Korona

Avstralska Viktorija se zaradi novih okužb že šestič zapira

Canberra/Berlin/Pariz, 05. 08. 2021 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.S., STA, M.P.
Komentarji
27

Oblasti v avstralski zvezni državi Viktorija so zaradi novih okužb z novim koronavirusom razglasile že šesto zaprtje od začetka pandemije covida-19. V Novem Južnem Walesu, kjer prav tako veljajo strogi omejitveni ukrepi, pa so danes potrdili največ okužb v enem dnevu doslej – našteli so jih 262. V Nemčiji pa od 1. avgusta veljajo spremembe pri vstopu z visokorizičnih območij.

V skladu z novimi pravili v Viktoriji, ki bodo od drevi veljali sedem dni, bodo lahko prebivalci domove zapuščali le za nujne opravke, kot so nakupi hrane. Nove omejitve bodo ljudi doletele le teden dni po odpravi predhodnih.

Premier zvezne države Daniel Andrews je ob tem izrazil veliko razočaranje, a kot je dodal, mu zaradi majhnega števila cepljenih z enim odmerkom cepiva proti covidu-19, kaj šele dvema, ne preostane drugega. Skrbi jih potrditev osmih novih okužb, za katere ne poznajo vira. 

Strogi ukrepi za zamejitev širjenja virusa bodo v Viktoriji veljali že za več kot polovico od 25 milijonov prebivalcev Avstralije.

V Sydneyju in še nekaj delih zvezne države Novi Južni Wales ukrepi veljajo že več tednov, a je njihov uspeh – tudi zaradi pretežno necepljenega prebivalstva – omejen. V zadnjem dnevu so v Novem Južnem Walesu potrdili celo največ okužb doslej, 262.

V Sydneyju in še nekaj delih zvezne države Novi Južni Wales ukrepi veljajo že več tednov.
V Sydneyju in še nekaj delih zvezne države Novi Južni Wales ukrepi veljajo že več tednov. FOTO: AP

Skoraj vse so sicer odkrili v Sydneyju, a je zaradi določenega števila primerov v drugih okrožjih premierka Gladys Berejiklian omejitvene ukrepe – tudi navodilo, naj ljudje v pretežni meri ostajajo doma – razširila še na dodatna območja. Zaradi petih primerov v mestu Newcastle s 320.000 prebivalci so denimo oblasti tam za teden dni zaprle šole.

V Avstraliji so doslej z vsemi potrebnimi odmerki proti covidu-19 cepili le 20 odstotkov prebivalcev, za to pa je kriva tako pomanjkljiva dobava cepiv kot tudi obotavljanje številnih, ali bi se cepili ali ne. 

Tudi Francija bo starejšim in ranljivim ponudila tretji odmerek cepiva proti covidu-19

Francija bo medtem septembra starejše in ranljive začela cepiti s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19, je danes napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron. S tem se bo pridružila več drugim državami, vključno z Nemčijo, ki se zlasti v luči širjenja bolj nalezljive različice novega koronavirusa delta odločajo za ta korak.

"Da, verjetno bomo potrebovali tretji odmerek, ne takoj za vsakega, v vsakem primeru pa za starejše in najranljivejše," je v zadnjem v nizu videoposnetkov o cepilni strategiji vlade dejal Macron. Potrdil je, da bodo poživitveni odmerki na voljo septembra.

Načrte v tej smeri je razgrnil že minuli mesec, ko je dejal, da bodo dodatnega odmerka deležni tisti, ki so v začetku leta med prvimi prejeli prvi odmerek - zlasti starejši od 80 let in tisti z resnimi zdravstvenimi težavami. Trenutno je tretji odmerek na voljo ljudem z oslabljenim imunskim sistemom. Cepljenje s tretjim odmerkom, in sicer starejših od 60 let je že začel Izrael, da bo s tem začela septembra, pa je minuli teden napovedala tudi Nemčija.

