če bi v teoriji želeli da deluje bi prvo mogli vzet vsakemu posamezniku kri in v gen dati podatek ki je primeren za posameznika... po vsej logiki je to "cepivo" prazen "usb ključek" 🤣
marston
25. 03. 2021 19.09
+5
naši trdijo, da je cepivo absolutno varno, npr Štrukelj, zakaj komisija??
oba tri sm te vido
25. 03. 2021 19.59
-3
Sicer jim ne gre zamerit .. mcdonalds bi tut takoj zaprli če bi namesto privatnih inšpektorjev prišli državni.. kar je absurd da so ljudje ki nimajo nič od cepljenja (v marketniškem pogledu) upili na ves glas kako so VSA cepiva že od nekdaj varna ...
Mother Russia
25. 03. 2021 19.02
-2
AzraZenica je bosansko cepivo.....
oba tri sm te vido
25. 03. 2021 20.04
-1
Diabloss
25. 03. 2021 18.50
+6
Prejšnji teden je bilo varno6in učinkovito zdaj bodo pa sklicali strokovno skupino. In potem se čudijo
oba tri sm te vido
25. 03. 2021 20.05
-2
Ne pozabi kolikokrat so ustavili raziskave pred cca pol leta ;) ob enem pa vpili da je vse ok 🤣
Uporabnik1727405
25. 03. 2021 18.45
+10
"Cepivo je varno in učinkovito" so sporočili glasniki kapitalizma, sedaj ,ko je vse več hudih zapletov in smrti po opravljenem cepljenju s tem cepivom, pa kličejo znanstvenike (ali pri registraciji cepiva niso sodelovali znanstveniki?). Pameten človek bo dobro premislil ,ali se bo cepil s tem cepivom...
Rene Jelinčič
25. 03. 2021 18.25
+7
Strokovnjaki za zdenka sir,komunalne odpadke,strokovnjak za praskanje po kosmati rit,strokovnjaki za mešanje megle,SKRATKA SAMI PLAČANCI!
Zevs
25. 03. 2021 18.20
+6
Bom pač crkno od korone imam vsaj nekaj možnosti, kot pa od cepiva!!
Anonyemus
25. 03. 2021 18.18
+4
morfo
25. 03. 2021 17.49
+9
Zakaj pa, saj so prejšnji teden objavili da je vse ok....🤔
Sisoje
25. 03. 2021 17.17
+1
Glede danasnjih porocil.... VSI prebivalci imajo prost dostop do cepljenja v Srbiji neglede na to kdo je kaj.... in sicer z AZ da se cimprej porabe cepiva ker im kmalu potece rok porabe. R. S. pa je kupila za lastne potrebe za 7 M. cepiva Sputnik V in logicno je da bo uporabil za svoje ljudi. Razen tega muslimi so danes dobili okoli 23.000 cepiva Faizer za svoje potrebe....
Uporabnik1727405
25. 03. 2021 18.47
+0
Bom se cepil na Madžarskem s Sputnikom V.
emilzapata
25. 03. 2021 16.20
+10
srbski del Bosne je glede na dananjšna poročila začel cepljenje z Ruskim sputnikom, medtem ko je muslimanski del to prepovedal, že tole kaže na to, da se je pandemija prevesila v ekonomsko vojno, ne pa zdravstveno in znanstveno.
Aleta
25. 03. 2021 13.30
+17
Kar imejte jo. Kot zgleda je najslabše...
Pomnim
25. 03. 2021 13.17
+20
Pogodba o ekskluzivnosti! V času svetovne pandemije! To kaže na vso pokvarjenost britanske politične elite in kapitalističnega svetovnega nazora. Nič od tega ni nad naravnim pravom. Če pa mislijo, da zaradi par besed, ki jih postavijo v svoja pogodbena skropucala, lahko izigravajo cel svet, naj potem sprejmejo nase tudi to, da jih cel svet lahko upravičeno sovraži in jih obravnava kot teroriste.
ak.an
25. 03. 2021 14.25
+10
Saj je Boris priznal, da je uspeh VB glede cepljenja zaradi kapitalizma in pohlepa.
denz79
25. 03. 2021 16.07
+5
pol nej tudi ekskluzivno dajo ves denar za raziskave, proizvodnjo... ne pa da to eu placuje