13°C
Podatki za dan: 8. 9. do 24.00
Oboleli
273,516
+1016
+0.4%

Bodo iz odloka črtali zahtevo po pogoju PCT ob obisku zdravnika?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Ema Čepon /
KOMENTARJI
33
Brez pogoja PCT ni mogoče praktično nikamor več. Od ponedeljka ga moramo upoštevati tudi ob obisku frizerskega ali kozmetičnega salona, cerkve, teras gostinskih lokalov in domov za starejše. In čeprav do konca tega tedna še velja "prehodno obdobje", pogoje že zelo pozorno preverjajo predvsem v domovih za starejše. Pa bo pogoj PCT treba upoštevati tudi ob obisku osebnega zdravnika? O tem naj bi se pristojni še dogovarjali, a po neuradnih informacijah naj bi to iz odloka črtali.

V domu starejših Medvode se mora že od ponedeljka dalje vsak obiskovalec najprej ustaviti pri receptorki, ki preveri, ali izpolnjuje enega od pogojev PCT. "Zaenkrat nimamo težav. Obiskov je sicer nekaj manj kot prej, ampak se kar držijo," pravi socialna delavka v DSO Gordana Kvar, ki dodaja, da je ljudem jasno, da morajo imeti s seboj potrdilo.

Kaj pa pacienti, ki potrebujejo pregled pri osebnem zdravniku? Bodo brez pogoja PCT ostali pred vrati ordinacije? Na ministrstvu za zdravje na to vprašanje danes še niso odgovorili, je pa minister Janez Poklukar včeraj poudaril: "Ta teden je bil uvajalni teden, tako da iščemo rešitve."

Bojana Beović: V času epidemije smo imeli slabšo dostopnost do zdravstva in ne bi želela, da jo karkoli poslabša.
Bojana Beović: V času epidemije smo imeli slabšo dostopnost do zdravstva in ne bi želela, da jo karkoli poslabša.FOTO: POP TV

Zdravstvenim domovom naj bi že namignili, da bodo to nekje do prihodnjega tedna iz odloka črtali. "Dobili smo informacije, da bodo to prevetrili, in pričakujemo spremembo. Torej, da preverjanje ne bo več potrebno," pravi pomočnik direktorice ZD Kočevje Primož Velikonja.

"Naj bi se. Tudi jaz sem samo slišala. Mi smo imeli ves čas epidemije iz različnih razlogov slabšo dostopnost zdravstva in ne bi želeli, da jo karkoli še poslabša," pravi tudi vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović.

PREBERI ŠE
Spremembe v odloku: je pogoj PCT za obisk zdravnika res potreben?

V večini kozmetičnih in frizerskih salonov se medtem ta teden še držijo nekoliko mehkejšega pristopa. Med njimi je tudi vodja salona Viki’s Place Violeta Leški: "Na vratih izrečemo dobrodošlico in vprašamo, ali izpolnjujejo vse pogoje." Do prihodnjega tedna bodo vzpostavili aplikacijo in pogoj pri strankah začeli pozorneje preverjati, pravijo.

Medtem pa bodo v večini cerkev, kolikor se bo le dalo, še vedno stavili na zaupanje in odgovornost vernikov. "Verjamem, da so ljudje toliko ozaveščeni, da tega ne bodo zlorabljali in da tudi lahko računajo na kakšno inšpekcijo, ki najbrž ne bo prav poceni," pove Alojzij Grebenc iz župnije Dol pri Ljubljani.

Pogoja PCT sicer še vedno ne bo treba izpolnjevati osebam, mlajšim od 12 let, pa tudi ne v trgovinah, bankah, lekarnah in na bencinskih servisih.

Koronavirus pasica nova