Korona

Pouk na daljavo: bo šola padla na izpitu pravičnosti?

Ljubljana, 17. 04. 2020 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 15 min
Avtor
Nina Šašek/STA
Komentarji
419

Nekdanji dolgoletni ravnatelj prulske osnovne šole Dušan Merc je o šolanju na daljavo zapisal: "V šolskem sistemu so vsi po vrsti pripravljeni zagovarjati 'učenje na daljavo', ne da bi vedeli, kaj je to." Da se bolj 'lovimo' kot 'učimo', menijo številni starši (in otroci) ter učitelji. Ti počasi pregorevajo, učencem kopni motivacija, še vedno so velike neenakosti med njimi, edini, ki so še vedno v zaletu, so na pristojnem ministrstvu, kjer vztrajajo, da vse poteka zelo dobro.

Mogoče tudi zato, ker ga bolj spremljajo 'na daljavo' in niso tako vpeti v sam sistem poučevanja in učenja. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer mama šoloobveznega fanta in ko smo jo povprašali, kako sama doživlja poučevanje na daljavo, smo dobili zgolj splošen odgovor ministrstva, ki ga sicer poslušamo že od prvega tedna prekinitve pouka v šolah: "Izobraževanje na daljavo dobro poteka tudi zaradi številnih odrekanj, strokovnosti in požrtvovalnih dejanj vseh, ki so vpeti vanj: od zavoda za šolstvo in osebja na ministrstvu do vodstva šol, učiteljev/učiteljic, profesorjev/profesoric in seveda učencev/učenk in tudi njihovih staršev, ki s svojo voljo in pripravljenostjo orjejo ledino."

Prav nič ne zanikamo, da so učitelji in profesorji pokazali neverjetno mero pripravljenosti in zagnanosti, da so globoko posegli v svoj prosti čas in družinske obveznosti, da bi učencem in dijakom zagotovili to, kar sta si ministrstvo in zavod zastavila kot šolanje na daljavo. Še več, tudi učenci in starši so se pouka na daljavo lotili z vso mero resnosti in vneme. Vsaj v veliki večini. Pa je to dovolj, da se ministrica lahko skriva za izjavo, da poučevanje na daljavo poteka zelo dobro? Ni že čas, da pogleda tudi od blizu in ugotovi, da ni vse zlato, kar se sveti?

Nimajo vsi učenci enakih možnosti poučevanja na daljavo. Že razpoložkjivost staršev za pomoč pri razlagi ni enaka.
Nimajo vsi učenci enakih možnosti poučevanja na daljavo. Že razpoložkjivost staršev za pomoč pri razlagi ni enaka. FOTO: Dreamstime

Ker večini uspeva, to še ne pomeni, da vse teče dobro

Ni naključje, da vsak dan v uredništvo dobimo vsaj eno sporočilo starša, ki ga izjave ministrice ženejo v obup. Pred kratkim nam je pisal oče osnovnošolke, da so morali na vrat na nos kupiti računalnik, tiskalnik, si priskrbeti točno določen program, da je hčerki odpiralo navodila za naloge, ki jih je posredovala učiteljica. In ker se na te stvari niso spoznali, so se lovili dobra dva tedna, zaradi česar je hčerka zamujala z obveznostmi, vsi pa so si nakopali veliko mero stresa in nenačrtovanih stroškov. Na težave, ki jih imajo doma, je opozorila tudi bralka Nevenka: "Večina vsebin, ki jih mora predelati v obsežnih gradivih naša sedmošolka, ni prilagojena temu, da bi jih predelala skupaj s starši. Vsi se lovimo, k sreči je vztrajna in precej samostojna. Jaz sem v službi, mož dela od doma, vse to predelati doma, ob tem, da si polno obremenjen, je nemogoče." Še huje je tam, kjer so otroci s posebnimi potrebami. Tam je breme staršev še večje in večina se težko znajde v teh dneh. Mamica 10-letnika pravi: "Učitelji so dobili posebna navodila in se otrokom kolikor se da prilagajajo, a žal je jasno, da takšen pouk na daljavo ni primeren zanje. To je res izhod v skrajni sili in skrbi me, koliko časa bodo takšne razmere še trajale."

In to je le nekaj zgodb. A ministrica očitno še vedno smatra, da vse poteka zelo dobro.

Ko se oglasijo učitelji ...

Razumevajoči moramo biti do učencev, učiteljev in staršev, še posebej pa moramo slediti temeljnemu načelu enakih možnosti. Vsi učenci morajo imeti pri izobraževanju na daljavo enake možnosti, še posebej pa tisti iz ranljivih skupin. Ministrica Simona Kustec na sestanku ministrov za izobračevanje na ravni EU

Medtem ko smo prve tedne v glavnem poslušali stiske staršev in njihovih otrok, pa je sedaj vedno več odzivov s strani učiteljev. Ti opozarjajo na lastne težave, s katerimi se srečujejo, še bolj pa na težave, ki jih po njihovih izkušnjah doživljajo učenci. Vse bolj se namreč poglabljajo razlike med učenci in vedno bolj postaja očitno, da so otroci iz šibkejšega socialnega okolja v nezavidljivem položaju. Učiteljica Bojana Potočnik je te otroke poimenovala celo 'nevidni' otroci. 

