Korona

Avstrijci za širjenje okužb v Zrćah krivijo organizatorje, ti odgovarjajo: Vemo, zakaj to počno

Novalja / Dunaj, 30. 07. 2021 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Medtem ko število okuženih avstrijskih obiskovalcev festivala na priljubljeni plaži Zrće še naprej narašča, vse bolj odmevajo tudi kritike organizatorjem, češ kako so prireditev lahko izpeljali brez spoštovanja protikoronskih ukrepov. Hrvati vse očitke zavračajo. "Vse skupaj močno spominja na lanskoletni črni scenarij. Vse to počno, da bi svoje goste obdržali v Avstriji," so jasni v hrvaških turističnih organizacijah, kjer so stopili še korak dlje in napovedali, da se bodo obrnili tudi na veleposlaništvo.

Da v Avstriji ne pojenja razburjenje glede povečanega števila okuženih zabave željnih mladih, ki so se pozitivni na okužbo z novim koronavirusom domov vrnili s počitnikovanja na Hrvaškem, poročajo hrvaški mediji. Še več, dodatno olje na ogenj naj bi prilivali celo avstrijski mediji, ki med drugim navajajo, da se je na priljubljeni plaži Zrće na Pagu, kjer je potekal glasbeni festival 'Austria goes Zrće', okužilo od 200 do 350 Avstrijcev, ta številka pa bi lahko še narasla. Festivala se je sicer udeležilo okoli 19.000 ljudi.

"Gre za scenarij, ki nedvomno spominja na lansko leto, ko se je moral hrvaški turizem boriti z nizom negativnih navedb iz Avstrije, kar je povzročilo nenadno prekinitev sezone," med drugim piše Jutarnji list.

Direktor Hrvaške turistične zveze Veljko Ostojić pravi, da se letos to ne bo zgodilo. "Da, vse spominja na lansko leto, a letos je situacija zaradi cepiva povsem drugačna. Mislim, da to ni konec sezone, seveda pa ne moremo biti mirni. Moramo pa se zavedati, da lani v tem času ni bilo cepiva, prav tako ni bilo na voljo toliko testov kot danes. Če so motivi epidemiološki in ne politično in finančno motivirani, bi morala biti sezona daljša," je dejal Ostojić, ki pa ni želel razkrivati podrobnosti o tem, kje in kako se je kdo okužil. Je pa ponovil, da bi se morala Hrvaška držati epidemioloških ukrepov in nadzirati situacijo, ker nihče ne ve, kakšne omejitve bo katera država kdaj sprejela. "Vem, da naši epidemiologi komunicirajo s kolegi iz EU in zelo dobro se ve, če je tisti, ki je pozitiven, prišel iz Hrvaške," je še dodal.

Zrće
Zrće FOTO: Dreamstime

Omenjeni glasbeni festival, namenjen prav (oziroma predvsem) avstrijskim turistom, je potekal med 17. in 24. julijem. Na prizorišča naj bi sicer po zagotovilih organizatorjev lahko vstopale zgolj osebe, ki izpolnjujejo PCT-pogoje (preboleli, cepljeni, testirani).

Kljub temu kritike iz naše severne sosede ne pojenjajo, še več – Avstrijci brez kančka dvoma zatrjujejo, da se ni spoštovalo nobenih omejitev, na prizorišča pa se je povsem enostavno lahko vstopalo brez izpolnjevanja (in preverjanja) pogojev PCT.

Direktor Zavoda za turizem Liško-senjske županije Ivan Radošević te navedbe medtem ostro zavrača in trdi, da je vstop v klube v Zrćah zelo dosledno, že kar rigorozno nadzorovan, in tako nihče, ki nima potrdila o cepljenju ali negativnem testu, ne more vstopiti. Radošević hkrati sicer ponavlja, da se morajo vsi, ki hodijo na takšne festivale, zavedati, da – ne glede na testiranje – tvegajo.

