Korona

Hrvaška, Češka in Francija ne bodo več na zelenem seznamu varnih držav

Ljubljana, 02. 07. 2020 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Račič, Anja Kralj
Komentarji
1931

Hrvaška, Francija in Češka od sobote ne bodo več na zelenem seznamu varnih držav. "Od sobote bodo morali slovenski državljani, ki se vračajo s Hrvaške, na meji policistom pojasniti svojo pot in to podkrepiti z dokazili o bivanju, lastnini nepremičnine ali plovila," je povedal Kacin. Za slovenske državljane sicer ob prihodu iz držav z rumenega seznama ni karantene. Okužbe v Sloveniji so po Kacinovih besedah v glavnini povezane s čezmejnimi zabavami v nočnih klubih in zabavami ter praznovanji. Iz mariborskega zdravstvenega doma so sporočili, da je na koronavirus pozitiven še en zdravstveni delavec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Včeraj 21 novih okužb
    03:51
    Iz 24UR: Včeraj 21 novih okužb
  • Iz SVETA: Kako resna je okužba s covid-19?
    03:47
    Iz SVETA: Kako resna je okužba s covid-19?

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci poudaril, da se epidemiološka slika vztrajno slabša in je vedno bolj zapletena. Okužbe so povezane z zabavami, obiskovanjem diskotek čez mejo in praznovanji, ki so dokazano škodljiva za epidemiološko sliko, je dejal. Številke v bolnišnicah so že dvomestne, je izpostavil. Kot je sporočil, je bilo do 12. ure potrjenih že šest novih okužb. Premier Janez Janša je sicer tvitnil statistiko uvoženih okužb po državah: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 "Pripravljeni moramo biti na veliko hujše stanje, vlada je zato precenila, da potrebujemo poostritev ukrepov. Virus je tukaj, zato se soočamo z velikimi težavami, "  je dejal Kacin. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kacin je opozoril tudi, da je vse več slovenskih državljanov, ki uradno odhajajo na Hrvaško, v resnici pa potujejo v BiH in Srbijo. Ker se na ta način skušajo izogniti karanteni, je vladni govorec napovedal, da bodo policisti na meji s Hrvaško in Madžarsko odslej vsakega Slovenca, ki se bo vračal v državo, podrobneje povprašali, kje je bil. "Poskusov zavajanja je bilo preveč," je dejal. 

Vlada je tako sklenila zagotoviti bolj učinkovit sistem izdajanja karantenskih odločb in samoizolacij ter nadzor nad njimi, je napovedal vladni govorec. Od sobote se bodo karantenske odločbe vročale na meji, brez časovnega zamika, istočasno pa bodo o vsaki odločbi obveščeni Nacionalni inštitut za javno zdravje, ministrstvo za zdravje, zdravstvena inšpekcija in policija.

"Potnik mora biti jasno obveščen o svojih obveznostih. Z mejnega prehoda se mora odpeljati naravnost na kraj, kjer bo naslednjih 14 dni izoliran," je pojasnil.

Sprememba seznama varnih držav 

Kacin je pojasnil, da se v nekaterih državah, zlasti v zahodni Evropi, razmere izboljšujejo, število okuženih je padlo pod deset na 100.000 prebivalcev, zato bosta na zeleni seznam poslej uvrščeni Belgija in Nizozemska.

Po drugi strani se drugod razmere slabšajo, zato bo vlada danes na dopisni seji sprejela odločitev, da z zelenega na rumeni seznam s petkom opolnoči preidejo Hrvaška, Češka in Francija.

Kacin je pojasnil, da slovenski državljani, ki so v tem trenutku še v zeleni Hrvaški in se bodo v soboto znašli v rumeni Hrvaški, ob vračanju ne bodo imeli težav s karanteno, morajo pa biti pripravljeni, da jih bo policist vprašal, kje so bili na Hrvaškem. Dogaja se je namreč, da ljudje ob prehodu meje navedejo, da so bili na Hrvaškem, dejansko pa so bili v kateri od rdečih držav Zahodnega Balkana in bi morali zato v 14-dnevno karanteno, je dejal.

"Zavajanj je bilo doslej preveč. Policisti bodo dobili navodila in naši potniki naj bodo pripravljeni, da povedo kaj več o tem, kje so bili," je povedal Kacin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pokazati bodo morali račune oziroma dokazila, je pojasnil: "Od sobote bodo morali slovenski državljani, ki se vračajo s Hrvaške, na meji policistom pojasniti svojo pot in to podkrepiti z dokazili o bivanju, lastnini nepremičnine ali plovila."  Za Hrvaške državljane, ki so želeli pri nas preživeti dopust in imajo že rezervacije pred soboto, velja, da bodo lahko v Slovenijo prišli, je zatrdil.  

