Korona

Ema analizira stranke učinke po AstraZeneci ter vnetje srca po Pfizerju in Moderni

Ljubljana, 10. 05. 2021 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar, STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
54

Ema preučuje morebitne povezave med vnetjem srca ter cepivoma Pfizerja in Moderne, obenem pa tudi izjemno redke primere nevrodegenerativne motnje po cepljenju s cepivom AstraZenece. Cepiva tega podjetja sicer EU ne bo več naročala. "S tem cepivom je povezanih veliko kontroverz, ki so prispevale k zmanjševanju interesa za cepljenje, tako da je tudi s tega vidika koristno, da se EU v prihodnjih mesecih preusmeri v druga cepiva," meni Roman Jerala.

Evropska unija je sicer v nedeljo sporočila, da ne bo oddala novih naročil za cepivo AstraZenece. Spomnimo, da je prejšnji mesec Evropska komisija sprožila tudi sodni postopek proti podjetju, ker ni spoštovalo pogodbe o dobavi cepiv in ni imelo zanesljivega načrta za zagotovitev pravočasnih dostav. 

EMA preučuje nove stranske učinke po cepljenju s cepivi AstraZenece ter Pfizerja.
EMA preučuje nove stranske učinke po cepljenju s cepivi AstraZenece ter Pfizerja. FOTO: Shutterstock

"Menim, da je to dobro utemeljena odločitev. Podjetje AstraZeneca se ni držalo zavez glede dobav, po juniju pa bo za državljane EU na razpolago dovolj cepiv drugih proizvajalcev, tako da si lahko privoščimo, da tega cepiva ne naročamo več razen za dokončanje cepljenj, ki so v teku. Poleg tega je cepivo Vaxzevria (podjetje AstraZeneca) kot adenovirusno cepivo manj primerno za morebitne poživitvene odmerke v prihodnje, ker protitelesa proti adenovirusnemu vektorju zmanjšujejo njegovo učinkovitost," pravi Roman Jerala s Kemijskega inštituta. 

Vodja vladne svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je danes na vladni novinarski konferenci sicer zatrdila, da težav s cepljenjem oseb, ki potrebujejo drugi odmerek cepiva AstraZenece, ne bo. 

EMA preučuje nove stranke učinke po cepljenju s cepivi AstraZenece in Pfizerja 

Evropska agencija za zdravila EMA sicer preučuje poročila o redkih primerih nevrodegenerativne motnje po cepljenju s cepivom AstraZenece. Gre za morebitno povezavo med cepivom in Guillain-Barrejevim sindromom (GBS). 

Gre za redko bolezen perifernega živčnega sistema, ki jo običajno povzročijo okužbe z bakterijami in virusi. Pojavlja se v približno 1 primeru na 100.000 prebivalcev. Pogosta simptoma sta boleče globoke mišice in prizadetost obraznih mišic, lahko pa se razvije paraliza celotnega telesa. Večina bolnikov v nekaj mesecih popolnoma okreva, nekaterim pa ostanejo trajne posledice. Smrt zaradi zapletov pri bolezni je izredno redka. 

Tudi v zvezi s covidom-19 so poročali o primerih GBS. Podatka o tem, kako pogosti so primeri GBS v povezavi s cepivom AstraZenece, še nimamo, "lahko da ne presegajo pričakovane pogostosti v populaciji", pravi Jerala. "Pogostost GBS se je povečala ob cepljenju proti prašičji gripi leta 1976 v ZDA in tudi takrat je bolezen nastopila v manj kot 1 primeru na 100.000 cepljenih."  

Ema je sicer GBS kot morebiten stranski pojav cepljenja, ki ga je treba v nadaljnjem postopku preverjanja posebej spremljati, opredelila, potem ko je konec januarja priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo britansko-švedskega cepiva.

"Sicer cepivo AstraZenece zelo dobro zaščiti pred pojavom hude bolezni, je pa dejstvo, da je bilo s tem cepivom povezanih veliko kontroverz, ki so prispevale z zmanjševanju interesa za cepljenje, tako da je tudi s tega vidika koristno, da se EU v prihodnjih mesecih preusmeri v druga cepiva," še dodaja. 

Že od samega začetka so cepivo AstraZenece spremljale težave z dobavo.
Že od samega začetka so cepivo AstraZenece spremljale težave z dobavo. FOTO: Shutterstock

Obenem Ema zaradi morebitne povezave z vnetjem srca analizira tudi cepivi Pfizerja in Moderne. Za zdaj ni nobenih dokazov, da bi bilo to dvoje povezano, dodajajo pri Emi. Prejšnji teden je ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) sporočil, da ni ugotovil nobenih povezav med vnetjem srca in cepivi proti covidu-19.

"Očitno gre za posamezne primere, je pa EMA posebej pozorna," je na analize agencije dejala Beovićeva in poudarila, da gre za izjemno redke primere. 