'Vse to počno, da bi svoje goste obdržali v Avstriji'

Po drugi strani pa direktorica lokalne turistične skupnosti Marina Riznar zatrjuje, da gre za lažne novice. Obljublja celo, da se bo v zvezi s tem obrnila na veleposlaništvo in predstavništvo hrvaške turistične organizacije v Avstriji. Po njenem so navedbe o slabih 20.000 Avstrijcih na paškem festivalu absolutno pretirane. "19.000 Avstrijcev v času festivala ni bilo v Zrćah," trdi ter dodaja, da je bilo po njihovih podatkih v tistem obdobju na območju Novalje 3800 turistov iz Avstrije, od tega tisoč družinskih prijateljev domačinov, ki tja niso prišli zaradi festivala. Kar se tiče slednjega, pa so po njenih zagotovilih opravili kar 12.000 testiranj, ker na takšne dogodke ne more nihče brez covidnega potrdila ali testa.

"Že zdaj vidim, da so ublažili retoriko in da pišejo, da so bili med cepljenimi tisti, ki so se okužili. Vse to spominja na lansko leto in verjamem, da to počno, da bi svoje goste obdržali v Avstriji. To so medijski spini, ki jih na žalost na lastni koži občutimo mi. A mi ne želimo ogroziti nikogaršnje sezone," je dejala Riznarjeva.

V komercialnih nastanitvah na območju Novalje v tem trenutku sicer biva 20.500 turistov. "Kje bi bili, če bi tej številki dodali še 19.000 Avstrijcev. Če so začeli s to lažjo, zakaj se ne bi pogovarjali še o vsem drugem. Smo v položaju, ko se moramo braniti. Vsi, ki so se vrnili, so morali imeti covidno potrdilo, mi pa smo opravili svoje delo – 12.000 testov. In številke niso nekaj, kar lahko skriješ," poudarja direktorica lokalne turistične skupnosti.

Po njenih besedah vse to na srečo ni vplivalo na nadaljnje rezervacije, katerih število v Novalji še celo narašča. "Že dolgo se nam ni zgodilo, da bi nas gostje v Zavodu za turizem prosili za namestitev in moramo zato agencijam priporočati, kam naj se obrnejo. Vse je polno in upam, da vse to zdaj ne bo vplivalo na potek sezone, ker smo se dobro pripravili in smo organizirani za veliko število testiranj. Prav tako so bili odpovedani vsi veliki festivali. Imamo sedem točk za testiranje, ki delajo 24 ur na dan, imamo 'covidno' hišo, kjer je zagotovljena karantena in v njej Avstrijcev ni bilo," še zaključuje Riznarjeva.

V komercialnih nastanitvah na območju Novalje v tem trenutku biva 20.500 turistov.
V komercialnih nastanitvah na območju Novalje v tem trenutku biva 20.500 turistov. FOTO: Shutterstock

Navedbe Avstrijcev so nemudoma zanikali tudi v Hrvaški turistični zvezi (HTZ). "Predstavili smo tudi podatke o trenutnem številu gostov na Hrvaškem, pa tudi nove podatke ECDC, po katerih je naša država še vedno najvarnejša destinacija v Sredozemlju. Te informacije so javnosti posredovali številni avstrijski mediji, ki te dni pišejo tudi o pričakovani gneči na mejah s Hrvaško, navajali pa so še demanti mesta Novalja o številu udeležencev na festivalu," je v izjavi dejal Branimir Tončinić, direktor predstavništva HTZ v Avstriji. Kot je še pristavil, je Hrvaška še vedno na avstrijskem seznamu držav z nizkim 'potovalnim tveganjem'. Pri povratku v Avstrijo je za potnike, ki prihajajo iz Hrvaške, tako še vedno dovolj covidni potni list, brez nadaljnjih omejitvenih ukrepov.

Tudi hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac pravi, da so vse pristojne institucije preverile vse potrebne informacije in podale svojo izjavo glede okužb avstrijskih državljanov v Novalji. To po njihovem ne ustreza tistemu, o čemer so poročali nekateri avstrijski mediji. Tudi ona je ponovila, da novi zemljevid ECDC kaže, da je Hrvaška še vedno najvarnejša turistična destinacija v Sredozemlju. "Ta status želimo ohraniti in tokrat pozivamo vse, naj se še naprej držijo vseh epidemioloških ukrepov in priporočil. Kot vemo, je centralni štab civilne zaščite Republike Hrvaške sprejel strožje ukrepe za nekatere okraje, samo za to, da ohrani to epidemiološko sliko," je zaključila ministrica.

