Korona

Bolnišnice povečujejo kapacitete za covidne bolnike in ukinjajo nenujne programe

Ljubljana, 02. 11. 2021 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predstavniki ministrstva za zdravje in vodstev bolnišnic so se na današnjem sestanku dogovorili, da bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe. Hkrati bodo bolnišnice povečale številno navadnih in intenzivnih postelj. Koordinator covidnih bolnišničnih postelj Robert Carotta svari pred zlomom zdravstva, zato je naklonjen zaprtju države.

"Vsaka zasedena covid-19 postelja pomeni eno posteljo manj za necovidne bolnike, ki tako ne pridejo do oskrbe oziroma se oskrba zamakne, dokler nekaj, kar ni bilo nujno, postane nuno in ogrožajoče," je v oddaji Svet na kanalu A dejala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana.  

Povedala, je, da so zaposleni pod velikim pritiskom. "Čez praznike je bilo na naš DTS oddelek sprejetih 60 bolnikov, to je za eno majhno bolnišnico. To je morala vse obdelati dežurna ekipa," je pojasnila.  

Najbolj enostavna srednja zdravstvena šola v Sloveniji traja štiri leta. "V dveh letih osebje ravno toliko izobraziš, da ve za najbolj nujne stvari. Sestre in osebje za zdravstveno nego so že pred covidom odhajali," je dejala in pojasnila, da jih je šlo zaradi nizkega plačila veliko čez mejo, pa tudi v druge poklice. Dodala je, da se tuji kadri zelo izogibajo Slovenije. Tudi za kadre az območja Balkana sta bolj mamljivi Avstrija in Nemčija. 

Predstavniki ministrstva in vodstev slovenskih bolnišnic so se medtem dogovorili, da bodo bolnišnice kapacitete na intenzivni terapiji s torkom povečale na 178 postelj, v sredo pa na 182 postelj, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Poleg tega se s sredo povečujejo kapacitete navadnih postelj za covidne bolnike s sedanjih 479 na 590 postelj.

Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je opozoril na velik porast okuženih s koronavirusom in hospitaliziranih zaradi covida-19 v tem tednu v primerjavi s prejšnjim. Enako po njegovih besedah velja tudi za hospitalizirane na oddelkih intenzivne nege. Kot je pojasnil, rast v nobenem od prejšnjih valov epidemije covida-19 še ni bila tako skokovita.

"Če se bodo takšni trendi nadaljevali, zdravstvo ne bo več zmoglo in od tega nismo več daleč," opozarja Carotta. Zaradi izjemno resne situacije lahko po njegovih besedah v Sloveniji doživimo scenarij iz italijanskega Bergama v začetku lanskega leta. Zaradi grožnje zloma zdravstvenega sistema ob slabih epidemioloških napovedih in nezadostni precepljenosti je Carotta naklonjen popolnemu zaprtju države.

Po njegovih besedah sicer maksimalna kapaciteta covidnih intenzivnih postelj v tokratnem valu epidemije znaša 191. To je nekoliko manj kot v prejšnjih valovih, razlogi pa so v pomanjkanju negovalnega kadra v bolnišnicah, je pojasnil Carotta.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Shutterstock

Skupno kapaciteto navadnih in intenzivnih covidnih postelj ocenjuje 1200. Tega, kot pravi, ne more trditi z gotovostjo, saj nekatere bolnišnice še niso sporočile svoje maksimalne kapacitete navadnih covidnih oddelkov, ki so se zaradi odpovedi zdravstvenih delavcev prav tako zmanjšale. Carotta poudarja še, da je v prejšnjih valovih čas med okužbo s koronavirusom in sprejetjem v bolnišnico v povprečju znašal od 10 do 14 dni, v tem valu pa se je zmanjšal na približno sedem do 10 dni. Razloge za to sam išče v "višji nalezljivosti in agresivnosti delta seva koronavirusa".

Zaradi večanja covidnih bolnikov se sicer odpira še Bolnišnica Topolšica, velika večina ostalih bolnišnic pa prav tako povečuje kapacitete. Carotta je potrdil, da omenjena bolnišnica covidni oddelek z 20 bolniškimi posteljami odpira danes. Hkrati bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe, pa so še pojasnili na ministrstvu.

Vodstva bolnišnic so se srečala s predstavniki ministrstva zaradi povečane zasedenosti covidnih bolnišničnih oddelkov po državi. V bolnišnicah se skupno zdravi 634 covidnih bolnikov, od tega 158 na oddelkih intenzivne terapije, kar po neuradnih podatkih pomeni, da so trenutne kapacitete covidnih oddelkov že dosežene oziroma presežene v številnih slovenskih bolnišnicah.

Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar je prejšnji teden opozoril, da kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, zato bo, v kolikor bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, "treba sprejemati rigorozne ukrepe".

V šempetrski bolnišnici širijo covidni oddelek

Na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice se trenutno zdravi 25 bolnikov s covidom-19, od tega jih je pet na intenzivnem oddelku. Že v sredo pa bo njihov covidni oddelek večji – na navadnem covidnem oddelku bo deset postelj več, na intenzivnem pa ena postelja več, je v izjavi povedala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler.