Prav v sredo je sicer Svetovna zdravstvena organizacija pozvala države, naj počakajo s tretjim odmerkom vsaj do konca septembra, da bi tako zmanjšali drastično neenakost pri porazdelitvi cepiv med bogatimi in revnimi državami.

V Nemčiji spremembe pri vstopu z visokorizičnih območij

S 1. avgustom morajo osebe, ki v Nemčijo prihajajo z območij z visokim tveganjem - visokorizičnih območij - in z območij, kjer se širijo mutacije koronavirusa, upoštevati nove predpise. Za potnike, ki v Nemčijo prihajajo iz Slovenije in se deset dni pred odhodom niso zadrževali na območju, ki je na nemškem seznamu visokorizičnih območij, velja pogoj PCT.

sa dokazila morajo biti v fizični ali digitalni obliki ter v nemškem, angleškem, francoskem, italijanskem ali španskem jeziku.
sa dokazila morajo biti v fizični ali digitalni obliki ter v nemškem, angleškem, francoskem, italijanskem ali španskem jeziku. FOTO: Shutterstock
Območja z visokim tveganjem vključujejo številne počitniške destinacije, kot so Portugalska, Egipt, Španija, Nizozemska ter Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

Osebe, ki so bile v zadnjih desetih dneh na območju z visokim tveganjem ali na območju, kjer se širijo mutacije virusa, pa morajo pred vstopom izpolniti poseben digitalni obrazec. Poleg tega je treba predložiti negativni izvid testiranja s testom PCR (ki ni starejši od 72 ur) ali HAG-testom (ki ni starejši od 48 ur). Osebam s potrdilom o prebolelosti ali potrdilom o cepljenju, ki prihajajo iz  območja z visokim tveganjem, testa ni treba predložiti. Tudi otroci, mlajši od 12 let, so oproščeni predložitve potrdil. Osebe, ki prihajajo iz območij, kjer se širijo mutacije novega koronavirusa, morajo kljub veljavnemu potrdilu o  prebolelosti ali o cepljenju predložiti tudi negativni izvid testiranja s testom PCR ali HAG.

Pri vstopu v Nemčijo z območja z visokim tveganjem za vse popotnike velja 10-dnevna karantena. Prestajanje karantene pa lahko osebe predčasno prekinejo, najhitreje peti dan po odredbi, s predložitvijo negativnega testa. V karanteno prav tako ni treba osebam, ki predložijo potrdilo o prebolelosti ali o cepljenju. Ustrezna dokazila je treba predložiti pristojnemu organu.

Testiranje ob tem ni potrebno za otroke, mlajše od 12 let, vendar se tudi njim odredi karantena. Karanteno lahko prekinejo peti dan po vstopu, tudi brez testa.

Za potnike, ki v Nemčijo prihajajo iz Slovenije in se deset dni pred odhodom niso zadrževali na območju, ki je na nemškem seznamu visokorizičnih območij ali na seznamu območij, kjer se širijo mutacije virusa, velja pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Vsa dokazila morajo biti v fizični ali digitalni obliki ter v nemškem, angleškem, francoskem, italijanskem ali španskem jeziku.

Francoski ustavni svet potrdil zakon o covidnem potrdilu in obveznem cepljenju

Francoski ustavni svet je danes odobril zakon, ki uvaja uporabo covidnega potrdila v kavarnah in restavracijah ter obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev. Določene dele zakona je sicer zavrnil, med drugim uvedbo obvezne desetdnevne izolacije okuženih z novim koronavirusom.

Najvišji francoski upravni organ je potrdil del zakona, ki določa, da bodo morali Francozi od ponedeljka covidno potrdilo predložiti tudi za notranje letalske polete, potovanja z medkrajevnimi vlaki, restavracije, kavarne in določene trgovske centre. Predložiti jih bodo morali tudi nenujni bolniki v zdravstvenih ustanovah ter obiskovalci tovrstnih ustanov in domov za ostarele. Do 30. septembra mladostnikom, starim od 12 do 17 let, covidnega potrdila ne bo treba predložiti. Z njim sicer dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Pariz, Francija
Pariz, Francija FOTO: Shutterstock

Ustavni svet, ki je zakon obravnaval na zahtevo poslancev iz levih strank, je ugotovil, da pri uporabi covidnega potrdila obstaja ravnovesje med svoboščinami in varovanjem zdravja.

