Korona

Na Hrvaškem brez novih okužb z novim koronavirusom

Brasilia/Moskva, 23. 05. 2020 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah niso potrdili nove okužbe z novim koronavirusom, je sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Tudi na Cipru danes niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom. Medtem je situacija še vedno zaskrbljujoča v Južni Ameriki, ki je postala novo žarišče pandemije covida-19.

Na Hrvaškem je minister za zdravje Vili Beroš objavil, da imajo 89. dan od prvega primera novega koronavirusa skupno 2243 obolelih in 2023 okrevanj ter nobenega na novo zbolelega. "Danes se veselimo številke, zaradi katere smo bili odgovorni in disciplinirani," je še objavil.

Na Hrvaškem je zaradi covida-19 umrlo skupno 99 oseb. Doslej so opravili skupno 60.864 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, v zadnjih 24 urah 953. 

Tudi na Cipru danes med skupno 2414 testi niso potrdili nove okužbe z novim koronavirusom. To je prvič v dveh mesecih in pol, da na otoku niso zabeležili nobene nove okužbe. Prva dva primera novega koronavirusa so na Afroditinem otoku potrdili 9. marca. Skupno so na otoku doslej potrdili 923 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 24 ljudi.

Brazilija po številu okužb prehitela Rusijo

Brazilija je po številu potrjenih okužb z novim koronavirusom prehitela Rusijo in je zdaj s 330.890 okužbami na drugem mestu na svetu. Koronavirusna bolezen 19 je v Braziliji zahtevala 21.048 smrtnih žrtev. Vrhovno sodišče je medtem objavilo posnetek vladne seje, na kateri predsednik Jair Bolsonaro žali guvernerje zveznih držav. Medtem v Grčiji postopoma znova zaganjajo svojo turistično industrijo in prometno omrežje.

Število smrtnih žrtev covida-19 v Braziliji je v petek tretjič v štirih dneh preseglo tisoč primerov v enem dnevu. Umrl je 1001 človek. Svetovna zdravstvena organizacija je sicer v petek sporočila, da je Južna Amerika postala novo žarišče pandemije covida-19. V regiji je najhuje prizadeta prav Brazilija.

Ta po številu okužb zaostaja samo že za ZDA, kjer so potrdili več kot 1,6 milijona primerov okužbe in skoraj 96.000 smrtnih žrtev, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Nazaj na tretje mesto je padla Rusija s 326.488 primeri okužbe z virusom in 3200 smrtnimi primeri, v zadnjih 24 urah je umrlo 139 ljudi, število novih okužb pa se je spustilo pod 10.000, pročajo iz Moskve.

Po številu smrtnih primerov zaradi covida-19 je Brazilija na šestem mestu na svetu za ZDA, Veliko Britanijo, Italijo, Španijo in Francijo. Vendar strokovnjaki ocenjujejo, da bo pandemija vrhunec v tej južnoameriški državi dosegla šele junija.

V Braziliji imajo že več kot 330.000 potrjenih okužb s covid-19.
V Braziliji imajo že več kot 330.000 potrjenih okužb s covid-19. FOTO: AP

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki zmanjšuje nevarnost novega koronavirusa, kljub hitremu širjenju virusa po državi nasprotuje ukrepom regionalnih in lokalnih oblasti, ki so ljudem odredile, naj bodo doma. Trdi, da to škoduje brazilskemu gospodarstvu. Tovrstne ukrepe sta med drugim uvedla guverner zvezne države Sao Paulo Joao Doria in guverner države Rio de Janeiro Wilson Witzel.

Ta dva guvernerja je Bolsonaro napadel tudi na zasedanju vlade 22. aprila, katere posnetke je v petek objavilo brazilsko tožilstvo, ki predsednika preiskuje zaradi domnevnega vmešavanja v delo zvezne policije. "Ta drek od guvernerja v Sao Paulu in kup gnoja v Rio de Janeiru," pravi Bolsonaro na posnetku. "Zato želim (...) da bi bili ljudje oboroženi," je dejal. Dodal je, da bi to preprečilo vzpostavitev diktature.

