Korona

Avstrija zapira državo in napoveduje obvezno cepljenje

Dunaj, 19. 11. 2021 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Od ponedeljka bo celotna Avstrija znova zaprta. Zaprtje bo veljalo za vse, tudi cepljene proti covidu-19, in bo predvidoma trajalo deset dni, nato se lahko podaljša še največ za deset dni, so odločili udeleženci današnjega vrha zvezne vlade in deželnih oblasti. Poleg tega bo od februarja v državi cepljenje proti covidu-19 obvezno.

Da stopajo v Avstriji s ponedeljkom v veljavo stroge protikoronske omejitve, za kakršne se v tokratnem, četrtem valu pandemije ni odločila še nobena druga evropska država, je po današnjem srečanju z glavarji zveznih dežel sporočil avstrijski kancler Alexander Schallenberg

Odločitev za zaprtje je bila, kot je izpostavil, izredno težka in "neverjetno boli". A za cepljene in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra. Nato bo v javnem življenju znova veljalo pravilo PC. Za tiste, ki se proti covidu-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje tako nadaljevalo.

Koronavirus v Avstriji
Koronavirus v Avstriji FOTO: Shutterstock

Kljub zaprtju bodo sicer šole in vrtci načeloma ostali odprti, a prisotnost pri pouku ne bo obvezna. Tisti, ki bodo sledili pozivu oblasti in v šolo ne bodo prišli, bodo za to potrebovali le opravičilo staršev in ne zdravniškega potrdila. Pouku bodo lahko sledili na daljavo, a to ne bo obvezno, bodo pa morali osvojiti predvideno snov. Incidenca okužb je sicer v starostni skupini od pet do 14 let v Avstriji približno dvakrat višja od incidence v celotnem prebivalstvu.

Kaj bo z adventnimi izleti in smučanjem?

Iz turistične agencije Kompas so nam sporočili, da bodo adventne izlete in potovanja izvajali v skladu z možnostjo prehajanja meja. "Izleti v Avstrijo, načrtovani v času zaprtja države, bodo odpovedani, potniki pa bodo imeli možnost prestavitve na kasnejše termine, ko, verjamemo, se bo situacija izboljšala. Termini Ski openinga v Avstriji so izven terminov planiranega zaprtja, zato zaenkrat ne razmišljamo o odpovedi. Seveda pa bomo situacijo skrbno spremljali in v skladu z njo tudi ukrepali."

Tudi delo na domu po besedah avstrijskega ministra za delo Martina Kocherja kljub zaprtju ne bo obveza, ampak "priporočilo". Bo pa med drugim od ponedeljka v vseh notranjih prostorih obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Ljudje bodo lahko svoje domove zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo ter za rekreacijo. Še naprej bodo dovoljeni vrhunski športni dogodki, a brez gledalcev. Množičen šport bo obstal.

V Avstriji so v minulem dnevu potrdili 15.809 novih okužb, kar je nov rekord, in 48 smrti zaradi covida-19, na intenzivnih oddelkih avstrijskih bolnišnic pa je 520 covidnih bolnikov, 22 več kot v četrtek. Na ravni države sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev že presega 1000. Polno cepljenih proti covidu-19 je slabih 66 odstotkov Avstrijcev, so pa danes presegli milijon razdeljenih tretjih oziroma poživitvenih odmerkov.

Na napoved zaprtja, ki pomeni zaprtje vseh nenujnih trgovin in gostinskih lokalov – in to v času pred božično-novoletnimi prazniki, ko je prodaja rekordna – so se predstavniki trgovcev in gostincev že odzvali z besedami, da gre za "zgodovinsko katastrofo".

Vsem pozivom in kampanjam navkljub se je za cepljenje proti covidu-19 doslej odločilo premalo Avstrijcev, je poudaril Schallenberg, zato bo cepljenje od 1. februarja obvezno. Tudi za ta korak se je sicer Avstrija odločila kot prva v Evropi. "Ne želimo še petega vala, šestega ali sedmega vala," je poudaril kancler. Tiste, ki se tudi po 1. februarju ne bodo hoteli cepiti, bodo sicer po današnjih napovedih doletele le upravne kazni, a podrobnosti še usklajujejo.