Vnovič je slovenske državljane pozval, naj ne potujejo v Srbijo, Severno Makedonijo, Albanijo, BiH ter na Kosovo, torej v države, ki so na rdečem seznamu in kjer se novi koronavirus hitro širi. "Povsod, kjer so imeli volitve in predvolilna zborovanja, raste število okuženih," je dodal.

Na vprašanje, kako naj ravnajo slovenski državljani, ki so na Hrvaškem, je dejal, da je to njihova odločitev, so pa verjetno v kakšni vasi na Hrvaškem bolj varni kot v gneči v Sloveniji. Znova pa je vse pozval, naj se izogibajo obiskovanju nočnih klubov in krajev, kjer se druži veliko ljudi.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes sicer že pojasnil, da iščejo rešitve, saj situacija ni najboljša - niti pri nas niti na Hrvaškem. Glede tega, na kakšen seznam uvrstiti katero državo, pa gre za težke odločitve, je dejal. 

NIJZ: Število okužb na Hrvaškem je preseglo tisto varno mejo 10 primerov na 100.000 prebivalcev.

"Ni samo problem vnos z drugih držav, ampak se pojavlja problem širjenja okužbe znotraj države, kar nas skrbi. Naslednji ukrep bi lahko bil večji nadzor, iščemo način, da ne bi bilo zlorab pri informacijah o tem, iz kod kdo prihaja. Vse pa ni odvisno od Slovenije," je še poudaril minister.  

Kot je preko Twitterja sporočil predsednik vlade Janez Janša, se obetajo zaostritve na mejah, spremembe seznamov varnih držav, večji nadzor inšpekcij in povečana previdnost v domovih za starejše ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V predlogu četrtega protikoronskega zakona možnost policijskega dostopa do evidence karantenskih določb

Ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom zaradi vnosov iz tujine se pojavlja vse več vprašanj o učinkovitosti nadzora odrejenih karanten. Poleg možnosti vročanja odločb prek elektronske pošte je vlada v predlog četrtega protikoronskega zakona vključila tudi določbo, ki bi policiji omogočila dostop do evidence izdanih odločb o karanteni.

Na ministrstvu so spomnili, da lahko policija že sedaj v skladu z 12. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije nudi vso pomoč zdravstvenemu inšpektoratu, ko opravlja nadzor nad izvajanjem karantene.

Po besedah Kacina bo potreben tudi večji nadzor v zdravstvenih zavodih in domovih za starejše. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj bo direktorjem domov za starejše v petek poslal navodila, na kaj naj pazijo in kako naj poskrbijo, da ne bi prišlo do vdora okužbe z novim koronavirusom v domove, je še napovedal.

Predlagana določba pa pomeni, da bi policist v primeru postopka lahko tudi preveril, ali je bila osebi izdana odločba o karanteni, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Predlog zakona spreminja tudi način vročanja odločb o odrejeni karanteni. Ne glede na splošni upravni postopek bi se odločba lahko vročila osebno ali na elektronski naslov. "Vročitev bi veljala za opravljeno, ko je oseba prejela odločbo osebno ali na elektronski naslov," je razbrati iz predloga.

Pristojni iščejo tudi možnost direktnega vročanja odločb na meji, je v izjavi za medije dejal minister za zdravje Tomaž Gantar po današnjem delovnem sestanku za pripravo ukrepov za zajezitev uvoza in širjenja okužb z novim koronavirusom.

To bi omogočilo tudi boljši nadzor nad upoštevanjem tega ukrepa, saj lahko zdravstveni inšpektorat ukrepa šele, ko je odločba vročena. Po upravnem postopku lahko posameznik odločbo o odrejeni karanteni dvigne ob koncu karantene ali pa sploh ne, v tem primeru pa zdravstveni inšpektorat ne more reagirati in je popolnoma nemočen, je minister pojasnjeval v minulih dneh.

