Korona

Na Hrvaškem s ponedeljkom odpirajo terase gostinskih lokalov

Zagreb / Dunaj / Budimpešta, 26. 02. 2021 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 16 min
Avtor
STA, T.V., Ti.Š.
Komentarji
35

Na Hrvaškem bodo s 1. marcem lahko odprli terase gostinskih lokalov, omogočili bodo tudi treninge v zaprtih športnih objektih. V Avstriji se medtem po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje pospešeno širijo nove različice novega koronavirusa in predstavljajo že več kot polovico vseh novih okužb.

Hrvaški notranji minister in vodja nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović je danes pojasnil, da bodo dovolili delo vseh gostinskih lokalov zgolj na terasah, ki so popolnoma odprte. Razdalja med mizami bo morala biti najmanj tri metre, med stoli pa najmanj meter in pol, če ne gre za člane istega gospodinjstva. Glede na velikost terase bo tudi omejeno število gostov, ki bodo lahko istočasno na terasi. Predvajanje glasbe na terasah bo prepovedano. Vstop v zaprti del objekta bo dovoljen samo za uporabo sanitarij, ob tem bo obvezna maska. Obratovanje teras bo dovoljeno med 6. in 22. uro, je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite povedal Božinović.

Terase gostinskih lokalov se pri naših južnih sosedih s prihodnjim tednom spet odpirajo.
Terase gostinskih lokalov se pri naših južnih sosedih s prihodnjim tednom spet odpirajo. FOTO: Dreamstime

Poleg tega bodo s 1. marcem športnikom dovolili treniranje v vseh zaprtih športnih objektih, v katerih pa bo treba zagotoviti 20 kvadratnih metrov na vsakega udeleženca treninga. Pri skupinskih športih, kot so nogomet, košarka ali rokomet ter borilne veščine, stik med športniki ne bo dovoljen. Kot so potrdili danes, bodo dovoljeni zgolj kondicijski treningi, ki ne vključujejo igre, pri kateri obstaja možnost medsebojnega stika. Slačilnic in kopalnic ne bo možno uporabljati, razen v nujnih primerih, ko bosta lahko tovrstne prostore istočasno uporabljali največ dve osebi.

Na Hrvaškem nadaljujejo rahljanje ukrepov, čeprav v zadnjih dneh znova beležijo porast dnevnega števila na novo okuženih. Od začetka tedna se je njihovo število zvišalo za 35 odstotkov v primerjavi s prvimi petimi dnevi prejšnjega tedna, je izpostavil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Kot je dodal, znaša 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 122,7. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev je 346,6.

Božinović je še dejal, da so ukinili prepoved prihoda potniških križark v hrvaška pristanišča, medtem ko so obstoječe epidemiološke ukrepe za obratovanje trgovin, javni prevoz in prehod meje podaljšali za 14 dni.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5071 testih potrdili 505 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 14 bolnikov s covidom-19. Naši južni sosedje imajo trenutno 3046 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 780 covidnih bolnikov, od tega 73 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je 13.534 ljudi. V državi so doslej potrdili 242.097 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 5503 bolnikov s covidom-19, okrevalo pa jih je 232.548. Doslej so testirali 1.332.840 ljudi. Doslej so proti covidu-19 cepili 146.565 ljudi, med njimi jih je dva odmerka dobilo 58.828. Porabili so 205.393 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer, Moderna in AstraZeneca.

V Avstriji porast novih različic novega koronavirusa, v zadnjem dnevu so znova potrdili več kot 2000 novih okužb

"Mutacije, ker so močnejše, se hitreje širijo," je danes povedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. V Avstriji sicer vse pozitivne teste PCR analizirajo tudi na mutacije novega koronavirusa. Minister je še opozoril, da še najmanj do velike noči pričakuje težke čase. Med uspešnejšimi zgodbami pa je Anschober danes izpostavil, da so skoraj končali cepljenje v domovih starejših in zato pričakujejo manj težjih potekov covida-19.