Kot je še nadaljeval kancler, se zaveda, da od cepljenih zahtevajo "ogromno". "Ker jih je bilo preveč nesolidarnih", bodo morali zdaj tudi cepljeni nase prevzeti stroge omejitve. "V tej državi imamo preveč političnih sil, ki se glasno borijo proti" cepljenju, je opozoril in jih obtožil "atentata na naš zdravstveni sistem".

Ta kritika je letela predvsem na desne svobodnjake (FPÖ), ki javno nastopajo proti cepljenju. Vodja FPÖ Herbert Kickl se je na danes napovedane ukrepe, še posebej glede obveznega cepljenja, odzval z besedami, da "Avstrija z današnjim dnem vstopa v diktaturo". Kickl je bil pred kratkim sam pozitiven na testiranju na novi koronavirus.

Pred tem so v Avstriji uvedli pravilo PCT na delovnem mestu, 8. novembra pa je sledila še uvedba pravila PC za prireditve, gastronomijo in turizem. Kancler in njegova vlada sta se do konca otepala sprejetja še strožjih ukrepov. A v četrtek sta nato strogo zaprtje za vse napovedali zvezni deželi Zgornja Avstrija in Solnograško, poleg tega pa so ta ukrep nakazale še nekatere druge dežele.

Bavarska, Saška in Hessen uvajajo delno zaprtje javnega življenja

Na Bavarskem bodo na epidemiološko huje prizadetih območjih uvedli zaprtje javnega življenja, je napovedal ministrski predsednik Markus Söder po seji deželne vlade. Po celi deželi so obenem odpovedali božične sejme, širijo tudi pogoj PC. Podobno so se zvečer odločili tudi v deželah Saška in Hessen.

Söder je pojasnil, da je v bolnišnici 90 odstotkov bolnikov necepljenih. "Biti necepljen predstavlja resno grožnjo," je dodal. Zaprtje javnega življenja bo veljalo za okrožja, kjer je sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev več kot 1000. Teh je trenutno osem. Izjema bo veljala za vrtce, šole in trgovino.

Za necepljene pa bo v praksi po celi deželi veljalo zaprtje, je napovedal Söder. To nameravajo doseči z večjo razširjenostjo pogoja dostopa samo za prebolele ali cepljene (PC). Dodatno bodo omejili stike za necepljene, saj se bodo lahko v tem primeru srečavali le z največ petimi osebami iz dveh gospodinjstev.

Kulturne in športne dejavnosti se bodo lahko izvajale le še ob 25-odstotni zasedenosti in pravilu PC plus, kar pomeni, da morajo prebolevniki in cepljeni predložiti tudi negativen izvid na novi koronavirus. Klubi, bari in drugi nočni lokali bodo morali biti zaprti najmanj tri tedne. Pravilo PC zaenkrat ne bo veljalo za trgovine, bodo pa omejili število potrošnikov v njih. Gostinski lokali bodo lahko po novem delovali do 22. ure. Ukrepi naj bi predvidoma trajali do sredine decembra, je še pojasnil Söder.

Predlog deželne vlade bodo predvidoma v torek potrdili v deželnem parlamentu.

Za zapiranje javnega življenja so se zvečer odločili tudi v deželah Saška na vzhodu in Hessen na zahodu Nemčije. Na Saškem bodo zaprli vse rekreacijske centre, božični sejmi so odpovedani, bodo pa ostale odprte kulturne ustanove in knjižnice, je odločila saška deželna vlada.

V Hessnu bodo od sredine naslednjega tedna uvedli pogoj PC za dostop do notranjih prostorov v restavracijah in športnih dvoranah ali kulturnih ustanovah, je odločila deželna vlada pod vodstvom Volkerja Bouffierja.