Na naše vprašanje, ali ministrica res verjame, da smo v teh tednih s takšnim načinom poučevanja zagotovili vsem učencem enake možnosti, ministrica ni odgovorila. Odgovorili so le, da si ministrstvo prizadeva zagotoviti enake možnosti izobraževanja na daljavo vsem šolajočim se otrokom.

Nekateri učenci so s poukom na daljavo postali še bolj nevidni

V zapisu Blišč in beda pouka na daljavo je na nevidne otroke opozorila učiteljica Bojana Potočnik. "Ni pa prav, da se o nekaterih učencih in dejstvih molči. Nekateri učenci so v pouku na daljavo postali še bolj nevidni. Ni učencev, ki živijo v tesnih in vlažnih stanovanjih. Ni učencev, ki nimajo svojih sob. Ni učencev, katerih družine se preživljajo s socialno podporo. Ni učencev, ki jim je šola za dobršen del dneva predstavljala varno okolje, med štirimi stenami pa so izpostavljeni različnim oblikam nasilja, ki jih sistem ni zaznal. Ni učencev tujcev, ki jih naš šolski sistem v drugem letu šolanja izenači z našimi učenci, tudi pri slovenščini, čeprav je vsem jasno, da standardov ne morejo doseči. Ni učencev, ki so jim v teh dneh dostavili računalnik, a žal nimajo kompetenc, da bi sledili pouku, niti staršev, ki bi jim lahko priskočili na pomoč. Ni učencev, ki imajo specifične učne težave in jih je težko motivirati za delo in so zdaj večinoma prepuščeni staršem, ki delajo doma, hodijo v službo ali so nemara ostali brez nje. Ni učencev, ki so 13. marca, ko so zapustili šolo, imeli npr. 4 predmete ocenjene negativno in so zdaj zapadli še v večjo apatijo. Ni učencev, ki se s tiho podporo staršev spretno izmikajo šolskim ocenjevanjem in so že sedaj imeli (pre)malo ocen." Seveda ti otroci so, je jasna Potočnikova.

Novinarska vprašanja in prošnjo za pojasnila smo posredovali tudi na Zavod RS za šolstvo, v katerih smo jih zaprosili za konkretne obrazložitve problematike, med drugim tudi, kaj bo z uskladitvijo navodil na ravni vseh šol, kaj bo z navodili za ocenjevanje in zaključevanje ocen in kako komentirajo neenakosti med učenci, ki so še vedno prisotne in se celo poglabljajo. Njihovih odgovorov do danes še nismo prejeli.

Potočnikova opozarja na pomanjkljiva priporočila, ki so jih dobili od Zavoda RS za šolstvo (ZRSŠ). Kot pravi, jih je v praksi nemogoče izvajati. "Priporočila so spisana na 10 straneh in predlagajo strokovnim delavcem individualizacijo za skoraj slehernega učenca, razredniku naprtijo tolikšno komunikacijo s preostalimi strokovnimi delavci, starši in učenci, da lahko počne samo še to, enemu svetovalnemu delavcu, ki je po normativu zaposlen na 20 oddelkov, ZRSŠ nalaga, naj se vključuje v reševanje vseh prej omenjenih ranljivih skupin … Se kdo na ZRSŠ zaveda, koliko je lahko takšnih otrok na enega svetovalnega delavca?" sprašuje učiteljica slovenščine.

"Komu na čast zdaj cele družine obdelujejo delovne zvezke, nalagajo ZOOM in pomagajo pri usvajanju nove snovi, če je jasno, da le peščica staršev to časovno, energetsko in intelektualno zmore? Kaj je potem s tistimi mnogimi, ki so bili, pa naj bodo to starši ali učenci, že od prej ranjeni, anksiozni, depresivni, s takimi in drugačnimi motnjami, težavami? Kaj s tistimi, ki živijo v revščini in ob družinskem nasilju? Kaj z onimi, ki nimajo svoje sobe in svojega računalnika za pozorno opravljanje šolskega dela? To priznajo učiteljem?” pa se sprašuje profesorica slovenščine Nina Prešern v svojem zapisu Komu na čast šolanje na daljavo? Njej po štirih tednih poučevanja na daljavo še nihče od učencev ni zaupal, da nima primernega okolja za šolsko delo na daljavo. “A ne delam si iluzije, da vsi živijo v varnih 4-sobnih stanovanjih z opremo iz Rutarja.”