V Avstriji so v zadnjem dnevu opravili 223.000 hitrih in PCR testov na novi koronavirus, potrdili so 2093 okužb, umrlo je 22 ljudi. Incidenca zadnjih sedmih dni je okoli 148 okužb na 100.000 prebivalcev. V avstrijskih bolnišnicah je na zdravljenju 1285 covidnih bolnikov, od tega jih je 258 na intenzivnem oddelku. Po podatkih avstrijskega statističnega urada je lani sedem odstotkov vseh smrti bilo zaradi pandemije.

Avstrijska vlada bo v ponedeljek odločala o morebitnem novem sproščanju ukrepov na področju gastronomije in hotelirstva. Pogoj za obisk lokala bi bil sicer negativen test na novi koronavirus.

Putin in Kurz o dobavi ruskega cepiva Avstriji

Ruski predsednik Vladimir Putin in avstrijski kancler Sebastian Kurz pa sta se danes po telefonu dogovorila, da njuni državi začneta pogovore o dobavi in skupni proizvodnji ruskega cepiva Sputnik V, so sporočili iz Kremlja. V kanclerjevem uradu so medtem povedali zgolj, da sta govorila o možnosti dobave Sputnika po odobritvi v Evropski uniji.

Rusko cepivo Sputnik V
Rusko cepivo Sputnik V FOTO: AP

"Podrobno sta govorila o soočanju s širjenjem koronavirusa, vključno z možnostjo dobave ruskega cepiva Sputnik V Avstriji in vzpostavitve skupne proizvodnje," so zapisali v uradu ruskega predsednika. Pobuda za telefonski pogovor je prišla z avstrijske strani, so dodali.

Predstavnik avstrijskega kanclerja je medtem povedal, da sta voditelja med drugim govorila o odobritvi ruskega cepiva v Evropski uniji. "Kurz in Putin sta govorila o morebitni dobavi Sputnika po odobritvi s strani Evropske agencije za zdravila (EMA)," je dodal.

Kurz je sicer že v začetku februarja dejal, da bi v Avstriji lahko omogočili proizvodnjo cepiva proti covidu-19 iz Rusije in Kitajske. Vendar pa je pogoj za to, da je cepivo pred tem odobreno za uporabo v Evropski uniji.

Zanimanje za rusko cepivo, ko bo to odobreno v EU, je izrazilo tudi več drugih članic povezave. Madžarska pa ga je že odobrila in z njim tudi začela cepiti. Po navedbah ruskih oblasti so ga registrirali v 35 državah.

Orban se namerava cepiti s kitajskim cepivom

Madžarski premier Viktor Orban se medtem namerava proti okužbi z novim koronavirusom zaščititi s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm. Če bo prišel na vrsto za cepljenje ta ali naslednji konec tedna, bo lahko prejel odmerek kitajskega cepiva, in prav to si tudi želi, je povedal danes v pogovoru na madžarskem radiu Kossuth. Orban je pogovor izkoristil za reklamo za omenjeno cepivo, ki sicer na ravni Evropske unije za zdaj ni odobreno za uporabo. Sodržavljane je pozval, naj izkoristijo ponujeno priložnost in se cepijo.

Do velike noči naj bi po načrtih vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo vseh 2,6 milijona Madžarov, ki so se prijavili za cepljenje. Večina bo dobila cepivo Sinopharma ali rusko cepivo Sputnik V, ki mu EMA prav tako še ni prižgala zelene luči. Madžarska bo tako po besedah premierja imela najvišjo stopnjo precepljenosti v Evropi.

Cepiva, ki si jih je država zagotovila v okviru skupne nabave v EU, medtem "prihajajo počasneje, kot smo pričakovali", zato bi bili brez ruskih in kitajskih cepiv "v velikih težavah", je še dodal in pojasnil, da se je Madžarska odločila za strategijo nabave cepiv tako pri zahodnih kot tudi vzhodnih partnerjih, saj je čas zdaj najpomembnejši.

Obenem je Orban spomnil na trenutno izredno slabe epidemiološke razmere. V minulih 24 urah so na Madžarskem potrdili 4668 novih okužb z novim koronavirusom ter 123 smrti zaradi covida-19, 5027 bolnikov s to boleznijo je v bolnišnicah, od tega jih 451 potrebuje umetno predihavanje. V naslednjih dveh tednih se bodo, kot je posvaril, razmere verjetno še dramatično poslabšale.

