Korona

'Bolniki so mlajši, a potek hospitalizacij in zapleti so podobni'

Ljubljana, 15. 04. 2021 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar, K.H.
Komentarji
515

Požrtvovalno delo anesteziologov, internistov, nevrologov, fizioterapevtov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja ne pozna meja. Dan in noč, že leto dni, se v neudobnih, tudi težkih, zaščitnih oblekah trudijo za ohranitev življenj bolnikov, okuženih s koronavirusom, ki ležijo na intenzivnih oddelkih. In vse, kar prosijo, je, "poskrbite za samozaščitno ravnanje in se cepite, da skupaj premagamo to epidemijo".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Covid-19 v bolnišnicah
    02:26
    Iz 24UR: Covid-19 v bolnišnicah
  • Med zdravstvenim osebjem, ki skrbi za bolnike, so tudi fizioterapevti
    00:57
    Med zdravstvenim osebjem, ki skrbi za bolnike, so tudi fizioterapevti
  • Fizioterapija covid-19 bolnikov na intenzivni terapiji
    01:11
    Fizioterapija covid-19 bolnikov na intenzivni terapiji
  • Oddelek za intenzivno terapijo diagnostičnega terapevtskega centra UKC Ljubljana
    00:13
    Oddelek za intenzivno terapijo diagnostičnega terapevtskega centra UKC Ljubljana

 

Epidemija koronavirusa je slovensko zdravstvo postavila pred veliko preizkušnjo, a kot kaže, je slednje, z večjimi prilagoditvami, vzdržalo. Večjim potrebam po prostoru in povečanemu številu bolnikov so se tako morale prilagoditi tudi bolnišnice, med njimi ljubljanski UKC. 

Ker je bila potreba po številu postelj na intenzivnem oddelku vse večja, so življenjsko ogrožene bolnike sprejeli na oddelek za intenzivno terapijo diagnostičnega terapevtskega centra (DTS) UKC Ljubljana, ki se trenutno razteza že v dve hali. V prvi imajo 24 življenjsko ogroženih bolnikov, v drugi, kamor so se razširili, pa še sedem. 

Asistentka Milica Lukič, dr. med. spec. infektologije in intenzivne medicine, je pojasnila, da je večina hospitaliziranih bolnikov starih od 50 do 75 let. Najmlajša bolnica je stara 47 let, pred dnevi so odpustili najmlajšega bolnika, starega 38 let, najstarejši bolnik pa ima 77 let. "Večinoma gre za bolnike s pridruženimi boleznimi, vendar so to ljudje, ki so v življenju pretežno normalno funkcionirali in opravljali svoje delo," je povedala. In čeprav so v primerjavi s prvim valom bolniki res nekoliko mlajši, pa so potek hospitalizacij in zapleti podobni.

Oddelek DTS je trenutno največji intenzivni oddelek v kliničnem centru, kjer dela multidisciplinarna ekipa zdravnikov, anesteziologov, intenzivistov, internistov in nevrologov, pa tudi medicinske sestre. "Ob izjemnemu delu vsega tega kadra uspemo premagovati ovire in oskrbovati bolnike tako, kot si želimo," je pojasnila Lukičeva, ki ob enem dodaja, da se po vsem tem času pri zdravstvenem osebju vseeno pozna fizična utrujenost, občasno tudi psihična. 

Skrb za (trenutno) 31 življenjsko ogroženih bolnikov je naporno in fizično utrujajoče. Za primer lahko navedemo samo podatek, da ima največji oddelek intenzivne terapije kirurških strok ob polni zasedenosti do 22 bolnikov, oddelek za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki pa v normalnih okoliščinah oskrbuje deset bolnikov. Na intenzivni terapiji pa, kot smo že povedali, trenutno zdravijo 31 covidnih bolnikov.

