Korona

Kacin: Čas za vrnitev iz Hrvaške se bo iztekel pred začetkom naslednjega tedna

Ljubljana, 18. 08. 2020 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
816

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil epidemiološko sliko Hrvaške in opozoril, da smo v zadnjem tednu zabeležili 65 vnosov. Odločitev vlade glede ukrepov bo znana v četrtek zvečer, kot je namignil Kacin, pa se bo čas za vrnitev domov iztekel pred začetkom naslednjega tedna. V zadnjih dveh tednih je bilo največ uvoženih primerov (43) med mladimi, starimi med 15 in 24 let.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o ukrepih
    06:11
    Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o ukrepih
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenci se sprašujejo: Domov ali ne?
    03:22
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenci se sprašujejo: Domov ali ne?
  • Iz 24UR: Pogoji za rdeči seznam
    01:39
    Iz 24UR: Pogoji za rdeči seznam
  • Iz 24UR: Na Hrvaškem 160.000 Slovencev
    02:04
    Iz 24UR: Na Hrvaškem 160.000 Slovencev
  • Iz SVETA: Na Hrvaškem 1371 aktivnih okužb
    02:46
    Iz SVETA: Na Hrvaškem 1371 aktivnih okužb
  • Iz SVETA: Karantena le še vprašanje časa
    05:23
    Iz SVETA: Karantena le še vprašanje časa

 

Pri novih okužbah, ki jih beležimo pri nas, prevladuje uvoz iz Hrvaške, je na tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Od tam je (zaenkrat potrjeno) uvoženih dvanajst primerov, po dva pa iz Avstrije, BiH, Kosova in Španije. Epidemiološke preiskave še potekajo, zato se lahko to število tekom dneva še spremeni. 

Primeri po posameznih županijah na Hrvaškem
Primeri po posameznih županijah na Hrvaškem FOTO: Vlada RS

Kacin je znova opozoril na razmere pri naših južnih sosedih. Največ novih okužb je v splitsko-dalmatinski in šibeniško-kninski županiji. "Prav tam, kjer so znane lokacije nočnih zabavišč, je število novih okužb največje," je dejal Kacin. Na obalnem delu so razmere najboljše v Istrski županiji. Dodal je, da ne izključujejo možnosti, da se je na Hrvaškem začel že tretji val, čeprav dokazov za to nimajo. Skupaj je v tem trenutku namreč okuženih že 33,42 ljudi na 100.000 prebivalcev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Epidemiološka slika Hrvaške pomembno vpliva tudi na razmere pri nas. V zadnjem tednu je bilo vnosov iz Hrvaške kar 65. Brez uvoza okužb bi bilo reprodukcijsko število pri nas 0,68, s "pomočjo uvoza" pa to naraste. "Če uvoza ne odstranimo, nam reprodukcijsko število zraste kar na 1,24," je poudaril Kacin. 

"Zavedamo se, da morajo imeti slovenski državljani, ki so na Hrvaškem, dovolj časa, da se ob morebitni spremembi režima na meji vrnejo domov. Odločitev bo sprejeta v četrtek zvečer. Realno je računati, da se bo čas za vrnitev iztekel pred začetkom naslednjega tedna," je namignil Kacin in tako odgovoril na vprašanje, ki si ga postavljajo mnogi Slovenci na Hrvaškem. Teh naj bi bilo trenutno tam okoli 160.000. Hrvaška je od začetka leta sicer zabeležila 914.000 prihodov slovenskih turistov, ki so ustvarili sedem milijonov turističnih nočitev, so sporočili s hrvaškega ministrstva za turizem in šport. Več turističnih nočitev kot slovenski so na Hrvaškem od začetka leta ustvarili le nemški turisti, in sicer 9,1 milijona.

Uvoženi primeri po starostnih skupinah
Uvoženi primeri po starostnih skupinah FOTO: Vlada RS

Vladni govorec se zopet ni izognil poudarjanju, da je največ novih okužb predvsem med mladimi, ki odhajajo na nočne zabave in dodal, da poznamo rek "mladost je norost". Izpostavil je tudi uporabo psihoaktivnih snovi na tovrstnih zabavah, ki naj bi povečale možnost za prenos okužbe. Mladi, ki se udeležujejo zabav na hrvaški obali ter se tam okužijo, po njegovih besedah prav tako ne želijo povedati, s kom so bili na zabavi, zato domnevajo, da se precej okuženih izogne epidemiologom in lahko širijo okužbo.

