Korona

Poklukar se bo cepil z AstraZeneco: 'Kar se tiče varnosti cepiva, ni nobenega dvoma'

Ljubljana, 11. 03. 2021 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Danijela Levpušček
Komentarji
295

Slovenija bo nadaljevala cepljenje s cepivom AstraZenece, je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. "Ta trenutek po mnenju stroke ni nobenih zadržkov, da ne bi nadaljevali cepljenja po strategiji za cepljenje," je poudaril. Vodja strokovne skupine Mateja Logar pa je spomnila, da je bilo pri treh milijonih cepljenih zabeleženih le 22 neželenih učinkov, tveganje pa je primerljivo s tveganjem v splošni populaciji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Cepljenje šolnikov
    08:28
    Iz 24UR ZVEČER: Cepljenje šolnikov
  • Iz 24UR ZVEČER: Poklukar in Logarjeva o cepljenju
    07:20
    Iz 24UR ZVEČER: Poklukar in Logarjeva o cepljenju
  • Iz 24UR ZVEČER: Cepljenje šolnikov
    03:00
    Iz 24UR ZVEČER: Cepljenje šolnikov
  • Iz 24UR: Mateja Logar
    03:07
    Iz 24UR: Mateja Logar

"Ta trenutek po mnenju stroke ni nobenih zadržkov, da ne bi nadaljevali cepljenja po strategiji za cepljenje," je v oddaji 24UR ZVEČER zagotovil minister za zdravje Janez Poklukar. Spomnil je na sporočilo Evropske agencije za zdravila (EMA), da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji. "Tako EMA kot AstraZeneca ne razpolagata s poročili, ki bi kazala, da obstaja povečano tveganje za trombembolične dogodke ali zapore žil zaradi cepljenja z omenjenim zdravilom," je še dejal. 

Evropska agencija za zdravila (EMA) je po odločitvi Danske, Norveške in Islandije, da začasno prekinejo cepljenje s cepivom AstraZenece proti covidu-19, poudarila, da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji. 

Nekatere evropske države so namreč iz previdnostnih razlogov začasno ustavile cepljenje s cepivom AstreZenece zaradi zapletov, ki so se pojavili v Avstriji po cepljenju s tem cepivom. 

Janez Poklukar je ponovil, da zaenkrat ne razpolagamo s poročili, ki bi lahko povezale te dogodke. V fazi novega cepiva se kot nezaželen dogodek prijavljajo vse smrti, tudi prometne nesreče, je poudaril. Posamezen dogodek je zato treba preiskati in potem ustrezno ukrepati. "Obolevnost za trombemboličnimi dogodki je v splošni populaciji bistveno večja, kot je ta trenutek s strani neželenih učinkov prijavljena s cepljenimi v evropski skupnosti, tudi s tega vidika ni razloga, da bi pod vprašaj postavili cepljenje s cepivom AstraZeneca. Naj poudarim, da serija, ki je bila v Avstriji vpletena v neželene učinke, v Sloveniji ne obstaja, zato lahko v Sloveniji mirno nadaljujemo s cepljenjem," je še dejal. 

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: Bobo

Da o zapletih poročajo iz držav, ki so imele isto serijo cepiv kot Avstrija, in da Slovenije ni med njimi, je poudarila tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović. "Pri nas te serije cepiva nismo imeli, zato nadaljujemo s cepljenjem. Kljub vsemu je cepivo učinkovito, je varno in na ta način vplivamo na umirjanje epidemije," pa je v oddaji 24UR pojasnila vodja strokovne skupine za covid Mateja Logar. 

"Glede na poročila, ki  trenutno prihajajo od Eme in iz tovarne AstraZenece se v Sloveniji ne odločamo o tem, da bi ustavili cepljenje. Smrt v Avstriji ni povezana s cepljenjem, pri drugem primeru (pljučna embolija) pa je treba opredeliti tudi ostale dejavnike tveganja. To so lahko genetska nagnjenja, uporaba oralne kontracepcije. Treba je opraviti analizo," je še dejala. "Težko rečemo, da so ti neželeni dogodki povezani s cepljenjem in je možno, da bi se zgodili tudi brez cepljenja."  

Skladno s strategijo cepljenja je cepivo AstraZenece ta trenutek rezervirano za mlajše skupine. "Želimo si, da v najkrajšem možnem času pocepimo čim večje število prebivalcev Slovenije, kajti edina pot za zmanjšanje obolevnosti, težje obolevnosti, za zmanjšanje smrtnosti in za ohranjanje odprtih šol in družbe v širšem pomenu je, da precepimo zadostno število prebivalcev," je še poudaril Poklukar.

