Korona

Francija bo omilila prepoved vstopa potnikov z Otoka

Ženeva/Berlin, 22. 12. 2020 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.F., K.H., STA
Komentarji
53

Po tem ko je večina članic EU zaradi novega seva koronavirusa prepovedala potovanja v Združeno kraljestvo, je evropska komisija pozvala k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom. Kot prva bo prepoved vstopa potnikov z Otoka omilila Francija. V nemškem BioNTech so medtem zagotovili, da lahko cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili skupaj z ameriškim Pfizerjem, novemu sevu prilagodijo v šestih tednih.

Francija bo opolnoči omilila prepoved vstopa potnikov iz Velike Britanije, ki jo je uvedla zaradi hitrega širjenja novega seva novega koronavirusa na Otoku, so sporočile francoske oblasti.

Francoskim državljanom in državljanom drugih članic EU bo od polnoči znova dovoljen vstop v Francijo iz Velike Britanije, vendar pod pogojem, da imajo negativen test na covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur, so sporočili iz urada francoskega premierja Jeana Castexa.

V sredo zjutraj bodo znova vzpostavili letalske povezave in ladijski promet, vozil bo tudi vlak Eurostar, je na Twitterju sporočil francoski minister za promet Jean-Baptiste Djebbari.

Britanski minister za promet Grant Shapps je pozdravil dogovor s francosko vlado. Napovedal je, da bodo še nocoj sledile informacije glede prevoznikov. Zaradi zaprtja meje med Veliko Britanijo in Francijo namreč v pristanišču Dover na jugovzhodu Otoka čaka več tisoč tovornjakov, številka pa se še povečuje.

Bruselj priporoča odpravo prepovedi potovanj zaradi novega seva virusa v Združenem kraljestvu

Evropska komisija je danes priporočila usklajen pristop glede potovanja in transporta v odziv na nov sev koronavirusa, ki se je močno razširil v Združenem kraljestvu. Odsvetuje vsa nenujna potovanja v Veliko Britanijo in iz nje, a obenem poziva k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom.

Do konca decembra za državljane Združenega kraljestva še vedno velja pravilo prostega gibanja v EU, zato jim članice unije ne morejo zavrniti vstopa. Po izteku prehodnega obdobja pa bo tudi za Združeno kraljestvo veljalo priporočilo začasne prepovedi nenujnih potovanj v EU iz tretjih držav, ki ga je unija uvedla marca za zamejitev novega koronavirusa, so pojasnili v komisiji.

V tem kontekstu komisija v skladu s previdnostnim načelom do nadaljnjega odsvetuje vsa nenujna potovanja v Združeno kraljestvo in iz njega. Obenem poudarja, da je treba državljane EU in Združenega kraljestva, ki potujejo v svojo državo članico ali državo bivališča, ter državljane tretjih držav, ki uživajo pravice prostega gibanja po EU, izvzeti iz nadaljnjih začasnih omejitev, če se testirajo ali če gredo v karanteno.

Dolge kolone tovornjakov pred pristaniščem Dover
Dolge kolone tovornjakov pred pristaniščem Dover FOTO: AP

S ciljem zagotoviti nujna potovanja in tranzit domov komisija poziva k ustavitvi kakršnih koli prepovedi transportnih storitev, kot so potovanja z letali ali vlaki. Tudi prevoz tovora se mora nadaljevati neprekinjeno, v skladu s smernicami glede zelenih pasov, saj je ne nazadnje treba zagotoviti pravočasno razdelitev cepiv proti covidu-19, izpostavlja komisija.

Potniki z bistveno funkcijo, na primer zdravstveno osebje, naj opravijo test PCR ali hitri antigenski test v 72 urah pred odhodom, ukrepa karantene pa naj se za te potnike med opravljanjem bistvene funkcije ne zahteva, priporoča komisija.