Za madžarske bolnišnice so tako že razglasili stanje visoke pripravljenosti, je povedal. Potrebna so tudi strožja pravila glede potovanj, kar pomeni, da bodo vsa potovanja, tudi službena, zunaj Evrope radikalno omejena. Vlada bo v prihodnjih dneh odločala še o morebitnih drugih omejitvah, je napovedal po navedbah spletnega portala madžarske vlade About Hungary.

V Srbiji proti covidu-19 cepili 1,4 milijona ljudi, a število okužb visoko

V Srbiji, kjer so proti covidu-19 cepili skoraj 1,4 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom že več kot pol milijona, število novih okužb z novim koronavirusom ostaja visoko. Zato bodo v državi uvedli nove omejitve, ki bodo zaenkrat veljale konec tedna.

Epidemiologinja in članica kriznega štaba Darija Kisić Tepavčević je na novinarski konferenci kriznega štaba povedala, da so v državi s sedmimi milijoni prebivalcev doslej cepili skoraj 1,4 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom 507.000.

V zadnjih 24 urah so potrdili 3339 novih okužb z novim koronavirusom, od tega kar 1003 v prestolnici Beograd. Večje število novih okužb so potrdili še v Nišu (194), Novem Sadu (139), Kraljevu (104) in Kragujevcu (101), drugod pa manj, vendar so nove okužbe ugotovili po vsej državi, je dodala.

Naraslo pa je število smrti med bolniki. V zadnjih 24 urah je umrlo 16 bolnikov s covidom-19, skupno 4414. V bolnišnicah se jih trenutno zdravi 3876.

Iz poročanja tujih tiskovnih agencij sicer ni jasno, ali bodo omenjeni ukrepi veljali samo ta konec tedna. Tanjug je še pred novinarsko konferenco poročal, da se bo krizni štab znova sestal v ponedeljek, ko bo ocenil učinek ukrepov.

Kisić Tepavčevićeva je ob tem dejala, da je zaostritev ukrepov nujna, saj so se ljudje začeli sproščati, kar se kaže v številu novih okužb. Skrajni čas je, da so ljudje maksimalno odgovorni, je poudarila in napovedala poostren nadzor spoštovanja ukrepov.

Povedala je, da bodo konec tedna gostinski lokali odprti med 6. in 14. uro, ne glede na to, ali imajo zunanje terase. Po tej uri bo dovoljena samo dostava na dom. Med delovniki so gostinski obrati lahko odprti do 20. ure.

V smučarskih središčih, ki so v zadnjem času žarišča okužb, bodo konec tedna hrano in pijačo lahko ponujali le na terasah. V hotelih pa bodo po 14. uri lahko obroke in pijačo nudili samo gostom hotelov.

Tudi trgovski centri, nenujne trgovine, fitnes centri in stavnice bodo konec tedna lahko odprti samo od 6. do 14. ure. Kozmetični in frizerski saloni ter obrtniške delavnice pa so lahko odprte od 6. do 20. ure.

Slovaška zaradi pandemije do 19. marca podaljšala izredne razmere

Slovaški parlament je danes podprl predlog vlade za podaljšanje izrednih razmer v državi, ki so jih oblasti v Bratislavi razglasile 1. oktobra lani. Izredne razmere zaradi pandemije covida-19 so podaljšali do 19. marca.

Češka letalska družba Czech Airlines je na sodišču v Pragi vložila zahtevo za finančno prestrukturiranje. Zaradi koronske krize podjetje ni plačilno sposobno, so danes pojasnili v letalskem prevozniku, ki za zdaj lete ohranja v skladu z voznim redom. Upniki finančno prestrukturiranje podpirajo.

Izredne razmere med drugim omogočajo prepoved javnih zbiranj in prerazporejanje zdravstvenih delavcev. V državi od začetka leta velja policijska ura, vendar je njeno spoštovanje zaradi nejasnih izjem težko nadzorovati.

