Korona

V torek potrdili 123 novih okužb, največ od začetka epidemije

Ljubljana, 16. 09. 2020 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
1181

V torek so pristojni potrdili 123 novih okužb s koronavirusom, kar je največji dnevni porast primerov od začetka epidemije pri nas. Povečalo se je tudi število hospitaliziranih bolnikov. V bolnišnici se zdravi 61 pacientov, od tega jih je 11 na intenzivni negi. Da se bo v naslednjih dneh število okuženih povečevalo, so napovedali sicer že strokovnjaki, ki pozivajo k doslednemu upoštevanju ukrepov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novi ukrepi - da ali ne?
    02:47
    Iz 24UR: Novi ukrepi - da ali ne?
  • Iz 24UR: 123 novookuženih
    04:20
    Iz 24UR: 123 novookuženih
  • Iz SVETA: Na pomoč tudi dežurni zdravnik
    02:41
    Iz SVETA: Na pomoč tudi dežurni zdravnik
  • Iz SVETA: Maribor bo dobil "drive-in" testiranje
    03:10
    Iz SVETA: Maribor bo dobil "drive-in" testiranje
  • Iz SVETA: Zvečer se bo sestala svetovalna skupina za covid
    00:56
    Iz SVETA: Zvečer se bo sestala svetovalna skupina za covid

 

Ob 3123 opravljenih testih smo v torek v Sloveniji potrdili 123 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije pri nas. V bolnišnici se zdravi 61 bolnikov s težjim potekom bolezni, kar je 11 več kot včeraj. Na intenzivni negi je en pacient več, torej 11. Iz bolnišnice so odpustili eno osebo. Umrl ni nihče. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največ okužb so znova potrdili v Ljubljani, in sicer 18. Sledita Rogaška Slatina s 15 primeri in Maribor z 10. Iz Kranja poročajo o osmih okužbah, Slovenskih Konjic o šestih, v Domžalah pa so potrdili pet primerov. Pivka je zabeležila štiri nove okužbe, Kamnik, Ilirska Bistrica, Puconci in Ivančna Gorica pa tri. Po dve okužbi so našteli v Celju, Dravogradu, Novi Gorici, Litiji, Ravnah na Koroškem, Zrečah, Lovrencu na Pohorju in na Ptuju. Iz 28 občin poročajo o eni okužbi. En okuženi je tuji državljan. 

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, je epidemiološka slika zaskrbljujoča. Današnji podatki odsevajo matematične modele, ki so napovedovali porast okužb, je dejal Kacin. Bolnišnice se pripravljajo na porast težje bolnih bolnikov. SB Celje jutri odpira svoj covid oddelek, tudi zaradi poslabšanja situacije v regiji. 

Včeraj smo zabeležili dva uvožena primera, 48 primerov je povezanih z lokalnim prenosom, 20 pa je neznanega vira. Nove ukrepe bo vlada predstavila jutri. Danes zvečer se bo namreč sestala krizna skupina in se posvetovala o različnih možnostih. Po besedah Kacina bo danes potekala resna razprava o omejitvi obratovalnega časa lokalov. Ti bi lahko bili odprti le še do 22. ure. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot primer dobre prakse pri omejevanju virusu v občini, je Kacin vzpostavil občino Pivka. Župan Robert Smrdelj je povedal, da imajo v občini zahtevno situacijo. V dogovoru z NIJZ so vpoklicali štab civilne zaščite in sprejeli določene ukrepe. Za 10 dni so zaprli vse športne objekte, odpovedali prireditve, občane pa pozvali, naj v tem času ne prirejajo zasebnih druženj. 

Trenutno je v Pivki aktivno obolelih 18 občanov je povedal Smrdelj. Zaznali so tudi problem, in sicer je bila odzivnost tamkajšnjih zdravnikov na klice občanov slaba. Zdravniki so prekomerno obremenjeni, ljudje pa jih le stežka kontaktirajo. Na pomoč so poklicali dežurnega zdravnika, nameravajo pa vzpostaviti dežurno številko. Za konec je Smrdelj še povedal, da se v mestu čuti, da je stvar resna. Občani se striktno držijo ukrepov, nekateri hodijo po ulicah tudi z maskami. Negativnega odnosa s strani ljudi, društev ni bilo. 

