Korona

Bolniki s covidom-19 kmalu nameščeni v hotele

Ljubljana, 23. 10. 2020 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Število okuženih starostnikov iz dneva v dan narašča, zato domovi za starostnike že uvajajo nekatere spremembe oziroma selitve. Vlada je sicer v zaključni fazi pogovorov s hoteli za namestitev bolnikov s covidom-19. Na voljo naj bi bilo več sto postelj. Medtem bodo stanovalce slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, preselili v Terme Topolšica. V radovljiškem domu starejših pa so se odločili, da osebje, ki izvaja dejavnost pomoči na domu, preventivno preselijo v gasilski dom v Mošnje.

V radovljiškem domu starejših so se ob poslabšani epidemiološki situaciji v občini odločili, da osebje, ki izvaja dejavnost pomoči na domu, preventivno preselijo v gasilski dom v Mošnje. Tako bodo zmanjšali možnost vnosa okužb. Že pred selitvijo je sicer tudi v radovljiški dom v zadnjih dneh zašel novi koronavirus.

V radovljiškem domu se v teh dneh soočajo s prvimi okužbami. Trenutno so okuženi trije zaposleni in dve stanovalki, pri dveh pa bodo test zaradi nejasnih rezultatov ponovili. Poleg tega danes nadaljujejo tudi testiranje ostalih.

Kot je pojasnil direktor Doma dr. Janka Benedika Radovljica Alen Gril, socialne oskrbovalke, ki izvajajo storitve pomoči na domu v lokalnem okolju, zaradi slabe epidemiološke slike predstavljajo tveganje za vnos okužbe v zavod. Zato so se v domu odločili, da oddelek socialne oskrbe na domu preselijo v dislocirano enoto in ga tako tudi fizično ločijo od doma, tamkajšnjih stanovalcev in zaposlenih ter s tem zmanjšajo tveganje za prenos okužbe.

Prostore za preselitev dejavnosti je zagotovila radovljiška občina, in sicer v pisarni Turističnega društva Mošnje v mošenjskem gasilskem domu. Kot je prepričana direktorica radovljiške občinske uprave Alenka Langus, bodo na ta način zmanjšali možnost okužb v domu, saj osebje, ki hodi po terenu, predstavlja velik potencialni vir okužbe za stanovalce.

Enoto bodo predvidoma selili v soboto in naj bi v ponedeljek že začela delovati na novi lokaciji. V njej dela 23 socialnih oskrbovalk, ki skrbijo za okoli 120 uporabnikov pomoči na domu. Enota pomoči na domu dnevno zagotovi tudi obroke za od 75 do 85 oseb. Sedaj bodo delo organizirali tako, da bodo konec tedna za prevoz hrane od doma do nove lokacije skrbeli prostovoljci, med tednom pa zaposleni v občinskih javnih zavodih.

V domu, v katerem je okoli 220 stanovalcev, lahko sicer uredijo dve rdeči coni s kapaciteto do 30 stanovalcev. "Če bomo to presegli, bomo sledili praksi iz Škofje Loke, saj smo se z občino in civilno zaščito dogovorili, da bomo v tem primeru formirali rdečo cono na zunanji lokaciji v Radovljici, glede katere pa se moramo še uskladiti," je povedal Gril.

Radovljiška občina zaradi preprečevanja širjenja okužb ureja tudi prostore za preselitev dejavnosti dnevnega varstva iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica, in sicer v bivšo radovljiško knjižnico.

V Domu sv. Jožefa v Celju in Domu Nine Pokorn pri Žalcu nove okužbe

V Domu sv. Jožefa v Celju in Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu pa so se pojavile nove okužbe s koronavirusom tako pri stanovalcih kot pri zaposlenih. V celjskem domu je tako okuženih 24 stanovalcev in 12 zaposlenih. Na Grmovju pa so okuženi štirje stanovalci in šest zaposlenih. V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanemu Mostu pa je okuženih 124 oseb.

