Korona

Ukrepi med prazniki: omejitve druženj, državni uradniki na dopust ali čakanje na delo

Ljubljana, 20. 12. 2021 06.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Maja Pavlin
Komentarji
751

Bo vlada pred prazniki zaostrila protikoronske ukrepe in kako resno razpravlja o dodatnih omejitvah za necepljene državljane? Glede na vse večjo grožnjo nove različice omikron, bo najverjetneje potrebno sprejeti dodatne ukrepe, opozarja minister za zdravje. V ponedeljek je o tem razpravljala strokovna skupina za covid-19. Po naših informacijah naj bi vladi predlagala odpoved vseh silvestrovanj na prostem, izjema za druženje na najdaljšo noč v letu naj bi bile le gostilne, ki pripravljajo silvestrske večerje. Že v petek pa je vlada odločila, da morajo javni uslužbenci, zaposleni v organih državne uprave, v času praznikov na dopust ali pa bodo poslani na čakanje na delo.

Kot je napovedal zdravstveni minister Janez Poklukar, je strokovna svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v luči omikrona razpravljala o dodatnih ukrepih za zajezitev epidemije. Že prejšnji teden je sicer potekala razprava o omejitvi določenih aktivnosti, povezanih s silvestrovanji. 

Vlada je že v petek odločila, da bodo organi državne uprave od 27. do 31. decembra opravljali zgolj nujne naloge in to kot delo na domu. Delavci bodo lahko na delovnem mestu zgolj v izjemnih primerih. Vlada predlaga, da predstojniki tistim delavcem, ki ne bodo opravljali nujnih nalog, priporoči izrabo letnega dopusta. Tisti, ki se za to ne bodo odločili, pa bodo napoteni na čakanje na delo od doma, kar pomeni nekoliko manjšo plačo. 

Nas med prazniki čakajo strožji ukrepi? Kot so poročali v oddaji 24UR ZVEČER, naj bi strokovna svetovalna skupina vladi predlagala odpoved vseh silvestrovanj na prostem, izjema za druženje na najdaljšo noč v letu naj bi bile le gostilne, ki pripravljajo silvestrske večerje. Gre za večinoma hotelske restavracije, ki naj bi bile izjemoma odprte do druge ure zjutraj. Vsi ukrepi so sicer še vedno "v zraku", o predlogih svetovalne skupine bo vlada odločala v četrtek.

Po neuradnih informacijah STA naj bi si na ministrstvu za gospodarstvo med drugim sicer prizadevali za podaljšan obratovalni čas restavracij in barov na silvestrski večer, ki bodo tako morda lahko odprti vse do polnoči.

Že prejšnji teden je sicer potekala razprava o omejitvi določenih aktivnosti, povezanih s silvestrovanji.
Že prejšnji teden je sicer potekala razprava o omejitvi določenih aktivnosti, povezanih s silvestrovanji. FOTO: Dreamstime

Odločitev o izvedbi silvestrovanj na prostem nestrpno pričakujejo tudi predstavniki lokalnih skupnosti oz. župani. Ljubljanski župan Zoran Janković je Nacionalni inštitut za javno zdravje že pred tedni povprašal o izvedbi tradicionalnega silvestrovanja na prostem. Silvestrski program je sicer po njegovih besedah že pripravljen, a še čakajo na odgovor, v kakšni obliki – če sploh – ga bodo lahko izpeljali.

Zdravstveno stroko ob tem skrbi tudi širjenje bolj nalezljive različice omikron. Okužbe s to različico so prejšnji teden prvič potrdili tudi v Sloveniji, a posvetovalna skupina takrat še ni predlagala zaostrovanja ali dopolnitve ukrepov.

Število aktivno okuženih je v zadnjem času sicer začelo upadati. Nekoliko manj pritiska je tudi na bolnišnice, ki sicer še vedno skrbijo za okoli 700 covidnih bolnikov, okoli 200 od njih pa jih potrebuje intenzivno zdravljenje.

Inšpektorji na smučiščih opravili 26 nadzorov

V zadnjem vikendu je bilo odprtih 16 smučišč, na katerih je od 109 žičniških naprav delovalo 83 naprav. "Na teh smučiščih smo nadzorni organi v zadnjem tednu in preko vikenda opravili skupno 26 nadzorov, v katerih je bilo v devetih primerih izrečeno upravno opozorilo," je povedala inšpektorica inšpektorata za infrastrukturo Patricija Furlan Fon. V večini primerov so ugotovili kršitve vzdrževanja varnostne razdalje, kot na primer v vrstah pred blagajnami. V vseh navedenih primerih je bila nepravilnost po opozorilu inšpektorjev odpravljena.

Smučarji na sedežnici
Smučarji na sedežnici FOTO: Dreamstime

Inšpektorji so nadzor opravili tudi na enem od večjih slovenskih smučišč, za katerega so prejeli prijavo o nepreverjanju izpolnjevanja pogoja PCT. Po opravljenem nadzoru inšpektorji te kršitve niso zaznali, so pa ugotovili več manjših kršitev. Tudi na omenjenem smučišču so nepravilnosti po opozorilu takoj odpravili.

Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog je dovoljena le osebam, ki upravljavcu žičniških naprav ob nakupu vozovnice ali smučišču predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT in osebni dokument. Furlan Fonova ob tem poziva tudi k doslednemu upoštevanju drugih varnostnih ukrepov. "V žičniških napravah za prevoz oseb v zaprtih kabinah in na odprtih žičniških napravah (sedežnice in vlečnice), kjer sta oba oziroma so vsi sedeži zasedeni, je za uporabnike obvezna uporaba zaščitne maske, ki je kirurška maska ali maska tipa FFP2," še opozarja.

Pečjak: Osebe, ki potujejo v tujino, naj bodo pripravljene tudi na mogoče spreminjanje ukrepov ob vrnitvi v Slovenijo

Policisti so medtem od 11. decembra do 17. decembra ob opravljanju rednih nalog opravili tudi nadzore na 10.081 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Ob tem so izrekli 87 opozoril po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije, izdali 15 plačilnih nalogov, v treh kršitvah pa so predlog odstopili pristojnemu inšpekcijskemu organu.

Ob tem so na mejnih prehodih obravnavali tri primere izkazovanja s ponarejenimi potrdili o cepljenju, kjer je podan sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin. V notranjosti države so medtem policisti v petih primerih obravnavali izkazovanje s ponarejenimi potrdilom o cepljenju ali potrdilom o testiranju, v dveh primerih pa sum kaznivega dejanja samovolje.

Policija je v istem obdobju na mejnih prehodih vročila 140 izjav o napotitvi v karanteno na domu. "Od tega smo vročili 131 izjav o napotitvi v karanteno na domu za polnoletne in devet za mladoletne osebe. V 16 primerih so osebe zavrnile podpis izjave," je medtem dejal višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi Tomaž Pečjak.

Vsem osebam, ki se v teh časih odločajo za potovanja ob tem Pečjak svetuje, naj se popotniki predhodno informirajo o pogojih za prehajanje mej ter naj si že predhodno priskrbijo vsa potrebna dokazila. "Številne države namreč v luči širjenja novega seva omikron spreminjajo pogoje za vstop v državo. Zaradi povečanega tranzita in spremembe izvajanja ukrepov lahko pričakujemo daljše čakalne vrste na meji z Avstrijo," opozarja ob tem.

