Korona

Bešič Loredan: Covid-19 je razgrnil vse težave slovenskega zdravstvenega sistema

Ljubljana, 06. 10. 2020 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24 UR ZVEČER, Tina Hojnik
Komentarji
144

Jeseniška bolnišnica je morala zaradi kadrovske stiske zapreti tri oddelke – na bolniški je namreč 19 zaposlenih, ki so okuženi s covidom-19, v karanteni in izolaciji pa še devet, skupno torej 28 zaposlenih. Odpovedali so vse nenujne posege, ogrožena je tudi dejavnost dialize. V oddaji 24UR ZVEČER sta bila soočena kirurg Daniel Bešič Loredan, ki opozarja, da ni bilo storjenega dovolj za pripravo na drugi val, in zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Covid-19 razgrnil težave slovenskega zdravstva
    03:16
    Iz 24UR ZVEČER: Covid-19 razgrnil težave slovenskega zdravstva
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor Gantarja in Bešič Loredana
    08:54
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor Gantarja in Bešič Loredana

 

Nezadovoljstvo tistih, ki v vrstah stojijo pred zdravstvenimi ustanovami, še večje pa je nezadovoljstvo tistih, ki do tja niti ne pridejo. Tisti, ki te ustanove vodijo, pa so zaskrbljeni. Direktor UKC Maribor Vojko Flis pravi, da njihova bolnišnica dela s polno paro, da pa je delo upočasnjeno, ker lovijo ravnotežje med skrbjo za vse bolnike in tiste s covidom-19, kar je seveda izjemno težko. Iz Sindikata zdravstvene nege medtem kličejo na pomoč in pošiljajo sporočilo: "Ne zdržimo več." V jeseniški bolnišnici pa je zaradi okužb, karanten in samoizolacij doma 28 zaposlenih. 

V zdravstvu, kjer pomanjkanje kadra ni nobena novost, se je v času covida-19 z okužbo spopadlo že 780 zdravstvenih delavcev in sodelavcev. To ne vključuje podatkov o karantenskih odločbah in samoizolacijah, zato je zagotavljanje vsakdanjega delovanja skorajda organizacijski čudež. 

Poleg tega se v slovenskem zdravstvu daljšajo čakalne dobe. Čakanje na prvi revmatološki pregled se je denimo v zadnjih šestih mesecih podaljšalo za 52 dni. Otorinolaringološke posege so preložili še za od dva do štiri mesece. Ljudje čakajo, medtem pa številne nevarne bolezni ostajajo neodkrite. 

Država bo letos za skrajševanje čakalnih dob namenila dodatnih 14 milijonov evrov, naslednje leto pa 28 milijonov. A zaposleni v zdravstvu dvomijo, da bo to dovolj. Ne gre samo za denar, saj brez ljudi tudi storitev ni. Realnost je kruta, o tem tudi kardiolog Vojko Kanič, ki pove: "Pri ljudeh, ki jih kličemo na posege, opažamo, da so zelo bolni, zgodi se, da ko jih pokličemo, svojci povedo, da so že umrli. To se dogaja in se bo vedno bolj."

Tomaž Gantar in Danijel Bešič Loredan
Tomaž Gantar in Danijel Bešič Loredan FOTO: POP TV

V oddaji 24UR ZVEČER sta bila gosta ortopedski kirurg Danijel Bešič Loredan in minister za zdravje Tomaž Gantar. Prvi je kritičen do dela vlade in ministrstva za zdravje, saj meni, da niso storili dovolj za pripravo na drugi val. 

"Mislim, da bi od 15. maja do 15. avgusta, torej v treh mesecih, morali obrniti zgodbo in umestiti covid-19 v naš zdravstveni sistem. Če bi dali dekret, da mora vseh 26 zdravstvenih ustanov – bolnišnic – nameniti od 10 do 15 odstotkov postelj za covid bolnike, in bi ubrali regionalni, lokalni pristop zdravljenja, bi bilo stanje mogoče boljše ali pa bi bili bolje pripravljeni, če bi se tri mesece pogovarjali, kdo, kam in kje," je uvodoma dejal kirurg. "Zdaj pa imamo zdravstveni sistem, ki je na kolenih, zdravstveno nego, ki ne zdrži pritiska, in tempirano bombo v DSO-jih, kjer je kader prav tako na psu," še doda Bešič Loredan. 

