Korona

Bližamo se rdeči fazi, stroka 'napredek' pripisuje tudi hitrim testom

Ljubljana, 18. 01. 2021 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ti.Š., Manca Turk, Svet
Komentarji
239

Epidemija se umirja, Slovenija se približuje rdeči fazi. Prvo mejo od dveh za sproščanje omejitev smo dosegli. Kaj to pomeni – bo vlada še ta teden otroke poslala nazaj v šolske klopi? V Slovenijo je medtem prišlo pol manj cepiva kot pretekli teden, zato bodo z njim cepili le tiste, ki so že bili cepljeni. Infektologinja Bojana Beović poudarja, da izračuni kažejo, da bo aplikacija drugega odmerka še vedno lahko izvedena pravočasno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Beovićeva o projekcijah in možnosti sproščanja ukrepov
    06:20
    Iz 24UR ZVEČER: Beovićeva o projekcijah in možnosti sproščanja ukrepov
  • Iz 24UR ZVEČER: Številke se umirjajo, kakšne so projekcije?
    02:51
    Iz 24UR ZVEČER: Številke se umirjajo, kakšne so projekcije?
  • Iz 24UR: Število okužb se umirja
    03:09
    Iz 24UR: Število okužb se umirja

Sedemdnevno povprečje okužb se je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znižalo na 1350. Če se spustimo pod to številko, in ko se bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov spustilo pod 1200, je predvideno sproščanje omejitvenih ukrepov po posameznih regijah z boljšo epidemiološko sliko. Po napovedih Instituta Jožef Stefan (IJS) bi lahko v rdečo fazo vstopili še ta teden.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada je določila dva pogoja, ki morata biti dosežena na državni ravni, da bi po posameznih regijah lahko začeli sproščati protikoronske omejitvene ukrepe. Eden je ta, da se povprečje števila okužb na dan v zadnjem tednu v državi zmanjša pod 1350, drugi pa je, da se število hospitaliziranih covidnih bolnikov spusti pod 1200. Takrat bo Slovenija iz črne faze prešla v rdečo.

Epidemija covida-19 se vendarle umirja, stanje v bolnišnicah še ne. Enega od kriterijev za sproščanje ukrepov smo tako dosegli danes, vsi pa čakamo odločitev vlade v sredo, ko bo znano, ali se bodo šole vendarle začele odpirati: Slovenija je namreč država, v kateri se otroci najdlje šolajo od doma. Nova pošiljka cepiva proti covidu-19 je medtem prišla v Slovenijo, a ga je manj, zato bo namenjeno le tistim, ki so enkrat cepivo že prejeli.

Ko bosta dosežena oba ukrepa, bo vlada predvidoma sproščala ukrepe v tistih regijah, v katerih je epidemiološko stanje boljše. Najprej je predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se lahko tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se brezkontaktni športi na prostem.

Trenutno sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom je 1350, medtem ko se v bolnišnicah zdravi 1237 bolnikov s covidom-19.

Na IJS ocenjujejo, da se bo sedemdnevno povprečje okužb pod 1350 spustilo v sredo, v soboto pa se bo v bolnišnicah zdravilo manj kot 1200 covidnih bolnikov.

Kaj nam torej govorijo ti podatki vztrajnega padanja okužb in kaj to pomeni za prihodnje morebitno sproščanje ukrepov? Kaj bo svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v sredo predlagala vladi?

V oddaji Svet na Kanalu A so gostili infektologinjo in vodjo svetovalne skupine Bojano Beović, ki je v prvi vrsti izpostavila, da so nad tem, da se številke umirjajo, navdušeni, saj so bili v velikih skrbeh, da bo val, ki ga je povzročilo dogajanje med prazniki – ki je bilo sicer pričakovano – daljši in večji. "Pričakujemo, da bodo čez nekaj dni upadle tudi potrebe po hospitalizaciji - se pravi, da bo manjše število bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje. Že kar nekaj časa – dober teden – namreč upada število pozitivnih in približno teden dni potem traja, da bolnik potrebuje bolnišnično zdravljenje," je razložila. Glede vladnih ukrepov pa je znova izpostavila, da je pripravljen načrt oziroma 'vladni semafor', po katerem se ukrepi sproščajo glede na epidemiološke razmere se pravi število pozitivnih testov in število bolnikov, ki so hospitalizirani. "Tukaj ni kakšnih bistvenih sprememb. Tisto, česar si že nekaj časa želimo, v bistvu od decembra, ko so se razmere nekako stabilizirale – čeprav na zelo visoki ravni, tega se moramo zavedati – je seveda odpiranje šol, vsaj prve triade. Torej postopno varno odpiranje šol, kot je sedaj načrtovano – seveda, če bodo pogoji izpolnjeni. Blizu smo temu in jaz si zelo želim, da bi bili."

Epidemiološka slika kaže, da število okužb zdaj res pada, število aktivno okuženih je sicer še vedno več kot 23.000, bolnišnice pa imajo ves čas približno enako število covidnih bolnikov. Umirjanje epidemiološke situacije stroka sicer pripisuje množičnemu testiranju.