Cepivo AstraZeneca.
Cepivo AstraZeneca. FOTO: Shutterstock

Zelo malo zapletov

"Seveda se pa stvari spreminjajo, cepiva so vendarle nova in je treba situacijo pozorno spremljati in to ne pomeni, da ne bo naše mnenje drugačno, če bo prišlo do kakršnih koli drugih rezultatov," je pojasnila Beovićeva. Tako kot pri vseh cepivih in zdravilih je namreč spremljanje neželenih učinkov zelo pomembno, je dejala. Ob tem sicer poudarja, da je bilo takšnih zapletov pri cepljenjih okoli 20, medtem ko je bilo s cepivom podjetja AstraZeneca opravljenih že več milijonov cepljenj. "Torej gre za zelo majhne številke," je izpostavila. 

Tudi Logarjeva je še posebej poudarila, da je bilo pri treh milijonih cepljenih zabeleženih 22 neželenih učinkov (embolija), tveganje pa je primerljivo s tveganjem v splošni populaciji. 

Poklukar se bo cepil z AstraZeneco

"Cepljenje je najbolj učinkovit javnozdravstveni ukrep za preprečevanje kužnih bolezni. Seveda pa ta sam po sebi nič ne pomaga, če nimamo odkritega dialoga, vseh kart na mizi in odprte debate o tem, kaj prinaša samo cepljenje. Kakšne so prednosti in kakšne so pasti eventuelno na tej poti. Zagotovo se moramo o tem odprto in odkrito pogovarjati," je dejal minister. In še: "Kar se tiče varnosti cepiva, ni nobenega dvoma, tako da, ko se mi izteče obdobje po prebolevnosti, sem tudi jaz na vrsti za cepljenje z AstraZeneco."

Spomnimo

Na omenjene informacije glede cepiva AstraZenece se je odzval tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pozval, naj se nemudoma "javno in enoznačno opredeli glede varnosti cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca".  

Direktor inštituta Milan Krek pa je danes na novinarski konferenci o covidu-19 dejal, da vse morebitne zaplete po cepljenju preverja posebna komisija na nacionalnem nivoju, ki jo sestavljajo profesionalci s tega področja. Svoje ugotovitve morajo poročati evropski agenciji za zdravila. Ko bo avstrijska komisija pregledala prijave zapletov, bo jasno, ali so bili posledica cepljenja. "Do takrat je to samo domneva," je poudaril.