Poleg tega bodo razširili tudi obvezno uporabo mask na učence in študente v razredih in predavalnicah. Maske bodo obvezne tudi v hotelih, gledališčih in kinematografih. V diskotekah, barih in prostorih za prostitucijo pa bo treba imeti dokazilo PCT. Ukrep naj bi v tej deželi veljal najmanj do 23. decembra.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1716)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakatalena
22. 11. 2021 12.12
-1
To je pa zdaj že prav odkrito spodbujanje sovraštva v stilu nacizma. Žal se podporniki tovrstne retorike ne zavedajo, da bodo prav kmalu na vrsto prišli oni sami. Danes pljuvajo po necepljenih, jutri bodo na vrsti tisti z nepravo frizuro.
bahattee
20. 11. 2021 18.22
+1
Pri tej voditeljki je že vrag šalo odnesu.
revolucijakorupcijafasizem
20. 11. 2021 18.16
+0
Bogi Kancler Janez zapri Slovenijo in uvedi PC če maš JAJCA.P.S. Blond novinarka v prispevku imate novo pričesko.Lepa je
soseda
20. 11. 2021 18.10
+2
Najbolj zaščiteni so preboleli, zato logika necepljenja popolnoma drži. Tako to je in bo.
robica03
20. 11. 2021 17.34
-3
Tudi sam se nagibam k Avstriji
mijavci
20. 11. 2021 17.06
+4
Vlada lahko zapira dežavo, protestniki jo bodo odprli slej ko prej, in zaprli tiste, ki bi že zdavnaj moali sedeti, kmalu tudi pri nas.
202021
20. 11. 2021 14.53
+4
SLO pripravite se vi ste NASLEDNJI...
spiderx2020
20. 11. 2021 11.47
+0
torej, cepljeni, zastonj ste se cepili, ker ste mislili, da boste normalno zaživeli in imeli neke privilegije. nimate nobenih privilegijev, samo uničen imunski sistem, bog vam pomagaj. če imaš denar , lahko prideš do privat zdravnika brez PCT neumnosti. pa še ćakajte v vrsti za testiranje pol ure. še krave se vam smejijo, vaši neumnosti. kolikokrat vas bodo še prevarali, da se vam bo posvetilo, da gre za globalno prevaro?
spiderx2020
20. 11. 2021 11.52
+6
farmacevtska podjetja ustvarjajo milijardne dobićke na račun vaše neumnosti in pri tem ne nosijo nobene odgovornosti za karkoli. Se vam to zdi normalno? nas necepljene pa zmerjajo , da smo neodgovorni :))) zbodite se že enkrat iz te kome
borec91
20. 11. 2021 11.25
+0
zopet en butast ukrep ki tko ne bo deloval niti v resnici.ne bo vse zaprto mam zlahto ki samo za vikende hodi delat gostinstvo in v teh 19mesecih niso bili niti res niti en vikend
spiderx2020
20. 11. 2021 11.54
+2
toliko ćasa se bodo igrali z nami, da bo krepko počilo.....potem pa ne bo več usmiljenja, samo še zakon ulice
MiLan77
20. 11. 2021 11.09
+9
Mene pa samo zanima kakšna je strategija če bomo 100% cepljeni in se bo vse to nadaljevalo?
RdecaZvezda
20. 11. 2021 11.13
+4
Nič se ne bo zgodilo,cepljenje bo še naprej prostovoljno.
enakatalena
22. 11. 2021 12.13
-1
duhccc
20. 11. 2021 09.47
+6
jaz sem se cepil pa nisem ponosen da sem se... ker sem sedaj zbolu pa se od cepljenja naprej me skoz mal glava boli pa mi tezijo sedaj da bi se mogu se v tretje cepit .. potem pa sedaj ponujajo denar za tezje bolezni po cepljenju pa za umrle po cepljenju sele sedaj potrdujejo da so stranski ucinki ... noben denar ni ureden ce ti bliznji umre po cepljenju ali zboli ,,,NO POKLUKARJU VEC POMENI DENAR ...
Ševednonaskradejo
