Korona

V ZDA potrdili prvi primer okužbe z novim sevom koronavirusa

Washington / Berlin, 30. 12. 2020 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V ZDA so potrdili prvi primer novega seva koronavirusa, ki se je pojavil v Veliki Britaniji. Okužbo so odkrili pri 20-letniku iz zvezne države Kolorado, ki ni potoval in je trenutno v samozolaciji. Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden pa je v torek kritiziral ukrepanje predsednika Trumpa med pandemijo covida-19 in obljubil, da bo na položaju predsednika izkoristil vso moč zvezne vlade za pospešitev cepljenja. Iz Nemčije poročajo o več kot tisoč umrlih zaradi covida-19 v enem dnevu, na Češkem potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom doslej.

Guverner ameriške zvezne države Kolorado Jared Polis je sporočil, da so v državnem laboratoriju potrdili prvi primer novega seva novega koronavirusa, ki se je prvič pojavil v Veliki Britaniji. Potrdili so ga pri 20-letnem moškem, ki pred okužbo ni potoval, trenutno pa je v samoizolaciji. Ameriški zdravstveni uradniki si prizadevajo odkriti stike pacienta in morebitne dodatne okužbe z novim sevom.

V ZDA potrdili prvi primer novega seva novega koronavirusa.
V ZDA potrdili prvi primer novega seva novega koronavirusa. FOTO: Shutterstock

Po navedbah strokovnjakov sta cepivi podjetij Pfizer in Moderna, ki sta v ZDA že v uporabi, učinkoviti tudi proti novemu sevu, katerega značilnost je, da se izredno hitro širi. Po podatkih univerze Johns Hopkins se je do torka zvečer v ZDA z novim koronavirusom okužilo 19,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 339.000.

Za posledicami covida-19 je v torek umrl novoizvoljeni republikanski zvezni kongresnik iz Louisiane, 41-letni Luke Letlow.

V švicarskem Lucernu je pred dnevi umrla 91-letna stanovalka doma za starejše, in sicer pet dni po prejemu Pfizerjeva cepiva. Čeprav so nekateri švicarski mediji sprva namigovali, da je razlog za smrt cepivo, so to danes švicarske oblasti in tamkajšnji regulator za zdravila zanikali. Kot so zatrdili, je smrt posledica predobstoječih bolezni. Omenjeno cepivo je sicer po svetu prejelo že več milijonov ljudi, do zdaj pa ni bila potrjena še nobena smrt, ki bi bila posledica cepljenja. Iz Švice ne poročajo niti o morebitnih neželenih učinkih. 

Okužbo z novim sevom koronavirusa so potrdili ravno v času, ko novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden kritizira distribucijo cepiv Trumpove administracije. "Načrt Trumpove vlade za distribucijo cepiva proti covidu-19 zelo zaostaja. Dogaja se to, kar sem se bal, namreč da napredek pri distribuciji cepiva in cepljenju ni zadosten," je dejal Biden. 

Trumpova vlada je obljubila, da bo do konca leta cepljenih 20 milijonov Američanov, doslej pa so jih cepili morda okrog dva milijona. Zvezna vlada je državam razdelila 11,5 milijona odmerkov cepiva, od katerih so porabili le 20 odstotkov. Trump se je na Bidnove kritike odzval tako, da je odgovornost zvalil na zvezne države. "Na državah je, da razdelijo cepivo, potem ko jim ga zvezna vlada dostavi. Mi smo razvili cepivo, plačali za pospešitev procesa in cepivo dostavili," je sporočil Trump.

Biden načrtuje, da bodo v prvih 100 dneh njegove vlade proti covidu-19 cepili 100 milijonov Američanov.
Biden načrtuje, da bodo v prvih 100 dneh njegove vlade proti covidu-19 cepili 100 milijonov Američanov. FOTO: Shutterstock

Za razliko od Trumpa pa Biden napoveduje močnejši in bolj usklajen odgovor zvezne vlade. Med drugim namerava obuditi zakon o vojni proizvodnji, ki predsedniku omogoča, da podjetjem ukaže, kaj naj proizvajajo. To namerava storiti glede opreme za izdelavo cepiv. Biden pričakuje veliko rast števila okužb v januarju in smrti v februarju, položaj pa naj bi se začel izboljševati šele v marcu. "Naslednji tedni bodo najhujši v tej pandemiji. Vem, da tega ne slišite radi, ampak to je resnica," je dejal Biden.

V ZDA se je doslej z novim koronavirusom okužilo 19,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 339.000. V zadnjih tednih dnevno število novih okužb presega 200.000, od začetka decembra se v bolnišnicah zdravi več kot 100.000 covidnih bolnikov, na dan pa jih umre okrog 3000.