Nekateri učenci so v pouku na daljavo postali še bolj nevidni, opozarja učiteljica Bojana Potočnik.
Nekateri učenci so v pouku na daljavo postali še bolj nevidni, opozarja učiteljica Bojana Potočnik. FOTO: Dreamstime

Klara, učiteljica na osnovni šoli za otroke s posebnimi potrebami: Večina učencev, ki obiskuje OŠPP, pri šolskem delu ni samostojnih. Potrebujejo pomoč staršev, če starši ne zmorejo, pa se vključi še nekdo znotraj šole – svetovalni delavci. Učenci imajo v domačem okolju različne možnosti glede pomoči pri poučevanju in tehničnih zmogljivostih. Starši, ki niso vešči v računalniških veščinah, imajo težave že s preprostimi zahtevami, kot so priključitev na šolsko učilnico, pripenjanje datotek k elektronskim sporočilom, odpiranje datotek. Podobne težave so prisotne tudi pri razumevanju šolske snovi. Nekateri starši imajo težave z razumevanje slovenskega jezika, strokovnih pojmov… Tudi tehnične opreme doma nimajo vsi učenci (računalnik, kamera, zvočniki). Starši in učenci se trudijo, imajo motivacijo, ampak pogosto ne zmorejo slediti zahtevam.

Učno snov je pogosto treba še dodatno prilagoditi: zmanjšati obseg učne snovi, narediti slikovna navodila, posneti navodila, da jih lahko poslušajo, vodenje otrok in staršev s pomočjo kamere po spletni učilnici, prilagoditi jezik navodil ...

Znanja in veščine, ki so za nas samoumevni, za učence in njihove starše lahko predstavljajo težavo.

Na neenakosti opozorili tudi v Centru Janeza Levca

To bo vsekakor izjemen izziv za naše šolstvo, saj gre za občutljivo temo, ki je povezana z reprodukcijo neenakosti šolskega sistema, s katero imamo tudi sicer kar nekaj problemov.
Da je pouk na daljavo poseben izziv pri vzgoji in izobraževanju ter usposabljanju otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, opozarjajo tudi v Centru Janeza Levca Ljubljana. "Takšna oblika pouka je vsekakor izziv za naše učence, podobno kot za vse druge. Na sledenje pouku v tem primeru vpliva bistveno več drugih dejavnikov kot pri rednem pouku v šoli, na primer raba IKT tehnologije, različne zmožnosti za komunikacijo, družinska situacija, podpora staršev in drugo," pravi ravnatelj centra Matej Rovšek. Njihovi učenci praviloma potrebujejo več podpore pri delu, več ponavljanja in utrjevanja znanja, spodbude in predvsem ustrezne tehnike poučevanja. Večina učiteljev po navedbah Rovška poroča o izjemni odzivnosti učencev in njihovemu prizadevanju, da napredujejo. A jih skrbijo nekateri, ki se zaradi objektivnih razlogov slabo odzivajo.

"Šola in učitelji se morajo zavedati, da staršev ne smejo postavljati v vlogo učitelja, učenje na daljavo pa je treba zasnovati tako, da so starši čim manj obremenjeni," je poudaril. Rovšek je sicer prepričan, da bi taka oblika šolanja na dolgi rok lahko poglobila socialne razlike oziroma bi šola padla na izpitu pravičnosti.

Ko začetna vnema začne popuščati

Prešernova je opozorila, da niso preobremenjeni samo otroci in starši, pač pa tudi učitelji. Prav tako tudi učitelji nimajo vsi enakih pogojev dela in tako tudi med njimi nastajajo precej velike razlike. "Prva dva tedna sem si kot gimnazijska profesorica slovenščine v šestih razredih, kjer poučujem, od tega so trije maturantski, dobro zastavila. Moje tedensko pripravljeno gradivo so nekajkrat pohvalili tudi dijaki, sodelavcem sem ponosno povedala, kako mi gre. /…/ Delo sem si dobro organizirala, v glavi sem si zastavila 14-dnevno izolacijo in se prilagodila 2 tednoma, pri več močeh sem lažje manevrirala med vzgojo in gospodinjenjem,” pripoveduje. Prav tako jim primanjkuje natančnih navodil in smernic s strani zavoda za šolstvo, zlasti o tem, kako poučevati, kako preverjati in ocenjevati.

Učiteljica Maja (razredni pouk): "Pouk na daljavo se mi zdi vedno bolj stresen. Učitelji in starši se naučimo nekega sistema, starši se tega načina navadijo in seveda tudi otroci. Potem pride navodilo vodstva. Sprememba. Pojdite na drugačno poučevanje. Imamo starše, ki niso računalniško pismeni. In zdaj naj nalagajo dodatne programe, ko še na mail težko odgovorijo. Potem so tu računalniki. Ja, jih ponujajo, ampak za enake možnosti bi moral imeti vsak otrok svoj računalnik. Veliko staršev si misli, pa saj bomo zmogli in ne prosijo za računalnik. In njihov pouk na daljavo poteka čez cel dan, saj prilagajajo urnik glede na računalnik. Neenakosti se vidijo že pri tem, ali so starši doma ali hodijo v službo. Koliko lahko utrujen starš pomaga otroku pri šoli in koliko nekdo, ki je doma na čakanju?"

