Korona

Bolnišnice postopoma odpirajo ambulante za nenujne preglede

Novo mesto/Ptuj/Izola/Ljubljana/Kranj, 14. 04. 2020 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
6

V nekaterih bolnišnicah že opravljajo nekatere nenujne storitve, ambulante se odpirajo postopno. Ponekod delajo čakalne sezname na novo, bolnike pa kličejo, da jih seznanijo z novim terminom pregleda oz. posega, ki jim je odpadel zaradi epidemije koronavirusa. S ponujenimi termini pa niso zadovoljni vsi bolniki, nekateri želijo poznejše.

Na ministrstvu za zdravje so se minuli teden odločili za postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja. Ponovna uvedba dejavnosti, kot so ambulantna specialistka in diagnostika, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, bo po vladnem odloku, ki je v veljavi od sobote, veljala le za bolnike, "ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja". 

V Univerzitetnem kliničnem centu Ljubljana so pojasnili, da bodo postopno začeli z večjim obsegom programa glede na trenutne razmere. Vsaka klinika bo program izvajala glede na prostorske in kadrovske zmožnosti. Paciente o tem že obveščajo.

V Splošni bolnišnici Novo mesto po telefonu kličejo bolnike s čakalne liste neuresničenih nenujnih obravnav. Gredo sicer po vrsti, a določen izbor opravljajo glede na nujnost primera. Tako bolniki dobijo nov termin posega oz. pregleda in natančna navodila. V dolenjski bolnišnici opozarjajo, da se nekateri bolniki še ne strinjajo s terminom in želijo počakati na kasnejši poseg. Strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič je povedal, da so sprejem nenujnih obravnav zastavili v manjšem obsegu, ambulante odpirajo postopno. Tako že deluje operativni program, izvajajo urološke operacije s sumom malignega obolenja, kolonoskopije, ultrazvočne preglede, travmatološke operacije itd.

V nekaterih bolnišnicah že opravljajo nekatere nenujne storitve, ambulante se odpirajo postopno.
V nekaterih bolnišnicah že opravljajo nekatere nenujne storitve, ambulante se odpirajo postopno. FOTO: Bobo

V ptujski bolnišnici so se odločili, da bodo v vsakem oddelku naredili ponovno triažo, kar pomeni, da čakalnih vrst ne bodo preprosto prekopirali iz časa pred epidemijo, je povedal strokovni vodja bolnišnice Teodor Pevec. Zaradi vseh ukrepov bodo opravili bistveno manj storitev, danes opravijo približno polovico ali celo nekaj manj operativnih programov kot v običajnem obdobju. "Treba je poskrbeti za varnost. Bolniki so praktično vsak v svoji sobi, razdalje med njimi morajo biti dovolj velike. Skušamo čim bolj zmanjšati možnost sprejema okuženih, čeprav se tveganja povsem izničiti ne da. Dan pred prihodom jih povprašamo o zdravstvenem stanju," je dejal Pevec. Po njegovih besedah so delo poleg operativnega programa začele nekatere ambulante, opravljajo pa že tudi radiološke storitve. Bolnike, ki so jim v času ukrepov odpadle načrtovane operacije ali pregledi v ptujski bolnišnici, bodo poklicali, prav tako tiste, ki imajo morda datume v naslednjih dneh.

V Splošni bolnišnici Izola se glede naročanja bolnikov držijo navodil ministrstva za zdravje, vodstva bolnišnice ter interne triaže posameznih zdravnikov za posamezno enoto oz. dejavnost, je pojasnil strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. Potrebe po ustvarjanju nove čakalne vrste po njegovih besedah sicer ni, saj so vsi naročeni bolniki, ki jim je bil termin odpovedan zaradi razglašene epidemije, evidentirani in bodo v dogovoru s posamezno enoto oz. dejavnostjo ustrezno obravnavani.

V Splošni bolnišnici Jesenice ob sproščanju izvajanja nenujnih zdravstvenih obravnav sprva odpirajo predvsem diagnostične oddelke, kot sta radiologija in srčna diagnostika. Triažo na teh oddelkih so izvajali že prej in tako obravnavali primere, kjer je obstajal sum na rakova obolenja ali podobna nevarna stanja. Kot je povedal v. d. direktorja jeseniške bolnišnice Miran Rems, je trenutno najbolj obremenjena klicna služba, saj bolnike obveščajo o pregledih in jih v primeru morebitnih sprememb, poslabšanj ali novih težav pozivajo, naj se jim sami javijo. Tudi bolniki, ki so naročeni in ne prejmejo klica, naj pridejo ob naročenem terminu, je pojasnil Rems in dodal, da bodo prenaročali tiste, ki jih zaradi pomanjkanja kadra ali prostora trenutno ne morejo pregledati. Zaradi preprečevanja okužb in uporabe enotnega vhoda zaenkrat naročajo samo na dopoldanske ambulante. Ko se bodo zadeve umirile, pa Rems računa, da bodo odprli dodatne ambulante tudi ob popoldnevih in sobotah, da bi do poletja na vrsto prišli tudi bolniki, ki so v tem času iz obravnave izpadli.

Realizacija programa bo odvisna od več dejavnikov. Denimo že en stik z bolnikom, pri katerem odkrijejo novi koronavirus, lahko povzroči, da mora 10 ali celo 15 zdravstvenih delavcev v samoizolacijo, kar predstavlja velik kadrovski izpad.

Nova pasica
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
14. 04. 2020 18.56
+11
Sedaj bodo pa pričeli umirati težki bolniki, ki so iz neznanih razlogov morali čakati na preglede in zdravljenje , ki bi moralo potekati vzporedno z zdravljenjem covid 19 , samo v ločenih prostorih !
Walter Pravicek
14. 04. 2020 18.18
+3
ČAKAM,da me povabijo na letni pregled v UKC Maribor,ki bi moral biti opravljen,a je odpadel vsled koronavirusa.Bo že enkrat letos.UPANJE UMRE ZADNJE!!!
periot22
14. 04. 2020 16.44
+18
Ne nujni pregledi? Kateri so to zdrava gospoda ki odločate o nas in našemu zdravju ki nam jemljete pravice do zdravljenja jaz poznam dva ki sta umrla zaradi čakanja na operacijo ki ni bila izvedena v tem času in vprašanje koliko je še takšnih ki so že umrli od čakanja!!!!!!
Ajlina
14. 04. 2020 16.33
+10
Glede na objave na socialnih omrežjih in komentarje pod članki bi bilo najbolj nujno, da bi z delom začele psihiatrične ambulante. Ker pri takih, ki povlečejo motorke, nikoli ne veš, kdaj jo bodo uporabili proti tebi.
janez653
14. 04. 2020 16.18
-3
hvala bogu. Popolnoma nepotreben ukrep je bil tole. Zdaj bodo čakalne vrste 3x daljše, ker se bodo izgovarjali na korono. Hvala bogu, da imamo tudi privat zdravstvo.
Nikdar več
14. 04. 2020 18.41
+2
Če je vse prav ne bodo nič daljše vrste. Bolnišnice se pripravljajo na to, da bodo, vsaj kar se operacij tiče, te nadoknadili. Če so prej operirali po npr. 8 - 10 ur na dan, bodo zdaj morda 16 ur. V do treh mesecih želijo priti na tekoče stanje. Se mi pa zdi zanimivo, kako so ljudjw preživeli brez nujnih obiskov pri svojih splošnih zdravnikih.. Torej so v normalnem času za vsak kašeljček leteli k njemu? Brez potrebe?