Korona

Bomo med prvomajskimi prazniki že lahko počitnikovali?

Ljubljana, 23. 04. 2020 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
142

Evropske države počasi rahljajo ukrepe in spet zaganjajo javno življenje. Tudi v Sloveniji je vse več pobud, naj se življenje počasi začne vračati v običajne tirnice. Še posebej iz gospodarskih panog svarijo, da bodo posledice, če bomo z ukrepi čakali predolgo, hude. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so vladi tako poslali svoj predlog, kako in kdaj naj se odprejo določene dejavnosti: "Ponovnega odprtja si želijo lastniki avtopralnic, šole vožnje, fotografi, tekstilci, čevljarji, večje prodajalne, lastniki zasebnih nastanitev in seveda gostinci."

Predsednik OZS Branko Meh
Predsednik OZS Branko Meh FOTO: Bobo

Evropske države počasi rahljajo ukrepe in spet zaganjajo javno življenje, v sosednji Avstriji, denimo, naj bi državljani ponovno lahko videli svoje starše, stare starše in prijatelje od 1. maja, seveda z določenimi omejitvami in pravili. Tudi v Sloveniji je vse več pobud, naj se življenje počasi začne vračati v običajne tirnice. Še posebej iz gospodarskih panog svarijo, da bodo posledice, če bomo z ukrepi čakali predolgo, hude.

"Obrtniki in podjetniki so zaradi prepovedi opravljanja dejavnosti v hudi stiski, na kar nas opozarjajo vsak dan. Zato smo vladi predlagali nekatere nove izjeme v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Ponovnega odprtja si želijo lastniki avtopralnic, šole vožnje, fotografi, tekstilci, čevljarji, večje prodajalne, lastniki zasebnih nastanitev in seveda gostinci," so danes sporočili z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija (OZS).

OZS: Najkasneje 15. maja naj se postopno začnejo odpirati gostinski lokali

"Predlagamo, da se v času prvomajskih praznikov dovoli odprtje turističnih kapacitet (glamping, zasebni apartmaji ipd.), kjer ni velikega števila ljudi, zaščita in varnost ljudi pa se zagotovi v skladu s priporočili NIJZ. Predlagamo tudi odprtje nastanitev, predvsem zasebnih sob in apartmajev, kjer so zagotovljene tudi gostinske storitve (skladno s priporočili NIJZ za prevzem hrane in pijače)," so zapisali na OZS.

Prizadevajo si tudi za čimprejšnji zagon gostinskih lokalov: "In sicer naj se najprej dovoli nudenje gostinskih storitev na terasah in vrtovih, najkasneje 15. maja 2020 pa predlagamo tudi postopno odpiranje gostinskih lokalov."

Avtopralnice in šole vožnje naj svoja vrata odprejo takoj

"Pranje vozil se uvršča med servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles). Vendar pa je dejavnost avtopralnic z odlokom še vedno prepovedana. Ocenjujemo, da tudi v avtopralnicah lahko zagotovimo ustrezno zaščito z uporabo vodotesnih očal in ostale zaščitne opreme. Poleg tega se v avtopralnicah tudi sicer uporablja različne kemikalije in čistila," so zapisali na OZS.

Predlagajo tudi takojšnjo sprostitev izvajanja poučevanja teoretičnega dela usposabljanja v šolah vožnje, prav tako naj se omogoči praktično poučevanje enoslednih vozil (moped, motorna kolesa), kjer ni stika med kandidatom in inštruktorjem. "Glede praktičnega poučevanja vseh ostalih kategorij pa predlagamo sprostitev s 4. majem," so zapisali na OZS.

Kaže se potreba po odprtju fotografskih ateljejev, čevljarskih delavnic, fotokopirnic ...