"Upam, da se ocenjevanje ne bo zgodilo, saj nikakor ne bo pravično. Spet bodo razlike po šolah. Nekje tako, drugje drugače. Ni enotnega načina."

"Navodila s strani zavoda so. Polno jih je. Saj se trudijo. Realnost je pa le drugačna. Kako naj motiviramo otroke, da bodo še delali za šolo? Kako naj starše, da nam bodo še zaupali in jim ne bo "vse padlo dol"? Kako naj poskrbimo za otroke, pri katerih ni vse idealno (revščina, odnosi, sami starši)? Vprašanj je veliko."

"Kot učiteljica in mamica imam stresen dan. Med pripravo materiala za učence poučujem tudi svojega sina in pazim na mlajšega otroka, ki zahteva svojo pozornost. Motenj je veliko in velikokrat težko usklajujem vse."

V Sindikatu vzgoje in izobraževanja (SVIZ) na naše vprašanje, ali so zaznali med učitelji kakšne težave, s katerimi se srečujejo, odkar pouk poteka na daljavo, navajajo naslednje odprte dileme: starši (v večini seveda sami niso učitelji) prevzemajo nase veliko breme; vsi učenci niso deležni enake podpore staršev in različno sledijo navodilom; učenci doživljajo stiske, potrebovali bi vodenje in dodatne razlage; socialne, finančne in prostorske stiske po domovih še bolj prihajajo v ospredje; vsi niso enako računalniško spretni, en računalnik si lahko oz. si ga mora deliti več otrok; starši delajo od doma in so preobremenjeni; težave v razporejanju časa in glede (ne)privzetih delovnih navad učencev; kako ocenjevati glede na neenakost; učenci tujci z neznanjem slovenskega jezika; učenci s posebnimi potrebami; delo učiteljev je razporejeno preko celega dneva in se pogosto zavleče v večer in noč, ne gledajo na delovnik, temveč se trudijo vzdrževati stik z učenci, starši, priti do vsakega izmed njih in jim nuditi vso potrebno podporo. "Izjava kolegice Prešern o velikem naporu in povečanem stresu zelo dobro ilustrira splošno občutje učiteljstva, kot ga zaznavamo tudi na sindikatu v vsakodnevnih pogovorih z njimi," pojasnjujejo na Svizu. 

Učitelji in profesorji so po mesecu dni poučevanja na daljavo že izčrpani.
Učitelji in profesorji so po mesecu dni poučevanja na daljavo že izčrpani. FOTO: Dreamstime

Učitelji pogrešajo konkretna navodila, nastajajo velike razlike med šolami

Prav tako se strinjajo z ugotovitvijo, da učitelji nimajo ustreznih navodil s strani pristojnih. "Res je. Učitelji to odgovornost po šolah prevzemajo nase in se v okviru strokovnih aktivov dogovarjajo (zagotovo različno po šolah), katere vsebine so primerne za pouk na daljavo, katere se lahko izpustijo, katere se bodo obravnavale v prihodnjem šolskem letu. Kako ob neenakih pogojih doseči temeljne cilje?! Pogrešamo konkretna navodila tudi za ocenjevanje, ki jih še vedno nismo prejeli," opozarjajo.

Na vprašanje, ali trenutno poučevanje na daljavo omogoča vsem enake možnosti, da pridejo do ustrezne izobrazbe, pa odgovarjajo: "Če ni pouka v šolah – kjer so v javnih šolah izenačeni pogoji za vse učence (isti učitelj oziroma učiteljica, enaki prostorski pogoji, enaki računalniki, enaka učila) – se začnejo razlike povečevati v korist otrok in mladostnikov iz premožnejših družin (ki imajo kakovosten, hiter in zmogljiv računalnik, prav takšen dostop do interneta, lastno sobo, kakovostno prehrano prek celotnega dneva, podporo staršev ipd.), v korist otrok z bolj izobraženimi starši (ti imajo znanja in sposobnosti, da svojim otrokom pomagajo, lahko tudi kaj naredijo namesto učenca, učenke) in v korist bolj motiviranih staršev, ki sodelujejo z otroki, ki jih spodbujajo, ki jim dajejo podporo pri učenju. Zdaj, ko ni pouka in je za učence ključno, v kakšni družini živijo, imamo možnost opazovati, zakaj v Svizu tako trdno in trmasto ves čas zagovarjamo trditev, da javna šola zmanjšuje razlike med učenci, ki prihajajo iz zelo različnih socialnih in kulturnih okolij. Dobra javna šola omenjene razlike zmanjšuje in vsaj do neke mere izenačuje možnosti otrok, da uspejo, ne glede na njihovo socialno ozadje."