Francozi morajo sicer že od 21. julija tovrstno potrdilo predložiti za vstop v kulturne ustanove, na športna tekmovanja in vse druge dogodke oziroma kraje, kjer se zbere več kot 50 ljudi. To je z dekretom določil francoski predsednik Emmanuel Macron, parlament pa je nato uporabo potrdila razširil.

Najvišji francoski upravni organ je danes potrdil tudi del zakonodaje, ki določa obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce in negovalno osebje. Glede prekinitve delovnega razmerja s tistimi, ki se ne bodo cepili, je določil, da to lahko delodajalec stori zgolj v primeru zaposlenih za nedoločen čas. Zaposlenih za določen čas ne smejo odpustiti.

Zavrnil je tudi določilo o obvezni desetdnevni izolaciji oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ta je po mnenju članov sveta nepotrebna in nesorazmerna.

Zakon o uporabi covidnega potrdila in obveznem cepljenju je sicer naletel na ostro nasprotovanje med Francozi, ki se ob koncih tedna zbirajo na ulicah francoskih mest. Minuli konec tedna jih je na ulice prišlo več kot 200 tisoč. Francoske oblasti želijo z zakonom okrepiti zanimanje za cepljenje proti covidu. Doslej je z vsemi odmerki cepljenih 54 odstotkov od 67 milijonov prebivalcev.

Kitajska želi letos drugim državam zagotoviti dve milijardi odmerkov cepiva

Kitajska namerava v letošnjem letu po svetu zagotoviti dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes napovedal kitajski predsednik Xi Jinping. Poleg tega bo mednarodni pobudi za pravično razdelitev cepiv Covax namenila 100 milijonov ameriških dolarjev. "V celotnem letošnjem letu si bo Kitajska prizadevala svetu zagotoviti dve milijardi odmerkov," je v pisnem sporočilu videokonferenčnemu forumu o sodelovanju na področju cepljenja proti covidu zapisal Xi.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je sicer pretekli teden dejal, da je Kitajska od začetka leta drugim državam zagotovila več kot 700 milijonov odmerkov.