Nujno je treba omogočiti fotografske storitve, zlasti fotografiranje za osebne dokumente, menijo na OZS, kjer predlagajo, da se tovrstni ateljeji odprejo s 4. majem. "Številnim je v tem času potekel osebni dokument, ki pa ga v teh časih nujno potrebujejo za svoje delo," menijo na OZS, kjer so ob tem poudarili še, da pri fotografskih storitvah ni tesnega stika med fotografom in stranko.

Opozorili so tudi na težave zaradi zaprtja trgovin z oblačili in obutvijo: "Prav zato je potreba po popravilu starih oblačil, čevljev in torbic še toliko večja. Predvsem čevljarji in izdelovalci torbic nam sporočajo, da njihove stranke nujno potrebujejo popravilo. Glede na to, da se pri popravilu in izdelavi usnjenih, krznenih in sorodnih izdelkov storitev izvaja brez stika s potrošnikom oziroma je stik minimalen, predlagamo, da se najkasneje s 4. majem omogoči odprtje teh delavnic. Predlagamo tudi odprtje proizvodnje drugih tekstilnih izdelkov, kot so zavese in senčila. Potrošnik bi lahko podpisal tudi izjavo, s katero bi dovolil izvajalcu namestiti izdelke, sam pa bi v tem času zapustil stanovanje."

Fotokopije dokumentov so potrebne za različna dokazila in arhiviranje, menijo na OZS. "Ker poteka tudi šolanje na daljavo, vsi pa doma nimajo tiskalnikov, je povpraševanja po fotokopiranju še posebej veliko. Zato predlagamo odprtje fotokopirnic, saj je stik s potrošniki minimalen," so zapisali na OZS.

Po prvomajskih praznikih naj se odprejo tudi manjši velnesi, savne in solariji

Predlagajo še, da se s 4. majem začnejo izvajati tudi dejavnosti za nego telesa. "Gre za storitve masažnih salonov, ki so zelo povezane z opravljanjem kozmetičnih storitev in se med seboj dopolnjujejo. Masaže so v ponudbi marsikaterega kozmetičnega salona, kar pomeni, da se bodo tam lahko izvajale. Sem sodijo še saloni za hujšanje in manjši velnesi, ki sprejemajo le nekaj strank, manjše savne, solariji, solne sobe in alternativne oblike zdravljenja."