Dom Nine Pokorn
Dom Nine Pokorn FOTO: Kanal A

Kot je na spletnih straneh Doma Nine Pokorn zapisal direktor doma Tomaž Lenart, viri okužb pri zaposlenih izvirajo izključno iz ožjega domačega okolja in potekajo zelo asimptomatsko ali z zelo blagimi simptomi, nekateri od njih pa v tem času tudi niso bili v delovnem procesu in stiku s stanovalci oz. sodelavci. Vse štiri stanovalce, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, so že premestili v rdečo cono, kjer se počutijo dobro in imajo blage simptome. Vzpostavili so redni stik z epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vsemi pristojnimi institucijami ter sledijo ukrepom, opredeljenim v njihovem kriznem načrtu, je še zapisal Lenart.

Septembra so v Domu Nine Pokorn zaznali prve okužbe z novim koronavirusom. Takrat sta bila okužena dva zaposlena in osem stanovalcev. Medtem pa so takrat imeli v Domu sv. Jožefa okužbo pri zaposleni osebi.

Trenutno število stanovalcev z okužbo v Trubarjevem domu v Loki pri Zidanemu Mostu je 93, okuženih je tudi 31 zaposlenih. Nekaj stanovalcev je zaradi bolezni covida-19 umrlo, vendar na natančne informacije glede vzrokov smrti v domu še čakajo. Kot je zapisal direktor doma Robert Potočnik, so okuženi stanovalci prostorsko ločeni od stanovalcev, pri katerih okužba ni bila potrjena, z enimi in drugimi pa delajo ločene skupine zaposlenih. V rdeči coni je tako nameščenih 90 stanovalcev, trije pa so na zdravljenju v bolnišnici.

Stanje okuženih stanovalcev je še vedno precej različno, saj imajo nekateri blažje bolezenske znake v obliki kašlja, povišane telesne temperature in podobnega, stanovalci z zahtevnejšim zdravstvenim stanjem pa so bili premeščeni v bolnišnico. Večina okužbo prestaja brez zdravstvenih težav in se počuti dobro. 

Konec tedna bo sledil nov obsežnejši krog testiranja stanovalcev, pri katerih okužba do zdaj ni bila ugotovljena, je še navedel Potočnik.

Okužene iz slovenjgraškega doma starostnikov bodo preselili v Terme Topolšica

Stanovalce slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, bodo preselili v Terme Topolšica. Vodstvo term je namreč za njihovo začasno bivanje ponudilo wellness center Zala, bodo pa zanje tam skrbeli zaposleni iz doma starostnikov. Tja bodo preselili tudi stanovalce, ki so v bližnji bolnišnici.

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov so do zdaj v 11 dneh okužbe z novim koronavirusom potrdili pri 38 stanovalcih in treh zaposlenih. V sredo so skupno 18 okuženih stanovalcev, ki niso kazali znakov bolezni, prepeljali v Bolnišnico Topolšica, kjer je od prejšnjega petka urejen negovalni oddelek za asimptomatske bolnike iz domov starejših.

So se pa zdaj v slovenjgraškem domu po razgovoru z nacionalnimi koordinatorji za preprečevanje in obvladovanje okužb odločili, da okuženim stanovalcem ponudijo začasno bivanje v Termah Topolšica, potem ko jim je pomoč ponudilo vodstvo term.

Danes v termah začenjajo pripravo prostorov, v soboto bodo tja preselili stanovalce iz bližnje Bolnišnice Topolšica, v nedeljo pa še preostalih 20 okuženih iz rdeče cone doma v Slovenj Gradcu. V termah bodo za preseljene stanovalce skrbeli zaposleni iz slovenjgraške enote doma starostnikov, do njihove vrnitve nazaj pa bodo v domu v Slovenj Gradec vse sobe razkužili.

Za zdravstveno oskrbo stanovalcev v termah bo v povezavi z zdravnico za dom skrbel zdravnik iz Bolnišnice Topolšica. Sorodnikom bodo dnevno na voljo za informacije o zdravstvenem stanju stanovalcev, je danes sporočila vodja slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov Marjana Kamnik.

