Korona

Avtobusi spet vozijo po običajnem voznem redu

Ljubljana, 26. 01. 2021 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.R.
Komentarji
6

Z današnjim začetkom pouka v prvem triletju osnovnih šol medkrajevni avtobusni javni potniški promet spet deluje po običajnem voznem redu. Obvezno je upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede nošenja mask, razkuževanja rok, zasedenosti ter vstopanja in izstopanja iz vozil, je objavila vlada.

Upoštevajte priporočila NIJZ, svari vlada.
Upoštevajte priporočila NIJZ, svari vlada. FOTO: Shutterstock

Začetek pouka prinaša spremembe tudi pri delovanju javnega potniškega prometa. Ta je v času, ko je pouk potekal na daljavo, deloval po tako imenovanem počitniškem voznem redu, zdaj pa bo spet po običajnem voznemu redu, in to po vsej državi.

Potnikom priporočajo, da v času epidemije covida-19 javnega prevoza ne uporabljajo za nenujne namene, "saj ne smemo pozabiti, da epidemija še ni premagana".

"V času prekinitve javnega potniškega prometa se je marsikdo, ki so mu okoliščine to omogočale, posluževal trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta denimo hoja ali kolesarjenje. V luči tega, da epidemija še ni premagana, spodbujamo vse, da v mejah zmožnosti s tem nadaljujejo," poziva vlada.

Pri voznem redu vlakov ni sprememb

Ni pa z današnjim začetkom pouka prvega triletja osnovne šole sprememb v voznem redu vlakov, so STA povedali pri Slovenskih železnicah. Po njihovih besedah gre namreč za populacijo, katere primarno prevozno sredstvo, razen v izjemnih primerih, ni vlak. "Do sprememb v voznem redu oz. do vzpostavitve rednega voznega reda bi skladno s sproščanjem ukrepov prišlo ob začetku pouka za srednje šole," so napovedali.

Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo so se danes v devetih regijah v osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski v šole vrnili učenci prvega triletja, vrtci pa sprejemajo vse otroke. Pred tem so se morali vsi zaposleni, ki bodo fizično prisotni v šolah in vrtcih, testirati, v šolah in vrtcih morajo upoštevati tudi priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb.

Koronavirus pasica november
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
26. 01. 2021 12.31
A je že zime konec,ko so otroci kar v kratkih rokavih
Zamazenta
26. 01. 2021 11.07
-2
"V luči tega, da epidemija še ni premagana, spodbujamo vse, da v mejah zmožnosti s tem nadaljujejo," poziva vlada. Naj sami hodijo v službo peš po več km. Namesto, da bi zagotovili dovolj inšpekcije po javnem potniškem prometu, dali navodila zaposlenim v potniškem prometu, naj opozarjajo na pravilno nošenje mask in sankcijonirajo kršenje s prekinitvijo prevoza za kršitelje, dovolijo, da ljudje na avtobusih, ki "se vozijo za hobi" dajejo maske iz obraza in lepo kihajo v roke. Samo ves čas neki nasveti, sankcij pa nobenih. Ljudje (bralci še posebej) pa tudi vsi povprek najpametnejši na svetu. Navadno takšni, ki se jih nič ne tiče.
Primož Rus
26. 01. 2021 10.31
+2
Primer.....Ura 13.00,to je po navadi konec pouka za vse šolarje....namesto,da bi HODIL PEŠ od šole do doma,raje dela gužvo na trolah.....sam bi dovolil prvi triadi oš,se pravi prvi,drugi,tretji razred.....ostali GIBANJE
bbb27
26. 01. 2021 09.17
+6
lahko se vozim v zaprtem avtobusu, ne morem pa smučat brez neg testa, pa take butalaste logike nima niti otrok prvega razreda.
Dabon
26. 01. 2021 08.57
+7
ZE. ZDAJ SO VOZILI PRAZNI HEE. KOGA BODO ZDAJ VOZILI NORO ŠKODA NERENTABILNO 100 POSTO
hotchilipoper
26. 01. 2021 12.33
+2