Za vse zaplete v Sloveniji, ki jih je doslej obravnavala komisija, se je izkazalo, da niso povezani s cepljenjem. Če bi ugotovili, da so kakšni resni zapleti povezani z določenim cepivom, potem se bodo odločili, ali se ga bo uporabljalo vnaprej. Do takrat pa je cepivo v uporabi.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
12. 03. 2021 19.19
-1
Poklukar se bo cepil z asto zeneco. Ja ? Učitelji se pa ne bodo ! In kaj zdaj. Čakalo se bo na ustrezna cepiva. Pa naj ne dajajo astra zenece starejšim od 65 let. Prav !?
grozjak
12. 03. 2021 19.08
+4
Toliko nakladanja, kot ga vidim tukaj, nisem videl še nikjer do sedaj. Potem naj pa človek še komu verjame... jaz verjamem samo uradni novicam in objavam, vi se pa lovite po fejsbuk ringšpilih.....
ares12
12. 03. 2021 15.53
+1
Baje je umrl ravnatelj LJ. srednje šole, le en dan po tem kaj je prejel omenjeno cepivo.Boste povedali kaj o tem, ali boste pometli pod preprogo?
grozjak
12. 03. 2021 19.01
+1
46Rossi
12. 03. 2021 20.56
Tukaj bo za cuda smrt iz drugih razlogov. Samo da banda preprica ljudi, da se cepijo z astra zenico
aleverkue
15. 03. 2021 17.22
resslovenka
12. 03. 2021 15.24
-3
Prav, naj se. Jaz... Se vsekakor ne bom. Z Astro Zeneco prav gotovo ne. Če se sploh bom. Morda bom za potovanje v tujino potrebovala cepilno izkaznico. Samo v tem primeru. Ampak... Ne z Astra Zeneco cepivom. 🙄
grozjak
12. 03. 2021 19.18
+2
Mislim, da prav nikogar ne zanima, ali se boš ti cepila, ali ne. Ti oa dam nek cisto človeski nasvet. Če ne želiš pomagati, vsaj ne nagajaj😉
drejca1
12. 03. 2021 15.23
-3
Hrvati imajo orenk problem, ker ljudje masovno zavračajo cepivo Astra Zeneco. Vprašanje je, če tudi pri nas ni tako, samo so še tiho. In glede na velenjske učitelje...vprašanje , kaj se dogaja.
mr.poper
12. 03. 2021 15.19
+2
Par dni je minister pa zastavlja svoje priimek a so začeli denarci deževat ?
Imam veliki
12. 03. 2021 15.17
+3
Pa čimprej se dej prekleta mafija
mr.poper
12. 03. 2021 15.16
+5
JAVNO se bo cepil z Zeneco zdaj že ta javno laže kot JANŠA- pa koga briga njegovo cepljenje
bundy crocodile
12. 03. 2021 15.11
-3
"Ob tem sicer poudarja, da je bilo takšnih zapletov pri cepljenjih okoli 20, medtem ko je bilo s cepivom podjetja AstraZeneca opravljenih že več milijonov cepljenj. "Torej gre za zelo majhne številke," je izpostavila Beovič", "Tudi Logarjeva je še posebej poudarila, da je bilo pri treh milijonih cepljenih zabeleženih 22 neželenih učinkov". Le kako jih ni sram tako lagat. Samo v Izraelu so prešteli preko 75.000 primerov, ki so imeli hude stranske učinke in preko 3.000 smrti takoj po cepljenju. Krek je celo izjavil, da je bilo ma 300 milijonov cepljenih samo par 10 neželjenih učinkov po drugi strani pa vseh 26 šolnikov, da o tem kaj prestaja vojska in zaporniki sploh ne govorimo. Pozanimajte se. Cepajo kot muhe, se zdravijo v bolnišnicah po 3,4 dni in nekateri si ne pridejo nazaj še mesec dni po cepivu.
DR.Fejsbuk
12. 03. 2021 15.12
+0
Chingisbjngis
12. 03. 2021 15.29
-3
diploma z fejsbuk skupin ti v realnem zivljenju zal ne koristi.
defodil
12. 03. 2021 15.50
+4
bundy, pa kje vi zivite in kje to pobirate? ce bi cepali kot muhe bi ze pol zdravnikov v Slo cepnilo, saj je precepljenost pri tej skupini preko 70%, podatke na spletu imamo pa vsi iste, jaz preberem, da je v Izraelu obcutno padlo st. okuzenih in umrlih po cepljenju, sem vceraj to kopiral, ne da se mi vec, ZAGOTOVO je pa smrtnost par 1000x manjsa po cepljenju kot po prebolelem kovidu,> 2,5 mio je mrtvih zaradi okuzbe, koliko tisoc smrti pravis, da si nastel v Izraelu?
bundy crocodile
12. 03. 2021 16.03
-3
Citiram "S ponovno analizo podatkov Izraelskega ministrstva za zdravje je zaključeno, da je Pfizerjevo cepivo proti COVIDU-19 ubilo "približno 40-krat več (starejših) ljudi, kot bi jih sama bolezen ubila v zadnjem pettedenskem obdobju cepljenja", in 260-krat več mladih, kot da bi umrli zaradi virusa." Vpiši ključne besede v iskalnik in si preberi sam. Podatke je objavilo več uradnih medijev.
bundy crocodile
12. 03. 2021 16.09
-3