Danes smo sicer slišali, da so hitri testi, s katerimi se testira po državi, dobri, zanesljivi, 90-odstotni. Je torej to način še naprej – da se še več testira?

Beovićeva se strinja, da so hitri testi prav gotovo napredek. "Bistvena je enostavna dostopnost do teh testov – vsakdo se lahko testira v trenutku, ko posumi, da bi lahko bil v stiku oziroma da se z njim karkoli dogaja. Huje bolni oziroma bolni z znaki covida-19 naj še vedno poiščejo pomoč pri zdravniku, pri ostalih dvomih pa je pametno, da je zelo blizu enostavno dostopno to hitro testiranje. Rezultat vsaka oseba dobi zelo hitro, tako da ima tudi hitro možnost, da se osami in da ne širi virusa naprej. In lahko pravzaprav razmišljamo v smeri, da je to široko dostopno hitro testiranje pripomoglo k temu, da se je ta novoletni porast okužb sorazmerno hitro umiril," pravi infektologinja, doda pa še, da 'umiril' samo do neke mere. "Slovenija je še vedno v zelo izraženem valu epidemije."

 Manjša pošiljka cepiv po zagotovilih Pfizerja in BioNTecha le ta teden

Kaj pa cepljenje: danes je v Slovenijo prišlo manj kot pol cepiva v primerjavi s tednom prej. Bi se lahko zgodilo, da tisti, ki so že bili cepljeni, ne bi bili cepljeni po 21 dneh? Kaj bi to pomenilo?

Kljub temu, da se na cepljenje še ne gre zanašati, pa se epidemija vendarle umirja. Včeraj so namreč po vladnih podatkih ob 365 hitrih in 1404 PCR-testih skupaj potrdili 293 okužb z novim koronavirusom. Med PCR-testi je bilo pozitivnih 270 oziroma dobrih 19 odstotkov, med hitrimi pa 23 oziroma dobrih šest odstotkov.

Bojana Beović je odgovorila, da to pravzaprav ne pomeni ničesar. Izračun po njenih besedah namreč kaže, da bo vsem možno pravočasno dati drugi odmerek. "Kot veste, pa bi bilo možno drugi odmerek tudi varno odložiti. V Združenem kraljestvu so se odločili celo, da bodo drugi odmerek odlagali za tri mesece; tudi regulator – se pravi Evropska agencija za zdravila (EMA) – navaja, da je možno odmerek odlagati do šestih tednov, kot je bilo navedeno tudi v raziskavi, ki je testirala cepivo in na podlagi katere je to zdaj na voljo. Tako da kakšen dan zamika ne bo prinesel nobene škode, ampak zelo verjetno se to ne bo zgodilo. Tisto, kar ne bo mogoče, pa je cepljenje širšega števila prebivalcev. In glede na stanje, kakršno je v Sloveniji, si tega, da bi lahko čimprej pocepili čim večje število ljudi, želimo še bolj kot druge evropske države."

Bojana Beović je v oddaji Svet spregovorila o cepivu, testih in ukrepih.
Bojana Beović je v oddaji Svet spregovorila o cepivu, testih in ukrepih. FOTO: Bobo
Ob upoštevanju ukrepov naj bi bilo cepivo tisto, ki nas bo vrnilo v normalno življenje. Danes je v Slovenijo prišla nova pošiljka cepiv proti covidu-19, zaradi zapletov v Pfizerju, manjša – cepiva je pol manj kot pretekli teden. Na mnoga vprašanja, povezana s cepljenjem, bo po novem odgovarjal novi sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za cepljenje – Jelko Kacin, ki pa je danes napovedal predvsem to, da bo o cepljenju jutri odgovarjal predsednik vlade Janez Janša.

Tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz pričakuje zamude pri dobavah BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva proti covidu-19, zato bo Avstrija skupaj z Dansko in Grčijo Evropsko agencijo za zdravila pozvala k "hitri in nebirokratski" odobritvi cepiva AstraZenece. V Bruslju pa obstaja strah, da EMA cepiva ne bo odobrila zaradi pomanjkanja dokazov o učinkovitosti pri starejših ljudeh. Ima vodja vladne skupine za covid-19 o tem kakšne informacije?