Novo žarišče je postal dom starejših v Rogaški Slatini

Eno večjih žarišč pri nas sicer predstavljajo domovi za starejše. Po ponovno odvzetih brisih so v enoti Tabor mariborskega doma Danice Vogrinec potrdili skupno 25 okužb pri stanovalcih in 17 pri zaposlenih. 

Včeraj so prejeli zadnjih 127 kontrolnih brisov, od katerih so bili vsi negativni. Dan kasneje je bilo odvzetih še 73 brisov, pri tem pa je bil pozitiven en stanovalec. Večina stanovalcev preboleva lažjo obliko bolezni. "Z veseljem ugotavljamo, da trend novih okužb upada," je danes sporočil direktor Marko Slavič.

Nove okužbe so potrdili tudi v Pegazovem domu v Rogaški Slatini. Okužbo s koronavirusom so potrdili pri 13 stanovalcih in treh zaposlenih.  Čez dan so bili vsi stanovalci z okužbo premeščeni v bolnišnico, 10 stanovalcev je v bolnišnici Novo mesto, dva v bolnišnici Šempeter pri Novi Gorici in eden v Ljubljani.

Epidemiološka slika v Sloveniji se ne izboljšuje.
Epidemiološka slika v Sloveniji se ne izboljšuje. FOTO: UKC Ljubljana

Ena zaposlena oseba je okužena tudi v Domu sv. Jožefa v Celju, je v Žalcu povedal strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar. Tvegane sodelavce so izločili iz delovnega procesa in gredo na testiranje, stanovalce, ki so bili v stiku z okuženo osebo, pa zdaj testirajo in upajo na rezultate v sredo. Za zdaj pri nikomer ne zaznavajo kakršnih koli sprememb.

Stanovalci do nadaljnjega ostajajo v svojih sobah, kamor jim bodo prinašali tudi hrano. Zaposlene so razdelili v ločene ekipe, da čim bolj preprečijo morebitne prenose okužb, v sredo pa jim bo nacionalni laboratorij izvedel še razkuževanje hodnikov in skupnih prostorov.

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu pa novih okužb ni, kar pomeni, da je z novim koronavirusom okuženih osem stanovalcev in dva zaposlena.

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so po odvzemu večjega števila brisov v začetku tedna potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 12 stanovalcih in štirih zaposlenih, je za STA povedal direktor doma Srečko Mlačnik. Vsi okuženi so z istega oddelka, dva oskrbovanca se zdravita v bolnišnici.

Okužen učenec na OŠ Ledina, razred v karanteno

Iz OŠ Ledine so sporočili, da so pri enem od učencev na razredni stopnji potrdili okužbo s koronavirusom. NIJZ je za učence njegovega razreda odredil karanteno, zato bo od danes do konca tega tedna za te učence organiziramo šolanje na daljavo. Po naših informacijah gre za oddelek četrtega razreda.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS proti zapiranju gostinskih obratov po 22. uri

Iz sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS so sporočili svoje stališče do zapiranja gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina za covid-19. Gostinci opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težak položaj v gostinstvu in turizmu. 

"Gostinci se zavedamo pomena varovanja zdravja in spoštovanja zaščitnih ukrepov, s katerimi zmanjšujemo možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, vendar pa se bojimo, da bomo z nepremišljenimi ukrepi gostinstvu in turizmu povzročili še dodatno škodo.  Panogi si še nista opomogli od popolnega zaprtja v marcu in aprilu, nekateri pa še vedno potrebujejo spodbude, da bodo sploh lahko preživeli to krizo. Dodatnih omejitev si v tem trenutku preprosto ne moremo privoščiti, če želimo gostinstvu in turizmu zares pomagati," pojasnjuje predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar.