epidemiolog In če si to za kar se predstavljaš, praviš, da sam pošiljaš podatke NIJZ o stranskih učinkih potem bi vedel, da so prav vsi cepljeni zaporniki s Pfizerjem imeli zmerne ali hude stranske učinke. Kateri želijo izhode se morajo cepiti 2x s Pfizerjem. In ti to veš ali pa lažeš o svojem poklicu, ker moje informacije so iz prve roke! Ravno tako testiranja. Naj ne bi bilo boleče ampak vse katere sem spoznal so mi rekli, da jih je nos bolel še en teden, nekateri so tudi krvaveli. Pa tudi tega v mediju ne moreš prebrat.
bundy crocodile
12. 03. 2021 16.24
-3
Zopet citiram "11 prebivalcev domov za ostarele v Nemciji je umrlo v enem mesecu po prejetem cepivu proti COVID" Vse te podatke lahko najdeš na lifesitenews in drugih straneh, da ti malo pomagam.
bundy crocodile
12. 03. 2021 16.52
-2
Citiram "134 smrtnih primerov, devet »nenadnih smrti« in štiri splave po uporabi cepiva Oxford / AstraZenica v Veliki Britaniji."
grozjak
12. 03. 2021 19.04
+2
Dej bundy ne seri tolko. Taki kot ti še največ škode nardijo, ne pa koristna cepiva
defodil
12. 03. 2021 20.29
+2
bundy, za zapornike ne vem, kje se cepijo, imajo zdravnika, ki zanje skrbi, zagotovo pa prijavi vse stranske ucinke v ERCO, ker je to dolzan, samo ce jih navedejo, sicer ne vemo zanje. Testiranje meni ni bolece, je pa neprijetno, sprozi ti reflexno solzenje in tezko to zdrzis, ce ti palicko 5x zavrtijo, kolikor je potrebno, da je bris optimalno vzet.
defodil
12. 03. 2021 20.30
+2
4 splave, ja zakaj so pa se nosecnice cepile, ce je nosecnost kontraindikacija?
bundy crocodile
12. 03. 2021 15.04
-2
A to je ta, ki je včeraj v živo na tv izjavil, da 95% slovencev živi boljše od švicarjev?
hobotnica1
12. 03. 2021 14.59
+4
Vsak se sam odloči za cepljenje, naj ljudem omogočijo še izbiro cepiva kdor to želi.
defodil
12. 03. 2021 15.53
+5
Ce bi bila na voljo, bi omogocili, problem je, ker jih ni, ker jih vsi na svetu potrebujejo, proizvajajo pa ne vsi, zaenkrat imajo prednost starejsi, ki se jih mora cepiti s cepivom, ki je registrirano za njihovo starost, mlajsi pa cakajte, ce ne zelite AZ, a vas kdo sili?
Lumpe?ka
12. 03. 2021 14.56
-1
Po moje je za elito drugačno cepivo kot za rajo
defodil
12. 03. 2021 15.54
+6
ja, zdravnike so cepili s cepivom, ki je vsebovalo zlate opilke, sem videl, kako lepo se je lesketalo
tom74
12. 03. 2021 14.55
-1
Švica ga ni odobrila že od štarta
nono1234
12. 03. 2021 14.47
+1
Očitno nekatere države po nepotrebnem prepovedujejo to cepivo, verjetno je njihova medicinska stroka zanič. Pri nas je najbolj pomembno, da bo veliko ljudi precepljenih, ne pa s čim in ne glede na posledice.
Chingisbjngis
12. 03. 2021 15.31
-1
Potem takem ima svica slabo zdravstvo? 🤣🤣
VAREN
12. 03. 2021 14.45
+2
POKLIKAR kar popikaj se po mili volji, pa še vse svoje Janšiste povabi, da vidim, koliko vas je v hlačah.
Kritik1900
12. 03. 2021 14.39
-3
On naj se kar... s tem angleško-švedskim sranjem že ne
Gemma 1961
12. 03. 2021 14.34
-5
Epidemiolog = akam
defodil
12. 03. 2021 14.58
+1
a jaz, ne, akam je po moje ena pridna medic. sestra, je zadnjic napisala, da dela na VT...to garant nisem jaz, akam javi se pa potrdi. Sicer pa, Gemma, ce kliknes na mojo slikico, se ti prikazejo vsi moji komentarji na kupu, pa najdi enega starega od akam, pa klikni nanjo, pa bos videla, da to ni to
piron
12. 03. 2021 14.28
+1
Saj je preprosto. Dilema 1: tvegaš, da po okužbi s koronavirusom dobiš neke bolezenske znake. Tveganje: manj kot 20%. Dilema 2: se cepiš. Tveganje samo za zaplete - ki nekateri ogrozijo življenje (paraliza, krvni strdki...) ali pa zelo spremenijo kakovost življenja (pareza obraza in ostale nevrološke motnje) ... od 50 do 80 % (Vir: Ncbi raziskave - jih je na desetine v tej bazi).
defodil
12. 03. 2021 15.01
+4
piron, koliko ljudi se je ze cepilo na svetu, ok, eno lazje vprasanje, koliko v Slo? Koliko je imelo str. ucinke? Poglej NIJZ, nezeleni ucinki po cepljenju kovid, jaz to redno spremljam, ker tudi prijavljam nezelene ucinke po vseh cepljenjih in vem, da to ni 50-80%, to je pac moj poklic, to delam vsak dan, s cim se pa ti sicer ukvarjas, ko ne pises bedarij tu gor?
Alexxsaso@yahoo.ca
12. 03. 2021 14.26
+5
V Avstriji ne gre zgolj za eno serijo. Druga smrtna žrtev ni bila cepljena s to serijo, temveč z drugo. Kar skrbi je, kako je lahko takšno odstopanje kakovosti pru serijah? Vendarle ni govora o nekih nestabilnih procesih obdelave lesa, temveč gre za industrijo zdravil, kjer bi procesna sposobnost in ndzor kakovosti morala biti 100%.
AljazA
12. 03. 2021 14.13
-1