Če je do sedaj še nekako šlo, pa se bo zapletlo pri ocenjevanju

Zakaj? Učitelji opozarjajo, da navodil, kako naj v teh (neenakih) razmerah poteka ocenjevanje, nimajo. Na nekaterih šolah otrokom že sporočajo, da ocenjevanj v obliki testov najverjetneje ne bo, ker ne morejo zagotoviti objektivnosti. Glede spraševanj pa še preverjajo, kako bi jih izvedli, da bi bilo čim bolj objektivno za vse. S strani zavoda za šolstvo do šol in učiteljev prihajajo usmeritve, ki pa niso povsem jasne in prav to povzroča precej zmede in težav. "31. marca smo z ZRSŠ dobili usmeritve za preverjanje znanja, v katerih je med drugim pisalo: 'obseg gradiv, ki jih učitelji pošiljajo učencem, naj bo vsaj dva do trikrat manjši kot pri pouku'. Če prav razumem – vsebine in cilje predelamo, ampak namesto v 4 šolskih urah slovenščine na teden v 1,3 do največ 2 urah in to na daljavo ter ob vseh specifikah učencev, ki so mi zaupani v učenje?" se sprašuje Potočnikova in dodaja, da po mesecu dni pouka na daljavo ne vedo, katere vsebine in cilji so tisti, ki naj bi bili v tem dva- do trikrat manjšem gradivu, ali bo potekalo NPZ ter kako in kdaj. Kako bodo ocenjevali, kako zaključevali, kaj bo z učenci, ki imajo še negativne ocene iz prvega ocenjevalnega obdobja, kaj je z vpisom devetošolcev v srednje šole, po kakšnih kriterijih se bodo vpisovali na šole z omejitvami?

'Če se s čim pri pouku na daljavo ne smemo igrati, je to ocenjevanje'

Potočnikova je prepričana, da bo toleranca staršev, ki so jo nekateri razvili do različnih oblik pouka na daljavo, izginila, ko bodo učenci podvrženi ocenjevanju, saj ocene igrajo veliko vlogo v sistemu, sploh v zadnji triadi, ko je njihov seštevek odločilen za vpis v srednjo šolo. Zato pristojne poziva: “Če se s čim pri pouku na daljavo ne smemo igrati, je to ocenjevanje, saj bomo učencem v danih razmerah naredili nepopravljivo škodo.” Prepričana je, da bi strokovnjaki na ZRSŠ in MIZŠ v tem času že lahko ustvarili nek pravičen model ocenjevanja/zaključevanja ocen za vse učence. “Če pa bodo učiteljem poslane ohlapne smernice brez konkretnih načinov za ocenjevanje, pa nam ostane tolažba, da papir vendarle vse prenese zapoznele smernice kot tudi ocenjevanje zaradi ocenjevanja samega.”

Vprašanje je, kaj sploh bodo ocenjevali učitelji? Bodo res ocenjevali samo znanje učencev in dijakov ali to, kako dobro smo jim starši uspeli nadoknaditi manjkajočo razlago in jim pomagati do znanja?

Da na tem področju res manjkajo jasna navodila, po katerih se bodo šole in učitelji odzivali usklajeno, s čimer lahko zagotovimo bistveno več enakopravnosti za vse šolarje, opozarja tudi dr. Damjan Štefanc, predavatelj na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po njegovem mnenju, ki ga je izrazil za Večer, je vse preveč podajanja navodil in spremljanja opravljenih nalog s strani učiteljev, še vedno pa je malo dejanskega pouka na daljavo. Glede ocenjevanja in usmeritev pa pravi: “Če niste imeli praktičnega in dovolj kakovostnega didaktičnega procesa, ne morete legitimno ocenjevati znanja.”

Požrtvovalnost učiteljev in strokovnih delavcev je treba ustrezno nagraditi

V Svizu v povezavi z upravičenostjo do dodatka za delo v rizičnih pogojih in v povezavi z upravičenostjo do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve izpostavljajo tudi zaposlene v vzgojnih zavodih, za katere menijo, da morajo biti vsekakor upravičeni do obeh dodatkov.

Na Svizu sicer menijo, da šolanje na daljavo poteka zelo dobro, v glavnem po zaslugi učiteljstva, ki se je z veliko volje, odgovornosti, strokovnosti in dodatnih naporov hitro prilagodilo okoliščinam izobraževanja na daljavo. "Seveda pa šolanje na daljavo ni in ne more biti nadomestilo za kompleksne vzgojno-izobraževalne procese, ki sicer potekajo v šolah, zato je ključno, da ne bi trajalo dlje, kot je to povsem nujno."

