17°C
Podatki za dan: 16. 09 do 24.00
Oboleli
4,058
+104
+2.6%

V torek potrdili 123 novih okužb, največ od začetka epidemije

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
1181
V torek so pristojni potrdili 123 novih okužb s koronavirusom, kar je največji dnevni porast primerov od začetka epidemije pri nas. Povečalo se je tudi število hospitaliziranih bolnikov. V bolnišnici se zdravi 61 pacientov, od tega jih je 11 na intenzivni negi. Da se bo v naslednjih dneh število okuženih povečevalo, so napovedali sicer že strokovnjaki, ki pozivajo k doslednemu upoštevanju ukrepov.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:47

Iz 24UR: Novi ukrepi - da ali ne?

04:20

Iz 24UR: 123 novookuženih

 

Ob 3123 opravljenih testih smo v torek v Sloveniji potrdili 123 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije pri nas. V bolnišnici se zdravi 61 bolnikov s težjim potekom bolezni, kar je 11 več kot včeraj. Na intenzivni negi je en pacient več, torej 11. Iz bolnišnice so odpustili eno osebo. Umrl ni nihče. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Največ okužb so znova potrdili v Ljubljani, in sicer 18. Sledita Rogaška Slatina s 15 primeri in Maribor z 10. Iz Kranja poročajo o osmih okužbah, Slovenskih Konjic o šestih, v Domžalah pa so potrdili pet primerov. Pivka je zabeležila štiri nove okužbe, Kamnik, Ilirska Bistrica, Puconci in Ivančna Gorica pa tri. Po dve okužbi so našteli v Celju, Dravogradu, Novi Gorici, Litiji, Ravnah na Koroškem, Zrečah, Lovrencu na Pohorju in na Ptuju. Iz 28 občin poročajo o eni okužbi. En okuženi je tuji državljan. 

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorecJelko Kacin, je epidemiološka slika zaskrbljujoča. Današnji podatki odsevajo matematične modele, ki so napovedovali porast okužb, je dejal Kacin. Bolnišnice se pripravljajo na porast težje bolnih bolnikov. SB Celje jutri odpira svoj covid oddelek, tudi zaradi poslabšanja situacije v regiji. 

Včeraj smo zabeležili dva uvožena primera, 48 primerov je povezanih z lokalnim prenosom, 20 pa je neznanega vira. Nove ukrepe bo vlada predstavila jutri. Danes zvečer se bo namreč sestala krizna skupina in se posvetovala o različnih možnostih. Po besedah Kacina bo danes potekala resna razprava o omejitvi obratovalnega časa lokalov. Ti bi lahko bili odprti le še do 22. ure. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kot primer dobre prakse pri omejevanju virusu v občini, je Kacin vzpostavil občino Pivka. Župan Robert Smrdelj je povedal, da imajo v občini zahtevno situacijo. V dogovoru z NIJZ so vpoklicali štab civilne zaščite in sprejeli določene ukrepe. Za 10 dni so zaprli vse športne objekte, odpovedali prireditve, občane pa pozvali, naj v tem času ne prirejajo zasebnih druženj. 

Trenutno je v Pivki aktivno obolelih 18 občanov je povedal Smrdelj. Zaznali so tudi problem, in sicer je bila odzivnost tamkajšnjih zdravnikov na klice občanov slaba. Zdravniki so prekomerno obremenjeni, ljudje pa jih le stežka kontaktirajo. Na pomoč so poklicali dežurnega zdravnika, nameravajo pa vzpostaviti dežurno številko. Za konec je Smrdelj še povedal, da se v mestu čuti, da je stvar resna. Občani se striktno držijo ukrepov, nekateri hodijo po ulicah tudi z maskami. Negativnega odnosa s strani ljudi, društev ni bilo. 

Novo žarišče je postal dom starejših v Rogaški Slatini

Eno večjih žarišč pri nas sicer predstavljajo domovi za starejše. Po ponovno odvzetih brisih so v enoti Tabor mariborskega doma Danice Vogrinec potrdili skupno 25 okužb pri stanovalcih in 17 pri zaposlenih. 

Včeraj so prejeli zadnjih 127 kontrolnih brisov, od katerih so bili vsi negativni. Dan kasneje je bilo odvzetih še 73 brisov, pri tem pa je bil pozitiven en stanovalec. Večina stanovalcev preboleva lažjo obliko bolezni. "Z veseljem ugotavljamo, da trend novih okužb upada," je danes sporočil direktor Marko Slavič.