Opozoril je tudi na to, da so ljudje razdeljeni kot še nikdar poprej in ne verjamejo več, da je koronavirus resna bolezen, zato se ne držijo ukrepov. 

Zdravstveni minister Gantar je dejal, da je stališče stroke, da bi razporeditev bolnikov v vse bolnišnice pomenilo povečano tveganje za okužbe zdravstvenih delavcev. "Neracionalno bi bilo, če bi to delali naenkrat po celotni Sloveniji, stopenjsko povečevanje zmogljivosti se nam zdi smiselno, saj na tak način dopustimo, da določene institucije nemoteno opravljajo delo," je razložil minister. 

Bešič Loredan je odgovoril s primerom, zakaj se mu takšna organizacija ne zdi smiselna: "Če se ponoči paciente iz murskosoboškega starostnega doma vozi v šempetrsko bolnišnico in potem čez dva dni nazaj, se mi težko zdi, da imamo jasen načrt."

Gantar je dejal, da je večji problem v pomanjkanju kadra kot v pomanjkanju postelj za covid bolnike, saj je bilo do zdaj okuženih že 780 delavcev v zdravstvu. "Moramo vedeti, da je drugi val močnejši v celotni Evropi, Slovenija ni nobena izjema. Ukrepi, ki jih sprejemamo v evropskih državah, so precej podobni med seboj," je poudaril.

Bešič Loredan je opozoril, da se bodo čakalne dobe še podaljšale in da nihče ne ve, koliko pacientov bo umrlo med čakanjem na vrsto, saj teh podatkov ne bomo imeli. "Vedno več je kolegov, ki na to opozarjajo," je dejal. 