Direktor Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli pa je v zvezi s tem pojasnil, da bodo v terme predvidoma preselili 16 bolnikov, ki so sicer stanovalci doma starostnikov v Slovenj Gradcu, saj sta medtem dva razvila simptome bolezni covid-19. Na sicer negovalnem oddelku Bolnišnice Topolšica za bolnike s covidom-19 imajo trenutno zasedenih vseh 35 razpoložljivih postelj, od tega 22 postelj zasedajo okuženi iz domov, pet je neakutnih paliativnih bolnikov, ostali pa so akutni bolniki, za katere urejajo prevoz v druge ustanove.

Oddelka za bolnike s coviom-19 po Šorlijevih besedah v bolnišnici ne bodo širili. Opozoril je, da za to nimajo možnosti, da bi to pomenilo zapiranje vseh ostalih programov, prav tako nimajo zadosti kadra za tovrstne bolnike, saj že sicer v normalnih razmerah delujejo z okoli 30 odstotkov manj kadra, kot je priporočilo stroke, pri oskrbi bolnikov s covidom-19 pa so kadrovske potrebe še večje. Poleg tega so tudi med zaposlenimi v bolnišnici okužbe z novim koronavirusom. Šorli je pojasnil tudi, da za zdravstveno oskrbo stanovalcev v bližnjih termah ne bodo skrbeli zdravniki iz Bolnišnice Topolšica.

V slovenjgraški enoti, kjer sicer skupno biva 92 stanovalcev, bodo vzdrževali belo cono, medtem pa vseskozi redno testirali tako stanovalce kot zaposlene. Naslednje obsežnejše testiranje stanovalcev in zaposlenih v domu v Slovenj Gradcu načrtujejo za to nedeljo. Za tiste stanovalce, ki bodo v termah, pa velja, da jih bodo nazaj v Slovenj Gradec preselili, ko bodo imeli dva negativna brisa na novi koronavirus. Je pa Kamnikova danes pojasnila še, da se stanovalci sicer dobro počutijo, nekaj jih ima povišano temperaturo.

Medtem pa je vlada v zaključni fazi pogovorov s hoteli za namestitev bolnikov s covidom-19. Na voljo naj bi bilo več sto postelj.

Združenje Srebrna nit ne pristaja na namestitev starejših v šolske telovadnice

V združenju Srebrna niti ne pristajajo na namestitev starejših, okuženih ali obolelih s covidom-19, v šolske telovadnice, razstavišča, hale, zabojnike ali druge zasilne prostore. Predsednica združenja Biserka Marolt Meden v javnem pismu zahteva, naj starejše namestijo v bolnišnice, zdravilišča in hotele.

"Starejši se ne strinjamo, da je najboljša rešitev za okužene in bolne v domovih starejših in sorodnih zavodih najbližja telovadnica. To je diskriminacija starejših v najhujši obliki, starizem, da ne rečemo tihi genocid," je zapisala Marolt Medenova.

Poudarila je, da je v hotelih in zdraviliščih na voljo dovolj prostora. Zdravilišča in hoteli pa imajo zaposlene tudi v podpornih dejavnostih, kot so kuhinja, čiščenje in pranje. Prav teh zaposlenih v domovih za starejše močno primanjkuje. Poudarila pa je tudi, da imajo nekatera zdravilišča na svojih negovalnih oddelkih na voljo tudi zdravnike in medicinske sestre ter drugo osebje za nego.

Prelaganje odgovornosti na direktorje in direktorice domov za starejše je Marolt Medenova označila za neodgovorno in ga primerja z "gašenjem požara v zadnjem hipu, ko hiša že gori".

