Podatki za dan: 27. 06 do 24.00
Oboleli
1,581
+9
+0.6%

Bill Gates: Najtežje bo prepričati ljudi, naj se cepijo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
499
Ustanovitelj Microsofta, podjetnik in filantrop Bill Gates je prepričan, da Združene države Amerike ne počnejo dovolj v boju proti novem koronavirusu, ob tem pa opozarja, da bo zadnja ovira pri premagovanju pandemije prepričati ljudi, naj se cepijo. V pogovoru za CNN je dejal, da so za veliko število okužb krive prav ZDA, ki niso dovolj hitro sprejele preventivnih ukrepov.

Bill Gates
Bill GatesFOTO: Profimedia

"Druge države so hitro sprejele restriktivne ukrepe, blokade in karantene ter se lotile splošnega iskanja okuženih," je dejal Bill Gates ter ponovil, da je za ZDA sramotno, da se je število okuženih tako naglo povečalo.

Dotaknil se je tudi cepljenja in razvoja cepiva. "Okrog 70 do 80 odstotkov svetovne populacije se mora precepiti, da bomo lahko znova normalno živeli, potovali ter organizirali velika športna tekmovanja," je dejal. 

CNN sicer navaja rezultate raziskave, po kateri približno tretjina Američanov dvomi v varnost cepiva proti novemu koronavirusu, kar seveda lahko pomeni, da se številni ne bodo želeli cepiti. 

PREBERI ŠE
Gates o 'krivdi' za koronavirus: 'V norih časih se širijo nore govorice'

Gates ob tem poudarja, da sama iznajdba cepiva ne bo največji problem, temveč bo veliko večji zalogaj prepričevanje ljudi, da se morajo cepiti. Po milijarderjevem mnenju pa obstaja tudi možnost, da bo cepivo uspešno ščitilo le cepljene, ne bo pa preprečilo prenosa virusa.