Xi je danes napovedal še, da bo Kitajska mednarodni pobudi za pravično razdelitev cepiv Covax namenila 100 milijonov ameriških dolarjev. Kitajski predsednik je pomoč napovedal, medtem ko se tudi njegova država sooča s porastom okužb zaradi koronavirusne različice delta. Zabeležili so jo v več mestih po državi, širjenje okužb pa skušajo zajeziti z množičnim testiranjem prebivalstva.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
06. 08. 2021 20.10
.pa to je že afneguncanje. zaprto odprto zaprto...……….. , pa naj Zaprejo že enx vse , vključno sami sebe ( nč šetanja brez maske na vodo v oštarijo , pa take). ( zdravi , in Zdravi , bodo to zlahka preživeli. no ja , mal oteženo" , ampak bodo
Millady
05. 08. 2021 21.04
+5
To se zgodi, če si cel lajf obrnjen na glavo 😀 zapirajo državo zaradi 262 okuženih?
Sokril
05. 08. 2021 20.42
+3
Prisilne aretacije in prislini dovozi ljudi v bolnice, kjer jih prisilno dajo v umetno komo, kljub temu da ljudje po hodnikih kričijo, da nimajo kovida. Iti v Avstralijo v bolnico je enako kot bi šel v nacistično koncentracijsko taborišče.
dante
05. 08. 2021 15.44
+4
Kako dolgo bo ta avstralska oblast še imela takšno moč? Se sploh zavedajo da so avstralci potomci angleških kriminalcev, ki so bili izgnani v Avstralijo
king11c
05. 08. 2021 14.10
+7
Še pesa nimam not zaprtega ne pa da bi jaz bil😂
revolucijakorupcijafasizem
05. 08. 2021 13.55
+6
Tm je eden hujših komunizmov nešteto ljudi se je izselilo iz Avstralije
Stanchy55
05. 08. 2021 14.59
+1
ska1
05. 08. 2021 13.54
-3
A smo izvozili virus tja al kaj? A ni to samo janševa izmišljotina?
Periot222
05. 08. 2021 13.45
+11
V Sloveniji pa ze vec kot 500 mrtvih po cepljenju!!!!!!!
Nick.Mason
05. 08. 2021 13.51
+10
jih ne priznajo pod krivdo cepljenja,ovce pa še naprej verjamejo,žal je tako
nikhrast
05. 08. 2021 14.47
-6
Stanchy55
05. 08. 2021 15.00
+3
Ja, tako je zaradi takih o_slov kot si ti.
turojen
05. 08. 2021 13.12
+5
M....... r, adijo si v glavi
turojen
05. 08. 2021 13.11
+4
Ta portal postaja res beda, ciao
luciferaza060606
05. 08. 2021 12.47
+16
Treba se bo upret temu farmacevtsko-političnem fašizmu
92ddt 1
05. 08. 2021 12.39
-15
Ali imaš precepljenost ali pa lockdown. Tretje možnosti ni. Tudi njih je delta močno zahaklala. Za razvito družbo so dejansko pogrnili na celi črti. Ker so zanemarili cepljenje. Sedaj pa imajo nerešljiv problem. 17% precepljenosti ????
Stanchy55
05. 08. 2021 15.01
-1
BB0ss
05. 08. 2021 15.44
+4
Oprosti, katerega dela ne razumeš? Sploh ni važno kolk bo precepljenost, ker to ni garant, da ne bo okužb in lockdowni sploh niso s tem povezani. Bistveno večja povečanje okužb je v precepljenih državah kot so Islandija, Velika Britanija, Izrael... torej?
Something
05. 08. 2021 12.37
+16
Kako je to življenje...tri četrt leta zaprt doma. Kdaj se jim bo posvetilo, da virusa ne moremo izkoreniniti. Čudno, da se ljudem ne zmeša.
pojtrarara
05. 08. 2021 12.34
+18
mater so neumni... kdaj jim bo kapnilo, da virus je tukaj in okužbe bodo vedno in nobeno zapiranje tega ne bo preprečilo
slo_veter
05. 08. 2021 12.33
+8
Drugi kraji drugi običaji .. mi imamo z Janezom že tak preveč težav. Baje je slabo igral golf in potrebuje taboljše palce . Cepte se prosim al pa SMS golf50
lojze3
05. 08. 2021 12.29
+6
Janša kriv, okužbe izvirajo iz njegove namišljene klinike, katero je zgradil z denarjem od prodaje orožja hrvaški
Špartanec
05. 08. 2021 12.23
+8
Avstralce bodo čisto potopil.
AjdeMiPopuši
05. 08. 2021 12.16
-12
mogoče bi uspel megalomanski svetovni načrt, da se cel svet zapre za mesec dni (delujoči bodo ZD pa živilska trgovina in majhne štacune z osnovnimi potrebami)?
Reality check
05. 08. 2021 12.12
-4
Ja..ok… so precej rigorozni….ampak oni zaprejo za x dni in to je to… pri nas zjutraj zaprejo, zvečer dodajo xy izjem, naslednji dan odprejo, potem
Reality check
05. 08. 2021 12.13
+0
Obtožijo nekega reperja in kolesarje za poras okužb, popoldan zaprejo vse , zvečer lahko gredo šolarji v šolo, tretji dan je vse odprto razen frizerjev….
ni_mi_vse_eno
05. 08. 2021 12.10
+11
V Avstraliji imajo sedaj zimo, torej manj Sonca, manj vitamina D, manjša imunska odpornost organizma in porast okužbe gripe. Vsako leto ista zgodba. Mi bomo pa zapirali pozimi, tako, kot smo lansko leto.