V posnetku se jezi tudi, ker da ne dobi dovolj informacij od zvezne policije. "Ne morem delati tako. Zato se bom vmešal in pika. To ni grožnja (...), to je resnica," je povedal. Preiskavo Bolsonara so sprožili, ko ga je zdaj že nekdanji pravosodni minister Sergio Moro ob odstopu obtožil "političnega vmešavanja" v preiskave zvezne policije.

Koronavirus kosi v Braziliji
Koronavirus kosi v Braziliji FOTO:

Predsednik je že pred objavo posnetka skušal omiliti škodo. Dejal je, da je govoril o zagotavljanju varnosti za svojo družino, in ne da bi skušal koga zaščititi pred preiskavo. "V posnetku ni niti sekunde, kjer bi lahko nekdo sumil, da sem se vmešaval v delo zvezne policije," je povedal po objavi.

Policija naj bi preiskovala več primerov, v katere so vpleteni predsednik in njegovi najtesnejši sodelavci, tudi sin Carlos, ki je sicer mestni svetnik v Rio de Janeiru. 

V petek objavljeni posnetek sicer obremenjuje še dva ministra Bolsonarove vlade. Minister za izobraževanje Abraham Weintraub je na seji dejal, da bi vse vrhovne sodnike poslal v zapor, ker so zadnjo besedo pri odločanju o ukrepih proti novemu koronavirusu dali zveznim državam. Okoljski minister Ricardo Salles pa je dejal, da bi morali trenutek, ko se mediji osredotočajo samo na poročanje o novem koronavirusu, izkoristiti za spremembo zakonodaje, ki prepoveduje rudarjenje in kmetovanje na zaščitenih območjih v Amazoniji.

Na Kitajskem prvič brez novih okužb

Kitajska je danes sporočila, da prvič, odkar od januarja objavljajo podatke o okužbah z novim koronavirusom, niso zabeležili nobene nove okužbe. Novico so sporočili le dan po začetku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa, na katerem so izpostavili tudi velike dosežke Kitajske v boju proti virusu

Novi koronavirus se je prvič pojavil v kitajskem mestu Wuhan ob koncu lanskega leta, nato se je razširil po vsem svetu. Zaradi covida-19 je doslej umrlo več kot 335.000 ljudi. Sredi februarja je Kitajska sporočila, da ima izbruh virusa pod nadzorom. Po uradnih podatkih je v državi s približno 1,4 milijarde ljudi zaradi covida-19 umrlo 4634 ljudi, kar je bistveno manj od drugih držav sveta, ki jih je kasneje pandemija huje prizadela.

"Italija se je dobro odzvala na sproščanje ukrepov"

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes pozdravil upadanje števila okužb z novim koronavirusom v Italiji. Število okužb kaže, da se je Italija dobro odzvala na prvo sproščanje ukrepov za zajezitev virusa 4. maja. V večjih mestih po državi policija izvaja strog nadzor na spoštovanjem preventivnih ukrepov. "Tekma še ni dobljena, še naprej moramo biti previdni," je še opozoril minister za zdravje.

Italijanski inštitut za javno zdravje poroča o upadanju okužb po celi državi, tudi v najhuje prizadeti deželi Lombardija. "V Lombardiji beležimo znatno upadanje primerov okužb," je dejal vodja inštituta Silvio Brusaferro.

V Grčiji od ponedeljka dovoljena potovanja s celine na otoke

V Grčiji postopoma znova zaganjajo svojo turistično industrijo in prometno omrežje. Od ponedeljka bodo lahko s celine na otoke v Egejskem in Jonskem morju znova potovali vsi, ki niso v karanteni zaradi novega koronavirusa. Ciper pa je objavil seznam držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija pripotovali v državo. Na njem je tudi Slovenija.