Hrvaška med Avstrijci sicer velja za eno najbolj priljubljenih tujih turističnih destinacij. Samo letos so zabeležili že okoli 2,8 milijona nočitev naših severnih sosedov, kar je približno 90 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Zeleznik
01. 08. 2021 15.24
-2
Tudi slaba reklama je reklama. BRAVO HRVATI in ZRČE: Kar tako naperaj!!!!
Burtonnn
31. 07. 2021 16.38
+2
Zdaj že avstrijski časopisi pišejo da so na Zrču premlatili mlade dunajčanke, nekatere posili in da jih je že preko 300 poz.
pyer
31. 07. 2021 15.59
+3
Ma vsak po svoje , zrče so v glavnem v najvišjih obratih...
ibasumik
31. 07. 2021 15.55
+1
Zapret zrče, bojp tud domačini veseli!
ćurkl
31. 07. 2021 17.18
+1
Tako lajf-stajl, kot so "Zrče", ne zapreš, ampak splašiš na drugo lokacijo ...
devlon
31. 07. 2021 15.38
+1
Niso bili cepljeni..
Zlobni76
31. 07. 2021 15.34
+1
Se ponavlja lanskoletni scenari.
HowYesNo
31. 07. 2021 15.20
+1
samo malo..kako dopustniki prenasajo virus, ce pa je za vstop in izstop potreben negativen test ne starejsi od 48h...niso ravno dobro razmislili kako bodo upravicevali porast okuzb. laz!!
MojsterSplinter
01. 08. 2021 09.43
+2
Če resno sprašuješ, potem: 1. lahko si ravnokar okužen, pa test ne bo zaznal, 2. testi tudi tako niso 100% - proizvajalci se pač trudijo po svojih močeh za ta denar, 3. okužiš se lahko tudi na Hrvaškem.
Antena
31. 07. 2021 14.40
-3
Avstrijci kot vsi ostali naj poskrbijo , da se vsi cepijo. To je vsa umetnost in ne odkrivat tople vode.
Luka Zeleznik
01. 08. 2021 15.47
+1
setisfekšn
31. 07. 2021 14.08
+0
Nobenega nevarnega virusa na tem svetu ni! Nobenega!
Dante69
31. 07. 2021 13.21
+1
pa koga to briga
devlon
31. 07. 2021 12.19
-6
So bili cepljeni? Ne? Sami so si krivi..
rr3
31. 07. 2021 14.04
+2
In? Kaj ima to veze? A cepljeni pa se ne morejo okužit in prenašat? Jao hahaha
Samsung Android
31. 07. 2021 15.30
User300173
31. 07. 2021 11.48
+9
Jim letos ni uspelo "zakurit" nobene restavracije ali vsaj kak WC? Pri taki masi pretežno mladine polne hormonov je že čudo, da ni večjih ekcesov.
šnajderca
31. 07. 2021 12.54
+1
Burtonnn
31. 07. 2021 11.33
+11
Najbolj zanimivo od vsega je, da so samo Avstrijci okuženi. Kje so Poljaki, Čehi, Slovenci, Madjari,Nemci..... Nakladajo Avstrijci v nedogled, še malo, pa sami ne bodo verjeli, da v bistvu ne znajo lagati.
Bleki1
31. 07. 2021 11.33
+12
Bedna distinacija za dopust. Kot Eva sardine v konzervi z drogo. No enim pač paše.
giovanni2
31. 07. 2021 11.56
+4
Skoraj toliko jih je, kot na Portoroški plaži.
devlon
31. 07. 2021 12.20
+3
Pag..najbolj dosadan otok na jadranu.. drugi goli otok
marston
31. 07. 2021 14.07
+2
pag je eden od najlepših, camp šimuni npr, pa številni zalivi, le čoln rabiš. zrče je pa kot nakupovalni center
Samsung Android
31. 07. 2021 15.31
+0
Pag je zakon, samo ne ocenjuj ga s kavca zapeckar
Ugovor vesti 133.člen
31. 07. 2021 11.31
-5