Pri ameriškem Pfizerju in nemškem BioNTechu so sporočili, da podpirajo revizijo Eme, a da po več kot 450 milijonih razdeljenih odmerkov niso zaznali nobenih indikacij o omenjeni vzročni povezanosti. Kot so še pojasnili, pri cepljenih niso zaznali povišane stopnje tveganja za miokarditis oziroma vnetje srčne mišice v primerjavi s splošno populacijo.

Norveški strokovnjaki za opustitev cepiv AstraZenece in Johnson & Johnsona

Norveški strokovni odbor, ki ga je norveška vlada vzpostavila za oceno cepiv proti covidu-19 podjetij AstraZeneca in Johnson & Johnson, medtem odsvetuje njuno uporabo zaradi redkih, a resnih stranskih učinkov. "Ne priporočamo uporabe vektorskih adenovirusnih cepiv v nacionalnem programu cepljenja," je sporočil vodja odbora Lars Vorland

"To je seveda zaradi resnih neželenih učinkov", ki so jih ugotovili pri majhnem delu ljudi, cepljenih s temi cepivi, je dodal zdravnik. Da ne bi upočasnili kampanje cepljenja, pa odbor priporoča, da bi bili cepivi ljudem na voljo na prostovoljni podlagi. 

Na Norveškem so med 134.000 cepljenimi s cepivom AstraZenece do sredine marca ugotovili pet primerov hude tromboze – od tega tri smrtne primere – med relativno mladimi, ki so bili do takrat dobrega zdravja. Še eden pa je umrl zaradi možganske krvavitve. Zato je vlada 11. marca ustavila uporabo cepiva AstraZenece, da bi stranske učinke dodatno preučili.

Minister za zdravje Bent Hoie je povedal, da bodo preučili poročilo, pa tudi podobno priporočilo Norveškega inštituta za javno zdravje (FHI), ter na njiju utemeljili končno odločitev. Poudaril je še, da strokovni odbor sicer ocenjuje, da sta obe cepivi varni in učinkoviti proti covidu-19. 

Če se bodo dokončno odločili, da bodo cepivi opustili, pa bodo odmerke podarili drugim državam, je pojasnil.

Priporočilo, da se cepljenje z njima opusti, je po njegovi oceni povezano tudi z relativno sproščenimi razmerami na Norveškem, kjer je stopnja okužb z novim koronavirusom nizka, množično cepljenje pa dobro poteka tudi brez omenjenih dveh vektorskih cepiv.

Cepivo BioNTech
Cepivo BioNTech FOTO: Shutterstock

BioNTech: Naše cepivo zaradi novih različic ne potrebuje sprememb

Nemško biotehnološko podjetje BioNTech je danes sporočilo, da cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili skupaj z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer, v tej fazi ne potrebuje sprememb za zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa.

"Do zdaj nič ne kaže, da je potrebna prilagoditev cepiva BioNTecha proti glavnim ugotovljenim novim različicam koronavirusa," je sporočilo podjetje ob predstavitvi finančnih rezultatov. Razvili pa so celovito strategijo za soočenje s temi z različicami, če bi se za to pokazala potreba v prihodnosti, so dodali.

V okviru priprav na morebitno potrebo po prilagoditvi cepiva je BioNTech v marcu začel testiranje "spremenjene različice cepiva, specifične za različice virusa". Namen študije je raziskati regulativno pot, po kateri bosta šla BioNTech in Pfizer, če bi se novi koronavirus spremenil do tolikšne mere, da bi bilo potrebno cepivo posodobiti.

Prav tako poteka ocena vpliva morebitnega cepljenja s tretjim odmerkom cepiva na podaljšanje imunosti in zaščito pred različicami virusa, so dodali. Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin je sicer aprila dejal, da je cepivo učinkovito tudi proti indijski različici virusa, ki se trenutno hitro širi po Indiji.