Beovićeva pojasnjuje, da gre za raziskavo, ki je te osebe omejila na določeno starost, in na to se posledično nanašajo rezultati raziskave in nato odobritev Evropske agencije za zdravila. "Vsekakor je pametno počakati, da EMA temeljito preuči vso dokumentacijo, saj samo na tak način dobimo zagotovilo, da prihaja na tržišče varno in učinkovito cepivo," je sklenila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dany75
19. 01. 2021 15.42
+1
Stroka kurje fizike...ki nima treh cistih..vsi podkupljeni...
Madžaroš
19. 01. 2021 15.31
kokr začnejo tukaj prepevat o umirjanju se stvari začnejo hitro spet slabšat
User619199
19. 01. 2021 13.54
+1
Katera stroka, kdo poimoensko?
blackswan90
19. 01. 2021 13.24
Nezaupnica je pravi božji čudež, glej ga zlomka, epidemija se umirja, vauuu
Doctore111
19. 01. 2021 13.12
za vas leve medije kot je POPO TV RTV SLO, zopet ena boleča stvar, ki jo je treba zminirati in zasluge pripisati KUL koaliciji, ki še ene nezaupnice ni sposobna spraviti skozi, z vso podporo POP in SLO1
kmkm
19. 01. 2021 11.54
+4
stroka ima ljudi za norca že dolgo dolgo od marca 2020
nnanna
19. 01. 2021 12.17
+3
nnanna
19. 01. 2021 11.32
+1
testi, ki jih je nabavil sds-ov podmladek, so v skladu s krščanskimi vrednotami sekte!
Doctore111
19. 01. 2021 13.13
M.G.R.
19. 01. 2021 11.21
+4
Ne pripisujte si zaslug, ste naredili ogromno srtoškov rezultatov pa manj kot v Bosni, kjer niso naredili praktično nič.
zibertmi
19. 01. 2021 11.16
+2
kako obračate ploščo.sami ste rekli,stroka namreč,da so hitri testi nezanesljivi,da so zgolj pokazatelj trenutnega stanje,ki je lahko čez uro ali dve čisto drugačano.jajo vas je zopet opral.tako stroka kot cela koalicija nima pravice svojega mnenja
don_samo
19. 01. 2021 10.18
+8
Trend padanja se vedno pripisuje njim samim, testom, ukrepom itd.... trend rasti pa narodu, nedisciplini, ignoranci, kolinam, šparavnim gorenjcem, zidanikcam ipd.... Pa da vas ni sram! Trend padanja je odraz naroda in ne hitrih testov, trend padanja je bil pričakovan saj je velik procent prekuženosti v sloveniji naredil bariero hitrejšega širjenja. Nehajte nas farbati! Testi so za vas za statistiko in ne za upad!
štajerc65
19. 01. 2021 10.13
+9
Peljite se vi z vašimi fazami nekam, ko je še vedno vse zaprto Pa mularijo v šole spravite da bo vsaj nekaj iz njih.
09ZarMan10
19. 01. 2021 09.56
+6
In kdo je pri nas stroka? Janša, Jelko, Beović, Krek? Ha, ha, ha....
09ZarMan10
19. 01. 2021 09.57
+4
aja, pa Matej seveda. Ko bi učence po regijah pošiljal v šole. Za crknit, kakšne se lahko pri nas znebijo ministri, in to obrambni. Najbolj borben predstavnik RK cerkve od križarskih vojn naprej! Ha, ha, ha...
Komendator
19. 01. 2021 10.25
-4
Zakaj Beovićeva ni stroka? Bi morala po vaši logiki biti družboslovka?
09ZarMan10
19. 01. 2021 10.50
+3
Ker je močno politično kontaminirana. Imamo strokovno skupino, za razliko od drugih držav, ki imajo bistveno boljše epidemiološke slike sestavljeno iz samih predstavnikov zdravstvene stroke in politike. Beović že nekaj časa spada bolj v politični koš. Še edini epidemiolog, ki bi morali v večini sestavljati takšno skupino, nam je že pred časom "pobegnil", ker je njegov čas in trud pomembnejši od brezpredmetnega posedanja in zapravljanja časa in davkoplačevalskega denarja, na koncu pa bi moral še prevzeti svoj del odgovornosti. Tako imamo trenutno karikirano na mestu vodovodarjev same "štromare in trgovce". To ne gre, zato pa smo pri uvajanju ukrepov tako uspešni.
Ganimed
19. 01. 2021 09.53
+1
OK, torej pri kateri barvi se odprejo tudi bari, diskoteke, itd....., pri nevidni barvi?
09ZarMan10
19. 01. 2021 09.59
+2
vsaj dve fazi pred tem, ko bodo naši učenjaki zasedli šolske klopi!
janimir
19. 01. 2021 09.51
+3
Tudi "uradne " številke padajo. Čas je za nove zapore.
resslovenka
19. 01. 2021 09.33
+2
Še par dni nazaj več kot tisoč okuženih. Glej, glej čez vikend pa, tak upad. 🙄 Torej? Kaj je, kaj je bilo in kaj ni bilo res? Kdo ve? 😎
hotchilipoper
19. 01. 2021 09.25
+2
Že danes smo v zeleni coni,samo si ne upajo povedati,še malo drame, pravi mario
Rock8
19. 01. 2021 09.19
Lepo,počasi se daleč pride.
spoštovanje
19. 01. 2021 09.12
+2
kdaj se odprejo varne hiše za moške
Rock8
19. 01. 2021 09.20
+1
morfo
19. 01. 2021 08.55
+2
Ne omenjat rdeče faze, da ne bodo ta desni začeli spet vjame skakat.😂😂😂😂😂
gripson
19. 01. 2021 08.53
+6
Vremena ne znajo napovedat za naslednjih 14 dni, bodo pa pandemijo, kjer je preveč neznank (in neznancev) .