V Grčiji bodo trajekti, ki povezujejo celino z otoki, lahko zgolj polovično zasedeni. Kabine si bodo lahko delili zgolj družinski člani ali pari.

Grška turistična sezona se bo v državi začela 15. junija.
Grška turistična sezona se bo v državi začela 15. junija. FOTO: Dreamstime

Tako bodo v Grčiji znova zagnali trajektni promet, ki so ga lahko za pot na otoke od 16. marca zaradi pandemije novega koronavirusa uporabljali zgolj tisti s stalnim prebivališčem na otokih. Tam so sicer po poročanju grške javne radiotelevizije ERT zabeležili bolj malo primerov okužbe z novim koronavirusom.

Grške oblasti so sredi tedna napovedale, se bo nova turistična sezona v državi začela 15. junija. Takrat bodo predvidoma prva letala iz tujine pristala na atenskem letališču. 1. julija bodo vzpostavili tudi letalske povezave med regionalnimi letališči in tujino. Napovedali so, da bodo do konca meseca objavili seznam držav, iz katerih bodo lahko turisti prišli, ne da bi jim bilo treba za 14 dni v karanteno.

Medtem je Ciper že objavil seznam 19 držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija z letalom pripotovali v državo. Na seznamu je tudi Slovenija. Slovenski turisti bodo od 9. junija lahko v državo vstopili z največ tri dni starim zdravniškim potrdilom, da niso okuženi z novim koronavirusom. Od 20. junija to potrdilo ne bo več potrebno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majmun11223344
24. 05. 2020 19.25
+1
Ne mislite že nehat z tem.
setisfekšn
24. 05. 2020 16.45
+6
Sevede sezona je tu kar naenkrat je virus čudežno izginil!!
2fast4
23. 05. 2020 20.27
+0
Na Hrvaškem pravite... Kaj pa drek imajo bolj barvit?
misterbin
23. 05. 2020 20.14
+17
Ste Slovenski medij ,ali Hrvaški ? Kaj nas briga za njih .
Brabus
23. 05. 2020 20.13
+28
Seveda, turistična sezona je pred vrati, ni testiranj,ni okužb,logično.
zvizi
23. 05. 2020 19.56
+13
Vsi takoj na Hrvaško nesite denar...Rešuje Hrvaški turizem..
HoS
23. 05. 2020 21.53
+2
Ratio Vs Passio
23. 05. 2020 19.35
+22
Kako zanimivo, da sedaj tik pred poletnimi počitnicami so pa tako ugodni kazalci. Nobene okužbe.In to pr dveh od turistov odvisnih državah. Zanimivo. Zakaj mam občutek, da bo jeseni in pozimi pa spet drugače. In verjamem, da so politiki pošteni in vedno prikazujejo realno stanje. Khm. In koliko časa nas bodo še nategovali? Nas meli za norca? Kakor zgodovina kaže za vedno, hahahahaha
hirajem
23. 05. 2020 21.51
+3
Sezonske okuzbe so vedno intenzivnejse v jesenskem in spomladanskem casu. Glede na to da cov2 kaze znake sezonalnosti je verjetno da bo z njim povezanih okuzb vec takrat. Nobeno cudo
Cicamica
23. 05. 2020 19.15
+23
Vsaj te trakove bi lahko odstranili v ljepi naši. Tudi pri nas, opažam, da vse več mask konča na tleh te prelepe Slovenije. Je res tako težko, zadevo po uporabi odnesti v koš za smeti?? Očitno nekateri v tej državi nimajo odnosa do okolja.. Lp
hirajem
23. 05. 2020 21.54
+4
Tisti ki so tadolzeni za praznjenje smetnjakov so tudi soodgovorni. Par dni nazaj sem gledal kako veter odnasa maske iz nabitega smetnjaka pred trgovino.
džonborno
