Korona

Logarjeva: Iluzorno bi bilo pričakovati, da omikron ne bo prišel tudi k nam

Ljubljana, 29. 11. 2021 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Različica omikron je po prvih podatkih bolj nalezljiva kot doslej odkrite različice koronavirusa, je povedala infektologinja Bojana Beović. Okuženi s to različico so doslej zbolevali za blažjim potekom bolezni. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k njemu prispevalo cepljenje oziroma prebolela okužba. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je povedala, da tudi ta različica zagotovo prišla v Slovenijo, vseeno pa upa, da bodo obstoječi ukrepi zadostovali. Infektolog Janez Tomažič je medtem pozval k spoštovanju osnovnih ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa in k cepljenju. Možnost, da bi bila zdajšnja cepiva proti omikronu neučinkovita, je po njegovih besedah majhna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dr. Mateja Logar o širjenju nove različice omikron
    05:33
    Iz 24UR ZVEČER: Dr. Mateja Logar o širjenju nove različice omikron
  • Iz 24UR ZVEČER: Dr. Janez Tomažič o omikronu
    05:21
    Iz 24UR ZVEČER: Dr. Janez Tomažič o omikronu
  • Iz 24UR: Nova različica
    03:53
    Iz 24UR: Nova različica
  • Iz 24UR: Prvi primeri v tujini
    02:46
    Iz 24UR: Prvi primeri v tujini

V oddaji 24UR ZVEČER je vodja svetovalne skupine za Covid-19 dr. Mateja Logar povedala, da omikron predstavlja kar veliko nevarnost. "Moramo ga spremljati, dokler ne dobimo dodatnih informacij. Vsekakor se držimo priporočil WHO in Evropskega centra za nadzor bolezni, ki odsvetujeta potovanja na področja na jugu Afrike, ob tem pa po vrnitvi iz tega področji svetujeta karanteno, kar smo uvedli že s prejšnjim petkom. S tem nadaljujejmo. Spremljamo države v katerih je prisotno širjenje omikrona. V skladu s priporočili bomo tudi širili nabor držav."

Bodo temu sledili ostrejši ukrepi? Logarjeva upa, da obstoječi zaenkrat zadostujejo. "Vemo, da je bolje biti en korak naprej in biti zelo previden, zato smo se tudi takoj, ko so se ti podatki pojavili, odločili za omenjene ukrepe, podobno kot tudi druge države." Ob tem je dejala, da je problematično tudi to, da Slovenija nima neposrednih letalskih povezav z državami na jugu Afrike, zato težje nadzoruje prihod potencialno okuženih. Po njenem mnenju je pomembno usklajeno delovanje na nivoju EU.

"Če je omikron tako kužen, kot se predvideva, s temi ukrepi lahko upočasnimo prihod te variante v Slovenijo. Iluzorno bi bilo pričakovati, da smo nek osamljen otok, saj čez Slovenijo potekajo številni transporti. Ne moremo biti otoček, kot sta lahko Nova Zelandija in Avstralija. Pomembno pa je, da se upoštevajo vsi ukrepi, ki so v veljavi, še posebej ko gre za bolj kužne različice," je povedala vodja posvetovalne skupine. 

Infektologinja Bojana Beović pa je ocenila, da je omejitev potovanj z območij, kjer je prisotna nova različica virusa, smiseln ukrep, vsaj dokler ni znano več o značilnostih omikrona. "Izkušnje kažejo, da je na ta način nemogoče preprečiti vnose novih različic, lahko pa jih nekoliko upočasnimo," je dejala. V vmesnem času pa se lahko, kot je dodala, primerno organiziramo in po potrebni sprejmemo dodatne ukrepe, če se bo izkazalo, da so ti potrebni.

Po nekaterih namigih virologov bi moralo cepljenje proti različici zaščititi vsaj delno, a je na analize treba še počakati, je pojasnila Beovićeva. Po njenih besedah so si strokovnjaki po svetu večinoma edini, da je ob pojavu nove različice pomembno tako osnovno cepljenje kot cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19. "Ne samo pri tistih, pri katerih pričakujemo težji potek bolezni, ampak pri vsej populaciji, ker bomo na ta način zmanjšali število obolelih in vsaj delno zamejili širjenje nove različice," je poudarila.

Bojana Beović
Bojana Beović FOTO: Bobo

Opomnila je, da metode, s katero bi povsem ustavili epidemijo, ni, da pa lahko s cepljenjem bistveno zmanjšamo pritisk na bolnišnice, omogočimo ustrezno zdravljenje vseh bolnikov in živimo, "kolikor toliko normalno". Glede na število dnevno potrjenih okužb epidemija covida-19 sicer še naprej upada.

Po oceni Beovićeve je za to zaslužno spoštovanje epidemioloških ukrepov, predvsem pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), prav tako so prepovedana večja zbiranja. "Težko bi rekla, da je prekuževanje že doseglo stopnjo, da bi samo od sebe ustavljalo epidemični val," je menila. Po njenih besedah to pomeni, da je treba vztrajati z obstoječimi ukrepi. Ti so v primerjavi z lanskimi razmeroma blagi, je še izpostavila.