Tudi opravljanje storitvenih dejavnosti na domovih fizičnih oseb, kot so montaža pohištva, steklarstvo, servis telekomunikacijskih naprav, servis električnih aparatov, dimnikarstvo, slikopleskarstvo, inštalaterstvo, bi se moralo čim prej dovoliti, menijo na OZS. "Predlagamo sprostitev s 4. majem," so sporočili z OZS. S tem datumom bi zagnali tudi vse prodajalne, ki so večje od 400 kvadratnih metrov in se ukvarjajo s prodajo motornih koles, plovil, kamp prikolic in kamp opreme.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sand49
24. 04. 2020 13.36
+1
V toplicah npr.Čatež ,bi poletno termalno riviero morali zagotoviti samo hotelskim gostom in kampu , za zunanje obiskovalce ne bi smela obratovati ,če se želimo izogniti gužvi in stikom..
+2
zakaj se odprejo le male trgovine?..v velikih je več prostora...omejis stevilo obiskovalcev in je
Špartanec
23. 04. 2020 21.33
+0
Najbolj važen je odpreti mejo, da se bojo lahko hanziji šlepal do croatie. Nam bodo pustil kakšno kobasico na petrolovem wcju. Pri vinjetah se že tako 3/4 švercajo.
Špartanec
23. 04. 2020 21.31
+1
Polna plaža, en kih pa bo rastur. Hahaha.
resnicaboli007
23. 04. 2020 21.28
+11
Sovraznik Slovencev prav izigrava in se resnicno izživlja nad Slovenskim narodom. No, nad mano se pac ne bo noben izživljal, sploh pa ne z protiustavnim in protizakonitim odlokom in se ves čas vozim pocez in pocez cez Slovenijo in ja, tudi z teroriziranjem gospode v modrem imam vsakosnevno opravka, ampak jim hitro zaprem usta z citiranjem zakonodaje in ustave in smo hitro vse zmenjeni. Ta virusni nateg je pa tudi iz strani vecine medijev prenapihnjen. Cela EU bo umilila kvazi ukrepe, nas sovraznik Slovencev bo pa se kar vlekel vse mozne ukrepe in slovenijo z miljardnim minusom zapufal za par desetletij v naprej.
Doctore111
23. 04. 2020 21.52
-5
ti se kar vozi, vec takih in vas bo levih vse manj
Alojz69
23. 04. 2020 21.22
+12
Gremo ven ven ven...tiste ki je pa strah pa v bunker
User768643
23. 04. 2020 21.22
+11
Tipični slovenceljni. Ko je kriza, beg čez mejo, v bunker, ali pa še globlje se zakopat. Ko malo sonček posije, vsi nazaj. Takrat pa sami generali, dohtarji, znanstveniki...
Joze675
23. 04. 2020 21.15
+27
Dajte že občine odpret!!! To je že višek vsega...
26277
23. 04. 2020 21.01
-1
Waco....samo,,da ne boš prvi delal gužve jutri ob 8.00 pred batego...trgovino. Bo ...
šavrin
23. 04. 2020 21.15
-1
fentič oni ne razumejo kaj je to batega,....
Reallife
23. 04. 2020 20.54
+3
Neeeee.. Ah kje. Mnenje vlade je, da do 1.8. Nič.. Pa to. Kaj boste tle služil neki.. Propadite..
tali?ni tom
23. 04. 2020 20.53
-26
zdele predlagam da vsi ki navijate za neke "sprostitve" se nagnetete v stožice do vrha inn nato eden med vami pozitiven in imamo bergam! da so gostilne zaprte ni popolnoma nobene škode!
dark horse
23. 04. 2020 20.55
+20
murin
23. 04. 2020 21.19
+8
luzarf@arcor.de
23. 04. 2020 20.45
-5
sedaj ste vsi proti Vladi ker poskuša pomagali zajeziti ,če nebi naredila nič nebi bilo prav kaj sploh hočete? Balkanci
happ
23. 04. 2020 20.26
+16
Najbolj naj kr use odpremo k je toliko pobudnikov, ko bo pa kej narobe se pa bojo usi zgovarjali na vlado kot ponavadi
Krta?a 21
23. 04. 2020 20.12
+10
Tudi zdravnikom bi predlagal da še enkrat naštudirajo znanje glede virusov in bakterij ker to kar so se naučili na faksih je samo teorija, ki se je izkazala za napačno in tega se po taki krizi ne bo dalo več skrivat. Karantena je 500 let zastarela štorija ki ne deluje. Tudi na tem področju nič več ne bo tako kot je bilo, bojo pa ljudje bistveno bolj zdravi, seveda ob ustreznem standardu. Za standard smo odgovorni ljudje, predvsem politiki nam ga trenutno močno zbijajo. In ko je zdravilo bolj škodljivo kot bolezen običajno govorimo o strupu. Torej zdravniki (predvsem vladni), zakaj zastrupljate narod?
