Korona

Skrb vzbujajoč porast otroške bolezni, podobne kawasakijevemu sindromu. Preiskujejo povezave s covid-19

Ljubljana, 16. 05. 2020 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
146

Iz Evrope in ZDA poročajo o izrazitem povečanju števila primerov redke bolezni pri otrocih, katere simptomi so podobni kawasakijevemu sindromu – visoka vročina, izpuščaji, bolečina v trebuhu. Zdravniki domnevajo, da je bolezen povezana z novim koronavirusom. Študija iz Bergama govori o kar 30-kratnem povečanju primerov sindroma v obdobju pandemije. Strokovnjaki domnevajo, da virus sproži prekomeren odziv imunskega sistema. Sindrom se pri otrocih pojavi več tednov po tem, ko so bili okuženi s koronavirusom. "Gre za imunsko dogajanje z izrazito prizadetostjo številnih organskih sistemov," je dejala infektologinja Mateja Logar.

V več evropskih državah in ZDA v zadnjih tednih opažajo povečanje števila primerov bolezni, podobne kawasakijevemu sindromu. Od tega sindroma se razlikuje predvsem, da prizadene starejše otroke (stare od sedem do 17 let), medtem ko je kawasakijev sindrom značilen za otroke, mlajše od petih let. 

Po zadnjih podatkih je zaradi bolezni umrlo pet otrok,  trije v ZDA, eden v Veliki Britaniji. V Franciji je umrl devetletni deček, je poročal AFP

V petek je Svetovna zdravstvena organizacija sporočila, da preiskuje povezavo med omenjeno boleznijo in novim koronavirusom. "Prva poročila nakazujejo, da je ta sindrom povezan s covid-19," je dejal generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Tudi francoske zdravstvene oblasti domnevajo, da je povezava med boleznijo in koronavirusom "zelo verjetna". 

Samo v Evropi so potrdili 230 primerov t. i. otroške multisistemske vnetne bolezni pri otrocih, mlajših od 14 let, je v petek potrdil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni. 

Otroke zdravijo z zdravili, ki delujejo na imunski sistem, z imunoglobulini

V državah, v katerih so imeli večje število okuženih otrok s covid-19, v zadnjih tednih opažajo povečano število otrok, ki imajo bolezen, podobno kawasakijevemu sindromu, je povedala infektologinja doc. dr. Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana. "Gre za imunsko dogajanje z izrazito prizadetostjo številnih organskih  sistemov. Najpogosteje gre za visoko vročino, za izpuščaj. Tako kot v sklopu kawasakijevega sindroma je tudi tukaj opazna prizadetost žil, predvsem koronarnih arterij." Pri več kot polovici teh otrok so dokazali prisotnost protiteles proti novemu koronavirusu, dodaja. 

Kawasakijev sindrom je redka otroška bolezen vnetja žil, ki najpogosteje prizadene koronarne žile, pojavlja se v zgodnjem otroštvu. Vzrok za bolezen ni znan, čeprav ga nekatere študije povezujejo z virusnimi okužbami. Prvič je bil zaznan na Japonskem v 60. letih prejšnjega stoletja.  

Otroke zdravijo z zdravili, ki delujejo na imunski sistem, tudi z imunoglobulini. "Predvsem pri večjih otrocih je po navadi prizadetost koronarnih žil bolj izrazita, tako da so v zelo hudih primerih potrebne operacije, se pravi srčni obvodi, ampak to so ekstremni primeri," je še pojasnila Logarjeva. 

Italijanski zdravniki v študiji o povečanju števila primerov bolezni, podobni kawasakijevi, v času pandemije 

Na povečanje števila obolelih otrok so v tem tednu opozorili tudi italijanski zdravniki. V študiji, objavljeni v sredo v publikaciji The Lancet, med drugim opažajo 30-kratno povečanje števila primerov sindroma v provinci Bergamo kmalu po začetku epidemije na tem območju. Raziskovalna ekipa bolnišnice Papa Giovanni XXIII je pregledovala primere otrok na območju Bergama, diagnosticiranih s kawasakijevim sindromom, in primere otrok z "boleznijo, podobno kawasakijevi", v obdobju med 1. januarjem 2015 in 20. aprilom 2020, je študijo povzel CNN.  

Gre pri bolezni za povečan imunski odziv? (Fotografija je simbolna.)
Gre pri bolezni za povečan imunski odziv? (Fotografija je simbolna.) FOTO: Shutterstock

Ugotovili so, da je bilo v zadnjih petih letih, do sredine februarja, ko se je koronavirus začel širiti v tej regiji, zgolj 19 otrok diagnosticiranih s kawasakijevim sindromom. Zgolj med 17. marcem in 14. aprilom pa so potrdili deset novih primerov. Osem od teh desetih otrok je bilo pozitivnih na koronavirus. Pri tem raziskovalci opozarjajo, da so enega od dveh negativnih otrok testirali ravno po prejetju imunoglobulina, zaradi česar bi bil rezultat lahko lažno negativen. 

