Korona

Bo o dolgotrajnem zaprtju šol presojalo ustavno sodišče?

Ljubljana, 14. 01. 2021 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
522

Skupina staršev s Celjskega je vložila pobudo na ustavno sodišče, ki da naj presodi, ali je dolgotrajno zaprtje šol sploh ustavno in zakonito. Vlada je na sredini seji odločila, da epidemijo podaljša še za 60 dni. Prav tako ni sprejela večjih odločitev v zvezi s sproščanjem ukrepov, saj da je zato epidemiološka slika v Sloveniji še vedno preslaba. Šole in vrtci tako že od 26. oktobra ostajajo zaprti. Katere spremembe pa vendarle začnejo veljati s 17. januarjem?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pobuda za ustavno presojo odlokov
    03:42
    Iz 24UR: Pobuda za ustavno presojo odlokov
  • Iz SVETA: Pobuda za ustavno presojo
    01:25
    Iz SVETA: Pobuda za ustavno presojo
  • Iz SVETA: Odpiranje šol po regijah
    02:41
    Iz SVETA: Odpiranje šol po regijah
Šole so v tem šolskem letu zaprte že od konca oktobra.
Šole so v tem šolskem letu zaprte že od konca oktobra. FOTO: Dreamstime

Skupina staršev na Celjskem je na ustavno sodišče vložila pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti zaprtja osnovnih šol in vrtcev. S potezo sledijo staršem otrok s posebnimi potrebami, ki so prek sodišča dosegli, da so se vrata šol in zavodov s prilagojenim programom 5. januarja po skoraj treh mesecih odprla.

Skupina staršev osnovnošolcev meni, da vlada s sprejemanjem ukrepov posega v pravice in pravni položaj otrok. Kot so povedali, se jim ne zdi sprejemljivo, da se osnovnošolci že več kot pet mesecev šolajo na daljavo. Obenem poudarjajo, da na ta način trpi socialni razvoj otrok. Ustavno sodišče bo zdaj presojalo, ali bo pobudo sprejelo v obravnavo.

Vladi očitajo, da poleg izobraževanja na daljavo ni omogočila nobene druge alternative, kot je denimo delitev šolskih razredov na manjše skupine, v okviru katerih bi lahko ohranjali priporočeno razdaljo, izvedbo turnusnega izobraževanja ali izjemoma en teden izobraževanje v šoli, en teden pa doma.

Po mnenju staršev v času izobraževanja na daljavo ni omogočeno obiskovanje dodatnega pouka, ki ga nekateri učenci nujno potrebujejo za doseganje zahtevne ravni znanja. Prav tako ni omogočena izvedba različnih krožkov, ki omogočajo skladen umski in gibalni razvoj otrok ter na pomemben način pomagajo otrokom pri razvoju socialnih spretnosti in veščin.

"Tudi sicer izobraževanje na daljavo, zaradi izostanka za otroke nujno potrebnih socialnih stikov, otrokom povzroča zelo veliko škodo. Po mnenju strokovnjakov se različne težave pojavljajo tudi pri otrocih, ki prej duševnih ali čustvenih težav niso imeli," je zapisala skupina staršev.

Ocenili so še, da trpi tudi izobraževalni proces kot tak, saj so učitelji, da bi zagotovili, da bodo pouku na daljavo lahko sledili tudi manj uspešni učenci, vsebine, ki jih učencem podajajo na daljavo, skrčili. Kljub temu ugotavljajo, da vsi učenci vsebin doma ne uspejo ustrezno predelati. Tako jim bo ob vrniti v šolske klopi poleg tekočega šolskega dela ostajalo tudi delo za nazaj, da bodo nadomestili vsebine, ki so jih zaradi njihove neprimernosti za pouk na daljavo izpuščali, ter delo z učenci, ki kljub vsemu na daljavo niso usvojili vsebin.

Po navedbah staršev otroci prav tako nimajo zagotovljene vzgoje in izobraževanja v kakovosti, kot bi bila zagotovljena, če bi se pouk izvajalo v vzgojno-izobraževalnih zavodih, saj starši pogosto niso strokovno usposobljeni za pouk v osnovni šoli. Zato med mladimi, ki se izobražujejo od doma, nastajajo neenakosti zaradi različnih danostih v družinah.