Fizioterapija bolnikov na oddelku za intenzivno terapijo DTS
Fizioterapija bolnikov na oddelku za intenzivno terapijo DTS FOTO: UKC Ljubljana

Zaradi tako velikega števila bolnikov so skupaj stopili tudi zdravstveni delavci različnih smeri, med njimi je veliko tudi medicinskih sester, ki so prišle z različnih oddelkov kliničnega centra. "Cel klinični center je moral združiti moči," je povedala diplomirana medicinska sestra Tamara Pavlovič. Med zdravstvenim osebjem, ki skrbi za bolnike, so tudi fizioterapevti. Veliko pacientov, ki prebolijo okužbo, namreč misli, da bo, ko bodo zapustili bolnišnico, vse tako, kot je bilo pred okužbo. A Fabio Valenti, magister fizioterapije opozarja, da covid za seboj pušča posledice, ki niso dolgotrajne, ampak trajne. 

Tudi zato je še kako pomembno, da bolnikom, ki več dni, tednov, celo mesecev, preležijo na posteljah intenzivne terapije, nudijo fizioterapevtsko pomoč že v času hospitalizacije. Valenti pojasnjuje, da je pri tem zelo pomembno sodelovanje tako respiratornih kot lokomotornih terapevtov, ki se uskladijo, da bolnike z respiratorno fizioterapijo stabilizirajo, da jih lahko nato obremenijo. "V zgodnji fazi, kjer so še sedirani, je lokomotorna fizioterapija usmerjena k razgibavanju sklepov in raztezanju mehke strukture, čeprav imajo že mišične relaksanse. Ampak to je priprava za nadaljnjo rehabilitacijo pri fazi zbujanja, kjer pacienta postopno posedamo, ga aktiviramo do tiste faze, ko bo potem na oddelku in bo sam hodil in izvajal dnevne aktivnosti," je pojasnil.

Valenti je povedal tudi, da je vsak bolnik subjekt zase, ki ima svoje težave, bolezni, čemur se prilagodijo. Kot poudarja, so največja težava pri okužbi s koronavirusom pljuča, ki ne delujejo več 100-odstotno. "Pljuča so prizadeta in tudi mišični sistem ne dobiva toliko kisika v krvi, da lahko potem normalno funkcionira." Bolniki tako sploh ne vedo, kako oslabljeni dejansko so, dokler jih fizioterapevti ne aktivirajo. Šele takrat opazijo, da ne zmorejo. Valenti zato opozarja, da je rehabilitacija po bolnišničnem zdravljenju dolgotrajen proces. Veliko pacientov namreč misli, da bodo, ko bodo prišli iz bolnišnice, odšli v fitnes in bodo aktivni, a temu ni tako. Od enega meseca do enega leta traja, da pridejo do faze, v kateri so bili pred okužbo, pravi Valenti in zato pacientom vedno predlaga najprej sprehode, da so zunaj in dihajo svež zrak, da počasi in postopno začnejo z aktivnostjo. Pozorni pa morajo biti, da ne grejo prek sebe. "Imamo veliko povratnikov, ki gredo preko meje," dodaja.