Cepivo BioNTecha in Pfizerja uporabljajo v več kot 90 državah po svetu. Do konca leta naj bi proizvodnjo povečali na tri milijarde odmerkov, potem ko so sprva načrtovali proizvodnjo 2,5 milijarde odmerkov.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19
16. 05. 2021 08.05
+2
Cepiva so se začela tako na lahko proizvajati kot coca cola.Sputnik light, coca cola light.Kaj je to brez cukra? Kako je mogoče,da je toliko farm.firm tako brez težav izdelalo cepivo za tako nov in smrtonosen virus,za navaden prehlad, ki ga prav tako povzroča soroden corona virus, pa v 100 letih ne more nihče odkriti nič..Točno zato mnogi ne verjamemo tej nastavljeni epidemiji in cepivom na ho ruk.Tehnologijo imamo že razvito od prej in poznamo stvari.. Ok. A za navaden prehlad pa ne? Da ne govorimo o raku, aidsu itd.. Vi kar farbajte naiven folk,na to karto tudi reklamirate.
blackkesi
10. 05. 2021 19.15
+3
Ja če bila ta cepiva varna pa dobra za nas nam nebi bilo treba podpisati da v primeru težav po ceplenju oni niso odgovorni pa še od gdaj pomnim use kar je bilo dobro za tvoje zdravlje je bilo treba plačat tako ali tako pa nobenega ni nič brigalo zdaj pa kar naenkrat pa jih skrbi za mene da nebom zboleu ali pa umru to je use skupaj taka laž da se že na daleč zavoha.
Satoshi Nakamoto
10. 05. 2021 19.02
+7
Kje je sedaj oni Štrukelj "Cepiva so 100% varna!"
nnanna
24. 05. 2021 11.34
+1
simpatičen gospod, večkrat gost na "dobro jutro" se mi je zelo zameril.
stumfeta
10. 05. 2021 18.56
+2
Ah, AstraZeneca je pa ja fajn no.
VelikoVedro
10. 05. 2021 18.49
+3
Glede na komentarje v komentatorski sekciji 24ur se ne bodo cepile vse tri koprive.
Uporabnik1175947
10. 05. 2021 18.48
+9
Najprej pocepiti kolikor se le da, potem pa ugotavljati vpliv "cepiv" na zdravje ljudi. To je prava pot. Bravo ema!
VelikoVedro
10. 05. 2021 18.54
-1
Alojz69
10. 05. 2021 18.28
+3
Ta bols sele pride pocakajte..saj sladico serviraju tudi po glavnem obroku
marzo
10. 05. 2021 18.19
+7
Povezava med vnetjem srca in cepivom bo pri Pfizerju ovržena takoj, ko bo izvedeno nakazilo.
setisfekšn
10. 05. 2021 18.11
+8
Kaj me brigajo ta vaša gateova cepiva
nnnnnnnnnnn
10. 05. 2021 17.33
+8
Kako se lahkomiselno jemlje ta nepreizkušena cepiva. Važno da se lahko noge pomoči v morje
nestabilen
10. 05. 2021 17.24
+7
EU zaradi politike ne sprosti uporabo Sputnika V ki je po svetu zelo iskano cepivo in Rusi ne morejo ugodit narocilom tako da se bo zacela proizvodnja SputnikaV tudi na Kitajskem.Mi pa polna skladisca tistih ki jih strokovnjaki odklanjajo.
BalalajkaGTI
10. 05. 2021 17.20
-1
Sputnik Light... sprdačina!!!!!
Sisoje
10. 05. 2021 17.19
+0
Ma lazu !!!!!! Nasi svetovni strokovnjaki od kaplara dalje, so rekli da so povsem sigurne in da nimajo nobenih stranskih ucinkov . Jaz im verjamem a ne tamo nekim americanom ! Kdo se ne bo verjel nasem firerju ! Smesno
valkirie
10. 05. 2021 16.31
+0
ce so zacel s cepljenjem pod 50 pa astra stoji v skladiscih kaj bomo pol dobil? in ce zavrnes astro gres na rep??? nedopustno!
Uporabnik1996024
10. 05. 2021 16.10
+4
Cudi pa me, da se se ni nasel laborant (neodvisen), ki bi analiziral kaj ta cepiva sploh vsebujejo. In to objavil.
Satoshi Nakamoto
10. 05. 2021 16.16
+5
hirajem
10. 05. 2021 16.28
+2
amfibija butec da ga ni...mnogi so ga že raziskali v čem je problem..
hirajem
10. 05. 2021 16.29
+1
Satoshi Nakamoto
10. 05. 2021 16.53
-1
Kateri laboratorij je to raziskal? Ime prosim
Satoshi Nakamoto
10. 05. 2021 16.55
-1
Proizvajalci to namrec sami pocno. Dolocene segmente drugi ki pa opozarjajo na delce. Vsega se pa ne da in dolocen del je poslovna skrivnost
Covidus
10. 05. 2021 17.22
+1
Hahaha, labotant, tu se vidi pamet anticepilcev
Covidus
10. 05. 2021 17.23
-2
Frasnel12
10. 05. 2021 16.09
+3
ZAKAJ PA POTEM SILITE FOLK DA SE CEPI HEPANI!!!
LjudskiPevec
10. 05. 2021 17.52
+1
Uporabnik1996024
10. 05. 2021 16.08
+1
Te zvarke so zvarili in jih zdej preucujejo. Kot da jih dostavljajo vesoljci.
Don Jr.
10. 05. 2021 15.49
+9
Sputnik pa kuj z dvema variantama, pogrešam pa MEDIUM ha ha ha... Kaj ti mora v glavi špilat da nasedeš največjji cepilni prevari v obstoju človeštva? Aja, poslušaš bele halije in strokovnjake stroke, ter seveda zaupaš največjemu zdravstvenemu strokovnjaku Bill Gatesu. Got it..
Omas1313
10. 05. 2021 15.33
+12
Zaradi mene naročil ali ne v mene tega ne boste dajal
periot22
10. 05. 2021 15.33
+8
TE ZVARKE SE KAR PREOCUJEJO KER SO NAREJENI CEZ NOC NAROD PA MEDTEM UMIRA ZATO DOBIS LISTEK DA PODPISES!!!!!!!
periot22
10. 05. 2021 15.42
+1