Doslej so na Slovaškem, ki ima 5,5 milijona prebivalcev, zabeležili skoraj 7000 smrti zaradi covida-19. Po podatkih slovaških zdravstvenih oblasti so od izbruha pandemije potrdili 303.420 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) so v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev na Slovaškem zabeležili 526 novih okužb. Na milijon prebivalcev v zadnjih 14 dneh Slovaška trenutno beleži 239,3 smrti zaradi covida-19, kar je največ med članicami EU.

Portugalska kljub izboljšanju epidemiološke slike podaljšala izredne razmere

Portugalski parlament je v četrtek izredne razmere zaradi epidemije covida-19 podaljšal do 16. marca, čeprav so se epidemiološke razmere bistveno izboljšale. Predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa je dvotedensko podaljšanje izrednih razmer, ki med drugim vključujejo strogo policijsko uro, zahteval po pogovoru z vlado.

Tudi portugalski notranji minister Eduardo Cabrita je pred glasovanjem v parlamentu dejal, da še ni napočil čas za odpravo izrednih razmer.

V zadnjih dveh tednih so po podatkih ECDC na Portugalskem zabeležili 287 okužb na 100.000 prebivalcev.
V zadnjih dveh tednih so po podatkih ECDC na Portugalskem zabeležili 287 okužb na 100.000 prebivalcev. FOTO: Dreamstime

Na Portugalskem so v četrtek potrdili 1160 novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so še 28. januarja zabeležili več kot 16.400 okužb, pred tednom dni pa 1944. V četrtek je umrlo 49 covidnih bolnikov, kar je najmanj v enem dnevu od 7. novembra lani.

Izboljšujejo se tudi razmere v portugalskih bolnišnicah. Na intenzivni negi je bilo v četrtek 536 covidnih bolnikov, kar je 31 manj kot dan pred tem in najmanj od 7. novembra.

V zadnjih 14 dneh so po podatkih ECDC na Portugalskem potrdili 287 okužb na 100.000 prebivalcev. Še prejšnji mesec je ta številka večkrat presegla 1600. V državi, ki ima 10,3 milijona prebivalcev, so doslej potrdili več kot 800.000 primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 16.185 covidnih bolnikov.

V Belgiji prevladuje britanska različica novega koronavirusa

V Belgiji sedaj prevladuje bolj nalezljiva britanska različica novega koronavirusa, zato je število okužb znova začelo naraščati, je danes sporočila vlada.

Predstavnik vlade Steven Van Gucht je na novinarski konferenci pojasnil, da ocenjujejo, da je bilo minuli teden 53 odstotkov vseh okužb s to različico, teden pred tem pa 38 odstotkov.

Premier Alexander De Croo je na drugi novinarski konferenci dejal, da so razmere zelo občutljive, še posebej zaradi skrb zbujajočega naraščanja hospitalizacij v zadnjem tednu.

V državi so danes poročali o 24-odstotnem porastu okužb glede na prejšnji teden, z dnevnim povprečjem 2300 okužb. Van Gucht je dejal, da so s tem enake razmere, kot so bile pred mesecem dni.

Glede na število prebivalcev, ki jih je 11,5 milijona, ima Belgija z več kot 22.000 smrtnimi žrtvami covida-19 najvišjo stopnjo smrtnosti v pandemiji.

De Croo je dejal, da bi bilo neodgovorno razmišljati o omilitvi omejevanja javnega življenja, ki so ga uvedli pred skoraj štirimi meseci in ga medtem še zaostrili. V Belgiji velja nočna omejitev gibanja, zaprti so bari in restavracije, na prostem se lahko zberejo do štirje ljudje. Šole so odprte, študenti pa imajo pouk na daljavo. Od 27. januarja so prepovedana vsa nenujna potovanja v tujino.

V Belgiji sta v veliko manjši meri prisotni tudi južnoafriška (2,2 odstotka vseh primerov) in brazilska (0,9 odstotka) različica novega koronavirusa, ki pa sta do določene mere odporni na obstoječa cepiva proti covidu-19. Proti britanski različici so cepiva učinkovita, razen večje nalezljivosti pa naj ne bi bila bolj nevarna kot izvorni virus.