Covidni oddelek trenutno deluje v stavbi novega urgentnega centra in v drugem nadstropju stare stavbe šempetrske bolnišnice. V primeru večjih potreb je širitev covidnega oddelka mogoča tudi v tretjem nadstropju stare bolnišnične stavbe. Bolniki s covidom-19 so v četrtem valu, ko prevladuje predvsem delta različica bolezni, mlajši, kot so bili v prvih treh valovih, je še povedala Savnik Winklerjeva.

"Naš najmlajši bolnik ima zgolj 36 let, sicer pa je povprečna starost na covidnem oddelku nekaj čez 70 let. V intenzivni terapiji pa je v tem četrtem valu povprečna starost kar precej pod 70 let. Ti pacienti imajo vsi tudi pridružene druge bolezni, vendar pa je čas trajanja intenzivnega zdravljenja kar dolg, v intenzivni terapiji lahko ostajajo tudi po več tednov," je dejala.

Splošna bolnišnica Nova Gorica - 5
Splošna bolnišnica Nova Gorica - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Savnik Winklerjeva je povedala še, da so strokovni direktorji slovenskih bolnišnic, ki se sicer tedensko usklajujejo glede števila pacientov in razpoložljivih kapacitet covidnih oddelkov, zelo zaskrbljeni nad hitrim večanjem števila okužb v državi. "Ti bodo zagotovo v roku desetih dni v določenem odstotku potrebovali bolnišnično zdravljenje. V občinah, ki gravitirajo na našo bolnišnico, je toliko bolnikov, da lahko dnevno pričakujemo med pet do deset sprejemov. To pa je za nas velik zalogaj, kot tudi za druge covidne bolnišnice, ki smo prekomerno obremenjene," je dejala.

Prejšnji teden je za covidne bolnike ponovno odprla vrata tudi bolnišnica v Sežani, kar je lahko v veliko pomoč tako izolski kot šempetrski bolnišnici. Če se bo število covidnih bolnikov v šempetrski bolnišnici še naprej povečevalo, bodo morali zaradi zagotovitve ustreznega števila zdravstvenega kadra ponovno reorganizirati delo v bolnišnici. To pomeni zmanjševanje števila operacij ter obravnav v specialističnih ambulantnih dejavnostih.

"V tem tednu sprememb še ne bo, saj nam razmere dopuščajo, da delujemo kot pred počitnicami. Vendar za vse nujne in neodložljive storitve bomo pač delo organizirali tako, da te storitve ne bodo odpadale," je zaključila Savnik Winklerjeva.

Prepoved obiskov v celjski porodnišnici

Medtem je splošna bolnišnica Celje sporočila, da zaradi slabšanja epidemiološke situacije in skokovitega naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom do preklica prepoveduje obiske porodnic, ki so jih lahko do zdaj v porodnišnici obiskali očetje novorojenčkov.