Zaposleni v transportu v EU naj bodo izvzeti iz ukrepov prepovedi potovanj ter zahtev testiranja in karantene, ko potujejo čez mejo do plovila ali vozila. Če članica v posebnih okoliščinah glede na položaj med EU in Združenim kraljestvom v prihodnjih dneh zahteva hitri antigenski test za zaposlene v transportu, to ne sme povzročiti motenj v prometu.

Poleg tega komisija priporoča, naj članice olajšajo tranzit potnikov, še posebej v primeru nujnih potovanj, in naj torej ne zahtevajo karantene. Zahteva se lahko test, a oblasti morajo o takšni zahtevi obvestiti vnaprej ali ponuditi testiranje med potovanjem.

Komisija nacionalne zdravstvene organe tudi poziva, naj okrepijo prizadevanja za analizo virusa, tako da bodo lahko hitro prepoznale primere novega seva. Poziva tudi k takojšnji identifikaciji oseb, ki so v minulih 14 dneh potovale v Združeno kraljestvo ali iz njega ali so v tesnem stiku s potrjenimi primeri, ter k zagotovitvi ustreznega odzivanja s testi PCR, osamitvijo in okrepljenim sledenjem stikom.

O priporočilu so danes popoldne razpravljali veleposlaniki članic EU na zasedanju, ki se je začelo ob 16. uri. Poleg usklajevanja odzivanja na covid sta na dnevnem redu še dve temi: stanje v pogajanjih EU in Združenega kraljestva po brexitu ter instrument za okrevanje in odpornost.

Cepivo BioNTecha in Pfizerja je osnovano na inovativni platformi, ki je doslej še niso uporabljali
Cepivo BioNTecha in Pfizerja je osnovano na inovativni platformi, ki je doslej še niso uporabljali FOTO: AP

BioNTech: Cepivo je na nov sev mogoče prilagoditi v šestih tednih

Znanstveno je zelo verjetno, da se lahko imunski odziv, ki ga sproži to cepivo, sooči tudi z novo različico virusa," je povedal soustanovitelj BioNTecha Ugur Sahin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "Novo cepivo lahko tehnično zagotovimo v šestih tednih," je zagotovil. "Lepota tehnologije informacijske RNK je v tem, da lahko začnemo takoj pripravljati cepivo, ki popolnoma posnema novo mutacijo," je še povedal Sahin.

Pojasnil je, da ima nova različica virusa SARS-CoV-2 devet mutacij,  običajno pa imajo samo eno. Kljub temu je izrazil prepričanje, da bo cepivo, ki so ga razvili z ameriškim farmacevtskim velikanom, učinkovito tudi proti novemu sevu. Cepivo namreč vsebuje več kot 1000 aminokislin, spremenilo pa se jih je samo devet. To pomeni, da je 99 odstotkov proteina enakega.

Testiranja novega seva koronavirusa, ki je veliko bolj nalezljiv od doslej znanih, še potekajo. Rezultati bodo predvidoma znani v dveh tednih, je povedal Sahin. Šele takrat bodo zagotovo vedeli, ali njihovo cepivo učinkuje tudi proti temu sevu.

Cepivo BioNTecha in Pfizerja je osnovano na inovativni platformi, ki je doslej še niso uporabljali. Sestavljeno je iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic. Protein S se nahaja na površju virusa in je odgovoren za vstop virusa v celice, kjer povzroči bolezen.

To cepivo je odobrilo že več držav po svetu, ponekod pa so z njim tudi že začeli cepljenje proti covidu-19. V ponedeljek je prejelo tudi pogojno odobritev za promet v EU. V zadnjih dneh je skrb vzbudil novi sev koronavirusa, ki je veliko bolj nalezljiv od doslej znanih. Ob tem se pojavlja vprašanje, ali bo cepivo učinkovito tudi pri zaščiti pred tem sevom.

Ugur Sahin je prepričan, da bo obstoječe cepivo učinkovito tudi proti novemu sevu koronavirusa.
Ugur Sahin je prepričan, da bo obstoječe cepivo učinkovito tudi proti novemu sevu koronavirusa. FOTO: AP

WHO zaradi novega seva koronavirusa sklicala sestanek članic iz Evrope

Regionalni direktor WHO Hans Kluge je poudaril, da organizacija zelo pozorno spremlja širjenje novega seva, ki se prenaša hitreje in je bolj nalezljiv od doslej znanih, za zdaj pa je njegovo glavno žarišče v Veliki Britaniji.