Delež britanske različice novega koronavirus narašča tudi v sosednji Franciji, kjer že predstavlja okoli polovico primerov.

Estonija zaradi porasta okužb zaostruje ukrepe za zajezitev virusa

Estonija je zaradi porasta koronavirusnih okužb zaostrila ukrepe za zajezitev epidemije, je v četrtek sporočila estonska premierka Kaja Kallas."Prekiniti moramo verige okužb," je ob tem dejala Kallasova. "Zato nam ne preostane drugega kot nov niz ukrepov," je poudarila.

Zapirajo se centri za kulturne in prostočasne dejavnosti, ki so bili doslej odprti ob določenih omejitvah. Po novem so prepovedani dogodki v zaprtih prostorih, na prostem pa se na dogodkih lahko zbere največ deset ljudi.

Restavracije lahko ostanejo odprte, a so lahko le polovično zasedene, zapreti pa se morajo ob 18. uri. Hrano in pijačo za s seboj lahko strežejo tudi kasneje. Supermarketi ostajajo odprti, vendar morajo sprejeti dodatne higienske ukrepe.

Zaostreni ukrepi bodo predvidoma veljali do konca marca. Otroci, z izjemo učencev od 1. do 4. razreda, se bodo še naprej šolali na daljavo.

V tej baltski državi, ki ima 1,3 milijona ljudi, so v četrtek potrdili 1154 novookuženih, kar je največ v enem dnevu doslej. Po podatkih ECDC ima Estonija trenutno eno najvišjih stopenj okužb v Evropi. Doslej so potrdili skoraj 62.000 primerov okužbe, umrlo je 567 covidnih bolnikov.

V Izraelu proti covidu-19 cepili že polovico prebivalcev

V Izraelu so od začetka cepljenja proti covidu-19 decembra lani z vsaj enim odmerkom doslej cepili polovico prebivalcev, je razvidno iz današnjih podatkov tamkajšnjega ministrstva za zdravje. S prvim odmerkom so cepili okoli 4,7 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom okoli 3,3 milijona.

Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja načrtuje cepljenje najmanj 6,2 milijona prebivalcev. Izrael ima 9,29 milijona prebivalcev. Kar 30 odstotkov je mlajših od 16 let, ki se s cepivi, ki so sedaj na voljo, ne morejo cepiti. Kljub velikemu številu cepljenih, pa ostaja dnevno število okužb z novim koronavirusom v Izraelu visoko. V zadnjih 24 urah so potrdili 3782 novih okužb.

V Braziliji svarijo pred novo etapo v pandemiji covida-19

V Braziliji je vlada zaradi pospešenega širjenja nove različice Sars-CoV-2 posvarila pred novo etapo v pandemiji covida-19. Nova različica, ki se je prvič pojavila na območju Amazonije, je postala del vsakdana, je v četrtek opozoril minister za zdravje Eduardo Pazuello.

"Danes imamo zaradi mutacij virusa trikrat večjo nalezljivost. Hitrost, s katero se to dogaja, lahko preseneti. Moramo biti pozorni in pripravljeni," je dejal brazilski zdravstveni minister po srečanju s predstavniki za zdravje zveznih držav. Pazuello je med strategijami izpostavil premestitev bolnikov, da se tako izognejo prenapolnjenim intenzivnim oddelkom. Podrobnosti sicer ni pojasnil. Predstavniki za zdravje pa so opozorili, da so v vseh državah že na mejah svojih sposobnosti.

Brazilija je 25. februarja lani potrdila prvi primer okužbe z novim koronavirusom.
Brazilija je 25. februarja lani potrdila prvi primer okužbe z novim koronavirusom. FOTO: Dreamstime

Medtem ko se Brazilija sooča z najhujšimi časi pandemije, je predsednik države Jair Bolsonaro znova pozval proti nošenju mask. V prenosu na družbenih omrežjih je brez navajanja vira zatrdil, da je nemška univerza posvarila, da so maske škodljive za otroke.

