Korona

EU: brezzobi tiger, ki zdaj poskuša uporabiti kremplje

Bruselj/London, 26. 01. 2021 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
190

Kriza zaradi dobave cepiva AstraZenece državam EU dobiva politične dimenzije. EU je pozvala k strožjemu nadzoru izvoza cepiv proti covid-19, potem ko so pri farmacevtskem gigantu konec minulega tedna napovedali, da bodo EU dobavili manj odmerkov, kot je bilo to napovedano oz. določeno s pogodbo. V Bruslju so namreč ogorčeni, saj sumijo, da je britansko-švedsko podjetje zmanjšalo načrtovano dobavo cepiva EU, da bi odmerke cepiva po višji ceni prodajalo drugim državam.

Evropska unija je konec preteklega leta, ko so odobrili uporabo prvega cepiva proti covidu-19, naznanila, da se piše nova "evropska zgodba o uspehu", začetek cepljenja pa so označili za pomemben trenutek enotnosti. Tako lahko to težko leto zaključimo z vedrino in obrnemo nov list v boju proti pandemiji. Vsi smo v istem čolnu," je ob tem dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen

EU je tako obelodanila velike dogovore in pogodbe s proizvajalci cepiv. S podjetjem AstraZeneca je bilo tako dogovorjeno naročilo za 300 milijonov odmerkov, z možnostjo dodatne stomilijonske dobave. Vendar sedaj kaže, da je razvoj dogodkov Unijo ujel na levi nogi, saj je zalog cepiv začelo zmanjkovati, dobavitelji pa ne izpolnjujejo 'napihnjenih' obljub, zato je čoln v manj kot enem mescu plovbe v nepredvidljivem morju pandemije začelo močno zibati. V Bruslju, kot kaže, niso natančno vedeli, kaj se dogaja z najpomembnejšim izzivom te generacije, na pomolu pa je nova politična kriza.

AstraZeneca prepolovila obljubo, v komisiji besni

Do zaostrovanja britansko-evropskih odnosov prihaja po dveh sestankih predstavnikov EU ter britansko-švedskega farmacevtskega konglomerata. Razjarjeni evropski uradniki so po sestanku povedali, da podjetje ni uspelo pojasniti, zakaj je prišlo do napovedi prepolovitve dobave cepiva. 

Evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides je ob tem dejala, da so si države EU enotne v tem, da morajo proizvajalci cepiv spoštovati dogovore ter biti družbeno in pogodbeno odgovorni. Za sredo je napovedala novo srečanje s predstavniki farmacevtskega giganta. Ob tem pa je dejala, da Evropska komisija sumi, da je AstraZeneca prepolovila obljubljeno količino cepiv, ker želi določen del poslati drugam. 

Stella Kyriakides
Stella Kyriakides FOTO: AP

"EU želi vedeti natačno, katere doze so bile proizvedene s strani AstraZenece ter kam in komu so bile dostavljene," je dejala Kyriakidesova in dodala, da bo predlagani izvozni mehanizem EK od vsakega podjetja zahteval, da vnaprej razkrije vse predvidene mednarodne pošiljke odmerkov cepiva, proizvedenega v EU.

Predlog novega nadzora izvoza bo vseboval zahtevo, da si podjetja zagotovijo odobritev, preden cepiva pošljejo v druge države, izjema bodo pošiljke iz humanitarnih razlogov. Omejitev bi bila podobna omejitvam, ki jih je EU uvedla lansko pomlad pri izvozu osebne zaščitne opreme, ko so bile zaloge le-te majhne. 

Naključje? AstraZeneca na Tajskem prej, kot je bilo sprva napovedano

Medtem pa s Tajske poročajo o tem, da bo v državo v prvem tednu februarja prispelo 50.000 doz cepiva AstraZeneca, kar je del dogovora o dobavi 26 milijonov doz, ki sta ga britansko-švedsko podjetje ter azijska država sklenila oktobra lani, medtem ko sta se o ceni do nedavnega še pogajala. Nove pošiljke bodo na Tajsko prispele marca in aprila, čeprav je bilo sprva napovedano, da se bo zgodilo šele v drugi polovici letošnjega leta.

Sedaj pa naj bi po poročanju tajskega portala v angleškem jeziku The Thaiger, tajski urad za hrano in zdravila pospešeno sprožil postopke za odobritev uporabe omenjenega cepiva že prihodnji mesec. Tajska je sicer s farmacevtskim podjetjem dosegla dogovor za proizvodnjo cepiva v državnem podjetju Siam Bioscience, tako za tajski trg kot tudi sosednje države. Kot poroča časnik Nation Thailand, naj bi podjetje izdelalo približno 180 do 200 milijonov doz letno oziroma 15 milijonov na mesec, od tega ocenjujejo, da bosta za domačo uporabo potrebna dva milijona, ostalo pa bodo izvozili.