Gantar je odgovoril, da je ključno preprečiti, da bi virus zašel v zdravstvene ustanove, saj so zapleti pri že bolnih, recimo pri onkoloških bolnikih, veliko resnejši. "Tako varujemo ranljive skupine in zdravstveni sistem. Včasih bi si želel malo več pozornosti tudi od zdravstvenih delavcev, glede na to, da je največ vnosov v ustanove ravno z njihove strani," je opozoril. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domendo
06. 10. 2020 21.05
Hjuston, Hjuston imamo problem. Kovid jih je celo razgrnil in to je problem.
komarec
06. 10. 2020 21.02
Če kaj poznam stvari je Danijel Bešič bij velik simpatizer SDS. A so se mu kaj zamerili?
diMarzio
06. 10. 2020 19.45
Malo zavajate. Sredi avgusta sem poslal napotnico v otorinolaringologijo na Jesenicah. Čez par dni sem dobil datum, v začetku septembra. Čez dva tedna sem tudi alergološko ambulanto že dal skozi. Brez težav in zamud.
Grma53
06. 10. 2020 17.17
-2
Vlada ima res nekaj spodrsljajev, a če ji vsa opozicija, večina medijev in ogromno internet "zdravnikov" stalno meče polena pod noge. In za vse te je veliko bolj pomembno zrušiti vlado kot pomagati reševati prenos virusa med populacijo, kar bo v koncni fazi pomenilo, da bo veliko resno bolanih umrlo zaradi nedostopnosti do storitev zdravstva. To je skoraj tako kot leta 45, ko je bilo potrebno pobiti 10 posto Slovencev, da so se eni dokopali do oblasti.
hom
06. 10. 2020 16.18
+2
ja res je v ri ti, kdo pa je ze bil najdalj na vladi v zadnjih 20 letih, da tega ni bil sposoben urediti???
lolek1111
06. 10. 2020 16.02
+4
gantar nesposoben do konca!
Neutrin
06. 10. 2020 15.09
-2
Puklasti kaplar in njegova tolpa nista v mescih od prvega vala covida naredila absolutno ničesar, da bi se zdravstveni sistem lahko sistematično uprl problemom ob drugem valu (dodatna oprema, postelje , dodatno izobraževanje zdr. osebja za covid itd.). Poskrbel pa je, da se je virus širil s Hrvaške, ki ji je bilo treba rešiti turizem. To je zločinsko ravnanje. Njega in svojat je treba takoj odstraniti z oblasti.
diMarzio
06. 10. 2020 19.48
-1
Puklasti neutrin, kaj se peniš, itak praviš, da je vse nateg, kakšne maske, kakšne prepovedi, kakšno razkuževanje, vse je larifari. Daj se že odloči, ali bolj sovražiš Janšo ali svoje zavoženo življenje?
Curie
06. 10. 2020 14.53
+4
Loredan razmislja pravilno!
kure bedne
06. 10. 2020 18.12
+0
Razmišlja že, upa si pa nič ne kot vsi dohtarji, ki se bojijo za službe.
bojer
06. 10. 2020 14.46
+5
Nedavno nazaj je bilo slišati, da bi potrebovali deset let za normalizacijo zdravstvenih delavcev. To smo poslušali tudi že pred leti. Torej, vlada in mistrstvo se naj vprašajo zakaj tako. Kje je načrt usposabljanja, plačne politike (mimogrede ne za Kuštrina in njegov sindikat), kje so analize primanjkljaja in posledično predvidene aktivnosti in še bi se dalo naštevati. Ja, najlažje je reči, premalo kadra....
2fast4
06. 10. 2020 14.28
+5
Težave slo zdravstva...Tisti, kateri so v pisarni bi radi imeli velike plače in nič odgovornosti ,tisti nižji naj se pa hebejo med seboj in naj bodo med bolano rajo z malo plačo... In kdo bo delal v tem sistemu???
mastablasta
06. 10. 2020 14.22
+5
20 let poslušamo, da je premalo zdravstvenih delavcev. 20 let se jim zvišuje plačo, da ja ne bi šli v tujino. 20 let je omejitev ob vpisu za medicinsko fakulteto. zakaj je omejitev vpisa, če jih je premalo? zgubimo ljudi, ki bi želeli biti zdravniki, pa morda ne pridejo zraven, ker so imeli morda kakšno slovenščino slabše ocenjeno in mogoče tudi matematiko in tuj jezik. potem gredo na izobraževanje v tujino in tam ostanejo. poznam več takšnih. drugo kar pa je je pa kot je povedal kirurg potrebna boljša organizacija. ne vem kako, ampak trenutno ni dobro. vidiš na eni strani zgarane medicinske sestre, ki so vidno preobremenjene in potem spet v drugih ambulantah ravno obratno. videl sem sestro v eni od bolnic, ki je hitro hodila sem in tja. po kisik, nato papirje, nato spet po zdravilo, nato po nekaj drugega. pa bi vse šlo z eno potezo. potrebovala bi kak voziček in mogoče kak walkietalkie, wireles spovezavoali kaj podobnega, da ji lahko sporočijo kaj vse še prinese, ko je v drugem nadstropju. to je enostavno slaba organizacija. ne zdravnica, ne sestra nista bili krivi. zapustil jih je sistem, ki je pripravil proces. razumem da se zdravniki ne spoznajo ali pa se le delno spoznajo na optimizacije dela. problem je ker vodilni tudi nimajo pojma, samo plače vlečejo. v resnici bi morali sesti skupaj in organizirati stvari, popravljati, posodabljati.... to je neprestano delo. proizvodnja podjetja imajo takšne stvari (izboljšave, optimizacije produktivnosti, stroškov...) utečene. če ne, propadejo.