Beović: Število v Sloveniji kar narašča

"Število okuženih v Sloveniji kar narašča. V zadnjih dneh je pravzaprav vsak dan več novih primerov kot prejšnji dan. Neuradna številka za včeraj je 19," je danes zjutraj za Radio Prvi povedala infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada pa je kasneje sporočila, da smo v sredo ob 1198 vzetih brisih zabeležili 21 novih potrjenih primerov s koronavirusom. To je največ novih okužb po 16. aprilu. Bolnišnično zdravljenje potrebuje devet bolnikov s covidom-19, ni pa nihče od njih na intenzivni negi. Prav tako nobena oseba s to boleznijo včeraj ni umrla.

Po občinah so največ novih okužb, pet, zabeležili v Ljubljani in na Ravnah na Koroškem, štiri v Dravogradu, eno pa v Rušah, Moravčah, Mengšu, Cerknici, Pivki, Kopru in Oplotnici.

Kot je na izjavi za javnost povedala predstavnica NIJZ, so primeri okužb na Štajerskem povezani z vnosi iz Srbije, na Koroškem pa iz Bosne in Hercegovine. Virus se večinoma prenaša med družinskimi člani, je dodala.

"Trend okužb v Sloveniji narašča, žal je tako tudi v širši regiji," ugotavljajo na NIJZ. Še posebej skrbno spremljajo Hrvaško: "Tudi tam se situacija ne umirja, nasprotno. Število okužb na Hrvaškem je preseglo tisto varno mejo 10 primerov na 100.000 prebivalcev." NIJZ dnevno pregleduje in analizira podatke, tedensko pa poda mnenje o tem, katere države so še varne in katere ne (več). Na koncu pa o seznamu držav odloča vlada.

Pozitiven še en zdravstveni delavec iz mariborskega zdravstvenega doma

Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so sporočili , da je bila danes pri enem zdravstvenem delavcu (ni zdravnik) organizacijske enote Nujna medicinska pomoč ZD Maribor ki je bil na testiranju v torek, 30. 6. 2020 negativen, potrjena okužba s COVID 19.  Posledično so dodatno še pri 20 zaposlenih iz OE NMP opravili testiranje. Rezultati še niso znani.

V Moravčah zaprli Občino, v lokalih lahko strežejo le na terasah, zasebne zabave so prepovedane

V Moravčah do konca julija velja posebna odredba.
V Moravčah do konca julija velja posebna odredba. FOTO: 24ur.com

V občini Moravče imajo tri aktivne primere okužb s koronavirusom: dva potrjena primera so zabeležili v torek in enega včeraj. Tamkajšnji župan Milan Balažic se je zato odločil, da izda posebno odredbo, ki velja od danes in do konca julija. Kot je razvidno, so v občini Moravče po novem prepovedane vse javne prireditve in zasebne zabave, prav tako so prepovedane maše, Občina je zaprta, v lokalih pa lahko goste postrežejo le na zunanjih površinah.

V povezavi z okužbami na Koroškem NIJZ predlagal karanteno za 24 oseb

Na Koroškem so v sredo potrdili devet primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Od tega so potrdili pet primerov na območju Raven na Koroškem in štiri v Dravogradu. Vsi primeri so povezani, so za STA pojasnili na ravenski območni enoti NIJZ.

Potem ko na Koroškem od 8. maja sedem tednov niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom, so najprej minulo soboto en primer in nato še tri v nedeljo potrdili pri občanih Raven na Koroškem. Tam so nato še en primer potrdili v torek in še pet v sredo. Skupno je tako po podatki spletne strani covid-19 sledilnik na Ravnah deset aktivnih primerov.

Vsi primeri na območju Raven so povezani, okužba pa izvira iz tujine, je za STA povedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Okuženi so v karanteni, posebnih ukrepov v ustanovah ali podjetjih na območju te občine pa zaradi tega doslej niso uvajali. Pomoč okuženim na območju Raven že nudi občinska civilna zaščita, je še povedal Rožen.

V zvezi s potrjenimi primeri na Koroškem v teh dneh so na ravenski enoti NIJZ predlagali 24 karanten, sicer pa epidemiološko poizvedovanje poteka. "Glede na opredelitev tesno rizičnih kontaktov predlagamo karantene, pri ostalih svetujemo samoopazovanje in samoizolacijo ter odgovorno ravnanje glede preprečevanja prenosa," so še navedli na enoti NIJZ.

Beovićeva pa je za Radio Prvi dejala še, da velik del novih primerov še vedno prihaja iz drugih držav: "Čeprav imamo tudi širjenje v Sloveniji, iz neprepoznanih virov, pa te okužbe od drugod povzročijo dodatne primere - v družinah, v delovnih kolektivih, vsepovsod, kjer se ljudje, ki prihajajo od drugod, zadržujejo. Kar je kar zelo zaskrbljujoče."