Brazilija je 25. februarja lani potrdila prvi primer okužbw z novim koronavirusom in postala ena najbolj prizadetih držav v pandemiji na svetu. Doslej so potrdili skoraj 10,4 milijona okužb, za posledicami koronavirusne bolezni pa je umrlo več kot 251.000 ljudi, v zadnjem dnevu 1541. Januarja so zagnali množično kampanjo cepljenja.

Japonska ponekod predčasno odpravlja izredne razmere zaradi epidemije

Japonska bo zaradi izboljšanja epidemiološke slike v nekaterih prefekturah predčasno odpravila izredne razmere, ki so v veljavi zaradi novega koronavirusa. V določenih, tudi v Tokiu, pa ostajajo v veljavi, je danes sporočil japonski premier Jošihide Suga.

Japonska bo zaradi izboljšanja epidemiološke slike v šestih prefekturah predčasno odpravila izredne razmere.
Japonska bo zaradi izboljšanja epidemiološke slike v šestih prefekturah predčasno odpravila izredne razmere. FOTO: Dreamstime

"Odločil sem se, da izredne razmere v šestih prefekturah odpravimo 28. februarja," je povedal Suga na novinarski konferenci. V drugih, tudi na širšem območju Tokia, medtem ostajajo v veljavi. "Na širšem območju Tokia število novih okužb upada. Vendar pa se tamkajšnji zdravstveni sistem še vedno spopada s težavami," je pojasnil premier.

Izredne razmere, ki pomenijo blažje ukrepe od strogih omejitev javnega življenja v drugih državah, trenutno veljajo v desetih japonskih prefekturah. Po prvotnih načrtih naj bi se iztekle 7. marca, a jih bodo ponekod odpravili en teden prej.

Izrazil je željo, da bi ukrepi preprečili širjenje okužb, da bi lahko 7. marca povsod odpravili izredne razmere. Vendar pa Suga in tudi strokovnjaki, ki svetujejo vladi, niso želeli izključiti možnosti, da bi ta ukrep na širšem območju Tokia veljal še dlje, kot je predvideno.

Japonska, kjer so pretekli teden začeli tudi cepljenje proti covidu-19, je sicer pod drobnogledom mednarodne javnosti, saj so vse bližje poletne olimpijske igre, ki naj bi se v japonski prestolnici začele 23. julija. Potekati bi sicer morale že lani poleti, a so jih zaradi pandemije preložili.

V Južni Koreji in Hongkongu začetek cepljenja proti covidu-19

V Južni Koreji in Hongkongu pa sta danes stekli kampanji množičnega cepljenja proti covidu-19. Južna Koreja namerava v prihodnjih sedmih mesecih cepiti 70 odstotkov prebivalstva, cilj hongkonških oblasti pa je do konca leta cepiti vse odrasle prebivalce. Tudi širše v azijsko-pacifiški regiji cepljenje zdaj dobiva večji zagon.

Tako Južna Koreja kot Hongkong sta bila med prvimi na svetu, kjer so se v začetku lanskega leta soočili z izbruhom novega koronavirusa, potem ko se je ta razširil iz osrednje Kitajske. A po zaslugi strogih karantenskih ukrepov, še posebej pri potnikih iz tujine, doslednega spoštovanja pravil glede ohranjanja varne razdalje ter učinkovitega sledenja stikom okuženih in množičnega testiranja sta oba uspela število okuženih zadržati na relativno nizki ravni.

Medtem ko se je v Evropi in ZDA, pa tudi na Kitajskem, cepljenje začelo že pred časom, so se številne države v azijsko-pacifiški regiji, ki so se sorazmerno dobro spopadle s pandemijo, odločile za počasnejši pristop. Na Novi Zelandiji in v Avstraliji so na primer z množičnim cepljenjem prebivalstva začeli minuli konec tedna. Na Japonskem se medtem strokovnjaki bojijo, da se ljudje zaradi pestre zgodovine afer in polemik glede cepljenj ne bodo cepili, ko bodo ta cepiva tam enkrat široko dostopna.