Raziskovalci so našli tudi določene razlike med bolniki. Oboleli otroci, ki so bili sprejeti v bolnišnico po začetku pandemije, so bili bolj bolni, kazali so resnejše, močnejše simptome. Šest izmed desetih je imelo zaplete s srcem, v primerjavi zgolj z dvema pacientoma od 19 pred pandemijo.  Prav tako so otroci, ki zbolevajo v času pandemije, starejši – kawasakijev sindrom se običajno pojavi pri otrocih, mlajših od pet let. Povprečna starost novoobolelih otrok pa je sedem let in pol. 

Avtorji študije opozarjajo, da gre za raziskavo, opravljeno zgolj med otroki na območju Bergama, ter da je tako treba opraviti še več podobnih študij po svetu, da bi lahko potrdili rezultate. 

V New Yorku pri 60 odstotkih pacientov potrdili koronavirus

O več kot 100 primerih poročajo iz New Yorka, kjer so zaznali že tri smrtne žrtve. Guverner Andrew Cuomo je v sredo potrdil, da so pri 60 odstotkih pacientov potrdili prisotnost protiteles za covid-19. Približno polovica otrok z omenjeno boleznijo se mora zdraviti na intenzivni negi. Vnetja naj bi se pri bolnikih večinoma pojavila po štirih ali šestih tednih od okužbe z novim koronavirusom. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni pa je že pozval zdravstvene delavce, naj sporočijo, ali obravnavajo bolnike, mlajše od 21 let, ki imajo omenjene simptome. 

Nenavadno bolezensko stanje preiskujejo tudi zdravniki v Veliki Britaniji, Švici, Italiji, Franciji in Španiji. Zdravniki pa opozarjajo na povečanje primerov v prihodnje, saj se bolezen po dozdajšnjih podatkih pojavi šele nekaj tednov po okužbi s koronavirusom. Kot kaže, gre za "povirusni sindrom", je za CNN dejal zdravnik Jeffrey Burns iz bostonske otroške bolnišnice. Domneva, da bolezni ne povzroča neposredno koronavirus. "Prevladujoča hipoteza je, da gre za posledico prekomernega imunskega odziva bolnika." 