pravisprehajalec
23. 04. 2020 20.21
-7
Zdravnike podučuješ Krtača, da morajo biti ažurni glede virusov in bakterij. Kaj pa vi Levičarji in delavska misel? Vaša filozofija je ostala na nivoju leta 1945. Pa ne vidite v tem ničesar slabega....
Uporabnik1536341
23. 04. 2020 20.32
+6
pravisprehajalec
23. 04. 2020 20.09
-4
Proizvodna baza, pošteno vrti lopate že ves čas, da se gradijo počitniške kapacite naprimer v znanem kraju. Vsak dan, brez mask od jutra do večera. Da se bo levičarska družbena nadgradnja, lahko odpočila za prvi maj, po hudih mukah karantene....
alko10000
23. 04. 2020 21.23
+2
Krta?a 21
23. 04. 2020 20.04
+13
Če bi imel ljudje kohones, bi se zmenil pa vsi naenkrat vse odprl, na predvečer 1.maja bi v miru zakuril kres, zalaufal življenje na normalo, boječke nej bojo pa doma v vatki. Skratka na to kar sprejema država bi se mogl množično požvižgat ker nam enostavno kršijo osnovne življenjske pravice, pustimo ustavne pravice, te so druge po redu. Poleg tega bi moral jasno povedat da ne bomo plačeval davkov, če ne bo šolstva, zdravstva, transporta in politikov z iq jem višjim od temperature postanega piva. Naj pišejo kazni, itak jih ne bo mogel noben plačat. Pa če že gre vse v maloro nej gre do konca v maloro. Ljudje imajo to moč. Kdor pa je zaradi varnosti pripravljen žrtvovat svoje pravice, ni vreden ne varnosti in ne svobode. Covid je samo slepilo za naivne. Nihče še ni dokazal na zemlji da sploh obstaja, a vendar vsi verujejo v to čudo. Mogoče gre za novo vero.
Krta?a 21
23. 04. 2020 20.06
+0
Samo desni na to lahko pritisne minus, hvala za potrditev.
User768643
23. 04. 2020 20.35
+10
Kohones? Pri tebi še za te nisem prepričan. Vem pa česa definitivno nimaš.
GAMBLER63
23. 04. 2020 21.04
+1
Če si taki pogumnež, zakaj ne greš volontirat v Ljutomer? Brez zaščite?
Krta?a 21
23. 04. 2020 21.49
+1
A misliš da ne upam? Meni ni problem, sam če se na glavo mečem mi ti ne boš verjel. Itak te nič nebi prepričalo.
LOS - T
23. 04. 2020 19.29
+46
Avtopralnice. Najbrž noben ne šteka zakaj so zaprte in kako se lahko okužiš v avtomatski avtopralnici. Al taki s tekočim trakom al taki na žeton. Res cvetka starih kozlov, Janeza, Jelka in kompanjonov iz vlade.
pomaranča
23. 04. 2020 19.36
+28
Res je, ta del tudi meni ni jasen. Sploh, ker nimaš stika z nikomer.
LOS - T
23. 04. 2020 19.37
+22
Ene trem zgleda je, dubu sem tri minuse. A so Janez, Jelko in Hojs tle gor?
pomaranča
23. 04. 2020 19.39
+22
Minuse si dobu od takšnih, ki si ne znajo sami avto oprat.
pilepiletina
23. 04. 2020 19.28
+7
Kaj pa night clubi, spremljevalke, lepoticke za eno urco, ero... saloni, prosti..., itd. 🤔
Sentis
23. 04. 2020 19.43
+1
SurfBass
23. 04. 2020 19.25
+48
Preden bodo vse tole zagnali, bodo morali še prej sprostiti pretok med občinami. Razen če so te sprostitve namenjene le meščanom, malomeščanom, ne pa tudi preprostim in normalnim ljudem s podeželja
LOS - T
23. 04. 2020 19.32
+20
Preprosti iz podeželja, si lepo napisal. Da si mal razmislil prej, bi vedel, da ti lahko prideš v mesto kadar češ, mi iz mesta ne moremo na podeželje, če tam nimamo ravno stare mame ali pa vikenda. Še enkrat za podeželane: če neke storitve ni v tvoji vaški občini greš lahko ponjo v najbližjo občino ki jo ima. Jezus, pa tri tedne tole že velja...
Lisec7
23. 04. 2020 19.21
+30
poznam gostilno, ki ima več prometa kot pred blokado---toči zunaj, kasira enako, računa pa ne izdaja. Znajdi se! Pa še od države bo dobil pomoč. Kontrole pa ni nobene.