Indijsko gospodarstvo se je v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem leto prej okrepilo za 0,4 odstotka in s tem izšlo iz prve recesije po osamosvojitvi od britanske krone. Analitiki delno gospodarsko okrevanje pripisujejo omilitvam protikoronskih ukrepov-

Zaradi podobnih pomislekov v 52-milijonski Južni Koreji so tam danes, da bi okrepili zaupanje javnosti, po televiziji prenašali, kako so v enem od javnih zdravstvenih centrov v Seulu slovesno, ob prisotnosti predsednika Mun Džae Ina, kot prvo s cepivom podjetja AstraZeneca cepili neko 61-letno medicinsko sestro. Premier Čung Sje Kjun je sodržavljane ob tem pozval, naj se čim prej in v čim večji meri cepijo ter tako pripomorejo k "vrnitvi tistih dni, ki jih vsi pogrešamo".

V 7,5-milijonskem Hongkongu medtem zaenkrat cepijo s cepivom kitajskega podjetja Sinovac, ki so mu tamkajšnji regulatorji po hitrem postopku zeleno luč prižgali minuli teden. Že dan kasneje je v mesto prispela prva pošiljka tega cepiva z milijonom odmerkov. V kratkem pričakujejo tudi cepivi podjetij Pfizer-BioNTech in AstraZeneca.

V 7,5-milijonskem Hongkongu zaenkrat cepijo s Sinovacovim cepivom.
V 7,5-milijonskem Hongkongu zaenkrat cepijo s Sinovacovim cepivom. FOTO: Dreamstime

Poznavalci svarijo, da je pred hongkonškimi oblastmi velik izziv, kako prepričati prebivalce, da se cepijo s kitajskim cepivom. V Hongkongu je namreč nezaupanje do bolj ali manj vsega kitajskega globoko zakoreninjeno. Poleg tega tretja faza kliničnega testiranja Sinovacovega cepiva sploh še ni zaključena; javnih podatkov o cepivu je relativno malo, po dosedanjih ocenah pa naj bi to nudilo le od 50- do 62-odstotno zaščito pred okužbo. A teh težav v praksi zaenkrat ni videti, saj se je za cepljenje že prijavilo okoli 70.000 ljudi in so vsi termini zasedeni.

Kitajska odobrila še dve domači cepivi proti covidu-19

Kitajska uprava za zdravila je medtem izdala pogojno dovoljenje za splošno uporabo še dveh cepiv proti covidu-19, ki sta jih razvili domači podjetji. Gre za cepivi podjetij CanSino Biologics ter inštituta za biološke proizvode v Vuhanu, ki je podružnica podjetja Sinopharm, so v četrtek sporočili iz omenjene uprave. Cepivo podjetja CanSino naj bi 28 dni po cepljenju zagotavljalo 65,28-odstotno zaščito pred okužbo, medtem ko naj bi bilo cepivo inštituta v Vuhanu 72,51-odstotno učinkovito.

Izdaja pogojnega dovoljenja omogoča hitrejši začetek uporabe cepiva v izrednih primerih, takrat ko klinični testi po običajnih standardih še niso v celoti zaključeni, a vendarle nakazujejo, da je cepivo varno in učinkovito. Kot so sicer v četrtek poudarili pri kitajskem regulatorju, morata obe podjetji nadaljevati s testiranjem, izpolniti vse pogoje in jim čim prej predložiti dodatne rezultate raziskav.

Kitajski regulatorji so tako prižgali zeleno luč že štirim cepivom, izdelanim na Kitajskem. Prvo je bilo cepivo podjetja Sinopharm decembra lani, drugo pa cepivo CoronaVac podjetja Sinovac v začetku tega meseca. A učinkovitost vseh štirih občutno zaostaja za cepivoma podjetij Pfizer-BioNTech in Moderna, ki sta 95- oziroma 94-odstotno učinkoviti.

Kitajske oblasti so si zadale cilj, da do sredine tega meseca cepijo 50 milijonov ljudi, a se jim je ta izmaknil, saj so uspele do 9. februarja uporabiti 40 milijonov odmerkov. Država sicer obenem ponuja brezplačna cepiva 53 državam ter jih prodaja v več kot 20 držav, ki so za to zaprosile.