In tudi zato, ker je rehabilitacija po okužbi tako dolgotrajna, so bolnišnični oddelki vedno polni. Lukičeva zato, da bi zmanjšali obremenjenost bolnišnic v imenu celotnega zdravstvenega kolektiva, vse poziva, naj skrbijo za samozaščitne ukrepe in se cepijo, saj bomo le tako lahko skupaj premagali to epidemijo, v kateri je umrlo že več kot 4000 oseb. "Čeprav smo zdravniki internisti smrti nekoliko bolj vajeni, pa gre v tej epidemiji za tako veliko število ljudi, ki umrejo, med katerimi so tudi mlajši bolniki brez pridruženih bolezni, da je za vse sodelujoče zelo težko, predvsem pa za njihove svojce," pravi.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (515)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I Zola
16. 04. 2021 12.42
-2
Ma kaj spis na 24ur?
Vera Njezic
16. 04. 2021 12.45
+1
Ne zdajle ob 1 grem delati ,tako da ne bo več komentarjev z moje strani .
I Zola
16. 04. 2021 12.34
-1
Vera Njezic odgovori kako ste lahko sli na Dunaj se zdravit v tem rigoroznem casu? Sej ne mores zapustit drzave zdrav, kje pa se bolan.
Vera Njezic
16. 04. 2021 12.38
+3
Kdo pa pravi ,da sem šla gor a si kdaj slišal za WhatsApp ?
Vera Njezic
16. 04. 2021 12.39
+3
simple_mind
16. 04. 2021 12.05
+0
Če bi imeli kaj resne pameti, bi večinoma te neudobne težke obleke dali stran,... kar se pa itak tudi marsikdaj naredi...
okinse
16. 04. 2021 11.37
+3
Na Irskem, ko so doktorji izvedeli, da gredo lahko v zapor za 5 let zaradi lažnega poročanja o smrti zaradi COVID, je v enem mesecu iz nekaj čez tisoč smrti padlo na 100. In zaradi takih lažnih poročanj smo vsi v zaprtju. Sedaj ko je vse posneto in na internetu, bo enostavno za nazaj obsodit vse zarotnike, ki so ustvarili to krizo. Najti jih tudi ne bo težko. Samo pogleda se kdo dobi velik in največji Covid dodatek. In vsak posameznik, naj dokaže njihovo nevarnost in upravičenost. Drugače 100% vračilo in še 100% plus kazni!!
Stane Adami?
16. 04. 2021 11.35
-4
Če je to res, da se ustavni sodniki sestajajo skupaj z nekaterimi vidni člani opozicije je to kriminal prve vrste.
simple_mind
16. 04. 2021 12.06
+0
Stane Adami?
16. 04. 2021 11.22
-1
In levičarji delajo VSE, ampak res vse, celo preko ustavnega sodišča, da bi epidemija še trajala. Res ne moreš verjet v njihovo destrultivnost? A je res tako močan odtegnitveni sindrom od oblasti?
VF
16. 04. 2021 10.52
+4
Da ni kaj narobe s postopki zdravljenja....če umirajo mladi brez pridruženih bolezni....nekaj je narobe
Vera Njezic
16. 04. 2021 11.21
+4
Tega ne vem kako zdravijo pri nas ,spodaj sem opisala potek bolezni in zdravljenje mojega sina na Dunaju ,hitro in učinkovito .Če bi bil pri nam nisem sigurna ,da bi ga po 6 dni vročine in kašlja poslali na preiskave v bolnico .Sicer pred tem je bil testiran in je njegov zdravnik vedo ,da je pozitiven.Mogoce se pri nas predolgo caka in ko se ne moreš dihati te napotijo na zdravljenje.Lahko da je čas ključen ,res ne vem .
I Zola
16. 04. 2021 12.26
+0
Kako si ti zgovorna. Placana da tu odgovarjas na komentarje. Boj se Boga, ce kar govoris ni res in si samo podpornik SDS. Jaz sem svojo resnico povedal. Prebolel sem in mi ni jasno da nosimo maske kot idio.ti. Kar smo. Ker maska zdravemu samo skodo naredi.Prebolel sem in mi ni jasno da se zena in otroka niso okuzli. Zdaj boste rekli Vera brez simptomov so bili, a ne?
I Zola
16. 04. 2021 12.29