Na vprašanje, ali bi Slovenija umaknila Hrvaško z rdečega seznama držav, če bi tam popolnoma prepovedali obratovanje nočnih lokalov, kjer naj bi se najbolj širile okužbe, pa je dejal, da bi Slovenija pozdravila kakršnokoli omejitev, ki bi pripomogla omejevanju širjenja virusa.

Glede možnosti, da bi namesto karantene ob vstopu v državo zadostoval negativni test na okužbo z novim koronavirusom, pa je dejal, da so se slovenski turisti na Hrvaškem doslej izogibali zdravstvenim ustanovam, kjer jemljejo brise in dajejo potrdila o okuženosti. Tudi zato je ob ponedeljkih toliko več opravljenih testiranj kot sicer.

Ob tem je priznal, da tudi sam dobiva veliko pozivov in ogorčenih sporočil, češ, da so državljani celo leto delali za ta dopust in da bi ga tako ali tako preživljali na barki ali v apartmaju, zato je treba po njegovem mnenju sprejeti odmerjene in selektivne ukrepe. 

Jelko Kacin v oddaji 24UR ZVEČER
Jelko Kacin v oddaji 24UR ZVEČER FOTO: POP TV

Podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je danes zvečer srečal s hrvaško ministrico za turizem Nikolino Brnjac in ministrom za zdravje Vilijem Berošem, je v oddaji 24UR ZVEČER povedal vladni govorec Jelko Kacin. O tem, kaj so se dogovorili, bo Počivalšek poročal jutri na posvetu na Brdo pri Kranju. 

Istra je v tem trenutku zagotovo "v zelenem", pa tudi druge županije, ki mejijo na Republiko Slovenijo. Na obmejnem območju so razmere tako veliko bolj ugodne, kot so na primer v Dalmaciji. Kacin je še enkrat poudaril, da so problematični mladi, stari med 15 in 24 let, ne pa lastniki nepremičnin in plovil, ki se zabav najverjetneje ne udeležujejo. 

"Jutri bomo skrbno tehtali vse ukrepe, po tej celoviti razpravi pa bomo pripravili predloge za sejo vlade, ki bo v četrtek pozno popoldan. Če bo jutri dosežen konkreten dogovor, bodo člani vlade dobili usmeritve, kaj pripraviti do četrtka, da bodo ukrepi tudi praktično izvedljivi," je načrt razložil Kacin. Treba je namreč državljanom in državljankam dati čas, da se pravočasno vrnejo domov, je še enkrat poudaril. 