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
23. 10. 2020 16.07
Pa dopust bo treba dat. In voucher
setisfekšn
23. 10. 2020 15.43
+2
Desničarji so za virus levičarji proti ha ha ha!!
Rock8
23. 10. 2020 19.22
+1
Ma ste zateženi s temi levimi pa desnimi!pejte u hosto pa se sfajtejte!
BrNuS
23. 10. 2020 15.08
+4
zakaj imamo pa vec mio€ vredno vojasko bolnisnico??? za razkazovat, v orvem valu so se vsi slikali zraven, al je tisto za elito, ce zbolijo?
bebo3
23. 10. 2020 15.24
+3
ja, še vedno stoji postavljena že od marca, v vojašnici v Mostah. čisto prazna.
Primat
23. 10. 2020 14.49
+0
Bolnike naj spravi pod streho JJ !
rjavookisan
23. 10. 2020 16.16
+0
pepi bolcev
23. 10. 2020 14.44
-2
Upam, da pristanem v hotelu s kaksnim fajn cimrom.
motorist_mb
23. 10. 2020 15.23
+1
Skinheda dobiš da te nauči olike...hehehe!
GAYPROPAGANDA
23. 10. 2020 14.39
+4
Zakaj pa ne kar doma?
ssbobo
24. 10. 2020 11.25
Uporabnik1898630
23. 10. 2020 14.25
-6
Kaksne ste vi ovce pererjo vam mozgane z kao nekim virusom ki je samo prehlad in nic vec...vi ste bolani v glavo
ssbobo
24. 10. 2020 11.27
+1
Pejd mal na infekcijsko pogledat........ prehlad imaš že od rojstva v glavi....... kwa si zaveden
devote
23. 10. 2020 14.19
+4
ozko grlo so izkljucno intenzivne enote, kjer so bolniki na respiratorjih, tukaj ne more biti kdorkoli od kadra, ampak samo visoko strokovno usposobljen kader. vsi ostali pacienti pa ...14 dni max. terapije s kisikom ob oskrbi z manj usposobljenim kadrom in nato v domaco oskrbo, v 14 dneh se pa ze sprosti precej postelj... pozicija : v prvih bojnih linijah covida
dr.dare
23. 10. 2020 14.15
+2
A spet so Tanjo poslušali??
gripson
23. 10. 2020 14.13
+0
A niso hoteli zaprti...?
mijavci
23. 10. 2020 14.08
-1
Januarja je ležalo 1200 ljudi po bolnicah, danes je zasedenih 335, kaj so pol 800 postelj ukradli da jih ni.
VAREN
23. 10. 2020 13.49
-3
Vzemite Švedski model, pa ne boste imeli nobenih težav.
Bavci11
23. 10. 2020 13.39
+2
Levicarji so ze podpisali da ne bodo rabili slovenskega zdravstva ce se ukuzijo? Z menda neobstojecim virusom.
rob3rt
23. 10. 2020 14.01
-5
Levičarji, ki se lažno predstavljajo za desnico, nas zapirajo, zaradi PCR test pandemije, to je tudi edina pandemija ali epidemija, ki obstaja. Virus mogoče ni neobstoječ, ampak obstaja že ohoho let, pa do letos so mu rekli prehlad...
Iqos
23. 10. 2020 13.18
+0
Haha nnič ne boste izbirali hotelov. So že izbranci na list za masten denar najbrž, čeprav so v dz sprejeli sklep, da se v izrednih razmerah zaseže poslovni prostor v korist države in pandemije. No komu bodo plačali ???
JApajaDAja
23. 10. 2020 13.24
+1
Leviizgubljeni
23. 10. 2020 13.07
-3
A pol ne gredo v kontejnerje, kot se je bal levnuhJenull
JApajaDAja
23. 10. 2020 13.12
+1
sedaj še bo on hotel postati, vsaj enkrat, pozitiven!
modelx
23. 10. 2020 13.07
+1
juju, vlada. dodatni vavčerji. kje lahko izbiram hotel?
Kazimir Plemeniti
23. 10. 2020 13.07
+4
A se lahko izbere hotel? Če že bi šel nekam na primorsko🤷.
JApajaDAja
23. 10. 2020 12.56
+9
če se mi zgodi korona, naj se mi ne, bi v kempinskega prosim!
tavbix
23. 10. 2020 12.52
+4
A bom lahko koristil bone?
ho?emVšolo
23. 10. 2020 12.49
+13
Union prosim. In postrežbo zajtrka v posteljo.