Skupni interes mafije v spregi s policijo in verjetno tožilstvom, da se ja čimveč zasluži in razdeli. Zdravje jih ne zanima. Lani je naša vlada kiksnila, ker bi morala takoj zagroziti z zaprtjem meje, če ne bodo preprečili množičnih zabav. Letos se vse še bolj intenzivno ponavlja. Hrvatje držijo skupaj, Slovenci pa smo največji sovražniki sebi in sedaj hlapci EU, še prej YU, zgodovinsko AO,... S to vlado bi lahko pokazali naš JAZ, a kaj, ko je komunizem ostal zasidran v levih strankah in so njegov ponosni naslednik. Zgolj v razmislek!
imunal
31. 07. 2021 11.21
+7
Ce je bil kdo na kakem trajektu v zadnjem tednu na Hrvaskem mu bo vse jasno. Zaprt prostor, VSI brez maske, sedijo en po drugemu. Na trajektu, kjer si pa res lahko na svezem zraku..
revolucija_mb
31. 07. 2021 11.15
+8
In Homo Sapiens misli da je pametna vrsta planeta.... hahahahahaha.
saknukdhwkfnnkj
31. 07. 2021 11.03
+3
Žuranje je krivo a nogometne tekme in ostale prireditve pa ne!? Nonsens res!
Komentator16381
31. 07. 2021 10.46
+0
Ja, lahko da je slaba organizacija.. Ampak kako boš pa izpeljal beach party z koronskimi ukrepi? Jim boš nadel maske, plastične pregrade? Dejstvo je da če koga moti organizacija naj pač ne gre..
nightifly
31. 07. 2021 10.40
+3
Ce gre clovek zdrav v croatio in se vrne okuzen ,to samo pomeni ,da se je okuzil tam . In ne vem zakaj croati tega ne sprejmejo . Dejstvo je ,da so bili ze orazni na zacetku sezone in so odprli svojo dezelo -obalo , in vsi vemo ,da bi jo morali delno omejiti . To pa bi pomenilo avtomatsko nizji % gostov . Isto kot lani , ali vsaj podobno . Razume croate , toda tudi ljudje ,ki se vrnejo domov okuzeni , se kot taki vodijo v vseh statistikah ,ker so na breme npr. avstrijskemu ali drugemu zdravstvu ---in ne na racun croatov ,ki so tako ali tako vodili ,,oz. Vodijo politiko menefregisma -----turist pride , zapravi denar v 10 ali 14 dneh ,potem pa odnese svojo r*it domov .......ali zdrav ali okuzen , toda to je ze njihov problem .Vazno ,da se z njega sname cim vec denarja . Kolikor vidim , Slovenija ne zna biti in ne bo nikoli taka kot juzni sosedje . Vsaj ne kot njihova vladajoca klika .
nightifly
31. 07. 2021 10.44
+4
Ce se prav spomnim ,je jansa odprl mejo proti jugu ze na zacetku junija 2020 ,in se je scenarij okuzb odvil tocno tako kot se zdaj . V Dalmacijo se vnasa virus od vsepovsod , ali pa je ze tam in turisti se bodo masovno okuzili ter virus prenesli v svoje drzave -tako kot lani ,ko se je vse zaostrilo v zacetku septembra oz. ob koncu turist .sezone in je solanje klecnilo .
Burtonnn
31. 07. 2021 11.12
-4
Če bi prebral še kaj razen 24ur, bi drugač razmišljal in pisal. Tako ti se v glavi vrti 24urni rom in bluziš neumnosti po tem portalu.
speedball
31. 07. 2021 12.27
+2
zato ker hrvat bo sel preko trupel do zaslužka
nightifly
31. 07. 2021 14.24
+0
buton ,,,,,,,, svetujem VAM ,da preberete se kaj drugega kot to kar berete ,zato pa ne veste kaj veliko . Tako kot se CROATI ob oraznem obarvanju Dalmacije obnasajo ,se na primer druge drzave NE obnasajo tako vilinsko . Berite,berite malo ,vam ne bo skodilo .