Koronavirus pasica november


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
27. 02. 2021 09.24
+1
MALA TERASA!A LE NA HRVAŠKEM,ŽAL!
felix59 drugič
26. 02. 2021 19.38
+2
Čez vrata vstopa tretji val virusa , a oni bojo pa kar lokale odpiral. Enako bo za dopustovanje v hrvatiji , ko bodo nazaj domov hodile trume okužencev , ampak vam že sedaj povem , v kolikor se boste okužili v hrvatiji , kar ostanite tam za vse večne čase. Nimate več kaj hoditi v Slovenijo. Tako se bomo počasi znebili vseh neodgovornih bumbarjev.
anatomija
26. 02. 2021 17.47
+2
odprite gostilne in zaprite Janšo , Počivalška Tonina , Hojsa , Mahnića ....
Ka pa mislis
26. 02. 2021 16.19
+3
hdz so trdi in nazadnjaski, ampak so dalec pred naso sdsz v vseh pogledih
uleda
26. 02. 2021 16.11
+2
To Istra, gremo malo na sonček in kavico.
poserjemsenavas
26. 02. 2021 15.51
+1
mize na 3m razdalji. Pa kateremu se ti izplača?
piron
26. 02. 2021 15.45
+4
Janez pa še vedno v svojih blodnjah in SDS ter vlada z njim. Bravo Hrvaška, pridemo k vam!
ultr4s-boy
26. 02. 2021 15.39
+2
Pa se morajo nujno testirat? NE! Samo pri nas se moras za vsaki k... testirat.
buda78
26. 02. 2021 15.24
+1
Ante ze pripravlja sezono. Kod nas je sve sigurno. Dobro vam dosli😀
murinar
26. 02. 2021 15.14
-4
Spet bojo okužili pol evrope !
Žac
26. 02. 2021 16.06
+1
Ti si že okužen od rojstva. Bolj da te vrgel na roke kakor si se ti ponesrečil.
Fery Zaka
26. 02. 2021 15.09
+6
Glede na stanje v bolnišnicah, bi rekel da nekdo drug prireja številke. Ne Hrvatje. Ne moremo biti pri nas vsi okuženi, bolnice pa čedalje bolj podobne hiši strahov. Razen če imamo pri nas slovenski sev, ki nekajkrat bolj kužen, nevaren pa manj od ostalih.
piron
26. 02. 2021 15.47
+1
Bolnice prazne... Ni treba kadru nič delati...Za isti denar.
štajerc65
26. 02. 2021 15.01
+6
Bravo Hrvati, pri nas pa Obalo se bolj zapirajo. Pa kaj je s tabo Jansa?
džonborno
26. 02. 2021 14.52
+1
Sem danes šel v BTC na kavo. Pred kioskom nas je šest čakalo v vrsti. Če bi dali 6 miz z razmakom 2 metra bi bili sigurni, tako pa ne vem - oni pred mano je sicer dišal po Jagermaistru, morda je bil imun.
hobotnica1
26. 02. 2021 14.30
+6
Tudi pri nas bi bilo dobro, da se odprejo terase , bi se ljudje manj družili po domovih.
mbtukaj
26. 02. 2021 14.18
+2
Jelkotu se že smeji.
indal
26. 02. 2021 14.15
+6
Jaz grem v pondelk na hrvaško in v znak solidarnosti počivalšku naročim 2dcl Radenske! #zdravkodren
Bolfenk2
26. 02. 2021 14.14
-2
Hrvati živijo izključno od turizma. Odpiranje hotelov in restavracij jim je pomembnejše od nevarnosti okužb.
puspan
26. 02. 2021 14.06
-6
.... in še hitreje jih bodo tudi zapirali.
Lepotanko
26. 02. 2021 13.47
+12
Tooo, brati Hrvati, se vidimo.
rekapaka
26. 02. 2021 13.44
+10
Na Hrvaškem sem bil nazadnje leta 1987 v Miholaščici na otoku Cresu. Ker sem zapriseženi kavopivec grem naslednji teden po 33 letih zopet tja, da bom kot gospod-človek spil 2-3 kavice in to na sončni terasi