Po besedah Tomažiča majhna možnost, da bi bila cepiva proti omikronu neučinkovita

Vse nove različice virusa so nekoliko slabše občutljive na cepiva, je pojasnil Janez Tomažič, infektolog ljubljanske infekcijske klinike. Ob tem je tiste, ki se z virusom še niso srečali in so t. i. imunsko naivni, pozval k cepljenju. Tiste, ki so polno cepljeni, pa k cepljenju s poživitvenim odmerkom cepiva. "Zanesljivo je, da si bolj zaščiten, če imaš več protiteles, in to je v tem trenutku vse, kar lahko naredimo," je poudaril.

Tomažič je izrazil svojo zaskrbljenost glede različice omikron. "Zakaj nas skrbi? Predvsem zato, ker je zaskrbljenost nad različico izrazila Svetovna zdravstvena organizacija," je dejal. Ob tem je izpostavil, da je pri novi različici omikron že znano število mutacij, ni pa še jasno, kakšne so posledice teh mutacij. Prvi odgovori glede različice omikron bodo po njegovi oceni na voljo v 14 dneh. Vsi vodilni laboratoriji že analizirajo virus na celični kulturi, ki ji bodo po besedah Tomažiča dodajali "serum cepljenih in serum prebolevnikov". Na ta način bodo ugotovili, kako se virus obnaša v obeh okoliščinah.

Tomažič pojasnjuje, da za zdaj ostaja več neznank. Med njimi tudi, če je različica omikron bolj nalezljiva od različice delta. Prav tako ni jasno, če se nova različica že širi po populacijah držav, saj doslej potrjene primere okužb povezujejo z vnosi iz Južne Afrike. Po prvih znanih podatkih okuženi z različico omikron sicer ne zbolijo kritično, temveč bolj zmerno, je pojasnil.

"Za božično-novoletne praznike bomo morali ostati ob jelkah ob domačem ognjišču"

Opomnil je, da je različica alfa "svet kolonizirala" v 10 tednih, različica delta pa v petih tednih. "Upam, da omikron tega ne bo naredil še hitreje," je dejal Tomažič. Na vprašanje, kakšen vpliv bo nova različica imela na prihajajoče praznike, je odgovoril, da bomo za božično-novoletne praznike "morali ostati ob jelkah ob domačem ognjišču". Podobno je v večerni informativni oddaji dejala tudi Logarjeva. "Trenutno se ravnamo po številu zasedenih intenzivnih postelj. Tukaj ne moremo reči, da smo že pri kakšnem izboljšanju. Kakšnega sproščanja ni na vidiku. Glede na dosedanjo situacijo, bodo ukrepi, ki so v veljavi, veljali preko celega decembra. Bistvenega sproščanja glede na epidemiološko sliko si ne moremo privoščiti."

Populacijsko imunost predstavlja seštevek cepljenih in prebolelih, je izpostavil Tomažič. "Ta populacijska imunost se je sedaj v veliki meri povečala, lahko pa bi bila še bistveno boljša, če bi se cepilo še več ljudi," je pojasnil in dodal, da cepljenje predstavlja neprimerno varnejši način pridobivanja imunosti kot okužba.

Prve primere potrdili tudi v Evropi

Nova različica novega koronavirusa, imenovana omikron, predstavlja "zelo visoko" stopnjo globalnega tveganja s potencialno resnimi posledicami, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. Pri tem je poudarila, da še vedno ostaja nejasno, kako nalezljiva in nevarna je nova različica.