Ustavno sodišče bo najprej presojalo, ali bo pobudo sprejelo v obravnavo.

Vzgojno-izobraževalni zavodi so zaradi epidemije zaprti od 26. oktobra, od takrat pouk poteka na daljavo. Ustavno sodišče je decembra lani zadržalo izvrševanje odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja za otroke s posebnimi potrebami. Vladi je tako naložilo, da najpozneje 4. januarja omogoči začetek izvajanja programov za otroke s posebnimi potrebami. To pa ne pomeni, da morajo delati na enak način kot v normalnih razmerah. Šolanje otrok s posebnimi potrebami je tako steklo 5. januarja.

Prvič podaljšali epidemijo za 60 dni

Vlada je na včerajšnji seji sklenila, da se s 17. januarjem podaljša razglasitev epidemije za 60 dni. Ob tem je podaljšala večino obstoječih protikoronskih omejitev, se pa odpirajo čistilnice. Pri prehodu meje so med izjeme, ki omogočajo prehod brez karantene, dodatno uvrstili dvolastnike zemljišč. Šole in vrtci, kot rečeno, ostajajo zaprti.

Epidemija je bila v drugem valu razglašena 19. oktobra, odtlej njeno razglasitev podaljšujejo. Na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) so v sporočilu za javnost po seji navedli, da je Slovenija v drugem epidemičnem valu, še vedno se novi koronavirus hitro širi med populacijo, kar močno presega normalno obolevnost. Aktualne epidemiološke razmere zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije, so dodali.

Tako tudi kakšnega večjega sproščanja protikoronskih omejitev pričakovano ni bilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Določene spremembe so pri veljavnosti negativnega hitrega testa, če želi posameznik v Slovenijo vstopiti brez odreditve karantene. Po novem hitri antigenski test, ki ga oseba predloži ob vstopu v državo, ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja.