Kako so vas sprejeli na Dunaj? Kdo je to dovolil v tem casu katerem zivimo? Sej ne mores cez mejo ce imas Covid.
I Zola
16. 04. 2021 12.30
Kako so vas sprejeli na Dunaj? Kdo je to dovolil v tem casu katerem zivimo? Sej ne mores cez mejo ce imas virus in si bolan. Po moje to malo smrdi kar govoris.
Vera Njezic
16. 04. 2021 12.41
+1
SDS bi volila samo če bi imela demenco .Slabe stvari ne pozabim .
Vera Njezic
16. 04. 2021 12.48
+1
Ne tega ne bom rekla .povem samo da je vse skupaj ena velika neznanka .Tudi sama sem proti maskam na odprtem ,pa tudi zaprtem če je razdalja možna .
Alexandra Blaži
16. 04. 2021 10.46
+2
Da ne bom začela delit linkov in naslovov knjig z Amazona, kjer ZDRAVNIKI v njih ODKRITO govorijo o korupciji v zdravstvu zadnjih 80 let... Samo tiho..prokleti fašisti... Se zgledujete po Dr. Mengelu. Vsi boste plačal.. in to drago ko bo pršla vaša ura.
resort
16. 04. 2021 10.26
+1
Stopili so vsi skupaj, niso čakali na plačilo. Parlament vzemite jih za vzor, brez metanja "polen" in podobnih stvari. Ne le po moje, ampak mnenje vseh, saj le vsi vse vedo. tako kot leta 41. vsi v boj za zmago.
zurbrigen
16. 04. 2021 09.59
+4
Ja kot je nekdo že omenil, stari so pomrli, ali pa so že cepljeni ali pa se zalo pazijo da se ne okužijo, sedaj so na vrsti zanikovalci in antiwaxerji ter ti ki se ne držijo ukrepov. Tako da dejansko nekak so tam tisti ki so cel cajt delali na tem da zbolijo. Na žalost prepozno spoznavajo da so cel čas v zmoti.
grozjak
16. 04. 2021 09.58
+4
Hvala vsem, ki se nesebično trudijo z bolniki. Imel sem veliko srečo, da nisem med njimi. Tokrat😎....
Kazimir Plemeniti
16. 04. 2021 09.58
-4
Ja verjetno ja😂.
borec91
16. 04. 2021 09.55
+1
predvsem dobivajo bajne covid dodatke pocuzali ze neverjetnih 450miljonov
resort
16. 04. 2021 10.27
+1
a si videl njihove plače, predvsem sester.
hotchilipoper
16. 04. 2021 09.19
+2
Zakaj vlade ne hospitalizirate?
I Zola
16. 04. 2021 09.10
+4
Zdravnik rece, da je nekdo na intenzivni zaradi korone in ljudje to verjamejo. Me zanima kolioko ljudi je na intenzivni zaradi drugih zapletov. Place imajo 60% vecje ze ce delajo v bolnici. Na kovid oddelku pa 100% vecje. Preracunajte v glavi komu se to splaca. Cistilki sigurno ne. Mimogrede virus sem prebolel. Jezi me to,da sta otroka deset dni spala z mano in zeno in nobeden se ni okuzil. Jaz pa sem imel samo 37,3 temperaturo 2 dni in to je to. Naj mi kdo razlozi maske zakaj?
defodil
16. 04. 2021 09.26
+0
Zola, nihce ti ne more razloziti, ker ne razumes. Ne prebolijo vsi enako kot ti, z vrocino 37, 3. Nekateri imajo saturacijo s kisikom 70%, normalno je 100%, brez kisika ne prezivis dolgo, vsi ti primeri na DTS so taki, torej vidis, da jih je vec kot ti, en sam? Ne, vem da ne vidis🤨
Vera Njezic
16. 04. 2021 09.27
+3
Ni razlage.Sin star 25 brez pridruženih bolezni ,težka oblika korone .Hospitaliziran 12 dni v bolnišnici od tega 6 dni intenzivne terapije .Ja in se to zdravljen na Dunaju .Sreča ,da ni nobenih posledic .
grozjak
16. 04. 2021 09.35
+1
Nekaterim je vse skupaj še vedno šala. Ukrepi so najbrž res prestrogi, a se do sedaj še nismo imeli prilike spopadati s čim podobnim, zato je za pametovanje še zelo prezgodaj....😉
Vera Njezic
16. 04. 2021 09.35
+9
