Korona

Avstralija zaradi blokade pošiljke ni v skrbeh, kmalu začenjajo z lokalno proizvodnjo

Sydney, 05. 03. 2021 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
3

Po tem, ko je Italija blokirala izvoz 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki so bila namenjena v Avstralijo, so se odzvale avstralske oblasti, ki nad blokado očitno niso preveč presenečene, trdijo pa, da ne bo vplivala na potek cepljenja, saj že 22. marca pričakujejo prve doma proizvedene odmerke cepiva.

AstraZeneca ne izpolnjuje vseh obvez do EU.
AstraZeneca ne izpolnjuje vseh obvez do EU. FOTO:

Po tem, ko je Italija blokirala izvoz 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki so bili namenjeni v Avstralijo, so se odzvale avstralske oblasti, ki nad blokado očitno niso bile preveč presenečene. Kot so sporočili, ustavljena pošiljka ne bo bistveno vplivala na potek cepljenja, saj so pred kratkim dobili 300.000 doz AstraZenece, poleg tega pa doz v ustavljeni pošiljki niso nameravali uporabiti v naslednjih tednih. Začenjajo pa tudi lokalno proizvodnjo cepiv – prve doze iz domače proizvodnje pričakujejo že 22. marca. Zdravstveni minister Greg Hunt je dejal, da naj bi tedensko proizvedli okoli milijona doz cepiva.

Tokratna blokada izvoza je prva, ki jo je EU izvedla v okviru vzpostavljenega mehanizma za nadzor izvoza cepiv proti covidu-19. EU je mehanizem vzpostavila v odziv na težave z dobavo cepiv proti covidu-19, zlasti z britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca, omogoča pa prepoved izvoza cepiva, če podjetje ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti do EU. Ukrep velja do konca marca.

Za zdaj so dogovorjene količine odmerkov cepiva EU dobavili le v Moderni ter Pfizerju in BioNTechu, medtem ko AstraZeneca še ni dobavila dogovorjenih količin. Podjetje, ki se sklicuje na težave s proizvodnjo, je v prvem četrtletju načrtovano dobavo 80 milijonov odmerkov razpolovilo.

Koronavirus pasica november

​​​​​​​ 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
05. 03. 2021 09.56
+2
Tudi lek bi lahko začel s proizvodnjo.Saj je vseeno kaj je v cepivu,važno da se dobro proda.
sb_north
05. 03. 2021 09.19
-1
Lokalna proizvodnja cepiv je spet ena zavajujoča tehnika za pridobitev cepilcev
ThXxa
05. 03. 2021 10.19
+5
Ne za pridobitev cepilcev, ampak za pridobitev zadostnih kolicin cepiva.