Korona

Bo cepljenje proti covidu-19 za starejše od 50 let postalo obvezno?

Ljubljana, 31. 08. 2021 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Špela Lobe, M.R.
Komentarji
2429

Glede na vse bolj kritične razmere so v zdravniških krogih vse glasnejše razprave o uvedbi splošnega obveznega cepljenja proti covidu-19, je povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Ocenjujejo namreč, da je med državljani, starejšimi od 50 let, še vedno 300.000 nezaščitenih, kar predstavlja tveganje, da bodo morali jeseni in pozimi obravnavati 30.000 bolnikov s covidom-19.

Tudi za zaposlene, ki so poklicno v stiku z ranljivimi skupinami prebivalstva, v zdravstvu, socialnem varstvu, tudi šolstvu, bi moralo biti cepljenje obvezno, meni Beovićeva.
Tudi za zaposlene, ki so poklicno v stiku z ranljivimi skupinami prebivalstva, v zdravstvu, socialnem varstvu, tudi šolstvu, bi moralo biti cepljenje obvezno, meni Beovićeva. FOTO: Miro Majcen

Cepljenje je ključno v boju z epidemijo covida-19, so poudarili na novinarski konferenci Slovenske medicinske akademije. Spregovorili so o strokovnih, etičnih in pravnih vidikih preventivnih ukrepov v boju z epidemijo. Med drugim je bila kot ena od možnosti, o kateri poteka razprava, omenjeno tudi obvezno cepljenje za starejše od 50 let.

Ob tako velikem številu cepljenih po svetu smo lahko že zelo prepričani o varnosti cepiv, je poudarila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Za izboljšanje precepljenosti v Sloveniji, kjer cepljenje napreduje počasneje kot v drugih evropskih državah, imajo po njenih besedah ogromno vlogo mediji, pri čemer gre za spodbujanje cepljenja, pa tudi informiranje o cepljenju, saj bo informirana oseba težje verjela vsem proticepilnim idejam.

Pomembno je tudi šolstvo, ki sicer običajno deluje na dolgi rok, in bi moralo te vsebine ta hip nujno obravnavati na vseh ravneh izobraževanja, je dejala Beovićeva in dodala, da je pomembno tudi, da je cepljenje enostavno dostopno.

Za zaposlene, ki so poklicno v stiku z ranljivimi skupinami prebivalstva, v zdravstvu, socialnem varstvu, tudi šolstvu, bi po njenih besedah moralo biti cepljenje obvezno. Ne z naslova zakonodaje, ampak iz ocene tveganja na delovnem mestu, je pojasnila. Tudi cepljen zdravstveni delavec sicer lahko okuži bolnika, a je pri necepljenem zdravstvenem delavcu ta verjetnost nekajkrat večja. Zato morajo zdravstveni delavci in organizacije skrbeti za to, da storijo vse, da je delovno okolje varno.

Po besedah Beovićeve v zdravniških krogih poteka tudi razprava, ali bi bilo glede na kritičnost situacije vendarle pametno predlagati, da se uvede splošno obvezno cepljenje proti covidu-19, in sicer za rizično skupino starejših od 50 let. Pri tem je Beovićeva pojasnila, da v Sloveniji že poznamo obvezno cepljenje za otroke za določene bolezni in da je tudi Ustavno sodišče, ko je o tem presojalo, menilo, da ima država dolžnost, da zaščiti državljane pred tveganji, ki jih predstavljajo določene infekcijske bolezni.

Uvedba testiranja za cepljene po besedah Beovićeve trenutno ni potrebna, glede poživitvenega odmerka za že cepljenje pa po njenih besedah razprava znotraj posvetovalne skupine za cepljenje še poteka, je Beovićeva povedala pred sestankom. Po sestanku pa je v izjavi za medije povedala, da bo končna odločitev zapisana v zapisniku sestanka, ki bo po njenih besedah pripravljen do petka.

Končna priporočila naj bi bila sicer podobna kot v sosednjih državah. Beovićeva je povedala, da bodo tretji odmerek najverjetneje priporočili starejšim v določenih starostih skupinah, nato pa kroničnim bolnikom. Sledila bi splošna populacija, kjer pa se skupina še ni povsem uskladila, če bo tretji odmerek priporočila. "Najbrž bi bilo v luči tega, kar se dogaja, težko dobesedno prepovedati cepljenje nekomu, ki razmišlja o tretjem odmerku," je pojasnila Beovićeva. Posvetovalna skupina bo določila tudi časovni okvir, v katerem bodo priporočali cepljenje s tretjim odmerkom.

Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš je poudaril, da stroka lahko gasi le požar, pomaga tistim, ki hudo zbolijo. Nadaljnja usoda epidemije pa je odvisna od vsakega posameznika. V rokah imamo učinkovita orodja, da zajezimo epidemijo, je dejal Poredoš in dodal, da lahko s cepljenjem preprečimo številne smrti.

"Ne morem razumeti, kako se lahko širi toliko lažnih novic, ob tem, da so strokovna sporočila in ugotovitve raznih raziskav jasna," je dejal Poredoš. Po njegovem mnenju bi morda morali tudi predstavniki stroke bolj odločno nastopiti proti takšnim lažnim sporočilom. Medijski prostor pa bi moral paziti na sporočila, ki jih pošilja v eter, saj se zdi, da je v nekaterih medijih veliko dvomov, veliko negativnih sporočil o sami epidemiji in cepljenju.

Po besedah predstojnika katedre za mikrobiologijo in imunologijo ter rednega profesorja na ljubljanski medicinski fakulteti Alojza Ihana smo trenutno v fazi epidemije, ko lahko rečemo, da se epidemija bliža koncu v smislu, da bomo v prihajajoči zimi kot populacija vzpostavili nov odnos z novim virusom.

Ker je trenutno v porastu hitro nalezljiva različica koronavirusa, t. i. različica delta, bomo vsi, ne glede na odstotek precepljenosti prebivalstva, prišli v stik z eno obliko virusa. Bolj varno pa je, če v stik z virusom pridemo prek cepiva, saj na ta način v telesu nastanejo protitelesa, s čimer telo vzpostavi imunski sistem, posledično pa je ob okužbi potek bolezni blažji. "Cepljen človek je epidemiološko bolj varen," je poudaril Ihan.

"Vsak dan znova dokazuje, da cepljenje varuje. Necepljenost pa najbolj ogroža necepljene, ki jih je največ med hospitaliziranimi s hudim potekom bolezni," opozarja tudi komisija RS za medicinsko etiko. "Namesto nasprotovanj, spletnih prepirov, groženj, sovražnosti potrebujemo enovit skupen nastop," je komisija zapisala v mnenju, ki ga je prebral predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina.

Komadina je opozoril tudi, da se ob velikem prilivu bolnikov zaradi covida-19 v bolnišnice zmanjšuje dostopnost za bolnike z drugimi boleznimi. Tako po njegovih besedah kolegi nekaterih kirurških strok beležijo večji priliv bolnikov z novo odkritimi karcinomskimi boleznimi z metastazami kot pred epidemijo. Pod rastočimi pritiski pa je tudi zdravstveno osebje.

Temeljno pravno vprašanje, ki se zastavlja z epidemijo, pa je bo besedah pravnika, zaslužnega profesorja ljubljanske in mariborske pravne fakultete Janeza Kranjca, kako najti "pravno korektno možnost omejevanja tistih dejavnosti, ki pomenijo temeljno tveganje za širjenje oz. poglabljanje bolezni". Pri tem gre za tehtanje med posameznimi temeljnimi človekovimi pravicami in ugotovitvami stroke, ki terjajo določena ravnanja, ki po svoji vsebini pomenijo omejevanje teh pravic, je pojasnil Kranjc.

Razveljavitev oz. omejitev teh pravic pa lahko nastopi začasno, in sicer ko to zahtevajo pravice drugih oz. ko po besedah Kranjca to zahteva interes skupnosti. "Ko govorimo o pandemiji, pa lahko rečemo, da je interes celotne skupnosti, da se najde pot, ki bo te glavne posledice epidemije zmanjšala oz. preprečila." Slovenska ustava takšno omejevanje pravic tudi dopušča, in sicer v primeru izrednih razmer in skladno z zakonom.

Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

no_name
01. 09. 2021 21.44
+5
mene zanima pa samo to, kam so izginile vse ostale bolezni ? gripe ni več, oslovsi kašelj je izginil.. angine kod da nikoli ni bilo.
sg1010
01. 09. 2021 20.17
+5
Predlog : zberimo podpise za referendum za obvezno testiranje vseh poslancev in PV na prepovedane droge in nedovoljene substance. Me prav zanima kakšen bo sedaj odziv glede kršitve poseganja v njihovo telo. Nas so začeli diskriminirat, žalit, hočejo, da smo poskusni zajčki oni revčki bi pa radi sedaj celo kasirali še dodatno na račun naroda, če jim bo kakšno pikro povedal.
aljo kot
01. 09. 2021 16.14
+9
Ni se še rodil tisti ki bo meni rekel da se MORAM cepit!!!
Lion_57
01. 09. 2021 15.48
+10
BRIGA ME KAJ MENI TAKOZVANA BEEEEOVĆIKA!!!!!!
Carpediem32
01. 09. 2021 15.19
+10
Kaj boste naredili, ko bodo mnogi zaradi teh pritiskov pustili službo, predvsem v DSOjih? Boste vi šli umivati nepokretne, jim menjat plenice in jih hranit?
Covid 19
01. 09. 2021 13.25
+13
G. Beović,če imate fetiš na posiljevanje,uporabite tič.
lojzefabjan
03. 09. 2021 19.53
+1
je dr. Čižko že najbrž omagal revež stari... je res dober nasvet ta umeten tiček
Zdravko Lackovic
01. 09. 2021 13.03
+13
TA FILM NE BOSTE NIKOLI VIDELI!!!!!
Lion_57
01. 09. 2021 15.21
+6
Sputnik8
01. 09. 2021 12.35
-17
Že stotič. Zakaj necepljeni greste v bolnico v primeru okužbe z virusom covid? Cepimo se zato, da ga lažje prebolimo. Torej želite težjo prebolevnost? Zaradi vas se zapirajo drugi oddelki bolnice in s tem direktno ogrožate druge.
ElChe
01. 09. 2021 12.46
+15
V bolnico gremo zaradi cepljenih,ki prenašate virus ne da bi to vedeli.Kako bo pa kdo prebolel virus pa tebe naj nič ne briga.Če si se cepil si se ti že veš.
Brcavrit
01. 09. 2021 10.57
+24
Seveda, to ne bi uvedli z zakonom, ker vedo da je to nemogoče, ampak z oceno tveganja na delavnem mestu. Oni bi si lepo umili roke, podjetniki bi pa mastne odškodnine plačevali ko se bo zalomilo. Jok brate, odpade. Res komaj čakam, da se nekomu utrga in naredi nekaj norega. Pa še nič ne bo odgovarjal za te norosti, ga ni psihijatra, ki bi ob vseh pritiskih, takega spoznal za prisebnega.
ICE WATCH
01. 09. 2021 10.37
+20
Pa tale Beovicka se kr misli da je je varna na ulici🤔hm hm
Sputnik8
01. 09. 2021 12.30
-7
Že imaš zdravstvene težave?? Covid že pritiska na male možganske celice???
Sputnik8
01. 09. 2021 12.30
-8
Že imaš zdravstvene težave?? Co-vid že pritiska na male možganske celice???
Sputnik8
01. 09. 2021 12.30
-9
Že imaš zdravstvene težave?? Covid že prit-iska na male možganske celice???
ige 1
01. 09. 2021 10.21
+23
Govori se, da naj bi strašilo Beovič pobasalo 9 milijonov eurov u đep. Torbica nakazuje na veliko potrebo po luksuzu govna Beovič.
Sputnik8
01. 09. 2021 12.31
-3
Govori se, da so anticepilci samo levi. Je pa potem desnih izredno veliko.
slo4324
01. 09. 2021 10.08
-31
Če obvezno cepljenje ne gre skozi, PCT pogoj spremenit v PC in ga zahtevati vsepovsod, kjer je mogoče.
lojzefabjan
03. 09. 2021 19.54
jaz sem edino za T. Testiranje vseh! od cerkve do šole do parlamenta do proizvodnje...
eugene
01. 09. 2021 09.58
+10
Se je včeraj razlil kamijon z cepivom v usa. So zaprli obe smeri avtoceste, zračni prostor nad območjem, poklicali sl. državne varnosti, ki so prišli v hazmat kombinezonih vse počistit in izžgat asfalt. Hm. Malo čudno.
eugene
01. 09. 2021 09.54
+16
To da so začeli strokovnjaki obračat ploščo glede uspeha cepiv za ustavitev covida si lahko ogledate na YT dr. Campbell je imel včeraj prispevek. Drugače provaxer. Seveda bo ta info potoval do naših strokovnjakov par mescev.
eugene
01. 09. 2021 09.47
+22