 V sekciji obenem opozarjajo, da bi z zapiranjem gostinskih obratov po 22. uri goste lahko povzročili še več nenadziranega druženja. Gostje bi poiskali alternativna mesta, kjer bi se družili še naprej in ne nujno po protokolih, ki jih narekuje NIJZ. To pa je po mnenju sekcije še bolj rizično kot nadzorovano druženje v gostinskih obratih, kjer so tudi gostje primorani upoštevati priporočila NIJZ. "Izkušnje iz drugih držav nas učijo, da ukrepi represivne narave na tem področju ne zaležejo oziroma imajo celo nasprotni učinek. Zato predlagamo, da gostinskim lokalom nikakor ne omejujejo odpiralnih časov, temveč poskrbijo za večji nadzor tam, kjer obstaja večja verjetnost širjenja okužbe," še dodaja Cvar.

 Sekcija obenem pozdravlja ukrep s turističnimi vavčerji, vendar pa žal veliko gostincem, še posebej tistim, ki ne obratujejo v krajih z razvitimi turističnimi zmogljivostmi, ukrep ni pomagal v napovedani obliki. V krajih, kjer ni vnovčenih veliko turističnih bonov, so nekateri gostinci na robu preživetja, ogrožena so delovna mesta. Sekcija je zato že predlagala dodatne ukrepe za pomoč najbolj prizadetim gostincem. Svoje pripombe so poslali resornim ministrstvom in NIJZ. 

Gostinci so proti omejevanju delovnega časa gostinskih obratov.
Gostinci so proti omejevanju delovnega časa gostinskih obratov. FOTO: Shutterstock
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