Skrbijo jo tudi primeri, kjer vira okužbe ne morejo prepoznati. "To pomeni, da lahko na vsakem koraku pride do okužbe," je dejala Beovićeva. O tem, kako hud potek bolezni imajo zadnji okuženi primeri, pa je povedala: "Kar nekaj dni je očitno virus krožil med ljudmi, ki niso dovzetni za hujši potek bolezni. Prav nedavno pa je prišlo do posameznega primera s hudim potekom." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1931)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DR.Fejsbuk
03. 07. 2020 08.44
+3
Listine in dokazila???? Glede na zapisano, je za dokaz o mestu počitnic dovolj tudi račun iz restavracije ali bara! Drugače pa, koga slepijo in se delajo, kot da jih situacija skrbi! Na meji sem čakal v koloni in jasno je bilo videti, da so obmejni organi brez kakršne koli slabe vesti spustili v državo avto poln bizantinskih gradbenikov, ki so se v starem zmajanem audiju vračali iz bosne, ali še južneje. Kot ponavadi, bodo naši obmejni nastopači po navodilih od zgoraj še gnjavili dopustnike v avtih nabasanih z bicikli in kufri, ter ostalo kramo, ki jo rabiš za 10 dni dalmacije, za kar pa ni prav nobene potrebe, saj že navaden bizgec na kilometer daleč vidi kje si bil in to povsem brez potrebe po preverjanju raznih listin ali računov. Ukrepi so torej patetični, tako kot je patetičen odnos vlade do nastale situacije, ter posledično, zapiranja mej! To pa so zopet ukrepi, ki že v prvi fazi pandemije, med marcem in majem, niso prinesli nič drugega, kot razkol med ljudmi!! Pazite torej nase, kajti država je z nami že opravila!!
SLOVENSKI HRVAT
02. 07. 2020 21.59
+0
Zlatko se vidimo jutri bok
magura
02. 07. 2020 21.59
+14
..ravnokar govoril s kolegom,ki je zaposlen na NIJZ - uživa na hrvaški obali , nobene gužve,mir,čisto morje,nobene panike,...
Further
03. 07. 2020 08.21
+4
DR.Fejsbuk
03. 07. 2020 08.46
+5
Draža
02. 07. 2020 21.59
-9
Hrvaška je žarišče, vsi od povsod na kupu, potem vsi sem. Zaprite južno mejo.
DR.Fejsbuk
03. 07. 2020 08.48
+5
Smo jih že enkrat, pa jih so ravno tisti, ki najbolj poznajo viruse in njihovo delovanje, prebili!!!
ojla1
02. 07. 2020 21.54
+10
Mi smo trenutno na Lošinju. Tu ne duha ne sluha o koroni. Samo mi Slovenci delamo paniko. Če dajo Hrvaško na rdeč seznam imamo 24 ur časa, da se spakamo domov. Do takrat bomo pač uživali. Pozdrav v Sloveniji iz vročega Čikata😊👌...
Zaphod
02. 07. 2020 21.57
+4
A imajo hladno pivo? Me malo mika - itak je ta Zlovenija (ni napaka) prav duhamorna.
FCL
02. 07. 2020 21.58
+9
Na Pagu je isto...Novalja prazna, naša plaža pa nekaj ljudi.
Further
03. 07. 2020 08.22
+5
Hehe, res je sem bil na KRK-u tudi nič. Sm pr nas je panika!
DEEP
03. 07. 2020 11.22
+2
Slovenija tudi prazna, srbi in bošnjaki se sprehajajo, naša država!!
PoglejImgurKodouClgQlU
02. 07. 2020 21.52
-2
Šarca so hotl ovadit, JJ je skoz jokal, da se zamuja z ukrepi, zdej pa joka, ker ne bo dobil bonusa od Hrvaškega turizma in rajš vid, da ljudje v SLO umirajo, kot da on zgubi procente.
MitroXan
02. 07. 2020 21.50
+3
A je biu Borat iz Kazahstana pri nas 🤣
Zaphod
02. 07. 2020 21.58
+2
alexaf
02. 07. 2020 21.47
-10