Biden je septembra, ko je bilo mrtvih 200.000, napovedal, da bo do konca Trumpovega mandata zaradi covida-19 mrtvih že 400.000 ljudi. "Kritiki so rekli, da zganjam paniko, ampak kot kaže, bomo dosegli ta temačen mejnik," je dejal Biden.

Biden je Trumpa pozval, naj do 20. januarja, ko bo zapustil Belo hišo, jasno promovira nošenje mask in cepljenje med Američani. Poziva ga tudi, naj se cepi, kot sta se Biden in novoizvoljena podpredsednica ZDA Kamala Harris. Oba sta se cepila javno, tako kot podpredsednik ZDA Mike Pence.

V Nemčiji prvič več kot tisoč umrlih zaradi covida-19 v enem dnevu

V zadnjih 24 urah je umrlo 1129 bolnikov s covidom-19. Hkrati so potrdili 22.459 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha. Doslej je največ bolnikov s covidom-19 v enem dnevu umrlo prejšnjo sredo, in sicer 962.

Kot so ob tem še sporočili z omenjenega inštituta, je manj novih okužb in smrti, ki so jih v Nemčiji beležili v zadnjih dneh, posledica tega, da lokalne oblasti med božičnimi prazniki niso posredovale zahtevanih podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Covid-19 je doslej v Nemčiji zahteval skupno več kot 32.000 življenj.

Nemčijo je drugi val okužb z novim koronavirusom prizadel bistveno bolj kot prvi. V državi se je v soboto začelo cepljenje proti covidu-19 s cepivom Pfizerja in BioNTecha. Kot prvo so v domu za starejše cepili 101-letno oskrbovanko. Glede na nemško javnomnenjsko raziskavo, ki jo je objavila nemška tiskovna agencija dpa, je pripravljenost za cepljenje proti covidu-19 izrazilo okoli 65 odstotkov Nemcev.

V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah potrdili 50.023 novih okužb s koronavirusom. Umrlo je 981 ljudi s covidom-19. 

Na Češkem potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom doslej

Na Češkem se je po božičnih praznikih poslabšala epidemiološka slika zaradi novega koronavirusa. V zadnjih 24 urah so v državi potrdili 16.329 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije. V čeških bolnišnicah je trenutno več kot 5700 covidnih bolnikov. Na Češkem so doslej potrdili več kot 700.000 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 11.400 bolnikov s covidom-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Češkem pa je prvi odmerek cepiva pred kamerami prejel premier Andrej Babiš.
Na Češkem pa je prvi odmerek cepiva pred kamerami prejel premier Andrej Babiš. FOTO: AP

Na Češkem s skoraj 10,7 milijona prebivalci od konca tedna veljajo strogi protikoronski ukrepi. Z izjemo živilskih trgovin so zaprte vse ostale trgovine, poleg tega še hoteli, restavracije, muzeji, gledališča in kinematografi. Na prostem je dovoljeno srečanje zgolj dveh oseb. Prav tako veljajo omejitve pri odhodu z doma ter policijska ura, ki bo v veljavi tudi na silvestrovo.

Cepljenje proti covidu-19 na Češkem zaradi pomanjkanja cepiva poteka počasi. Tamkajšnji minister za zdravje Jan Blatny je zaradi tega potrdil izjemo, da lahko iz ampule cepiva Pfizer in BioNTech pripravijo še šesti odmerek, če v posamezni ampuli ostane zadovoljiva količina cepiva, ni pa dovoljeno mešanje vsebin preostankov iz več ampul.

Na Danskem podaljšali zaostrene protikoronske ukrepe

"V naših očeh ni prav, če bodo silvestrska praznovanja prinesla še večjo širjenje novih okužb," je poudarila danska premierka Mette Frederiksen. Ob tem je opozorila, da so razmere na Danskem glede na število okužb in hospitalizacij slabše, kot so bile spomladi."Žrtve na račun našega družabnega življenja so sedaj ključnega pomena za prekinitev verige okužb in rešitev človeških življenj," je še dejala danska premierka.

Na Danskem z okoli 5,8 milijona prebivalci so doslej potrdili približno 158.000 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 1226 bolnikov s covidom-19.

Na Danskem so nakupovalna središča zaprta od 17. decembra. Ostale trgovine z izjemo lekarn in živilskih trgovin ter supermarketov so zaprli 25. decembra. Prvotno je bilo predvideno, da bodo zaprte do 3. januarja, v torek pa so njihovo zaprtje podaljšali do 17. januarja.

Prav tako do 17. januarja na Danskem ostajajo zaprti frizerski saloni, fizioterapije ter šole vožnje in šole na nižji stopnji. Bari, kavarne in restavracije imajo lahko samo ponudbo za domov. Zaprta so tudi gledališča, kinematografi, muzeji in živalski vrtovi, telovadnice, bazeni in športna središča. V javnosti je dovoljeno zbiranje do deset ljudi. Javni uslužbenci pa večinoma delajo od doma.