Strokovnjaki so si že enotni, da je poskus ustavitve covida s cepivi soodletel. Cepiva so slaba in ne nudijo imunosti. Konsenz je da bomo vsi tako ali drugače mogli to prebolet. Na koncu bomo lih tam kjer smo nekateri govorili že od začetka. Če ne bi naredili popolnoma nič bi bilo mogoče 10% več mrtvih ko ob letih z hudo gripo. Seveda če bi obolele normalno zdravili z terapevtiki, ne pa jih izolirali od svojcev in jih prepihavali z ventilatorji.
MaliSirek
01. 09. 2021 09.45
+21
Prosim vse te vrle znanstvenike in zdravnike ki so omenjeni v clanku da mi koncno povedo, kaj sve cepivo vsebuje in kaj je to kar bi mogu jst sebi vbrizgat v telo? Zelo lepo prosim, ker mi do danes niben zdravnik ni znal povedat.. upam da oni vedo kaj vec.. hvala
Ana Sols
01. 09. 2021 09.47
+16
Pravijo, da je poslovna skrivnost, tu se obrača veliko denarja.
MaliSirek
01. 09. 2021 09.49
+16
Ajaaa,.. nisem vedu.. pol bom pocakal da ne bo vec poslovna skrivnost
231koak
01. 09. 2021 09.36
+16
Težko verjet onemu z banano
lojzefabjan
03. 09. 2021 19.56
jaz bi mu, če bi vsaj kakšno lizal. magari v živo...
AlexReal
01. 09. 2021 09.34
-32
Mogoče obvezno cepljenje ni prava rešitev, ampak omejevanje dostopa za necepljene, obvezno nošenje mask za njih, zaračunavanje zdravstvene oskrbe v primeru, če zbolijo , itd. , to bi bila rešitev. Nisi prisiljen , da se cepiš, ampak boš nosil posledice, če prostovoljno ogrožaš vse okoli sebe !
Morska zvezdica 55
01. 09. 2021 09.45
+26
Tudi tebi bomo zaračunali oskrbo, ko si boš zaradi lastne neprevidnosti kaj polomil. Ne da ti to želim vendar kar pišeš je popolna norost. Vsi 50+ so v zdravstveno blagajno plačevali 20-30 let! In iz te iste blagajne se tudi ti zdraviš!
Ana Sols
01. 09. 2021 09.46
+19
V redu samo v primeru, da ob posledicah cepljenja (smrt, strdki,...) družina dobi visoko odškodnino, 1000 000 eur, ob dobičkih ki jih kasirajo s temi cepivi niti ne bi bil problem. Ok? Pa še to eni nocejo reskirat zdravje, tudi če jim ponudiš odškodnino. Zdravje je žal le eno.
MaliSirek
01. 09. 2021 09.57
+22
Kometar da necepljenim treba omejit dostope moderator ne brise, ce pa napises da je treba cepljenim omejit dostope ti ga pa zbrise ker ni v skladu z pravili... pametnem dovolj jasno kam vse to pelje... enoumlje
Ne veste kdo sem
01. 09. 2021 10.03
+9
eugene
01. 09. 2021 10.04
+21
Daj ne kvasi neumnosti. Cepljeni lih tolko ogrožajo kot necepljeni. Strokovnjaki so si enotni. Samo do naših bo ta info potoval par mescev.
ICE WATCH
01. 09. 2021 10.38
+7
Ti si najvecja groznja k mas sprane mozgane
lojzefabjan
03. 09. 2021 19.57
ne vem kdo bo pa tebe oskrboval. uf, še kako boš hvaležen, če ti bo kaka necepljena medicinska sestra rit obrisala, če boš slučajno ležal v bolnici. pa ni treba, da od covida. malo razmisli...
Ana Sols
01. 09. 2021 09.33
+16
Ob tako velikem številu cepljenih po svetu smo lahko že zelo prepričani o varnosti cepiv???? To ni res.
Morska zvezdica 55
01. 09. 2021 09.32
+14
Komisija za medicinsko etiko naj se najprej vpraša kakšna je etika v njihovih vrstah. Naj pove, če so morda kakšnega od koruptivnih zdravnikov vprašali po njegovi etiki? Kakšen zgled dajejo novim zdravnikom. Le zakaj se ne odločajo za družinsko medicino. Najpomembnejša raven v zdravstvu je popolnoma na tleh. Tista, ki naredi prvi stik z obolelim. Tista, ki je preobremenjena in zaradi katerih smo pacienti postali številke. Vsi bodoči zdravniki bi bili radi specialisti s plačami 10.000€+. Komisija za etiko spomnite se kaj Hipokratova zaprisega sploh pomeni in pometite v svojih vrstah, šele takrat nas prosite za zaupanje!
lojzefabjan
03. 09. 2021 19.58
banane so drage...sploh une posute z belim prahom