20. 11. 2021 10.18
+3
Po mojem pa po vzoru Avstrije, pripravljajo teren za obvezno cepljenje tudi pri nas
Apostol1
20. 11. 2021 11.02
-3
duhccc................ Dokler te sam mal glava boli je vse v redu , če pa ne bi bil cepljen bi pa lahko bilo še huje. Kakorkoli že lepo , da si se cepil in tudi jaz sem se in se bom seveda sedaj še tretjič in tudi tebi priporočam . Pa lep pozdrav in želim ti , da čimprej ozdraviš.
RdecaZvezda
20. 11. 2021 11.14
+1
eugene
20. 11. 2021 12.11
+3
Hočeš rečt da 20.000e ni več kot dovolj, da te potolaži če ti z cepivom ubijejo otroka?
Marinanjo
20. 11. 2021 09.38
+0
A holcarji sam zdej al tudi poleti imeli zaprto ali bodo masovno migrirali na Jadran ? ---- vprašam za kolega da ve al bo apartmaje mel polne in da zana postavit pravo ceno....
AlexReal
20. 11. 2021 09.26
-1
Za razliko od naše države imajo v Avstriji pametno vlado !
Ruthlessness
20. 11. 2021 20.15
+0
Preseli se. Najbolje v Savdsko Arabijo, Kitajsko, Rusija. Maš rad zatiranje.
enakatalena
22. 11. 2021 12.14
-1
Ali pa kar naravnost v Severno Korejo. Boš najbolj užival.
Damir Bukva Katyuša
20. 11. 2021 09.17
+5
in se nekaj..ce je tako hudo..in bi prislo do zaprtja...zakaj na delo? zakaj v sole,vrtce,ce se javno zivljenje ustavi??
Damir Bukva Katyuša
20. 11. 2021 09.16
+3
Samo en primer bom dal..teta 2x cepljena,umrla pred 3 dnevi..covid pljucnica! Stric cepljen 2x pred enim tednom dobil corono! Pa naj mi kdo pove da je cepivo varno! Ko mi bodo rekli da je varno,da bodo krili vse stroske in, ce umrem zena dobi odskodnino vsaj 100 tisoc evrov se bom cepil! Hvala..Upam da bo g.Janša to prebral!
eugene
20. 11. 2021 12.13
+2
enakatalena
22. 11. 2021 12.15
+1
športnik66
20. 11. 2021 09.10
-4
Bravo Avstrijci. Tako je treba - obvezno cepljenje! Ne morem verjet, da trošimo denar vsak dan za testiranja, če pa imamo kvalitetno cepivo Pfizer na razpolago! Vladi RS predlagam, da potrdi enak ukrep: obvezno cepljenje od 1.2.2021 dalje! Bomo vsaj z enim ukrepom prvi v Evropi. :)
eugene
20. 11. 2021 12.13
+1
enakatalena
22. 11. 2021 12.18
-1
športnik, a so ti spajk proteini že v možgane prišli? izgleda že tako;-)
hitra
20. 11. 2021 08.45
+4
Ne razumem. Zakaj obvezno cepljenje? Tudi pri nas naj se pokliče vse necepljene na podpis, da v primeru hudega poteka zanj ni zdravljenja. Potem pa vse brez omejitev, pa da vidimo, za vse brez omejitev. Dajmo priložnost cepivu. Da vidimo koliko jih bo ležalo na oddelkih, cepljenih seveda, in po drugi strani koliko bo dnevno mrtvih.
Kukulkan
20. 11. 2021 08.40
-3
Domačini so zdavnaj precepljeni, edino prišleki norio kot pri nas.
Ševednonaskradejo
20. 11. 2021 10.25
-1
So rekli, da je v Avstriji 66% precepljenost in s tem najnižja med državami zahodne Evrope. Kar v bistvu ne čudi, ker Avstrija meji na Balkan.. 😉
Marjan Pungerčar
20. 11. 2021 08.20
+0
Če bi se to zgodilo v Sloveniji, bi opozicija razglašala, da je to nepotreben ukrep itd., itd...Avstrija je veliko bogatejša in si to lahko privošči, pri nas se pa apelira na razumnost državljanov. Večina, ki jih poznam so zelo odgovorni.
hondica
20. 11. 2021 08.16
-5
Anticepilstvo je zločin. Dajmo si že naliti čistega vina.