feliks-07
17. 09. 2020 17.54
+1
Včeraj smo zabeležili dva uvožena primera, 48 primerov je povezanih z lokalnim prenosom.Ne bo držalo.Najprej so dopustniki,ki so si namakali riti v hrvaškem morju prenesli okužbe v lokalno okolje.Tako,da je glavni izvor okužb Hrvaška in ne domače okolje.
mosqito
17. 09. 2020 09.46
-7
Vse najboljše Janezu Janši za njegov rojstni dan....še veliko zdravja in poguma..👍👍👍😃😊😄
srebrnibreg
17. 09. 2020 14.33
+2
BundyCrocodile
16. 09. 2020 21.59
+8
Kak lažejo za okroglo mizo na nacionalki. Dohtarji bodo naredili vse, da zaščitijo svoj položaj pa če za to vsi pocrkamo. Vsak dan se pogovarjamo, koliko milijonov ali milijard je še potrebno a nobenega učinka. 50 ljudi v državi za covidom v bolnicah in sistem se ruši, bolano.. Pred tremi meseci je neki priznani zdravnik v Ljubljani na Svetu rotil vlado, da ukrepa drugače se bo sistem sesul in bodo umirali drugi bolniki brez nadzora. In poglej kam smo prišli. Danes niti ni več toliko hudo, da nam bodo ukradli 10 milijard v enem letu ampak koliko postranske škode bo zaradi vsega tega. Če smo do zdaj veslali v neurju nas bo kmalu na zmo zadel cunami.
Covid 19
16. 09. 2020 21.57
+7
Strokovnjaki pozivajo,Kacin poziva,Gantar poziva,Krek poziva,Beovička poziva..a narod preprosto ne j.ebe,se ne zbudi.Težav,ki se ne rešujejo pravilno je preveč.Cena mask za enkratno uporabo je žal za delavsko plačo enormno previsoka,miselnost ljudi,da se to dogaja pač nekje okoli nas in ne nam je spet strel v temo,s hrvaško med sezono so ljudi prepričali,da pač v ozadju ta reč nekje je,a zanemarljiva,saj je bilo to barantanje z barvo mejašev bolj podobno rdeči kapici kot rdečemu seznamu,ki je postajal bolj kot nek semafor,zelena,oranžna...in spet zelena..ljudje smo razumeli stvar kot veliki nateg,Janša se je skril,opozicija je mrtva,narode snadži se je bilo sporočilo..teh napak je 100,če bi bila res frka,bi maske pošiljali tudi po golobih na dom,ali pa slivovico,ne vem,nebi vsega pokradli,ker bi se bali rastur bolnišnic in sistema kot hudič križa,kaj so nam spet sporočali...ni panike. In kaj hočete zdaj?Atomski s leva!!!Ma kaj vam je ste zmešani?
TistoPravo
16. 09. 2020 21.57
+1
Zdj že skor leto nos peče...kaj je zdej virus kriv al zrak...bo treba malo aerosole polovit, da se bo komu kj verjelo...robotizirano sistemsko onesnaženje na vseh področjih, in mi bi to precepili...
setisfekšn
16. 09. 2020 21.54
+1
Za cel svet bi bilo najbolje da bi od 1500 testov bilo 1450 okuženih na vsak dan 100 pa 64 74 itd
Common_sense
16. 09. 2020 21.51
+15
Zmanjsajte iz 3123 testov na poletnih 800, pa bo rezultat 30 pozitivnih. Eto. Kaj pa zdaj?
flojdi
16. 09. 2020 21.36
+2
. danes dopoldne mi je uspelo 5x zapored hudo kihniti. ( ?zakaj se kihanje nikamor ne šteje ) / in zakaj se ne piše vsak dan : npr : koliko jih izve da imajo raka
Covid 19 2021
16. 09. 2020 21.21
+4
Kako bi bilo fajn, če bi bil začetek poletja in bi 200.000 Slovencev usekalo na Hrvaško. V Sloveniji spet 2 meseca ne bi bilo nobene okužbe in bolnišnice prazne...
nick73
16. 09. 2020 21.19
+15
V zadnjega pol leta smo se zadolžili za 4.2 milijarde, to je na vsakega zaposlenega 4.700 EUR. Po pol leta norenja je % okuženosti približno enak kot na začetku. Pa ne samo pri nas, da ne bo kdo spet prišel na idejo, da so krivi nedisciplinirani prebivalci. Kaj če ti ukrepi iz časov kuge in španske gripe enostavno ne delujeo pri zelo blagem vendar močno nalezljivem virusu in si samo kopljemo jamo z zadolževanjem? Ko si enkrat zadolžen preko mere si pač suženj, pa čeprav si morda zdrav.
Common_sense
16. 09. 2020 21.52
+4
To je res. Zaradi precej nenevarne bolezni si delamo financno/gospodarski/druzben/socialni harakiri.
setisfekšn
16. 09. 2020 21.19
+6
Evo to so vse organizirane priprave še z marca pa bil gate je tako ukazal vladam da mora toko bit!prikazovanje virusa!