Pri PCR-testih ni sprememb. Še vedno velja, da ne smejo biti starejši od 48 ur od odvzema brisa in so opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (522)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tv1206802
15. 01. 2021 10.32
+1
Ocitno nihce od pametnjakovicev nima otrok. Dokler so odprte trgovine in ljudje hodijo normalno v sluzbe lahko tudi otroci hodijo v solo. Vlada je namenoma zrtvovala terciarni sektor. Reklo se je 1 teden pri jesenskih pocitnicah sedaj smo 15.1. Vlada dela zmesnjavo in vsak dan spreminja nekaj.
toti mišek
14. 01. 2021 21.30
-2
Kdor jih pošlje v šolo, naj tudi prevzame odgovornost!! Te fore so itak od levnuhov, kateri delajo vse proti vladi!! Največji problem v celi stvari so starši, ker so jim v breme otroci!(ne vsem)
Asceding
14. 01. 2021 20.46
+0
Pol naj dajo na ustavno presojo da seja vlade poteka naj na daljavo ker oni pa tam nic ne prenašajo virusa ko se vozijo po Sloveniji pa Kacin ko trimcka brez maske
papi1
14. 01. 2021 19.47
-2
Čedalje bolj se vidi, kakšno ljubezen imajo današnji starši do svojih otrok. Čimprej na pleča države, torej v državne ustanove, šole, po možnosti s čim več popoldanskimi dejavnostmi, vrtce s podaljšanim varstvom. Torej, zjutraj jih oddajo državi, zvečer jih poberejo in malo buci, buci, pa spat. Sram jih naj bo!
tečnež
14. 01. 2021 19.47
+1
to je ncisds načrt uničiti Slovenijo.....še parlament zagori....vse jim gre po planu
maca12
14. 01. 2021 19.45
-2
Otroci so najvecji prenasalci...in tisti ki jih silijo sedaj v solo..naj pomislijo malo na sosede in starejse ljudi...totalno zgreseno..
ho?emVšolo
14. 01. 2021 19.40
-2
v dobro otrok
BroNo1
14. 01. 2021 19.16
+0
V Sloveniji nikoli ne bo boljše, ker ulica pa res ne more urejat šolanja. Pa kr popoldne, dopoldne, polivični razredi ipd.?!?! Kot da je učiteljev na pretek pa na poskok?! Vsak gleda svoj interes, da bi se pa malo možgane vklopl, to pa ne?! Najboljš da polovične razrede začnejo poučevat srborite mame polne idej pa brez osnove?!
periot22
14. 01. 2021 18.45
+4
Bravo starsi iz Celja prav je da se borite za prihodnost svojih otrok!
BroNo1
14. 01. 2021 19.19
+3
Zakaj se borijo?! Ker nimajo časa na nohte pa trepalnice.....vsi smo v tem, pa vso energijo, ki vlagajo v nobelozo bi jo lahko porabile za svoje otroke. Ne da se folku z lastnimi otroci ubadat in to je žalostno!!!!
radar
14. 01. 2021 18.14
+4
Zanima me, koliko je vas komentatorjev dejanskih staršev, koliko vas je na čakanju, koliko vas dela od doma....
nemo1
14. 01. 2021 17.32
+1
Kaj za vra.. mora US odločat, vi res ne samo da ste naivni še malo buta...
nemo1
14. 01. 2021 17.31
+4
Boste če bo bog vam dal dočakali 50 , takrat pa boste z interesom sledili številom okuženih in upoštevali čiato vse kar vam stroka bolj svetuje kot pa diktira...... prišel bo čas, brez skrbi
nemo1
14. 01. 2021 17.28
-1
To posadijo starši ki so v bistvu še otroci, nimajo nikakršnih izkušen v življenju in želijo z svobodo govora uveljavit njihov naivno mentalieto. Ko pa bojo okusili v življenju tudi tisto drugo plat ki jim je za enkrat hvala bogu prikrajšana, bojo pa drugače razmišljali..... človek potrebuje izkušnje predno laho soli panet.
Tomy Bananas
14. 01. 2021 17.12
+5
Upam da kaj dosežete kajti to je katastrofa za otroke.covid je nič proti temu kaj se dela otrokom
slo_veter
14. 01. 2021 16.50
+3
kk sem že večkrat reku : Otroc v šole ne smejo, ko so pa skor vsak dan na ulci in se podijo en za drugim tud po 10 na kupu je pa ok. Pa še vabjo se med seboj domov, da se igrajo pa roj, dnevi. In seveda je to ok.. ker od vse te mularije še enmu ni bilo nič .
radar
14. 01. 2021 18.10
+2
Vse to je samo posledica neodgovornih staršev.
setisfekšn
14. 01. 2021 16.08
+5
Ti ukrepi so politični in brez smiselni!to se kaze po tistih njihovih okuženih in večnih 1200 v bolnicah! Že 3 mesece ljudje nam to servirajo!zapirajo merkurje big bange harweje kjer je bil v trgovinah 1 clovek na 100m2 po drugi strani pa že devet mesece se cela slovenija v tisocih ljudi hodi drenjat v firme po 8 ur vsak dan!!!pa dejte no tudi za človeka z iq 35 to ni logično
meheust1
14. 01. 2021 15.52
-2
in US bo presojalo do junija!!! Namesto takoj šole odpret in otroke v šolo!!!
minnaema@yahoo.com
14. 01. 2021 15.38
+3
& o protestih in ODPRTJU šol v času Coronavirusa saj tudi Ustavno sodišče v naši deželi bo razumelo da ima prednost ZDRAVJE
Moncsa
14. 01. 2021 16.49
+6
Zdravje imajo tudi otroci, ne samo starostniki s tremi osnovnimi boleznimi.
nikhrast
14. 01. 2021 15.34
+4
Je enekaj narobe s mladino v Sloveniji, drugje ne vidim problema z učenjem na daljavo.
Tomy Bananas
14. 01. 2021 17.13
-3
skotska
14. 01. 2021 14.53
+3
A ustavne tajnice bodo odlocale o nasih otrocih?