Na Twitterju je Kluge med drugim zapisal, da bodo na srečanju razpravljali o strategijah za testiranje in zmanjšanje prenosa okužb ter o obveščanju javnosti o tveganjih. Dodal je, da bi bilo iz previdnosti dobro omejiti potovanja, dokler ne bo na voljo več informacij o novem sevu. Po podatkih WHO ljudje, ki se okužijo z novim sevom, povprečno okužijo 1,5 osebe. Reprodukcijska stopnja je bila pred tem v Veliki Britaniji 1,1.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Britanski znanstveniki še vedno skušajo ugotoviti, v kolikšni meri gre ta porast pripisati spremembam v virusu in v kolikšni meri je povezan z vedenjskimi dejavniki med prebivalci, je v ponedeljek povedala glavna znanstvenica WHO za covid-19, Maria Van Kerkhove. Izpostavila je še, da doslej ni bilo dokazov, da bi novi sev virusa povzročil hujšo ali bolj smrtonosno obliko covida-19.

Zaradi novega seva virusa so številne države ukinile letalske in druge povezave z Veliko Britanijo. V več državah, tudi Italiji, pa so poročali o primerih okužbe z novim sevom virusa.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spider2050
22. 12. 2020 20.09
+1
krasna lepota tehnologije RNK : medicinska sestra v Angliji se 9 mesecev ni okužila s kao smrtonosnim virusom , po cepljenju je končala na intenzivni negi, plus 3 podobni primeri, ko so ljudje padli v nezavest po cepljenju. tu ne gre za cepivo, temveč za biološko orožje, gre za spreminjanje ćloveške DNA. lažna pandemija je najvećja prevara v tem stoletju, še Mengele se ne bi spomnil česa takšnega, to je ćisto zlo, zloćin nad ćloveštvom.
ni_mi_vse_eno
22. 12. 2020 17.56
+1
Leta 2009 je Mladina napisala članek z naslovom: "Preveč cepiva". Mislim, da se zgodba ponavlja. Slovenija je prejela 220.000 doz, od tega Slovenija prejela 222.000 odmerkov cepiva, od tega smo 133.000 uničili.
spider2050
22. 12. 2020 20.12
+0
60 procentna precepljenost so mokre sanje naših psihopatov v belih haljah
gruber74
22. 12. 2020 17.50
-1
A niso iz Bruslja nedavno nazaj govoeil da jih me potrebujejo
ni_mi_vse_eno
22. 12. 2020 17.49
+5
Najprej so nas prepričevali, da je cepivo tako učinkovito, da bo delovalo tudi na vse prihodnje mutacije. Sedaj govorijo, da bomo cepivo prilagodili na nove mutacije.
dante
22. 12. 2020 17.45
+1
ja, britanija malo šola EU, v zameno za brexit
akize
22. 12. 2020 16.35
+3
Cepivo še ven ni prišlo in že so potrebna prilagajanja... mislim ds vsi vemo kam tole gre...
akize
22. 12. 2020 16.37
+4
Pa še včeraj so nabijali kako je to cepivo isto učinkovito proti temu mutiranemu covid21.
exdetektiv
22. 12. 2020 16.32
+6
Cepivo pa prilagodijo tako da mu dodajo AdBlue..euro6...AdBlue je nestrupena, brezbarvna, sintetično proizvedena 32,5% raztopina zelo čiste sečnine (urea) v demineralizirani vodi.
Troo
22. 12. 2020 15.57
+6
Dragi ljudje nikoli več ne bo tako lepo kot je bilo!!
ni_mi_vse_eno
22. 12. 2020 17.50
+3
To je jasno, saj smo vsako leto starejši.
Covid 19 2021
22. 12. 2020 15.37