23. 05. 2020 19.12
+7
Smo bolj na tekočem kaj se z Corono dogaja na Hrvaškem kot doma. A je kdo že našel sistem, da bomo turistične vavčerje lahko vnovčili v Dalmaciji?
Žac
23. 05. 2020 19.51
+1
Za takšne kateri nimaju za burek,kot ti npr,upam da bodo dovolili. Bo pa dokaz da imaš Kekec pašteto v žepu. Lahko tudi poli klobaso.
džonborno
23. 05. 2020 21.19
-1
Če bi hodil na Hrvaško (niti slučajno), bi vzel panceto od Kras Sežana.
murinar
23. 05. 2020 18.40
+7
Balkanci na balkan ! Na jugu nič novega !
Žac
23. 05. 2020 19.46
+11
Kje se začne Balkan so ti Avstrijci pokazali. In še kateri.
rožarica
23. 05. 2020 18.40
+4
jożajoża, pameten Slovenc bo vnovčil vabčer doma, ker mu je podarjen, potem pa še malo v “lepo našo”...prav je tako !
AlternativeFacts
23. 05. 2020 18.51
+9
Ste lačni? Pojejte bon za hotel - Zdaj bomo očitno dobili turistične bone oziroma vavčerje za hotele in namestitvene objekte. Sliši se kot dobra novica za vse, le da to ni. Ne bo jih mogoče unovčiti v restavracijah, gostinskih lokalih, turističnih agencijah ali za najem turističnega vodiča. Prav tako ne za obisk kulturne prireditve, koncerta, kina ali muzeja, pri šivilji ali frizerju, v kozmetičnih salonih, knjigarnah ali kemičnih čistilnicah, četudi so morali vsi med epidemijo zapreti vrata. Zakaj je temu tako, lahko le ugibamo....Aprila je službo izgubilo 11.000 ljudi, kar je 360 na dan. Glavni val odpuščanj šele prihaja. Najprej bo udaril med več deset tisoč agencijskimi delavci in zaposlenimi za določen čas.
Rožice cvetijo
23. 05. 2020 20.52
+6
rožarica...podarjen vavčer...redkokdo kaj podari zastonj...ta vavčer bo z obresmi vred stal najmanj 500€...odplačevali ga bomo več let. Le kako ste nekateri lahko tako naivni. Očitno vam ni potrebno delati oz. zaslužiti in vse dobite zastonj...socialni transfer.
dule
23. 05. 2020 18.39
+2
Kaj pa s starim koronaviruson?
Žac
23. 05. 2020 20.10
+1
Po dva mesecu hudega garanja je šol na dopust.
Jožajoža
23. 05. 2020 18.37
-11
htvati, slovenci prihajamo. 2 milion nas bo, na vaš lipi jadran. se vidimo. bone pa naj si naši nekam vtaknejo.
AlternativeFacts
23. 05. 2020 18.34
+6
Se bojim da v Sloveniji in Hrvaški lažejo narodu okoli te epidemiiološke slike....
setisfekšn
23. 05. 2020 16.00
+13
A ne vidite da so umrli po vseh drzavah premosorazmerni številu prebivalcev v državi!in če greste gledat sedaj brazilijo ki ima ne. Vem točno okoli 200 milj preb. In da jih 80% živi v totalni revščini. ki bolnice še videla ni kakšni respiratorji tam ni možnih nobenih" ukrepov" ker pol prebivalstva spi na cesti in tam jih vsako leto veliko umre za vsem živim in ne zaradi korone ampak z korono!ki so jo letos pač izpostavili za dosego določenih ciljev!tudi prejšnja leta je bilo število žrtev enako letošnjemu sam nobeden ni načrtno smrti izpostavljal!poglejte statistiko umrlih v državi pa boste videli da je številka vsako leto enaka!!!
Fulano in Beltrano
23. 05. 2020 17.34
+8
Spoštovani! V Braziliji v totalni revščini NE živi 80 odstotkov ljudi. Z veseljem te kdaj povabim tja, ko se zadeve umirijo, pa se boš na lastne oči prepričal/a, da temu ni tako.