Sredin posvet bo širše zastavljen – šlo bo za pregled ukrepov oziroma tega, kaj so posamezni ministri morali narediti za pripravo na drugi val ter kakšna je situacija v bolnišnicah, DSO, zaporih in dnevnih varnostnih centrih in koliko imamo trenutno zaščitne opreme, je še pojasnil vladni govorec. Gre torej za ugotavljanje, če še kaj ni urejeno, da se te priprave pospeši, za "operativni sestanek", kot ga je poimenoval Kacin. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (816)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Opazujemvas
19. 08. 2020 11.35
-5
Zanima me, kdo vse bo odgovarjal in seveda bo odgovarjal za to, ker niso že dali Hrvaške v rdeče? Kako lahko imamo tako nesposobno vlado, ki noče zaščititi lastnih državljanov, vedo pa, da bi morala Hrvaška biti že od 1.8.2020 rdeča. Nekdo mora biti kazensko odgovoren za vse žrtve, ki bodo zaradi covida-a 19 posledično umrle. Vedeli so že od polovice julija da, številke , ki jih kaže Hrvaška ne držijo in to je dokazano, zraven posnetki zabav po otokih, vedo točno kaj se dogaja in vlada rajši lovi duhove in nekakšne notranje sovražnike izpred dveh stoletij in razpravlja zakaj je trava zelena. Bolj nesposobne vlade še nisem videl, potem pa so Šarcu metali pod nos, da je štirinajst dni prepozno odreagiral, kakšna nesposobna svojat je to in to mi plačujemo.
Grunf TNT
19. 08. 2020 11.29
+2
Jst bi počakal da naši politiki zaprejo svoje hiše na Hrvaškem, pridejo v Slovenijo in dajo Hrvaško na rdeči seznam. Poj bi pa enega po enega klical in povedal da jim je cev vhiši na Hrvaškem počila.....
Dany75
18. 08. 2020 21.48
+15
Naj se mi kdo rece da je tale korona smrtna,mu dam focn...pol leta si ze v avtu vozimo eno in isto masko ,da si jo damo na glavo ko gremo v trgovino..toliko o tej zasciti....sama cudna pravila zato ker je pac nekdo tako napisal da mora tako bit...testi 55% zanesljivi...vecina jih sploh ne ve da virus imajo...pa kaki virus neki je to? res si nisem mislil da se bodo tako delali norca iz nas...pa ja..nemocni smo navadni smrtniki...
trolololol
19. 08. 2020 09.01
+3
Pri nas ni, ker imamo (pretirane?) ukrepe, če pa pogledaš kako Italijo in ZDA, kjer so z njimi zamudili, ali Brazilijo, kjer se delajo da virus ne obstaja, pa je slika bistveno drugačna. Men se zdi logično, da se probava taki situaciji izognit. Če nam je pa v splošnem vseeno da ljudje umirajo, potem pa stran z ukrepi pa se pejmo loterijo preživetja in bo kar bo.
MeriK
18. 08. 2020 21.47
+22
Noro, očitno vsaj tretjina komentatorjev ne ve, kaj pomeni predstavnik, oseba za stike z javnostmi... Neee, to ni oseba, ki nekaj namudri in potem to predstavi, to je samo prenašalec informacij, najsi vam bo to všeč ali ne. Res je, da so morda Kacinovi nastopi pogosto malo ponesrečeni, morda preveč pokroviteljski, do neke mere celo vzvišeni pa vendar to je ne pomeni, da je povedano zraslo na njegovem zeljniku. In tudi, če ima vikend na Krku, je to kaznivo ali gre samo za navadno fovšarijo? Upam, da bodo ukrepi takšni kot jih je danes nakazal - tako bo lahko še kdo še na morje, ki si ga verjetno zasluži, da pa gre na hrvaško obalo pa je popolna legitimna pravica vsakega posameznika in zato ni izdajalec, levičar, desničar in vse nebulozno kar lahko preberemo na portalu.
WHITEY
18. 08. 2020 21.39
+8
Glavno da je na Slovenski obali brez virusa, ker na Hrvaškem skače virus samo na Slovence... Vem iz prve roke!!!..🙃
jugatneme
18. 08. 2020 21.23
+5
državno mejo zapret, NE - 10.9. pa zapret meje med občinami, DA čisto možno
Mott
18. 08. 2020 21.31
+1
Res je čisto možno. Važno, da se sprejema neke ukrepe (omejitve!), samo da zgleda da se nekaj dela... Seveda je prav, da se uveljavlja določene ukrepe, ampak morajo biti utemeljeni. Ne pa kar tako, samo da se navzven kaže, da vlada dela.
RdecaZvezda
19. 08. 2020 08.31
+5
Če slučajno kaka bolezen res obstaja in je povezana s dopustovanjem na Hrvaškem niso krivi dopustniki,ampak tisti ki se igrajo neke igrice in spravljajo cel svet v paniko,tudi Slovenska vlada je med njimi,ko so sami dopustovali ni bilo ne duha in sluha od kakšne karantene zdaj pa naj bi vse obstalo,treba je samo še malo počakat ,da nam zaprejo občinske meje pol smo pa pečeni.
Anti SdS