Glede obremenitev učiteljev in primernega plačila na Svizu pojasnjujejo, da velika večina učiteljev in strokovnih delavcev delo opravlja kot delo na domu, a ne vsi, saj so velike razlike med šolami pri odreditvi dela na domu oz. čakanju na delo za knjižničarje, svetovalne delavce, učitelje podaljšanega bivanja in druge učitelje v 1. razredu. Na neenotno uporabo navodil MIZŠ in neenotno prakso glede organizacije dela na šolah so že opozorili MIZŠ. Prav tako opozarjajo, da so do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije na podlagi 71. člena ZIUZEOP upravičeni vsi zaposleni v dejavnosti vzgoje in izobraževanja, ki so svoje delo izvajali tudi v času epidemije covida-19, da je lahko izobraževalni proces nemoteno potekal (tako strokovni kot tudi tehnično administrativni delavci, ali na delovnem mestu ali kot delo na domu). Do dodatka za delo v rizičnih pogojih v skladu z 39./1-11. členom KPJS pa so upravičeni vsi zaposleni (tako strokovni delavci kot tudi tehnični in administrativni delavci), ki so svoje delo morali opravljati v prostorih delodajalca oziroma izven prostorov po njegovih navodilih in to v polnem obsegu, zato pričakujejo, da bo MIZŠ o tem izdalo jasna navodila, ki jih bo predhodno uskladilo s sindikatom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EnMal
20. 04. 2020 12.35
-1
Se popolnoma strinjam z gospodom Mercem ter pripombami staršev in učiteljev. Tisti, ki pričakujejo "natančna" navodila s starni ministrstva glede ocenjevanja, so pa nad poslanim verjetno zelo "navdušeni". Spet ena njihovih neživljenjskih pogruntavščin! Sem proti temu, da se ocenjuje med delom na daljavo. Razlogi proti temu so zgoraj v tekstu navedeni in popolnoma upravičeni. Šole naj se že končno odprejo! Nobene potrebe ni po tolikšnem omejevanju. Komu to koristi in zakaj? Kdo se tega boji in zakaj?
mate08
18. 04. 2020 17.53
+1
Če visi na fejstbuku...ne rečt da nima dostopa do interneta!!
Metka Kogovšek
20. 04. 2020 11.42
+2
slovenc59
18. 04. 2020 17.47
-2
Kaj bo šola padla !!! Pa kaj pisarite traparije !!!!!!! Saj niso šole krive za nastalo situacijo, še manj učitelji in najmanj otroci, ki se vsi po svojih močeh trudijo čim več iztržit iz nastale situacije !! Kako pa je vse to pravično pa ne ve nihče !! Šola kot je napisal spodaj korona....... še nikoli ni bilapravična ?! Vsi sodelujkoci so zmagovalci v nastali situaciji in ne pisat bedarij !!
Koronavirusovec
18. 04. 2020 16.55
-2
Šola še nikoli ni bila pravična
kakafonijaprava
18. 04. 2020 16.31
-5
Zdej majanez sando, da shrbe tega strukrljcka, starsi ucijo otroke, ucitelji dajejo neke glupe nsloge, imamo pa na 10 otrok v OS enga ucitelja.
zim10
18. 04. 2020 19.02
+3
Se en, ki nima pojma. Normativ v OŠ je 28 otrok na oddelek. Predmetni učitelj na srednje veliki šoli uči po 200 - 300 otrok, če ni matematik, slovenist ali anglist.
kakafonijaprava
18. 04. 2020 16.28
+3
Pa se 9 letko so uvedli
slovenc59
18. 04. 2020 18.23
+1
Pa si jo že končal, a še kar ponavljaš. !!!!!!
Locke
18. 04. 2020 15.19
+7
Pozabljamo, da so šole VZGOJNO izobraževalni zavodi, ne glede na to, koliko se kdo otepa tistega prvega dela. Učitelji mojih otrok to dobro razumejo, za kar sem jim resnično hvaležen in zelo cenim, glede na komentarje na forum pa vidim, da bi bila lahko selekcija na PeF malo večja 🧐
gekados
18. 04. 2020 14.34
+3
Problem je tudi v tem, da starši raje kupijo sebi cigarete, po možnosti tiste najdražje namesto, da bi svojemu otroku kupili vse potrebno, po možnosti tudi kakšen bolj zmogljiv pc. Kebat in takšne starše, potem pa vsi drugi krivi. Kam smo prišli po 30ih letih svoje države., a je to normalno, da nekdo vloži v ustavno presojo odlok o prepovedi gibanja v času, ko razsaja virus, ki je v sosednji Italiji tdesetkal starejšo populacijo.?a je to normalno, da vsakdo zahteva samo pravice, ja dolžnosti pa pozablja?
gekados
18. 04. 2020 14.36
-5
Mislim, da bi se mogla izvesti kakšna cistja, med vsemi pokliči, tako kot za časa Stalina.
IS58
18. 04. 2020 14.51
+3
gekados, upam ,da te bodo prepoznali in počistili. Po pisanju sodeč, ti je šola vedno bila tuja stvar.
IS58
