Korona

Avstrija pripravila strategijo cepljenja: cepivo najprej za pol milijona starejših

Dunaj, 24. 11. 2020 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
10

Avstrijska nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19 je že pripravljena. Predvideva cepljenje v treh fazah – najprej bo na vrsti 500.000 starejših, sledi zdravstveno osebje. Prve odmerke bodo namenili tudi za kronične bolnike in druge iz skupine rizičnih oseb oziroma tistih z visokim tveganjem. Za 200 milijonov evrov bodo sicer prejeli 16,5 milijona odmerkov.

Naša severna soseda se pospešeno pripravlja na dobavo prvih odmerkov cepiva proti covidu-19. S cepljenjem bi lahko po nekaterih napovedih pričeli že januarja, čemur sledijo tudi v nacionalni strategiji cepljenja. Ta naj bi obsegala tri faze – v prvi bo na vrsto najprej prišlo okoli pol milijona starejših.

Prve odmerke cepiva proti covidu-19 bo v Avstriji prejelo okoli pol milijona starejših.
Prve odmerke cepiva proti covidu-19 bo v Avstriji prejelo okoli pol milijona starejših. FOTO: AP

Avstrijci predvidevajo, da bi prva serija odobrenih cepiv na trg lahko prispela že kmalu po novem letu. Po besedah ​​ministra za zdravje Rudolfa Anschoberja in Clemensa Martina Auerja, posebnega svetovalca za covid-19 na ministrstvu za zdravje, strategija cepljenja obsega tri faze. V prvi fazi, ki vključuje januar in februar 2021, bo cepivo na voljo le v omejenem obsegu. Auer je ocenil, da bi lahko na začetku prejeli milijon odmerkov. S cepljenjem v dveh delnih odmerkih bi tako imunost zagotovili pri 500.000 ljudeh.

Prva ciljna skupina bodo starejši od 65 let, zlasti tisti v domovih za ostarele. V tej fazi bodo cepili tudi tam zaposleno medicinsko in negovalno osebje. Sledi osebje v zdravstvenem sektorju, torej v bolnišnicah, ordinacijah, reševalnih organizacijah in socialnih službah. Prednost pri cepljenju bodo imele tudi osebe z visokim tveganjem, torej rizične osebe z diagnosticiranimi kroničnimi obolenji in drugimi 'prednostnimi' stanji.

V drugi fazi, marca in aprila, bosta na voljo dva milijona odmerkov cepiva za milijon ljudi, navaja Kronen Zeitung. Načeloma bo to prav tako namenjeno Avstrijcem, starejšim od 65 let, ter osebam s sistemskim tveganjem na področju varnosti, pravosodja, šol in izobraževalnih ustanov, kritične infrastrukture ter vzdrževanja javnega življenja.

Po besedah ​​Auerja naj bi bilo od druge četrtine leta na voljo tudi cepivo AstraZenece, ki ga ni treba hraniti pri –80 stopinjah Celzija, zato bi paciente z njim lahko cepili tudi splošni zdravniki. Po mnenju strokovnjaka pa bi morali ob tem na zdravnike še posebej apelirati, naj aktivno pristopijo zlasti k starejšim ter jih spodbudijo k odločitvi za tovrstno zaščito.

Za 16,5 milijona odmerkov na voljo 200 milijonov evrov

Za nakup skupno 16,5 milijona odmerkov petih proizvajalcev je Avstrija namenila 200 milijonov evrov. Na ravni EU medtem potekajo pogajanja za še dva dodatna milijona odmerkov.

Prva cepiva proizvajalcev Pfizerja in BioNTtecha, Moderne in AstraZenece kažejo zelo obetavne rezultate. Katero od cepiv bodo najprej uporabljali v Avstriji, bo odvisno od razpoložljivosti.
Prva cepiva proizvajalcev Pfizerja in BioNTtecha, Moderne in AstraZenece kažejo zelo obetavne rezultate. Katero od cepiv bodo najprej uporabljali v Avstriji, bo odvisno od razpoložljivosti. FOTO: Dreamstime

Avstrijski minister za zdravje je ob tem dejal, da bi želeli doseči vsaj 50-odstotno precepljenost prebivalstva. Za najvišji možni učinek 'obrambe' pred okužbo z novim koronavirusom pa sta potrebna dva odmerka v razmaku treh do štirih tednov. Da je na prvem mestu varnost in ne časovni dejavnik, pa je izpostavil vodja svetovalne skupine za covid-19 pri avstrijski vladi Auer. "Višja kot je stopnja precepljenosti, manjše bi postopoma moralo biti tveganje," meni tudi Anschober.