18. 08. 2020 21.12
+20
Vsaj mesec dni ste prepozni vendar vašim kolegom Hrvatom niste hoteli na račun zdravja Slovencev kvariti turistično sezono.
junij66
18. 08. 2020 21.25
+2
Ti bi hotel meje zapret? Kako bi to po tvoje izgledalo? Zaprta meja. Objasni malo
Anti SdS
18. 08. 2020 21.28
-2
Vprašaj janšiste, zakaj so to od Šarca zahtevali. Je sedaj virus postal ne nevaren?
Mott
18. 08. 2020 21.41
+6
Ne gre se za to, da bi si kdorkoli želel zaprte meje. Gre za to, da je bilo že nekaj tednov nazaj jasno, da je na nekaterih delih Hrvaške bistveno povečana možnost okužbe. Point je v tem, da se je to ves čas vedelo, obenem pa ignoriralo do konca turistične sezone!
RdecaZvezda
19. 08. 2020 08.34
Tako je rekel tvoj Bog,če bom jaz na oblasti bo meja s Hrvaško zaprta,torej tudi bog laže ali kako drugače,sam vprašam.
boss1111
18. 08. 2020 21.11
+3
Vas čas za vrnitev bo tudi zelo kmalu!!!
melhijad1
18. 08. 2020 21.10
+17
no zdej vemo zakaj je jelko cistil svoj bazen...
Joakim
18. 08. 2020 21.07
+19
Vsi napadajo tega ubogega Kacina. On ne odloča o ničemer, on je samo Janšev služabnik.
optimist11
18. 08. 2020 21.18
+7
Mott
18. 08. 2020 21.48
+1
Kacin niti slučajno in v noben pogledu ni ubogi! Sam se je odločil sprejeti (priznam, to res nehvaležno) vlogo vladnega govornika, nihče ga v to ni prisilil. Poleg tega pa je zelo dobro plačan za delo, ki bi bi ga lahko opravljal bolje kot ga...
RdecaZvezda
19. 08. 2020 08.36
+2
Kacin je star lisjak,kaj je delal 91 od takrat naprej je bogatun,ki se frise poka iz navadne raje,to je Kacin.
junij66
18. 08. 2020 21.05
+1
Vi se samo sprdajte po forumih in glumite frajerčke. Saj drugega ne veste. Na koncu boste morali ravno tisto naredit kar bo ta vlada sprejela in g.Kacin vam bo še enkrat razložil vse skupaj kaj in kako. Bo treba kovčke spakirat in do dogovorjenega roka priti čez mejo. Če nočeste ni treba. Ni panike. Bo pa karantena. Vsak ve zase.
WHITEY
18. 08. 2020 21.04
+10
Glavno da je na Slovenski obali brez virusa, ker na Hrvaškem skače virus samo na Slovence... Vem iz prve roke!!!..🙃
RdecaZvezda
19. 08. 2020 08.48
+2
8 mesecev že nosim eno masko,ne razumem,da zopet ustvarjajo nekateri dobiček pri prodaji mask,realna cena le te 0,20 c v prodaji 35 mask 50 ojrov,če bi jim bilo toliko za zdravje,zakaj ne prodajajo po nabavni ceni,ali pa ti jih pošljejo po pošti na dom zastonj.
26277
18. 08. 2020 21.03
+10
Baje bo kaco oddajal hiško na Krku.
gaspergasper1
18. 08. 2020 21.09
+9
hahahaah ta komentar pa zmaga...a mogoce ves ceno😂😂😂😂
voljapot
18. 08. 2020 21.01
+3
Wahl
18. 08. 2020 20.56
+15
Kacin je dežurni virolog, imunolog in epidemiolog, specaliziran za področje Dux Chroatorum iuvatus munere divino, rad opravlja delo govornika za govorniškim odrom, v prostem času se sprošča s čiščenjem bazenov v etezijskem podnebju kar nanj deluje sproščujoče in pomlajevalno.
trolololol
18. 08. 2020 21.39
+5
Dežurni virolog, imunolog in epidemiolog tako kot vsak 2. bralec portala.
DJ-Pero
18. 08. 2020 20.54
+19
Kacin ves ponosen ko žuga celi SLO in postavlja narodu rok kdaj se mu bo čas iztekel! Daj, spokaj že...
gaspergasper1
18. 08. 2020 21.10
+3
ah lej ves kaj naj kar zuga mi uzivano ma hrvaskem
manga
18. 08. 2020 20.46
+18
Poklicni lažnivec Kacin nima kaj govoriti.
unclub
18. 08. 2020 20.42
+31
Dajte se politiki odločit glede Hrvaške, da vsaj vemo na čem smo. Da se tisti, ki so na hrvaškem lahko v miru organizirajo za odhod domov. Pa saj ni čudno, da nas Hrvati in drugi ne jemljejo resno, če pa je edino kar znamo je mencanje
duhccc
18. 08. 2020 20.41
+26
NATEG NATEG IZ VSEH STRANI TESTI NE 100% SE PARKAT TESTIRAS LAHKO VSAKIC DRUGACE POKAZE CE BI BLO TOK HUDU BI DRUGACE UKREPALI MASKE HM SE SLABSE CE JIH IMAS PREDLOGO GOR... PO STATISTIKI JIH JE MN UMRLO KOT PA PREJ ZA VIRISTNO PLUCNICO KI IMA ISTE SIMTOME... MOGLI SO NEKAJ DA NEBI LO GLOBALNE KRIZE KI SE DOGAJA VSAKE 7LET IN SO USTAVLI GOSPODARSTVO TKO DA BOJO SEDAJ TISTI KI SO BOGATI SE BOL BOGATI... S TEM DA SE JE OZONSKA LUKNA ZAPOVNILA .......
Uporabnik1948590
18. 08. 2020 20.40
+14
Raje peljem svoje 3 otroke na dopust na hrvasko konec tega tedna, kot pa jih posljem v nase bolane sole. Imeli bomo lep dopustniski mir in koncno plaze samo zase :)