Na ginekološko-porodniškem oddelku so tako kot na ostalih bolnišničnih oddelkih dovoljeni le obiski kritično bolnih pacientk, ki jih pisno odobri odgovorni zdravnik, so še sporočili iz celjske bolnišnice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
03. 11. 2021 15.56
+3
Vsem, ki so proti cepljenju, ali so zavrnili cepljenje, naj bolnišnice zaprejo vrata!
jutri_pa_res
02. 11. 2021 20.20
+0
Evo, smo že tam, ko necepljenih osli odžirajo postelje drugim bolnikom. Pa jim nič ni jasno, še vedno sprašujejo, s čim ogrožajo nas cepljene.
kmkm
02. 11. 2021 19.21
+4
da bog da da vse zaprejo, ker potem cepljeni ne boste več hodili po gostilnah in širili covid naokoli jaz lahko pokažem skoraj 30 testov negativnih kaj pa vi cepljenci lahko pokažete na firmi je bilo venem tednu 5 okuženih na testih vsi dvakrat cepljeni zdaj pa dober tek cepljeni ostanite doma da ne boste nas necepljene okužili!
Nick.Mason
02. 11. 2021 19.31
+3
na firmi z par sto zaposlenih skoraj vsi cepljeni in je direktor dal komando ,da gredo vsi na test,cepljenih en kup pozitivnih,necepljeni nobeden ha ha ha,in kaj je naredil,vrgel teste v smeti in veselo delajo naprej
100slovenc
02. 11. 2021 18.48
-8
Ne rabte povečvat,naredte selekcijo ceplen-antivaxer ostane zuni pa lekador u roke sej je sam prehlajen
Joža_Gulikoža
03. 11. 2021 11.21
+0
Uporabnik1834374
02. 11. 2021 18.47
-7
Nasprotniki cepljenja bodo slej ko prej nastradali. Jih bodo ostali naklestili
kmkm
02. 11. 2021 19.16
+1
da ne bo obratno aja saj vas cepljene so že natepli čez čas boste imeli veliko svojih problemov!
Walter Pravicek
02. 11. 2021 18.38
+4
Če imaš STENT v žili,=OPORNICA,KI RAZŠIRI ŽILO,da bi srčece lepo tiktakalo,če imaš enkrat letno obisk v UKC,da se preverijo na kardiološkem moddelku tvoje stanje-BOLJŠE-SLABŠE ALI NI SPREMEMB- stanje bolnika,dobiš dokument,da si zdrav,ter gotovi obiski.Še dobro,da za nas starce skrbijo REFERENČNE AMBULANTE 2 krat letno,.Isto z merjenji,kot pred obiskom ambulante kardio.Kaj potem še govorijo o zdravljenju VSEH BOLEZNI?Le še COVID IN ZOPET COVID!
kure bedne
02. 11. 2021 18.19
+9
Seveda, več se pokasira s "kov1d" pacienti. Zdravstvo je postalo ena velika žalost.
beware1
02. 11. 2021 18.13
+6
Nehajmo z brezveznim testiranjem- dokazano, samo ne v plačanih medijih in bo vse tako, kakor je bilo pred letom 2020.
Nimasmisla
02. 11. 2021 17.59
+8
Mene ki imam probleme z krčnimi žilami so odpravili kot nenujni primer čeprav ponoči ne morem spati zaradi bolečin ker imajo prednost necepleni cepci
Walter Pravicek
02. 11. 2021 18.39
+2
KRČNE ŽILE?POMAGA MAŽA IZ LEKARNA BREZ RECEPTA,DA NE SRBI!
Špartanec
02. 11. 2021 19.15
+2
Mislim, da bo prijela 3 ali 4 doza pfizerja. Kar pogumno pristopit.
Joža_Gulikoža
03. 11. 2021 11.22
+0
Korintos11
02. 11. 2021 17.47
-3
Za cepljene je postelj dovolj, necepljeni pa si jih naj s sabo prinesejo.
kmkm
02. 11. 2021 19.17
+3
cepljeni jih boste bolj potrebovali se že kaže razmerje okuženih
Korintos11
02. 11. 2021 17.45
-3
Zakaj toliko placa delajo za necepljence?
Tone 12345
02. 11. 2021 17.16
+5
Meh dejte no ne me farbat
daiči
02. 11. 2021 17.15
+4
Bolncam je najprej važn da si zarad kovida najprej fejst napolnijo žepe, pol ni dolh nč, pol se pa šele začnejo ukvarjat s kovidom...važn da zzzs plačuje njihove težke zapitke, katerim so ceno sami določil.
tekač
02. 11. 2021 18.01
+0
daiči ne piši nekaj, kar ne veš in ni res. Ne, nujni programi so ukinjeni in ljudje,ki čakajo na nujne operacije, med njimi so tudi otroci, žal morajo čakati. To je pa žalostno pa mi lahko date 1000 minusov ,nadimke, ki so politično obarvani, če vam bo lažje...
Covidus
02. 11. 2021 17.14
+0
Mi antivakserji smo glavni!
NotMe
02. 11. 2021 17.11
+2
Na 180? To je šala. Polne bodo v roku enega tedna. Kar shranite si komentar. En teden.
daiči
02. 11. 2021 17.18
+1
nč ne bojo polne, rizična skupina je v glavnem cepljena, nismi mi dons jesen 2020 k noben 80 letnik ni bil ceplen
polletje
02. 11. 2021 16.52
+8
Sem cepljen hodim na okoli po gostilnah,katerih nisem znan obraz nihce me ne vprasa po PTC pogoju,grem na bencinsko crpalko kjer imajo studenta na vhodu in mu na dalec pokazem PTC ...v bistvu ali ga imam ali pa ga sploh ne bi imel ko je cisto vseeno. Grem v Italijo v gostilno mi ze na vhodu skenirajo Green pass,grem v trgovino me skenirajo...tam stvari delujejo in sluzijo svojemu namenu. Mi pa se ne znamo in nocemo sprijaznit z dejstvi,ko so zal neizbezna. Kje je kolektivna volja vseh nas???
defodil
02. 11. 2021 17.02
+3
Nick.Mason
02. 11. 2021 19.33
+1
butnglavc,doma bodi ,kaj maš za hodit kam če je kriza z virusom?????
Državni Civilist
02. 11. 2021 16.37
+0
Bravo! le tako naprej in bomo končal v "lockdawn"u.
masaker1975
02. 11. 2021 16.25
+7
Pa bolnice že dve leti drugo ne delajo.
defodil
02. 11. 2021 17.02
+3
Supervillain
02. 11. 2021 16.20
-4
Kdaj boste dojeli resnost tega virusa očitno nikoli?.
turk1989
02. 11. 2021 16.24
+0
Animal_Pump
02. 11. 2021 16.34
+11
Je porblem covid...tisti, ki zanika ta virus...nima treh čistih. Ma je tudi tole testno cepivo problem...kdor pravi, da ni...tudi nima treh čistih.
tokom
02. 11. 2021 17.16
-2
Kronanateg
02. 11. 2021 16.20
+4