+2
A je ti cepivo proti glivicam??? Vprašam po sliki.
Et54678
22. 12. 2020 15.23
+9
fuj kiri nohti
pravicnez.
22. 12. 2020 15.20
+8
Še 100x bodo nategovali folk na ta način in nikoli ne bodo našli cepiva, ki bi bilo OK za ta virus.
Anže Štamcar
22. 12. 2020 15.17
+5
Covid 19 Pro ze na policah 😂
lluckyss
22. 12. 2020 15.12
+8
Če že narejeno cepivo ne bo uporabno pri novih sevih, bomo države kot je Slovenija, dobile bistveno več primerkov kot je sedaj določeno....menda ne bodo stran metali, če imajo nas...
ni_mi_vse_eno
22. 12. 2020 17.51
-1
Saj smo za prašičjo gripo tudi vrgli stran ogromne količine cepiv. Edino Pahorja je Miklavčič prepričal.
Invazija2020
22. 12. 2020 15.07
+7
Samo da vidm stranske ucinke. Ljudje vi se samo zajebavajte z cepljenjem
Al985676
22. 12. 2020 15.01
+2
kove prste te ma ovi na sliki
Bevskbevsk
22. 12. 2020 14.46
+4
pfajzarjevem cepivu je za zaupat oni so izumili viagro ki tudi mrliča zbudi...to pomeni da dela čudeže..
Ponent
22. 12. 2020 14.33
+3
PO SLEDI DENARNIH TOKOV Kitajski laboratorij za biologijo v Wuhanu je v lasti Glaxo! Kateri je slučajno v lasti Pfizerja! (tisti, ki izdeluje cepivo!) s katerim upravlja denarni sklad Black Rock, katera slučajno upravlja s financami Open Foundation (Soros Foundation!), ki financira francoski AXA! In slučajno imajo v lasti nemško podjetje Winterthur, ki je po nesreči zgradilo kitajski laboratorij v Wuhanu! Po naključju ga je kupil nemški Allianz. Družba Black Rock nadzoruje centralne banke in upravlja približno tretjino svetovnega naložbenega kapitala. Mimogrede, glavni delničar Microsofta Bill Gates je po naključju delničar podjetja PFIZER in Moderne, (ki prodaja čudežno cepivo) in je trenutno prvi sponzor SZO!
PrettyBird
22. 12. 2020 14.40
-4
Ja ja razkrinkal si jih vse, svaka čast, že kličem na WHO, da naj ustavijo vsa prizadevanja saj je virus umetno ustvaril Billy, tako da ga lahko tudi ustavi!
Ponent
22. 12. 2020 14.41
+4
Fluxx
22. 12. 2020 14.58
+2
Delničar sem tudi jaz. Bi blo pametno da bi bli vsi. Namesto da teorije zganjate bi lahko € zaslužli lol.
Matjaž ?renc
22. 12. 2020 18.04
Dek, če je tako kot si navedel, zakaj so se prvi primeri atipičnega poteka pljučnice in pravzaprav tudi prvi primeri Covid-19 obolenj, pojavili pravzaprav že lani Oktobra v ZDA??? Če ne verjameš, si preberi članek v strokovnem spisu Aeriškega zdravstvenega inštituta, kateri dokazuje da virus pravzaprav ne izvira iz Kitajskega Vuhana ampak so bili prvi primeri zabeleženi v Ameriški zvezni državi Waioming in Idaho, vendar so znanstveniki polagali na to malo pozornosti do letošnjega Januarja
Funky house
22. 12. 2020 14.32
+0
se pravi ...ste naredili covid 19-PRO verzija
slo_veter
22. 12. 2020 14.36
+2
Lunca_89
22. 12. 2020 14.32
+1
Dejte temu povedat, da se naj naprej glivice na nohtih znebi.
PrettyBird
22. 12. 2020 14.41
+1
Satoshi Nakamoto
22. 12. 2020 14.28
-1
Torej se ti ki se bodo sedaj cepili, morajo takoj cepit se enkrat