Betuul
16. 09. 2020 21.11
+3
V Rogaško Slatino takoj svoj rešilni kombi z opremo in vse kar paše za preprečitev okužbe. Tam živeči so blizu meje
Betuul
16. 09. 2020 21.17
+2
Žac
16. 09. 2020 21.47
+0
Maribor je tudi blizu ene meje. Meje,kje je stanje hujše kakor meje na katero ti misliš. To je v redu,hlapec?
Gsmm
16. 09. 2020 21.09
+9
Testi pokazali 123 okuženih, tudi papajo in sosedovo žabo, sledilnik ni pa še nikogar odkril!
yoshi
16. 09. 2020 21.02
+14
Za kozlat že vse skupaj
Carpediem32
16. 09. 2020 20.57
+12
Kako vemo, da politiki lažejo? Ustnice premikajo.
Gsmm
16. 09. 2020 21.00
+12
To je bila pa moja fora za Počivalška. Kako veš, da Počivalšek laže? Ko usta odpre!😀
Common_sense
16. 09. 2020 21.53
Moncsa
16. 09. 2020 20.27
+30
Prosim, naj mi strokonvnjaki razložite dva fenomena glede tega hudo nalezljivega kovida, ker jaz ne razumem. Fenomen 1: mož se okuži, potrjen primer. Za njega ves čas skrbi žena, spista na zakonski postelji, preden ko so mu potrdili okužbo, sta se ljubčkala in cartala. Povprečen potek bolezni, en teden vročine, splošna utrujenost, nato gre mimo. Ko je že mož zdrav, gresta oba na testiranje protiteles. Mož jih ima ogromno, žena blizu nič. Zdravniki pravijo, da se ni okužila. KAKO JE TO MOGOČE?? Fenomen št. 2: V Goriških Brdih, kljub temu, da od sredine marca se tam obrnilo ogromno domačih in tujih turistov, okužb ni. Zero. Isto velja za občino Bohinj. Bled, Kranjska Gora z minimalnimi primeri. KAKO JE TO MOŽNO???
Moncsa
16. 09. 2020 20.34
+4
Common_sense
16. 09. 2020 21.53
-1
V Ljubljani so skoraj vsi okuzeni piciklisti.
Beaa
17. 09. 2020 16.52
1. Primer cisto mozno ker doloceni ljudje niso prenasalci. 2.Tudi mene zanima kje so okuzbe na nasi obali ket ze 3 mesece je mravljišče na plazah, zvecer po mestih. Abnormalna guzva.
vinchi
16. 09. 2020 20.22
+31
saj to je logično .... več izvedenih testov , več se najde okuženih. procentna stopnja pa je še vedno ista 0,0443 % okuženih glede na število prebivalcev . Da so ti testi neprimerni in netočni pa pravijo številni zdravniki po svetu . Dr Velo Markovski , virolog iz Makedonije , Dr. Valerije Trček iz Zagreba, doktor kemije, predavatelj na farmacevtskem faksu v Zagrebu , Dr. Srečko Sladoljev , epidemiolog iz Zagreba, Dr.Wolfgang Wodarg, Nemčija, DrClaus Kohnlein Nemčija , Kary Mullis izumitelj tega testa je sam dejal , da je ta test preobčutljiv za uporabo v mikrobiologiji , Dr Andi Kaufman ZDA , . Dr. Matt Strauss iz Kanade pa razlaga koliko škode naredijo covid bolnikom z uporabo ventilatorjev . Spoštovani barlci , preden pritisnete dislike knof , vsaj malo pobrskajte po netu in videli boste , da ne pišem kar v tri dni 😊😊😊😊😊😊
An ban pet podgan
16. 09. 2020 20.24
+11
An ban pet podgan
16. 09. 2020 20.22
+15
Testirajte jih 100000 pa jih bo 3000 okuženih. Saj je že celo poletje isto. Normalno da več hospitaliziranih ker je prehod ... listje gre dol... itd...
Moncsa
16. 09. 2020 20.42
+9
Ja itak, če tudi tiste starčke iz domov brez simptom stisnejo v bolnice, boge reve... Preventivno, kao.
Adana24
16. 09. 2020 20.09
+19
halooo pa sje jih 3krat vec testirate kaj je najvec... V najvecji krizi kao so testiral po 1500 folka zdej pa 3100 pa kao panika.. sam bulls**t
srebrnibreg
16. 09. 2020 20.19
+18
Teste, ki jih financiramo iz lastnega žepa, pa opravlja tudi precej zdravstvenih domov po državi. In cene so povsod bolj ali manj enake. Gibljejo se med 80 in 100 evri. .............Očitno je jasno zakaj toliko testiranj. V bolnišnicah ni pacientov zato te morajo s testi nadoknaditi, da nekaj zaračunajo ali posameznikom ali pa zdravstveni zavaraovalnici. Za njih je verjetno cena prej višja kot nižja.
brabusednet
16. 09. 2020 19.54
+2
Kje so se ukužili v stranki LMŠ pa novinarji ne raziskujejo.Samo Janšo in Kur-ca kažejo,kako se rokujeta.Pa tako se zavzemajo za pošteno poročamje.