18. 04. 2020 14.29
+16
Pustite stroki naj opravi svoje delo. Tukaj na tem forumu pa se oglašate sami"pametnjakoviči" in vam je vse jasno kako bi se moralo učiti otroke v tej krizi, ko vlada in medicinjska stroka ne dovoli pouka v šolah. To je izhod v sili, da se rešuje kar se rešiti da. Upam, da bo to stanje čimprej končano, pa bodo otroci zopet v šolah.
Boris Kavčič
18. 04. 2020 14.51
+3
samo malo potrpljenja rabi vsak,,,že sama stroka gre levo in desno
zokipoki01
18. 04. 2020 14.28
gekados
18. 04. 2020 14.24
-4
Tipično spet učitelji.
nemo1
18. 04. 2020 14.19
+0
Super se obnese ta zadeva, mi smo zadovoljni
gekados
18. 04. 2020 14.25
-6
Enako. Učitelji so glasni zato, ker vejo da ne bodo dobili dodatka.
IS58
18. 04. 2020 14.35
+10
gekados,pišeš na pamet, noben učitelj ne pričakuje dodatka. So dovolj pametni, da situacijo razumejo , razen tebe.
gekados
18. 04. 2020 14.37
+6
Itak, da razumejo. Razumejo tudi, da ne bo dodatka in upam, da vlada ne bo popustila.
gekados
18. 04. 2020 14.38
-7
IS58
18. 04. 2020 14.45
+5
gekados, v vsakem sistemu imaš parazite, vesel sem, da si jih prepoznal, bojim pa se , da si zgrešil. Če tako misliš, tudi prav.
Boris Kavčič
18. 04. 2020 14.52
-7
dobijo 200 na mesec,a se motim,,in prav je tako
IS58
18. 04. 2020 14.56
+4
Boris , motiš se, ne piši takšnih stvari, ker bodo nekateri tukaj na forumu takoj vzeli za dejstvo, da bo tako, pa ne bo.
Kjegavidissss
18. 04. 2020 10.42
+18
Jaz sem ven iz te norije. Za nezmožnost staršev, da pomagajo svojim otrokom oz. da ne obvladajo računalnika se lahko zgolj zahvalijo šolskemu sistemu, ki je vedno prepozen in zatiralen. Sem iz delavske družine vendar so napraskali za računalnik in tiskalnik še v času juge. Sicer ga je bilo potrebno "prešvercati" ampak sem rasel z tehnologijo. Še vedno pomnim, kako so se profesorji zmrdovali ker sem imel vse zvezke pretipkane, ker bi to nek način učenja in ponavljanja. Tehnične risbe narejene na računalnik ampak jim je šlo v nos, je treba na roke. Sedaj 20-30 let kasneje pa določeni niso sposobni pomagati svojim otrokom preko tehnologije, zato ker imajo stari prd,ci svoje principe. Radi bi tehnološko družbo, spletne banke, spletno javno upravo, spletno šolanje...vendar v času ko je bilo to potrebno svoj narod niso pripravili na življenje v prihodnosti oz. sedanjosti. Tudi šolski sistem, zaradi hitrega razvoja življenja zaostaja za potrebami gospodarstva in življenja na sploh. Zato so vaši otroci, ki jih pridela šolski sistem dejansko neuporabni, ko končajo šolanje.Zato si jih mora gospodarstvo prilagajati svojim potrebam, za kar je potreben čas in denar. Lažje in cenejše je speljati kader z malo višjo plačo drugemu podjetju ali obremeniti obstoječega zaposlenega kot vpeljati mladino.
Boris Kavčič
18. 04. 2020 14.54
zim10
18. 04. 2020 09.51
+15
Učitelj ima seveda službeni mobitel. Starši so soglašali, da učitelj z njim komunicira po telefonu. Pa nehajte lapati kar tako, no. Osebni podatki, pravila veljajo v vsakem primeru. Pouk na daljavo ne pomeni, da vsak komunicira z vsakim kot se mu pač zazdi. Šola ni nek forum
vide
18. 04. 2020 13.06
+11
Kje si pa to videl da imajo ucitelji službene telefone? Spet ena nova pogruntavščina novodobnikov.
zim10
18. 04. 2020 19.06
+1
Itak, da jih nimajo, ravno to hočem povedati. Pa tudi, če bi jih imeli, z otroki ne morejo kar tako enostavno komunicirati,brez soglasja starša ne gre.
vsnsvt
18. 04. 2020 09.42
+3
Glede na razmere v katere smo padli dobesedno ČEZ NOČ, za moje pojme šolanje na daljavo poteka ZELO DOBRO! Imam četrtošolca, učiteljica se potrudi in pripravi program za cel teden, ob moji asistenci vse naredi sam.. spraševanje poteka po video klicu, redno pa se povežejo v virtualno učilnico. Kaj ves čas samo kritizirate in širite negativno energijo??? Dajte raje malo dvigniti moralo vsem v teh težkih časih in napišite kaj pozitivnega. Iščete dlako v jajcu, samo da lahko napišete nekaj slabega, nizkotni ste!!! Šolanje poteka dobro, to se je zgodilo prvič in vsi se trudimo po svojih močeh! Pika!!!!!
ježevka123
18. 04. 2020 11.20
+19