Prve primere te različice so potrdili že v več državah, med drugim v Izraelu, Hongkongu in Kanadi. V Evropi so jo doslej potrdili v Avstriji, Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem, pa tudi v Veliki Britaniji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav na jugu afriške celine.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (930)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User2120423
03. 12. 2021 18.55
+1
Logarjeve še videt ne morem več, kaj šele da bi jo poslušal.
Medo1964
04. 12. 2021 09.27
Kak je lahko tako vplivno bitje tako neurejeno in popolnoma zapusceno? Tezko temu recem clovek, kaj sele zenska
VoxP
03. 12. 2021 18.28
+1
Logarjeva če kdo ima iluzijo da omikron ne bo prišel do nas so cepljenci ker oni so 100% varni zahvava vašim strokovnim zagotovilom o pomenu cepljenja, ker so cepljeni 3x in brez vsakršnega razmišljanja veselo potujejo
f_society_1950
02. 12. 2021 19.52
+1
Same kraste... Pardon krasote.. 😻
inpivoveritas
30. 11. 2021 21.24
+3
od kar je kora prišla so bili okuženi okoli mene pa še kar se me ni primlo pa bi rad... pa ne gre...
rajko povše
30. 11. 2021 20.03
+4
Ne sekiraj se...cekini kapljajo ..Logarca ma srčno željo da se izpoje Grška abeceda😉
inowu
30. 11. 2021 18.23
+5
Kako bo prišel omikron k nam...vsi, ki potujejo imajo potrdila in so cepljeni.
S K E L E T O R
30. 11. 2021 14.50
+6
A vam trka na vrata?😂😂😂 #pametnivirus
fofnudl
30. 11. 2021 13.27
+6
Tega omikrona bodo dobili samo režimski lažnivci.
valovanje
30. 11. 2021 13.10
+5
Spet nakl. .da.nje in str. .š.enje. A to res zavestno la. .e.jo in zav. .ajo, ali so tolk gl. .i da verjamejo kar govorijo?!? Skozi stoletja smo dobili že tisoče varijant virusov, ki venomer nastajajo in krožijo po planetu. Razna prehladna obolenja in viroze... lepo so že napisali da imajo vsi okuženi z omicronom samo blage simptome in nobeden ni imel hujšega poteka, se pravi zgolj en od nešteto virusov ki so venomer v obtoku. Kot gripa, vsako leto novi sevi in viroze vseh možnih vrst. Ampak ne, oni so odkrili en virus, mu dali ime in ajde, akcija, ceee. .piteee seee. In to ne z vektorskim (kot smo počeli sto let) ampak mora biti čisto nov, nepre. .verjen mRna, glede dolgoročnih posledic bomo pa že videli, ne se bat, pač drugega vam ne preostane, no, drugega vam ne damo. No, da vam olajšamo to težko odločitev bomo kar uzakonili da bo obvezno pa je. A ni fajn 😖🤮
tomi?
30. 11. 2021 12.54
+7
Vsak dan eno te isto. Ne vem od česa bodo ali boste živeli, ko virusa ne bo več. Nič čudnega, da je toliko anticepilcev, saj je za normalnega človeka vse skupaj že preveč
zoran pušenjak
30. 11. 2021 11.42
+4
Direktor Moderne je v velikih dvomih, da cepivo na Omikron deluje, verjetno ne in kaj zdaj stroka
valovanje
30. 11. 2021 13.15
+4
Seveda ne deluje, saj ni nevaren. Pravzaprav bi komot rekli da deluje, saj noben ne bo zaradi njega na intenzivni. Za omicronom namreč še nihče ni imel težjega poteka, kot so lepo povedali. Ampak nekako ga vendarle rinejo med zastraševalno propagando. Folk zgleda prav nič ne razume kako je s temi virusi. Imamo jih ogromno in venomer nove različice. Prehladi, viroze, gripozne verzije. Če bomo zdaj s prstom kazali na vsakega, ne bodo zato bolj nevarni. Pri virusih imamo cel kozmos, ne bo jim zmanjkalo, če bodo tako gledali na zadeve. In če je smisel vsega cepljenje imajo velik arsenal za strašenje, uf.
VoxP
30. 11. 2021 11.42
+3
sAME ILUZIJE in nebuloze okrog tega virusa samo eno je 1000% preverjeno - učinkovitost cepiv. Potem pa ne vem čemu vsa ta cepiva če je vse še tako zelo NEDOKAZANO. fARMACEVTI vsi po vrsti ŽE MODIFICIRAJO CEPIVA pa nimajo še pojma o tej različici - pa že vedo da bo cepivo 1000% učinkovito
Japa Jade
30. 11. 2021 11.37
+5
Omikron, glede na znane simptome = novodobni prehlad.
VoxP
30. 11. 2021 11.37
+7
ILUZORNO BI BILO PRIČAKOVAT DA NE BO DOHTAR TISTI KI BO PRVI PRIMERR V SLOVENIJI, a ne da Logarjeva?
?istkonc
30. 11. 2021 11.18
+7
Iluzorno je tut pričakovat, da bi ti govorila resnico in bi ti še kdo verjel.
Dost je tega
30. 11. 2021 11.17
+6
Ko vidim to posast ba sliki mi gre ne 🤮🤮🤮🤮🤮
Medo1964
04. 12. 2021 09.30
mptour
30. 11. 2021 11.13
+5
Evo, nova priložnost za Mengelejevo trojico, da izvaja poizkuse na ljudstvu.
Medo1964
04. 12. 2021 09.31
Sajeta5
30. 11. 2021 10.59
+7
Raje ukinite maske otrokom.... odkar so jim to nabili na nos, so v eno prehlajeni.... potem pa si še upa nakladat, da maske niso škodljive
Banion
30. 11. 2021 10.57
+4
Seveda bo prišla bilo bi ilozorno misliti da se ji bomo izognili. Ga še nimamo a beovičeva že vse ve. Jasnovidka
na22mor
30. 11. 2021 10.52
+1
zakaj nikjer ni izjave Afriških zdravnikov, ki pa imajo res veliko veliko izkušen z raznimi virusi,epidemijami itd, da zaradi novega virusa v J.afriki do sedaj ni bil še nihče hospitaliziran kje šele da bi umrl, da nemški strokovnjaki temu virusu pravijo božično darilo, ker naj bi uničil delto, njegovi učinki pa da niso nič posebnega in zakaj sedaj vsi farmacevti razvijajo cepivo proti njem a ga želijo uničiti in po športno prepustiti zmago delti