Pa cena za Tajce? 150 bathov ali 4,12 evra. Spomnimo, decembra je belgijska državna sekretarka po pomoti objavila cene cepiv.  Za EU je ta znašala 1,78 evra. 

Kako bo EU razrešila nastajajočo politično krizo?
Kako bo EU razrešila nastajajočo politično krizo? FOTO: Shutterstock

Drugi udarec za EU

Novica o prepolovitvi dobave cepiva AstraZenece je že drugi veliki udarec za EU v zadnjih dneh. Družba Pfizer, ki je cepivo izdelala v sodelovanju z nemškim podjetjem BioNTech, je 15. januarja sporočila, da začasno zmanjšuje dobave Evropski uniji do konca januarja, prav tako zaradi širitve proizvodnje v Belgiji. 

Nekateri voditelji EU so zaradi tega izrazili nezadovoljstvo, vendar v podjetju zatrjujejo, da bodo dobavo cepiva povečali sredi februarja. Italija je podjetju v ponedeljek poslala opozorilo. Vseeno pa je udarec, ki je prišel s strani AstraZenece hujši, tako po obsegu kot tudi po posledicah. Veliko evropskih držav se namreč ni odločilo za največji možni nakup Pfizerjevega cepiva, saj je njegova uporaba zahtevnejša in dražja. Namesto tega so stavile na britansko cepivo, ki je cenejše in z logističnega vidika bolj enostavno za uporabo. 

Zaradi tega, pa tudi zaradi dejstva, da so se prvi lotili kliničnega testiranja, je AstraZeneca dolgo časa veljala za vodilno v tekmi za razvoj cepiva. Sedaj pa se, poleg omenjene težave z dobavo, pojavlja tudi vprašanje njegove učinkovitosti. Kot so poročali nemški mediji, ki se sklicujejo na vladne vire, naj bi bilo cepivo pri starejših od 65 let le osemodstotno učinkovito. Te navedbe so pri AstraZeneci sicer karseda hitro demantirali. 

Nemško zdravstveno ministrstvo je prav tako napovedalo, da bodo še za nekaj časa odložili uporabo cepiva, vse dokler se ne pokaže njegova učinkovitost pri starejših od 65 let. To bo pomenilo, da se bo Nemčija še naprej naslanjala na cepivo Pfizerja in BioNTecha, ki pa ga prav tako primanjkuje in ga trenutno ni dovolj za zaščito najbolj ranljivih delov populacije.

AstraZeneca je avgusta skenila pogodbo o dobavi cepiva v EU, v zameno pa je prejela ogromno predplačilo. V skladu s pogodbo je EU podjetju obljubila delno kritje pravnih stroškov, če bi se pojavile težave s cepivom. 

Cepivo AstraZenece
Cepivo AstraZenece FOTO: AP

EU: AstraZeneca ni predočila verodostojnih dokazov za svoje trditve

Pri AstraZeneci se v ponedeljek niso odzvali na kritike EK, prav tako niso odgovorili na vprašanja o prepolovitvi količine dobave njihovega cepiva EU. AstraZeneca naj bi v skladu s pogodbo do konca marca EU dobavila 80 milijonov odmerkov cepiva. Viri so za Reuters potrdili, da naj bi zaradi težav v proizvodnji to število več kot prepolovili in dobavili zgolj 31 milijonov odmerkov. 

Hitra odločitev EK, ki bo uvedla nadzor nad izvozom cepiva ter odkrito negodovanje evropskih uradnikov zaradi napovedi britansko-švedskega podjetja, kažeta na to, da je dobava cepiv v tem trenutku najbolj pereče politično vprašanje, medtem ko pandemija še naprej divja in število okužb po svetu in v Evropi narašča. Prav zaradi tega so številne države, kljub začetku cepljenja, podaljšale ukrepe in zaustavile javno življenje. 

Poleg tega pa mora Evropska agencija za zdravila EMA še formalno odobriti uporabo cepiva AstraZenece, kar se pričakuje konec tedna. Nekateri voditelji EU so sicer že med četrtkovim vrhom Evropskega sveta, v pričakovanju odobritve, zahtevali dobavo cepiva.

AstraZeneca je sicer podala dva razloga, zakaj je prišlo do prepolovitve obljub. Navedli so primanjkljaj v proizvodnji, ki je povezan z dobavo materialov ter proizvodnimi težavami v belgijski tovarni. Kot trdijo v EK, pa družba teh trditev ni podkrepila z dokazi. Prav zato so se prebudile špekulacije, da je AstraZeneca 'belgijske doze' odposlala drugim kupcem, čeprav je EU izvedla več stomiljionsko predplačilo. 