Julia Kenny iz oddelka za imunologijo v londonski otroški bolnišnici Evelina London pa je za AFP dejala, da so obravnavali več kot 50 otrok z znaki sindroma: "Zelo malo jih je bilo na testiranjih z odvzemom brisa pozitivnih, a večina je bila pozitivna na testu za protitelesa proti koronavirusu. Kar pomeni, da so imeli virus in se tega sploh niso zavedali." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VF
17. 05. 2020 08.42
+5
Domnevajo, pokazalo se je v nekaj tednih po okuzbi......vidite, kako razlicno lahko pogledas na zadeve, kakor ti pase. Ce se zaplet zgodi nekaj tednov po cepljenje npr. Pa to sigurno ni od cepljenja
laycan
17. 05. 2020 08.10
+21
Ne bi bilo slabo, da bi za kak teden zmanjkalo elektrike.
kakafonijaprava
16. 05. 2020 21.48
+0
ocitno ma Dumb kawasaki bolezn od 14. leta naprej
Edx111
16. 05. 2020 21.04
-4
Hitro cepit vse, ce ne bomo izumrli.
kenowah
16. 05. 2020 20.34
+54
Zakaj bi kdor koli odgovarjal? Kdo pa si upa vzeti taksno odgovornost nase ... konec sole? Grejo v solo? Kaj narest? Ala pametnjakovici... hitri za odkrivanje tujih “grehov” ... dejte resitve. Za vse ljudi je tale situacija novost. Protesti tu, protesti tam... polne riti ne vemo vec kaj bi. A sploh vemo zoper kaj se bunimo? Pa izvolimo sebe na oblast pa od tja spreminjajmo svet na najbolje. Vsevednezi smo postali. Normalno, da bo tudi stroka delala napake. Doma in ob kavici, ko kritiziras ves svet ne mores delati napake bojda!? Namesto, da skupaj stopimo, podpremo kogar koli ze, damo nekaj sebe, nekaj pozitivnega ... kaj nas bo spametovalo na osebni ravni? Najbrz niti osebna tragedija. Misim, da je usmiljenja vreden vsakdo kdor je tako nizko padel, da ga od odkrivanja tujih slabosti bolj veseli samo se prenasanje le teh vsemu svetu. Tak clovek se res nikoli ni iskreno zazrl vase.
KVAJSTABO
16. 05. 2020 21.33
+16
Res je kenowah. Da greš v tak osir, moraš imeti ja.ca. Bilo je izredno stanje in folk na vse riti sedi na kavču in s e r j e ... navsezadnje v svojo skledo.
Vridraivardo
16. 05. 2020 20.14
-23
Otroci ,pa v šole ,kdo bo odgovarjal ,če pride do nečesa.to bo ,se veselo in noro.Cist gnilo ,vse skupi.
Maxx365
17. 05. 2020 08.17
+7
ja, zaprimo se v stanovanja do novega leta.. ah, raje kar do poletja 2021, kdo šmirgla službe, šolo... pa znijmo med štirimi stenami, glavno da ne bo kakšne nove okužbe s korono
Maxx365
17. 05. 2020 08.17
+0
VF
17. 05. 2020 09.22
-1
Vse bo v redu z otroki v soli. No ja vsako leto jih nekaj deset zal huje zboli....mislim, da javnost tega v glavnem ne ve in potem so take info sokantne
Alojz69
16. 05. 2020 19.58
-8
METKS102 kdo se iz cesa lako norcuje v demokraciji vsak lahko ima svoje mnenje in svoboda govora in izrazanja je zapisana v ustavi...
METKA102
16. 05. 2020 20.03
+3
Alojz69
16. 05. 2020 20.12
-1
MSM fake news
16. 05. 2020 19.51
+6
Iz ZDA in EU poročajo … kdo poroča … kdaj … vir … nič o tega … FAKE NEWS
vsnsvt
17. 05. 2020 08.05
+5
Mal pogugli, če obvladaš kakšen tuj jezik. Če pa znaš samo slovensko, potem pa jbg..
kekec1222
16. 05. 2020 19.46
+26
Slovenija lepote tvoje, vabljeni, komplet Evropa, saj smo varni in zdravi. Navali, komaj čakamo predvsem Italijane in Špance, ter Nemce, ti zapravljajo največ. Pri nas virusa ni. Prisrčno vabljeni. Naša stroka in turizem pravi da bo šlo, samo "prilagoditi se moramo"
laycan
16. 05. 2020 19.46
-3
Kaj pa suzuki, Honda.... Yamaha.
Zikepike
16. 05. 2020 19.46
+23
dans sem ze ves dan napet, komi čakam da tamale zaspijo, da ženo vzdolž in povprek poližem...
451253
16. 05. 2020 19.55
+13
451253
16. 05. 2020 19.55
+4
laycan
16. 05. 2020 19.45
+0
Levičarji pa v četrti krog. 🐑🚲
jerry75
16. 05. 2020 19.44
+24
...še en dokaz več, da je virus umeten.
MSM fake news
16. 05. 2020 19.42
+24
Karkoli vam bodo obljubili ne se cepit … paničarji boste šli prvi na cepljenje pol pa še prvi rakom žvižgat ...
laycan
16. 05. 2020 19.42
+6
Pop tv, dalje pa ne morem napisat. Navezuje pa se na analno odprtino.
Kolani
16. 05. 2020 19.41
+42
K zdravniku sploh ne grem več. Ker tam bodo odkrili, da imam neko novo bolezen, ki jo je potrebno zdraviti z zdravili, ki v bistvu delajo več škode kot koristi. Jok brate, dokler sem živ sem živ. ko pride moj čas pač pride moj čas. Teli zdravstveni diletanti mene ne bodo šlatali.
Zikepike
16. 05. 2020 19.45
+11
Imam veliki
16. 05. 2020 19.41
+28
Prosim da nam farmacevti in dobickarji nehajo nabijat s temu virusi.. Ni nas vec strah in v bistvu si te viruse in boleznk za tlacite v tazadno
METKA102
16. 05. 2020 19.35
+33
Spodaj se sputnik norčuje iz kawasakijeve bolezni, ki je ena hujših pri majhnih otrocih, povem iz prve roke. Čudi me, da admin izbriše komentarje kar tako, take pa pusti. Grdo in še enkrat grdo.
Alojz69
16. 05. 2020 19.34
+8
Zdaj berem v nemskem jeziku clanek ko je COVID-19 kriv za razlicne kozne bolezni...iz lazi ki so jo trosil se je tezko izvlect
RamzesII
16. 05. 2020 20.39
+0
Bogve s čim so si dotični razkuževali roke, morda je kaj na tem. Sicer pa daj link na članek, oz. del linka za iskalnik.
bibien
16. 05. 2020 19.23
-1
Nemorš verjet zdaj nas bojo se z otroki strasili! To je skrb vzbujajoce!
RamzesII
16. 05. 2020 20.48
+1