mastablasta
06. 10. 2020 14.23
-1
mimogrede, vem da bolnice niso proizvodna, so pa storitvena podjetja. in potrebno je polno sodelovanje zdravnikov in specialistov, ki lahko potrdijo nov proces, ga izboljšajo ali zavrnejo. samo ne smejo pa obstati v preteklosti.
Curie
06. 10. 2020 14.49
+3
Se strinjam,zaradi kake 4 vec odpades,si pa lahko boljsi diagnostik z vec empatije in bolj primeren za delo s pacienti in seveda nisi sprejet.
slo_veter
06. 10. 2020 14.15
+3
tam na Jesenicama .. poizkusite komunicirat s cirilico .. mogoče bo to rešilo težava-ma. Saj ne vem kako napisat, da me boste razumel, majke mi.
pojtrarara
06. 10. 2020 13.41
+0
zdravnik ima prav vsaka bolnišnica bi morala imeti namenjenih nekaj kapacitet za zdravljenje težjih primerov... tako kot je to za gripo, pa je za gripo ih tudi težjimi zapleti po njej hospitaliziranih precej več bolnikov letno... in ne ustavljamo ničesar... ne vem zakaj se za covid dela drugačne prakse... zapleti so namreč po gripi enaki
EEgon
06. 10. 2020 13.37
-2
POPTV bodite toliko fer, pa ta pogovor posredujte ''raperju Zlatku Ćordić'', kar je nekoliko preveč pameten okoli korone!
Damjan Qwertz
06. 10. 2020 13.15
+2
če bi pri nas vsem pozitivnim takoj po tetsiranju, pripisali fabiflu ali HCQS+zinc, bi imeli bistveno manj hospitalizacij, tudi cena HCQS za eno terapijo je cca 2 USD, fabiflu pa cca 30usd, kar je še vedno ceneje kot sam test in kakršnokoli zdravljenje, očitno s ebojo teg alotili, ko bo malce pozno...kot ponavadi
Grma53
06. 10. 2020 17.24
Da nisi morda danes vzel preveliko dozo? Ko se ti bo razkadilo pa se javi in pomagaj kot prostovoljec.
BrNuS
06. 10. 2020 12.14
+3
Jaz cez zdravstvo kar se tice zdravstvenih delavcev nimam kaj rect, res da sem zdrav ampak kadarkoli sem potreboval pomoc sem jo dobil in uredili vse kar se urediti da. Politika zdravstva od direktorjev dalje in teh pritlehnih manevrov pa je povsem druga pesem, filajo si zepe na racun pacientov in osebja, to je sramota!!!! Kar se tice pa osebja..pa smo zadovoljni, manjse anomalije se spregleda, ker je potrebno vedeti, da so se zdravniki solali in se solajo celo zivljenje z namenom da pomagajo ljudem, niso place astronomske kot v bancnistvu glede zahtevnosti solanja pa se z medicino ne more primerjat nobena druga stroka!
Smartone
06. 10. 2020 14.53
crazymoto
06. 10. 2020 11.52
+8
Gantar se poglablja v Desus... ..(zdravsto)... pa na psu.... čisto nič se ne premakne... Gantarja bi blo že zdavnaj treba odstranit iz politike... pozornost vedno na druge... zato da njegove napake pa NEdelo niso tak opazne!!!
Zeljka Djordjevic
06. 10. 2020 11.39
+0
Će imate pomanjkanje kadra uzameti zdravnike in medicinske sestre Ker tam se več niti ne more priklicati edini ki znajo prek emaila ,Prideš sediš na par metrov tako da to lahko tudi prek emajlov Tam si jih izposodite Niti se javljajo na telefon niti ti ne dajo blizu
Edvard Sotošek
06. 10. 2020 11.58
+2
Oprosti Željka, ampak tole je pa eno skropocalo.
ArkaMast
06. 10. 2020 11.24
+1
Privatizirati zdravstvo in ne bo čakalnih vrst. Ker denar imajo le peščica ljudi :)) … ostali bodo pa malo manj časa med živimi. Tako bo rešen tudi problem penzij. Torej, čim manj živih penzionistov ;). .. takle imamo
Lumpx
06. 10. 2020 11.29
+1
Eh ja ... lahk pa gres v Venezuelo... tam imajo zastonj zdravstvo... sam nimajo zdravil in masikatera bolnica niti elektrike ... pa imajo najvecje zaloge nafte na svetu ... in levicarje na oblasti.
ArkaMast
06. 10. 2020 13.17
+1
V Jugoslaviji so se zgradile bolnice, zdravstveni domovi, inštituti, lekarne, farmacevtska podjetja in vse je bilo od naroda, od ljudi. Nobenih čakalnih vrst ni bilo. Direktor in delavec sta skupaj sedela na klopci pred ambulanto. … danes pa bi privatniki radi od države denar in ob enem še denar od pacientov. Seveda kdor da več. tako bo šlo k zdravniku samo nekaj bogatašev. Ostali pa bodo arniko nabirali in trpotec. Tako ne bo nobenih čakalnih dob ;) Bomba :))
Grma53
06. 10. 2020 17.29
+1
Kaj misliš da je v Nemčiji vse državno, pa jim gre zato veliko bolje?
fafajonka
06. 10. 2020 11.23
+1
ubogi gantar se mi kar smili včasih izgleda kot da bo pred kamero zdaj zdaj zajokal
lucinda
06. 10. 2020 12.15
+3
Ima vse pogoje, da gre v penzijo in položaj prepusti sposenejši - sposobnejšemu
jesenvoyo
06. 10. 2020 13.16
-1
Bo še jokal za Aleksandro, a žal prepozno.