AstraZeneca je avgusta sklenila pogodbo o dobavi cepiva v EU, v zameno pa je prejela ogromno predplačilo. V skladu s pogodbo je EU podjetju obljubila delno kritje pravnih stroškov, če bi se pojavile težave s cepivom. 

"Zaupanje je močno omajano, saj do današnjega dne še vedno ni bilo pojasnjeno, kaj se je zgodilo z denarjem in kaj je glede svojih zavez o proizvodnji storilo podjetje," je dejal eden od uradnikov komisije. Drugi pa je za Politico pojasnila farmacevtskega podjetja označil za "nesmislena".

Proizvodnja cepiva AstraZenece
Proizvodnja cepiva AstraZenece FOTO: AP

Na Otoku se medtem bojijo, da bi EU lahko blokirala dobavo Pfizerjevega cepiva v Veliko Britanijo. V prihodnjih treh tednih v Veliki Britaniji namreč pričakujejo 3,5 milijona odmerkov, zalog cepiva pa po trditvah zdravstvenih oblasti počasi zmanjkuje. 

"Če bi EU enostransko omejila dobavo cepiva, ki ga je zakonito in pošteno kupila Velika Britanija, bi to zastrupilo gospodarske odnose za celotno generacijo," je za britanski Telegraph dogajanje komentiral nekdanji zdravstveni minister Jeremy Hunt

 