Koronavirus pasica november


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
30. 12. 2020 16.56
+1
Napad na Iran je lajko samo po 15 feburarj, ko imajo idealne vremenske razmere. Po mesecu maju se več ne priporoča-
kakafonijaprava
30. 12. 2020 16.55
+2
Korona virusi so že od leta 1964, ko so jih diagnosticirali! Vele Markovski. poglejte si njegove intervjuje!
Brus123
30. 12. 2020 16.47
+5
Koronavirus bo prekril migrante in migrantje bodo prekrili Evropo.
Wilde Hilde
30. 12. 2020 15.14
+1
A ni kje potrditve da se pripravljajo na napad na iran?
Looneh
30. 12. 2020 14.56
+1
Spotoma naj Biden pokliče še dobrega kolega Cuoma in ga pobara, da naj vsaj to rundo NE pošilja COVID bolnikov v domove za ostarele, čeprav bi jim morebiti primanjkovalo postelj. Spomladi je že podpisal tak odlok, samo začuda se nič ne govori o teh neumnostih.
Supervillain
30. 12. 2020 14.27
-2
Cepivo je edino kar je lahko učinkovito.
MesOjediPinGvin
30. 12. 2020 15.27
+2
Sploh Pfizerjevo. Največji nateguni v farmaciji....
filip1001
30. 12. 2020 14.16
+2
spiderx2020
30. 12. 2020 13.57
+8
zakaj na sliki zdravnik z levo roko zakriva injekcijo, to so mutna posla, oziroma f_ake cepljenje, kot pri vseh politikih, niti eden ni bil cepljen s pravim cepivom, sami prevaranti, sami posranci, ne pa poslanci
Kolani
30. 12. 2020 13.42
+11
In kako vedo, da gre za nov sev? Kako ga ločijo od starega, ko pa še gripe ne znajo ločit od cvoida? Vsaj tako pravi "stroka". Letos niso identificirali niti ene gripe. Spet prodajate bučke in mi naj verjamemo!?
shonchek
30. 12. 2020 13.11
+6
Cepivo je ucinkovito tudi proti no emu sevu tako da nič bat🤣🤣
Huggo
30. 12. 2020 13.09
+13
Kmal pa se bo virus kr siru po mobilnem telefonu,dejte no kok casa mislte ze nategovat? Zaprti smo ze 3 mesce halo??!
akize
30. 12. 2020 13.06
+11
Počakajte, da spet mutira... tole cepljenje bo šlo v maloro
RamzesII
30. 12. 2020 12.08
+4
Kje pa se je okužil, če ni potoval. Bolj so važni stiki, kot pa vir.
Brez laži
30. 12. 2020 11.40
+6
Novi novi koronavirus, hitro hitro se širi, cepivo cepivo.
jspatipaon
30. 12. 2020 11.28
+15
Vtaknite si nekam novi koronavirus, ne bomo se cepili! Pri nas doma 30 ljudi ne s punco vred!
Shrimpjee
30. 12. 2020 11.15
+11
So malo pobarvali kroglico..eno leto so spreminjali barve je bla rumena s plavimi izrastki, zelena z rumenimi, bela z rdečimi, zdej so dali malo sive umes..haha..sam fotografije virusa pa ni, ker ni biu nikoli izoliran in ga ni nihče še videl..
Sortegilio
30. 12. 2020 11.15
+13
Drugo leto bo samo nadaljevanje leta 2020. žal.
devlon
30. 12. 2020 11.19
-2
si bo morda Zemlja malo odpočila. Na srečo.
devlon
30. 12. 2020 11.15
+6
zdaj zdaj bo tudi v Slo. Januarja se bodo opravljale že meritve v odpadnih vodah.
sektor1
30. 12. 2020 12.57
-1
Meritve v odpadnih vodah se opravljajo že zdaj, če še ne veš.
Kolani
30. 12. 2020 13.44
+2
In zakaj ne opravljajo meritev v pitnih vodah? Me res zanima odgovor "strokovnjakov" zakaj ne!?
WEF_DOWN
30. 12. 2020 10.56
+9
Še kar se ne nehajo vse te pravljice, naslednji teden člank da se koronavirus širi po telefonu, in da bomo zaprti do leta 2028.
asinor12
30. 12. 2020 10.54
+13
Bolanoooo, ti novi sevi zdej letijo po par tisoč kilometrov po zraku očitno, če pravijo da tip ni potoval... Pa to je senzacija, kaj vse bom še doživel v svojem življenju xD
MesOjediPinGvin
30. 12. 2020 15.29
+1