Fulano in Beltrano
23. 05. 2020 18.00
+4
Pa še to. V Braziliji imajo SUS, javno zdravstvo, katerega kvaliteta je zelo različna. So zvezne države v katerih funkcionira odlično. Je pa tudi en kup privatnih zavarovalnic/planov, ki si jih lahko privoščijo tisti, ki zaslužijo več, kjer je oskrba praviloma veliko boljša, nekje primerljiva z oskrbo v Evropi. Glavni problem Brazilije je v neenakomernih zaslužkih. Najbolje plačani prejmejo tudi do 35 krat več kot najslabše plačani. V letu 2017 je v totalni revščini živeli 27 milijonov ljudi ( kar ni 80 odstotkov ). Njihovi prejemki so bili po današnjem menjalnem tečaju 40 evrov na mesec. Da si boš lažje predstavljal/a kako to zgleda v resnici. Pet kil riža v trgovini stane 2 evra, ena kila fižola pa 75 centov. Mango recimo raste sredi mesta, ali pa na travnikih in si ga greš odtrgat sam. Avokado je lani, ko sem bil zadnjič tam stal 1evro za 1 kilogram. Govedina je neprimerljivo cenejša, je pa velikokrat dražje v primerjavi s Slovenijo jesti zunaj, ker na primer za 2 pici plačaš 10 odstotkov minimalne plače. Veliko dražji je procentualno gledano tudi davek na nepremičnine, tudi banalna "zdravila" v lekarnah kot je recimo laksativ ali zdravilo za zgago so za mnoge nedosegljiva.....itd....
Wahl
23. 05. 2020 18.53
+0
Je dovolj, da je ta okoli 30 % pa to sploh ni bistvo. Bistvene so razlike med regijami in tu je prepad med revnimi in bogatimi ogromen.
Fulano in Beltrano
23. 05. 2020 20.52
+2
Pejst, Brazilija ima vse naravne danosti, da bi lahko bila druga Avstralija. Pa ni in še lep čas ne bo. Pa ne zaradi korupcije, kriminala, socialnih razlik....ampak predvsem zaradi njihove (kolonialne) miselnosti....je že kazalo, da se bo spremenilo, pa so vetrovi zapihali v drugo smer....
Haloška ikebana
23. 05. 2020 14.49
+9
Pa toti še zmeraj poročajo, kot da gre za olimpijske igre. Še malo pa bo možno staviti na E stavah...
Franci Petelinc
23. 05. 2020 12.57
+17
Kdo piše komentarje? Sao Paolo je največje mesto v Južni Ametiki - mogoče tudi na svetu - kot Shang Hai. Tudi Rio ima vsaj 10 miljonov ljudi. Takšna bolezen se širi v velemestih in če ne bodo nič naredil bodo imel ogromne zgube, verjetno tudi nemire.
setisfekšn
23. 05. 2020 16.07
-3
Nič ne bo več smrti kakor vsako leto!tam se bo svetu dokazalo kjer ne morejo imeti 'ukrepov"da ni število umrlih na gostoto prebivalcev nič večja kot drugje!!
Et54678
23. 05. 2020 12.51
+4
ja, tisoč žrtev (aka umrlih) na dan ne glede na vzrok smrti, isto so v Italiji delal...
JBT
23. 05. 2020 11.47
+25
Ti smrti niso zaradi virusa, ampak zaradi slabega zdravstvenega sistema.
Denkooo
23. 05. 2020 12.31
+18
Ne samo tega...higiena je tudi pomembna...potem hrana....itd...
tron3
23. 05. 2020 11.45
+34
Brazilija ima 209 milijonov prebivalcev, torej ob takšnem številu, je normalno, da umre na dan 1000 prebivalcev s korono ali brez, scenarij že viden na Kitajskem v Evropi in Ameriki.
Josip_L
23. 05. 2020 18.35
+3
Na primer v Italiji na 60 mil umre vsak dan okoli 1700 ljudi, kar bi pomenilo da v Braziliji okoli 5000-6000.