S katerim od cepiv bodo naši severni sosedje pričeli cepiti svoje prebivalstvo, je odvisno od razpoložljivosti, so pristojni poudarili na novinarski konferenci. Prva cepiva proizvajalcev Pfizerja in BioNTtecha, Moderne in AstraZenece kažejo zelo obetavne rezultate. Kar bo odobreno prej, bo tudi najprej kupljeno in uporabljeno. Bolezni po okužbi z virusom SARS-CoV-2 ni mogoče podcenjevati, gre za reševanje življenj, je dejala Maria Paulke-Korinek, vodja oddelka za cepljenje in članica nacionalnega odbora za cepljenje.

V sredo podpis šeste pogodbe o cepivu

Države članice EU so se odločile za skupno nabavo cepiv. Fiksne predprodajne pogodbe na ravni Unije so že sklenjene s petimi od sedmih ponudnikov cepiv, šesto – z Moderno – pa naj bi podpisali jutri.

Kar se tiče Avstrije, to pomeni šest milijonov odmerkov cepiva AstreZenece, BioNTech in Pfizer jim bosta dostavila 3,5 milijona odmerkov, tri milijone odmerkov bo od podjetja Curevac, Johnson & Johnson bo zanje namenil 2,5 milijona odmerkov cepiva, od Sanofija pa bo Avstrija prejela 1,5 milijona odmerkov. V Avstrijo gresta tudi dva odstotka cepiva Moderne.

Napovedi potrjujejo: najprej cepljenje oseb, starejših od 65 let. To določa tudi avstrijska strategija cepljenja

V okviru spletnega simpozija na temo covida-19, ki ga je organizirala univerza Johns Hopkins, so znanstveniki s tirolske zasebne univerze UMIT predstavili znanstveno napoved, ki bi lahko predstavljala pomemben temelj za določanje strategije cepljenja. V računalniški simulacijski študiji so preučevali različne scenarije gibanja okužb in koronavirusne bolezni ob upoštevanju omejenih zmogljivosti cepljenja. Rezultat je pokazal, da je najprej treba cepiti osebe, stare 65 let in več. Sledijo naj ranljivejše skupine in zdravstveni delavci. In temu cilju bo pri odločanju glede cepljenja sledila tudi Avstrija – to so določili tudi v nacionalni strategiji cepljenja, ki jo bo jutri potrdil in sprejel ministrski svet.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
25. 11. 2020 17.00
Pa jih bo takrat še 500.000.
mr.poper
25. 11. 2020 09.32
Najprej starejši potem zdravstveno osebje... zanimiv vrstni red
RamzesII
25. 11. 2020 17.00
Nato kronični bolniki. Kdo potem ostane je jasno. Zanimiv načrt. Le na katerem zeljniku je zrasel.
WolfeWoof
25. 11. 2020 09.27
+2
Cepite tiste ki rabjo ne pa zdravega človeka. Jst se tut za gripo sploh nism šu cepit 22 let pa je nism staknu tako da tut tega ne bom.
miha pod
25. 11. 2020 11.51
txoxnxy
24. 11. 2020 21.54
+1
Tudi v Sloveniji je, ampak nekim medijem to ni v interesu da bi se razvedelo med ljudmi.
specialist.za.vse
24. 11. 2020 21.39
+2
oni imajo saj plane za naprej, naši čakajo kako bo, delajo edino medicinske ekipe, vse ostalo je nakladanje
miha pod
25. 11. 2020 11.52
Hud specialist, res bi moral nadomestiti vse, tudi take specialiste imamo v Butalah!
Uporabnik1046796
24. 11. 2020 21.25
+3
Gvineja Pigs🙄🤦🏽‍♂️
Andree
24. 11. 2020 21.17
+8
temu se reče poskusni zajčki