Povedati še moram ,da pri njih zdravstvo v celoti normalno deluje ,tudi brez ekstremno visokih dodatkov .Očitno da zaslužijo svojo plačo ,pač delajo.Moje mnenje je ,da zdravnik ni poklic ampak poslanstvo.Nemogoce je poplačati eno rešeno življenje ,kaj se le tisoče .Za to pa moraš meti srce ,tega ti ne poplača nobeden denar.Ne rečem da morajo biti reveži ,milijarderja pa tudi ne .
Vera Njezic
16. 04. 2021 09.41
+6
Pa ne za to ,ker jim ne privoščim ampak kako lahko določimo ceno enega resnega življenja .Tega denarja seveda ni .Življenje nam ljubljene osebe nima cene .
Vera Njezic
16. 04. 2021 09.52
+6
Zakaj minus ? A za to ,ker so zdravniki bili dostopni ,hitro in strokovno odreagirali ?
resort
16. 04. 2021 10.30
Žal ne vsi, predvsem za redno oskrbo, ne covid.
Vera Njezic
16. 04. 2021 11.02
+3
Pri sinu hitro in strokovno,osebni po 6 dni vročine in kašlja poslal v bolnišnico .Tam ugotovili pljučnico in zasičenost kisikom92% .Takoj dobil kortizol,injekcije proti trombozo zjutri in zvečer ,2 vrsti antibiotikov ,codein ,vitamin d3 in kisik .Ostal je na oddelku 3,zasičenost še vedno ista ,napoten na intezivno na Haig flow terapijo ,4 dan izboljšanje gre na navaden kisik .Prestavljen na oddeljek,Po 3 dneh gre domov ,k sreči brez posledic.
I Zola
16. 04. 2021 11.52
I Zola
16. 04. 2021 11.54
-2
Ti si zgleda zdravnica. Kako to vse si zapomnila? Ali prepisujes? Jaz sem povedal resnico zase. Ce si jo ti v redu, ce pa nisi tebi na vesti naj bo.
Vera Njezic
16. 04. 2021 12.05
+3
Ne nisem zdravnica ,povedala še kaj bilo .Vs čas sem bila v kontaktu z zdravniki in sinom ,vse so mi razlagali v detelje .Če bi bila na mojemu mestu vse bi ti še urezali u spomin ,sem bila čisto na tleh .Nepopisne groza in skrb ,jaz u Sloveniji on na Dunaju ,ne da se opisati.Srcna hvala zdravnikom u bolnišnici v 7 okraju na Dunaju .In ja to je moje ime .
Vera Njezic
16. 04. 2021 12.09
+3
IZola ,upam da kaj takega nikoli ne doživi te ,tega ne želim nobenemu .
I Zola
16. 04. 2021 09.10
+2
Aha samo tisti kateri dodatke dobijo pomagajo. Kdo d.rek nosi pa ni pomemben.
I Zola
16. 04. 2021 09.09
+1
A cistilka ne pomaga?
grozjak
16. 04. 2021 09.35
-2
I Zola
16. 04. 2021 11.56
-1
Govorim kdor dela v bolnici brihtnez mamin. Kako da pomagam, ce ne delam v bolnici. Mislil sem na cistilke katere so izpostavljene na kovid oddelku in drugje ali tudi to delo mogoce opravi anesteziolog.
Vera Njezic
16. 04. 2021 12.22
+1
Pomagajo še bolj so izpostavljene okužbam kot zdravniki ,sam očitno da za njih ni denarja ,ker so ga preveč razdelili zdravnikom .Zakaj že ?
Skadi
16. 04. 2021 09.02
+3
Največ delovnega časa, za katerega so trenutno močno preplačani, porabijo za to , da si navlačijo vso to opremo za fotografiranje. Bolnišnice pa prazne.
grozjak
16. 04. 2021 09.36
+0
Skadi še enega in bolnišnice mavrične ti bodo postale🤣🤣🤣🤣
Kukulkan
16. 04. 2021 08.42
-3
Tako je to, ko je nekaj drugega bolj pomembno od samega lasnega zdravja
Kukulkan
16. 04. 2021 08.43
-5
akmt
16. 04. 2021 08.38
-6
Samo prehladek, a ne?!? 😠😠😠. Kar poglejte si video .160 bolnikov v 5 halah, VSI na respiratorju.Tezko delo, pa se ogrozen si kot zaposleni. Vceraj sem bila na predavanju:v patronazi na celjskem sta zaradi okuzbe pri delu umrla 2 zdravstvena tehnika.
grozjak
16. 04. 2021 09.39
+0
Akam, tu gor je zbrana vsa smetana lokalnih virologov z fejsbuk doktorati, zato kaj drugega, razen da jih nazmerjaš kot pse, sploh ne pritegne njihove pozornosti😉