Očitno je sedaj videti, da so med šolami ZELO VELIKE razlike. Naj ministerstvo preveri, kje v Sloveniji potekajo šole na daljavo in kje šolanje na domu. V naši šoli z 900 učenci pouk preko video povezav NE deluje, prav tako NIMAMO nobenih službenih telefonskih številk učiteljev, da bi učenci komunicirali z svojimi učitelji.
zim10
18. 04. 2020 13.04
+10
Glede na razmere teče dobro, se strinjam. Ampak po zaslugi prizadevnih učiteljev in ravnateljev, ne po zaslugi ministrstva ali zavoda za šolstvo. Na ministrstvu verjetno vsi "delajo" od doma za 100 % plačo s službeno opremo. Hvalijo pa se tujim znojem.
zim10
18. 04. 2020 13.05
+5
A ti res misliš, da imajo učitelji službeni telefon? Še računalnika ne.
vide
18. 04. 2020 13.08
+1
To je pa v veliki meri odvisno od tehnološke pismenosti ravnatelja in njemu podrejenih.
ActiveR
18. 04. 2020 09.10
+8
imajo kakovosten, hiter in zmogljiv računalnik, prav takšen dostop do interneta ... imamo zaostal šolski sistem, smo daleč zadaj v razvoju, večina ljudi elektronsko nepismena ... važno je, da se praznuje Dražgoše in promovira rdečo zvezdo. Ne jamrite česa nimate in ne zmorete, kar volite to imate!
korintos25
18. 04. 2020 09.25
+6
Tako je, komunisti so trenutno v večjem številu v sedanji vladi.
deratizacija
18. 04. 2020 09.42
+15
Še pomembneje pa je, da se praznuje Božič in Veliko noč in verjame v obstoj boga.
Moros
18. 04. 2020 08.56
+13
Z 1. majem je potrebno odpreti vase šole kot tudi v celoti zagnati gospodarstvo. Več kot 1,5 meseca se je stalo. Sedaj pa je čas da se ponovno zaćne delati in služiti. Popolnoma nepotrebno je zganjati takšo paniko kot se jo dela. Dejte narediti primerjavo z gripo pa boste videli da zadari gripe umre dosti več ljudi kot pa zaradi COVID 19 virusa.
IS58
18. 04. 2020 14.59
+1
Moros, napiši to vladi, drugi smo nemočni pri odločanju.
Winston 1984
18. 04. 2020 08.54
+31
Kakšna šola pa je to..ponavljanje pa piflanje na pamet. 90% stvari je brezveznih. Poneumljanje ljudi, nič drugega. Redko kakšen zelo uspešen človek je to postal zaradi izobrazbe. Potrebna je inovativnost, kritično mišljenje, vizualizacija teorije v prakso...vse te stvari se že v osnovni šoli zatrejo. Da ne govorim o preobremenjenosti, tako psihične kot fitične, saj nekateri komaj za ssabo vlečejo šolske torbe. Pa strah pred neuspehom, ki ti uniči vse kar si nekoč hotel postati, razni šolski filozofi ti 8 let dopovedujejo, da določenih stvari pač ne boš moral delati, ker imaš preslabe ocene. Pa naj govorijo neumnosti, v kako razvitem svetu živimo. Tu smo zaradi redkih posameznikov, ki so bili vsi neuspešni v šoli, uporniki in so razmišljali s svojo glavo, izzven sistema v katerem so.
deratizacija
18. 04. 2020 08.46
+45
Naš šolstvo je že davno padlo na izpitu pravičnosti. Pri nas nismo sposobni vzpostaviti šolskega sistema, ki bi znal v posamezniku prepoznati njegove sposobnosti in ga pravilno usmeriti v nadaljnje izobraževanje. Imamo sistem ocenjevanja in s tem obravnavanja posameznika s katerim pri marsikateremu učencu in dijaku za vedno zatremo sposobnosti, ki bi ob boljšem prepoznavanju in vzpodbujanju teh lahko privedle do izjemnih rezultatov. Krivda za slab sistem je na nesposobnežih v stroki in na nesposobnem političnem vodstvu.
Robert Mulec
18. 04. 2020 08.17
+26
... ni potrebno dosti filozofiranja, malo zdrave kmečke pameti ali pa poglejmo način zaključevanja predmetov pri naši sosedi, hrvaški ... ... od prvega do petega razreda ne bo vec ocenjevanj do konca leta, od šestega do devetega razreda in v srednjih šolah bosta pri predmetih kjer je to možno dve oceni, in sicer ena od sodelovanja in pisanja domačih nalog, druga ocena pa bo iz seminarske naloge, eseja ... nobenega izprasevanja učencev in dijakov, saj so zaradi trenutne situacije že dovolj psihično obremenjeni ... ... that s all falk s ...
User1035444
18. 04. 2020 08.49
-9
Da so psihično obremenjeni? Daj no, od česa? Kr naprej jih gledam, ko se sprehajajo ali pa drajsajo z vespicami, rolkami...
rena55
18. 04. 2020 12.33
+2
tokrat se pri marsicem lahko spogledujemo pri hrvatih. oni tud pri nabavah zascitne opreme ne kradejo vsaj ne ocitno kot nasi sds lopovi