Nove okužbe so potrdili tudi v Pegazovem domu v Rogaški Slatini. Okužbo s koronavirusom so potrdili pri 13 stanovalcih in treh zaposlenih.  Čez dan so bili vsi stanovalci z okužbo premeščeni v bolnišnico, 10 stanovalcev je v bolnišnici Novo mesto, dva v bolnišnici Šempeter pri Novi Gorici in eden v Ljubljani.

Epidemiološka slika v Sloveniji se ne izboljšuje.
Epidemiološka slika v Sloveniji se ne izboljšuje.FOTO: UKC Ljubljana

Ena zaposlena oseba je okužena tudi v Domu sv. Jožefa v Celju, je v Žalcu povedal strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar. Tvegane sodelavce so izločili iz delovnega procesa in gredo na testiranje, stanovalce, ki so bili v stiku z okuženo osebo, pa zdaj testirajo in upajo na rezultate v sredo. Za zdaj pri nikomer ne zaznavajo kakršnih koli sprememb.

Stanovalci do nadaljnjega ostajajo v svojih sobah, kamor jim bodo prinašali tudi hrano. Zaposlene so razdelili v ločene ekipe, da čim bolj preprečijo morebitne prenose okužb, v sredo pa jim bo nacionalni laboratorij izvedel še razkuževanje hodnikov in skupnih prostorov.

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu pa novih okužb ni, kar pomeni, da je z novim koronavirusom okuženih osem stanovalcev in dva zaposlena.

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so po odvzemu večjega števila brisov v začetku tedna potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 12 stanovalcih in štirih zaposlenih, je za STA povedal direktor doma Srečko Mlačnik. Vsi okuženi so z istega oddelka, dva oskrbovanca se zdravita v bolnišnici.

Okužen učenec na OŠ Ledina, razred v karanteno

Iz OŠ Ledine so sporočili, da so pri enem od učencev na razredni stopnji potrdili okužbo s koronavirusom. NIJZ je za učence njegovega razreda odredil karanteno, zato bo od danes do konca tega tedna za te učence organiziramo šolanje na daljavo. Po naših informacijah gre za oddelek četrtega razreda.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS proti zapiranju gostinskih obratov po 22. uri

Iz sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS so sporočili svoje stališče do zapiranja gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina za covid-19. Gostinci opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težak položaj v gostinstvu in turizmu. 

"Gostinci se zavedamo pomena varovanja zdravja in spoštovanja zaščitnih ukrepov, s katerimi zmanjšujemo možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, vendar pa se bojimo, da bomo z nepremišljenimi ukrepi gostinstvu in turizmu povzročili še dodatno škodo.  Panogi si še nista opomogli od popolnega zaprtja v marcu in aprilu, nekateri pa še vedno potrebujejo spodbude, da bodo sploh lahko preživeli to krizo. Dodatnih omejitev si v tem trenutku preprosto ne moremo privoščiti, če želimo gostinstvu in turizmu zares pomagati," pojasnjuje predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar.

 V sekciji obenem opozarjajo, da bi z zapiranjem gostinskih obratov po 22. uri goste lahko povzročili še več nenadziranega druženja. Gostje bi poiskali alternativna mesta, kjer bi se družili še naprej in ne nujno po protokolih, ki jih narekuje NIJZ. To pa je po mnenju sekcije še bolj rizično kot nadzorovano druženje v gostinskih obratih, kjer so tudi gostje primorani upoštevati priporočila NIJZ. "Izkušnje iz drugih držav nas učijo, da ukrepi represivne narave na tem področju ne zaležejo oziroma imajo celo nasprotni učinek. Zato predlagamo, da gostinskim lokalom nikakor ne omejujejo odpiralnih časov, temveč poskrbijo za večji nadzor tam, kjer obstaja večja verjetnost širjenja okužbe," še dodaja Cvar.

 Sekcija obenem pozdravlja ukrep s turističnimi vavčerji, vendar pa žal veliko gostincem, še posebej tistim, ki ne obratujejo v krajih z razvitimi turističnimi zmogljivostmi, ukrep ni pomagal v napovedani obliki. V krajih, kjer ni vnovčenih veliko turističnih bonov, so nekateri gostinci na robu preživetja, ogrožena so delovna mesta. Sekcija je zato že predlagala dodatne ukrepe za pomoč najbolj prizadetim gostincem. Svoje pripombe so poslali resornim ministrstvom in NIJZ. 

Gostinci so proti omejevanju delovnega časa gostinskih obratov.
Gostinci so proti omejevanju delovnega časa gostinskih obratov.FOTO: Shutterstock