Korona

Avstralija naročila 85 milijonov odmerkov cepiva, v Španiji več kot 500.000 okužb

Madrid/New York, 07. 09. 2020 21.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
2

Skupno število vseh potrjenih okužb z novim koronavirusom v Španiji je glede na podatke zdravstvenega ministrstva preseglo 500.000. V največjem grškem centru za migrante Moria na otoku Lezbos, kjer so prejšnji teden odkrili prvo okužbo z novim koronavirusom, so potrdili že deset okužb, število pa bi se lahko hitro povečalo, poročajo grški mediji. Pred velikim naraščanjem števila novih okužb svarijo tudi v ZDA.

Vlada v Madridu se trudi zajeziti nov val okužb, ki sovpada z vnovičnim odpiranjem šol, ki so bile zaprte vse od marca. V državi s približno 47 milijoni prebivalcev so od prvega uradno potrjenega primera 31. januarja doslej potrdili 525.549 okužb, v povezavi s covidom-19 je umrlo 29.516 ljudi. Število okužb na prebivalca je tako v državi približno dvakrat tolikšno kot v Franciji in Italiji, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Španija je bila hudo prizadeta, ko se je novi koronavirus spomladi širil po Evropi, nato pa so s strogo karanteno uspeli zajeziti val okužb. A odkar so konec junija ukrepe odpravili, je število okuženih začelo znova naraščati. Vse višje število okužb številni pripisujejo vrnitvi nočnega življenja in skupinskih dejavnosti.

Testiranje v Barceloni.
Testiranje v Barceloni. FOTO: AP

V zadnjih dveh tednih je država dnevno beležila od 7000 do 8000 novih primerov, od tega tretjino na širšem območju Madrida. Je pa stopnja smrtnosti tokrat bistveno nižja kot na vrhuncu krize marca in aprila, ko so dnevno poročali o približno 900 umrlih, saj so okuženi v povprečju mlajši. Velik del okuženih predstavljajo tudi taki brez simptomov, zlasti zaradi okrepljenega testiranja.

Ponoven porast okužb sovpada z odpiranjem šol, ki so bile zaprte vse od marca. Nekateri učenci so sicer na prostovoljni osnovi lahko sedli v šolske klopi že konec maja, a do sredine meseca naj bi se tja vrnili vsi.

Pri tem se številni starši bojijo poslati svoje otroke nazaj v učilnice, čeprav so oblasti sprejele številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb - za vse starejše od šest let so denimo obvezne maske, otroci si bodo morali oprati roke vsaj petkrat na dan.

Država sprejema tudi druge ukrepe za umiritev epidemije. Že avgusta so med drugim odredili zaprtje nočnih klubov in skrajšali čas obratovanja restavracij.

V največjem migrantskem centru v Grčiji potrdili 10 okužb s koronavirusom

V največjem grškem centru za migrante Moria na otoku Lezbos, kjer so prejšnji teden odkrili prvo okužbo z novim koronavirusom, so potrdili že deset okužb, število pa bi se lahko hitro povečalo, je danes poročala grška televizija ERT.

Prvo okužbo z virusom sars-cov-2 so v prenatrpanem migrantskem centru potrdili v sredo, na okužbo pa so doslej po poročanju nemške tiskovne agencije dpa testirali tisoč ljudi. Na rezultate še čakajo, oblasti pa se bojijo, da bi bilo lahko okuženih še več.

Okužbo naj bi v center, kjer v slabih higienskih in siceršnjih pogojih trenutno biva okoli 12.000 ljudi, vnesel 40-letni moški iz Somalije. Grške oblasti so mu že julija priznale azil, vendar pa v Atenah ni dobil zaposlitve, zato se je vrnil na Lezbos, po poročanju dpa navaja grško ministrstvo za migracije.

Po prvi potrjeni okužbi so v centru odredili 14-dnevno karanteno. V centru, ki naj bi imel zmogljivost za bivanje 2800 ljudi, jih je trenutno nastanjenih 12.600.

Cepivo proti koronavirusu
Cepivo proti koronavirusu FOTO: Shutterstock

Avstralija s farmacevtskimi podjetji sklenila dogovor o 85 milijonih odmerkov cepiva

Avstralske oblasti so s farmacevtskimi podjetji sklenile dogovor, ki bo Avstraliji zagotovil skoraj 85 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Avstralija naj bi bila tako "med prvimi na svetu", ki naj bi množično cepljenje uvedla v začetku prihodnjega leta, če bo cepivo prestalo vsa testiranja, je sporočila vlada.

Kot je dejal premier Scott Morrison, je država sklenila dva dogovora, s katerima naj bi omogočili uvedbo brezplačnega cepljenja v začetku leta 2021, če bodo cepiva odobrena, poroča britanski BBC. Vrednost obeh dogovorov je 1,7 milijarde ameriških dolarjev (1,43 mrd. evrov).

Če se bodo "obetavni poskusi izkazali za uspešne", bo Avstralija prejela 84,8 milijona odmerkov cepiva, ki jih bodo zagotovile univerza v Oxfordu in farmacevtski gigant AstraZeneca ter kandidat za cepivo z avstralske univerze v Queenslandu in biotehnološkega podjetja CSL, je v nedeljo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila avstralska vlada.

S sklenitvijo dogovora o proizvodnji in dobavi cepiva bodo Avstralci med prvimi na svetu, ki bodo prejeli varno in učinkovito cepivo, če bo to prestalo vse faze testiranj, je dejal Morrison. Pri tem je priznal, da ni nobenih zagotovil, da se bodo ta cepiva izkazala za uspešna, vendar pa je po sklenitvi teh dogovorov Avstralija na vrhu čakalne liste.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Et54678
08. 09. 2020 18.33
vtipkajte n youtube: dr. Roberto Petrella warning to humanity
borjac
08. 09. 2020 17.37
-1
Koliko cepiva je pa Janša naročil, 222.000 kot je SDS-ovcev