Pretekli teden je medtem pogoje za vstop v državo spremenila tudi Italija, ob čemer Pečjak dodaja, da izjeme, ki se nanašajo prebivalce Slovenije, ostanejo nespremenjene. "Obstaja pa možnost, da se bodo ob vrnitvi v domovino, spremenili tudi pogoji za vstop v Slovenijo. Ljudi zato pozivamo, naj se pripravijo tudi na to," še pravi.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (751)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sars2
22. 12. 2021 20.13
+1
Sam lipeti v vladi,svetovalni skupini,po tem se vidi že zaradi izgleda da so zafrustrirani,pa se zdaj izživljajo nad ljudmi,je Rajko že posodu kreatorska očala bratu,haha
JustMe2021
21. 12. 2021 11.42
+1
Vse zapret💪🥳🥳🥳🎄
MladInPerspektiven
21. 12. 2021 08.53
+3
No lepo poleg varne zaposlitve in ugodnosti bodo imeli še dodaten plačan izredni dopust. Ima naša država dosti denarja. Potem se bodo v javni upravi še pritoževali kako jim je slabo...
hobotnica1
21. 12. 2021 08.46
+5
Občinske ognjemete prepovedat, prvič zaradi onesnaženja, drugič da se omeji druženje, tretjič pa da se nehat razmetavat občinski denar denar. Naj občine denar porabijo za kaj koristnega, npr. Zmanjšajo en mesec vsem položnico za komunalo ali elektriko.
User2062886
21. 12. 2021 08.44
+3
Samo en dan si ga lahko delavec sam določi.Letni dopust ti pa mora delodajalec omogočiti 2 tedna skupaj,če nimas šoloobveznih otrok v bilokaterem mesecu!
anjerd
21. 12. 2021 08.33
+4
V prevodu placan dopust, bolje tako, kot kofetkanje na delovnem mestu.
mackon08
21. 12. 2021 08.16
+3
Pa kje si to videl dopust pa gotovo edino čakanje v primeru iskoriščenega dopusta. Po zakonu 14 dni na izbiro ostalo delodajalec določi. Ma kakšna izbira.
Moncsa
21. 12. 2021 08.06
+9
Tipično. Javni upravi plačan izredni dopust, gospodarstvo pa puščeno na cedilu. Za kaj nisem presenečena.
JustMe2021
21. 12. 2021 08.03
+0
Imajo vsi ti centri cepljenja reanimacijske sete v primeru alergijske reakcije...se upostevajo navodila proizvajalca? Kot recimo v kolikor ti viala z cepivom pade na tla, se pretrese (tudi mikro zracni mehurcki v tekocini so nevarni)...ni vec za uporabo je za v smeti! Ali je oseba pregledana s strani zdravnika ob prihodu na cepilni center (status anamneza...pridruzene bolezni...alergije...pritisk, pulz, saturacija)? Ahhh kje pa🤷🏻 ni casa...ni potrebe...vi samo dajte roko, da popravimo statistiko ter porabimo to cimprej...pa tukaj podpisite, da odgovarjate za vse tezave, ki se morebiti pojavijo🤔🤔🤔
paradoxal
21. 12. 2021 08.06
+2
Pa kje imajo pametnjakovica tebe skritega da te ne ukradejo, verjetno imas veliko prijateljev in si zelo priljubljen ko si tako pameten.
JustMe2021
21. 12. 2021 08.17
+1
Hvala za nadvse globok re-komentar...💪👊
cakalnica3
21. 12. 2021 08.02
+4
Pejte mal na britof al pa intenzivno pogledat. Marsikaterim komentatorjem res ni pomoči. Tole anticepilstvo je bolj zaslepljeno od najhujše verske sekte. Vsak dan umre kar nekaj ljudi, a ljudstvu se meša, ker naj bi nosili maske ... In povrhu vsega imamo v Sloveniji še ene blažjih ukrepov (in posledično tudi več mrtvih).
periot22
21. 12. 2021 10.29
+0
cakalnica3 na britofu lezijo polno cepljeni!
proofreader
20. 12. 2021 21.59
+2
GRoman
21. 12. 2021 08.34
+0
Ne bom se cepil. Nekdo je izumil, da gredo lahko samo 3x cepljeni v avstrijo. Moral je imeti res visok iq (3. Odmerek naj bi bil poživitveni odmerek, ko naj bi prva dva nehala učinkovati, ampak kljub temu polno 2x cepljeni ne morejo tja. Težko zaupam tako visokem iqju razmišljanja.
periot22
21. 12. 2021 10.31
+0
proofreader in kdo si ti da silis ljudi v cepljenje s cepivom v poskusni fazi kdo?a ti je Jansa placal za promocijo?
ZeeZee80
20. 12. 2021 21.59
+2
Dejmo vaxerji mal vrste stisnit,stopt skupaj pa iskoristit tele cepilne dneve. Vladajoči se trudjo za vas, vi pa nič. Kake veze ma, če ste že prejel 3.odmerek. Kar še po enega. Solidarnost, razumevanje , žrtvovanje zase ,za druge.....pa te zadeve. Pokažite zdj svojo "inteligenco".... Dejmo to nardit v skrbi za starejše,otroke,sosede itd.... 😎😎
Mr. Jones
20. 12. 2021 21.59
+0
Kakšna zblojenost, množična hipnoza in histerija, to je največja kolektivna psihoza v zgodovini človeštva.
predator999
20. 12. 2021 21.58
+1
SdSSovka 💩💩💩 Beović 🤮
sosed9
20. 12. 2021 21.58
+2
v razmislek...kako elite na podlagi groženj virusa omejujejo svobodo gibanja vsem, kako sejejo razdor med narod da se deli in krega kdo ima bolj prav...zalostno a resnicno..poglrjte deluje tudi med prijatelji druzinami kaj sele med nepoznanimi...a res tko slabo delamo al samo tako pravijo..pa ln
Mad-X
20. 12. 2021 21.58
+0
AntiFarseloncek
20. 12. 2021 21.58
+3
🏴‍☠️smrt jansizmu🏴‍☠️
bimbambom
20. 12. 2021 21.57
+2
Zakaj drzava ne naredi kaj pametnega enkrat? Zakaj ne podarijo letalske vozovnice vsem polno cepljenim z boosterjem za pot v Dansko. Naj si sami ogledajo v zivo kako poteka Svoboda v zelo precepljenih dzavah. Seveda bodo rabili maske za zascito pred necepljenimi in zdravimi. A vseeno bo lep izlet.
mojcd
20. 12. 2021 21.57
-1
A vam ni jasno da bodo nove omejotve prizadele vse tudi oskrbo trgovin. Vsi po skret papir
AntiFarseloncek
20. 12. 2021 21.59
+3
kollega
20. 12. 2021 21.56
+3
Mene samo nekaj zanima. Imajo vsi ti nocni centri cepljenja reanimacijske sete v primeru alergijske reakcije ? Se upostevajo navodila proizvajalca ? Kot denimi v kolikor ti viala z cepivom pade na tla oz se pretrese ni za uporabo je za odvrect proc ? In je oseba pregledana s strani zdravnika ob prihodu na cepilni center ? Status anamneza ? Pridruzene bolezni ? Alergije ? Pritisk ? Pulz ? Saturacija ? Ali je to zgolj dober vecer ….pik…lahko noc ?
mackon08
21. 12. 2021 08.12
+3
Kollega mene pa zanima kje si pamet kupil da si tsko pameten.