Koronavirus pasica november



  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
27. 01. 2021 09.47
+4
EU je v AstraZeneca za razvoj cepiva vložila 3 milijarde €, sedaj pa namesto v EU dobavlja ta firma cepivo za Tajsko po 4,12 € , EU pa je imela zagotovljeno ceno 1,78 €, če pa prišteješ še 3 milijarde, potem pa ni tako poceni, vendar je svež denar , ki ga farmacevtski gigant dobiva sedaj, mnogo privlačnejši, tiste EU milijarde so že davno porabili, farmacevtske multinacionalke so bile zmeraj umazane, pohlepne in sleparske, sedaj prodajajo cepiva državam ki niso v razvoj vložila nič, plačujejo pa z svežim denarjem po 3x ceni, bogate zalivske države niso vložile nič ampak cepiva imajo kolikor hočejo, govorjenje EU o tožbah itd. vse to ne pomeni nič tožbe trajajo leta, pa še izredno dobre advokate imajo ti farmacevtski giganti in to bi EU morala vedeti, njim ni pomembno koliko ljudi umre in kje umre, ampak samo to koliko dobička imajo, fantastični svet kapitalizma, samo ena država je te manevre preprečila in to je Izrael, ki je na prvem mestu po precepljenosti na svetu in to z ogromno prednosti, židovski svetovni loby je to predvidel, pa še nekaj se ve če bodo farmacevti za..jebali Žide jih bodo ti sicer tožili, ampak najprej bodo k tem vodilnim direktorjem ali njihovim družinam prišli na oseben obisk možje iz Mosada in ne bodo jim prinesli čokolade, tako da vedo da z Izraelom ni za..bancije. Še besedo o Ruskem cepivu Sputniku, Janša se zaradi svojih bolestnih političnih prepričanj ni pridružil Orbanu in 14 EU državam v pobudi za nakup Sputnika, EU kot celota tudi nekaj politično kalkulira, kao sankcije proti Rusiji itd., ja umirali pa bomo mi majhni ljudje, Janša ima svojo družino že precepljeno EU velikaši pa tudi, mi pa bomo umirali zaradi bedastih proti Ruskih političnih stališč. Hvala za smrt EU, hvala za smrt Janez Janša.
AlexReal
27. 01. 2021 09.02
+4
Pričakovano , money makes......
kiropraktik
27. 01. 2021 09.00
+2
EU je politično skrupocalo, ki ni sposobno narediti reda na svojem dvorišču! In to bi naj bil igralec na svetovnem parketu?
ohc62
27. 01. 2021 13.53
+1
podpišem , eu zna kaznovati male ljudi , velike lopove pač niso sposobni
brabusednet
27. 01. 2021 08.53
+2
Kako naj bo drugače saj dr.Urška ima velik procent plagijata svoje doktorske naloge.To so ugotovili Nemški strokovnjaki za te plagijate.Zato se ne čudit,če so jo preveslali.Bogati šejki imajo cepiva dovolj se,kdo vpraša,kako so ga dobili,če je proizvodnja problem.Za njih izgleda ni le za EU države.Mi samo razvoj financiramo potem pa izvisimo.Gospo Uršulu bi bilo potrebno vprašat po odstopu z mesta precednice.
Justice4all
27. 01. 2021 08.48
+6
Miljardna odškodnina in dogovor za Sputnik.....Čim se greš dogovarjati z samo 2 dobavitelji lahko pričakuješ izsiljevanje...
Bostjan Praprotnik
27. 01. 2021 12.28
+1
Imaš prav prekinitev pogodbe zahteva po vrnitvi denarja z obrestmi vred neodobritev prodaje cepiv tega podjetja v EU in blokada na izvoz cepiv drugih proizvajalcev izven EU tudi v Anglijo zakaj so pa iztopili iz EU nov dogovor za Sputnik 5 ali tudi Kitajsko cepivo oni to znajo masovno proizvesti v kratkem roku
User1280007
27. 01. 2021 08.43
+3
In tako mine temelj današnje svetovne ureditve.... spoštovanje pravnih aktov.
štrudl
27. 01. 2021 08.35
+1
Hvala za vse spodbudne beseee
mungus
27. 01. 2021 08.35
+2
Glavno da so Židi že skoraj precepljeni pa da še bolj zavladajo svetu pa da se tako zelo na tiho maščujejo glede na 2. svetovno pa da sedaj oni določijo kdo bo in kdo ne bo več na tem svetu...
exaglikojot
27. 01. 2021 08.23
+8
Krka recimo zelo dobro sodeluje z Rusijo in ruskimi podjetji. Kaj če bi v NM postavili eno linijo za Sputnik 5, prvo se precepimo Slovenci, ostalo pa v izvoz :-)
borjac
27. 01. 2021 09.38
+3
Janez bi ne dovolil, ker ne mara Putina, tudi pobudi Orbana za nakup Sputnika se ni pridružil, pridružilo se je 14 EU držav, Janša pa ne, Janša pričakuje da bomo Slovenci umirali za njegove nebuloze, on in njegova družina so že precepljeni, za ostale pa njemu nič mar.
pepe007
27. 01. 2021 08.19
+4
Trg deluje. EU pa je dejansko brezzobi tiger, če ne more poslati inšpekcije v tovarno na EU tleh in enostavno dobiti podatke o naročilih, času naročil, količini proizvodnje in dobavah. Svoje predpostavke zakaj manj cepiva gradijo politiki ne nekih domnevah, lahko pa bi jih na konkretnih in točnih podatkih.
uporabnica portala
27. 01. 2021 08.06
+2
Napačna je domneva, da je EU brezzobi tiger. Ni razloga, da bi EU dopustila več mrtvih.
asdfghjklqwertz
26. 01. 2021 21.59
+2
Ta cepiva so en nateg. Razlog, da obogatijo tisti, ki so na oblasteh in farmacijah, da se izživljajo nad državljani itd. Zaradi covida že prav sovražim politiko, farmacije in bolnišnice ...
muci007
26. 01. 2021 21.50
+6
EU je res brezzobi tiger. EU bo s svojo politiko uničila samo sebe. Že nekaj let se uničuje avtohtona EU kultura, dediščina. Uvaža se nova kultura, ki ji naravno nikoli ni bilo mesto v EU.
Nimasmisla
26. 01. 2021 21.49
+0
Saj ga ne rabimo
An ban pet podgan
26. 01. 2021 21.49
+7
Protestira cela EU 24 ur pa nič.
Joakim
26. 01. 2021 21.48
+12
Če se bo Evropa hotela rešiti iz tega d...., se bo mogla ponižati in prositi Putina za cepivo. Sicer se pa pa zdi rusko cepivo najbolj resno med vsemi temi zvarki, še posebej tistimi narejenimi v ZDA.
Aijn Prenn
26. 01. 2021 21.58
+2
exaglikojot
27. 01. 2021 08.21
+4
Glede na to, da je AstraZeneca sama zaprosila Ruse, da bi sodelovali pri izdelavi združenega cepiva, je nekaj na tem. In tako tiho je šla mimo nas novica konec lanskega leta, da je neki neodvisni laboratorij iz severa Evrope, dal zelo dobre ocene za cepivo Sputnik 5.
Ka pa mislis
26. 01. 2021 21.48
+9
Sputnik je resitev.
Erin Straus
26. 01. 2021 21.44
+9
nevem zakaj bi eu sploh hotela to delno neucinkovito cepivo,ter ga zagotovila vsakemu posamezniku na angleskem otoku??? naj ga imajo, ce deluje po 65letu le 8%!!!! naj ga imajo!!!! let it go!!!
Erin Straus
26. 01. 2021 21.44
+3
Predator007
26. 01. 2021 21.41
+2
Aj dobr al ni dobr js jim ne vrjamem nc
Marko Podganjek
26. 01. 2021 21.40
+13
Na koncu naj se teli EU amaterji raje učijo od Nadžarov, ki so poleg teh zahodnih monopolistov, že na začetku zraven povabili še Ruse in Kitajce. Kitajski cepivo je sicer podobno neučinkovito kot od Astrezenece, ruski sputnik, pa je pravi zmagovalni konj z 91,4 % protitelesi med cepljenimi.