Kot je prejšna oseba rekla, velika razlika je v širitvi virusa, če ima oseba gripo bo naprej okužila še eno osebo, ta oseba bo naprej okužila še eno in tako naprej. Pri koronavirusa pa če je eden okužen bo okužil dva, tista dva bosta skupaj naprej okužila 4 osebe, te 4 osebe bodo okužile 8 oseb, teh 8 bo okužilo 16 oseb in tako dalje, tako da to je glavni problem. Drugi problem je pa da tudi če se prekužimo je čisto vseeno, ker naše telo ne naredi protiteles, kar pomeni da lahko še 10x zboliš s tem virusom in če boš vsakič mel hujšo obliko tega virusa oziroma pljučnico, bodo pri kakšni 5 okužbi (če ne prej)tvoja pljuča obupala, ker z vsako okužbo se tvoja pljuča slabijo in nemorejo toliko zraka prepumpat kar lahko tudi pomeni posledično smrt.
Ici
02. 07. 2020 21.51
+4
Vse, kar praviš, je res. Ampak tu to je premalo, da bi zaprli mejo s Hrvaško.
magura
02. 07. 2020 21.54
+0
..tebi pa res dela matematika težavo ! ...če imaš gripo lahko po tvojem prepričanju okužiš samo eno osebo ???....
Dmg. 0
02. 07. 2020 21.54
+1
super ,samo en problem je.Okoli covida je zaenkrat vse še samo teorija in taka pisarija je čist v prazno😉
SLOVENSKI HRVAT
02. 07. 2020 21.45
-8
Jutri pa akcija. Zuti jopici smo perajt
Dmg. 0
02. 07. 2020 21.49
+0
A mate sam tisto eno babnco vsi skupi a ste miškoti?
Dmg. 0
02. 07. 2020 21.45
-1
Perun buuu korona te lovi ,polna 🌓 bo buuuuu!😂
Satoshi Nakamoto
02. 07. 2020 21.43
+0
Čim na hrvaškem zmagajo rdeči, bo meja zaprta zaradi corone
kratein
02. 07. 2020 21.59
-2
alexaf
02. 07. 2020 21.43
-4
Imam sorodnike, sosede itd. ki so se okužili, nekateri so bili brez nekih očitnih znakov, večina jih je pa kar matralo in en tedn niso mogli iz postelje
Satoshi Nakamoto
02. 07. 2020 21.45
+6
magura
02. 07. 2020 21.55
+3
..mene je navadna gripa lani stolkla za skor 3 tedne,...še kaj ??
yokerxdinterfan
02. 07. 2020 21.42
+1
bla bla bla, da bi se jim šlo bi pač letošnje leto bili turisti doma....ampak ja more biti gadno za državo ki ji turizem prinaša dobršn del dohodka
InterReflectlons
02. 07. 2020 21.41
-1
alexaf
02. 07. 2020 21.40
-4
Poznam jih kar nekaj, ker sem iz Šmarja, eni so sorodniki, drugi sosedi, poznam tudi osebo, ki je prinesla virus v ta kraj in še veliko drugih, saj Šmarje ni glih presežek veliko, okužb je bilo pa ogromno
Christi Miles
02. 07. 2020 21.40
+11
Na 24sata se hrvaški komentatorji manj razburjajo o naši odločitvi, da se Hrvaško uvrsti na rumeno listo, kot tukaj. Večina ljudi tam pravzaprav pozdravlja to odločitev, saj sami najbolje vedo, da so njihovi ukrepi labavi in testi prirejeni. Za vse pa krivijo Plenkija in volitve
gudman
02. 07. 2020 21.35
+0
Če prvak twitterja Twanez Twanša nebo takoj zaprl meja, bo pri nas na milijone mrtvih!
Zaphod
02. 07. 2020 21.45
+0
Grega2455
02. 07. 2020 21.34
-3
Bo lahko Borut na Brione? Jaz si planiram avgusta upam da ministri tudi planirajo, pa da avgusta odpremo za 2-3 tedne?
magura
02. 07. 2020 21.33
+18
Ravno danes smo pokopali soseda,ki je umrl zaradi korone. Sicer ga je ustrelil drugi sosed,ko ga je zalotil na svoji ženi ampak ne bodimo dlakocepski - covid19 je res ena huda zadeva !!!...lol
Zaphod
02. 07. 2020 21.46
+4
Je imel sosed masko gor ko ga je ustrelil?
magura
02. 07. 2020 21.57
-2
..to pa ne vem , ker je trenutno v pridržanju ! ..lol
Kuku456
02. 07. 2020 21.30
+0
Morsvce so na konc sveta
Kuku456
02. 07. 2020 21.30
+0