Korona

Brazilska vlada po ukinitvi sporočanja podatkov o okužbah obtožena totalitarizma in cenzure

Brasilia, 08. 06. 2020 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na brazilsko vlado pod vodstvom Jaira Bolsonara se je vsul plaz kritik, potem ko je brazilski predsednik sporočil, da javnosti ne bodo več posredovali skupnega števila okužb s koronavirusom v državi, prav tako tudi ne števila smrtnih žrtev. Uradno spletno stran s podatki glede covida-19 je brazilska vlada najprej izbrisala, nato podatke priredila. Brazilija je najhuje prizadeta južnoameriška država zaradi koronavirusa, po številu smrtnih žrtev pa je že prehitela Italijo.

Jair Bolsonaro je koronavirus označil za "milejšo obliko gripe", že od začetka pandemije pa je velik nasprotnik socialnega distanciranja.
Jair Bolsonaro je koronavirus označil za "milejšo obliko gripe", že od začetka pandemije pa je velik nasprotnik socialnega distanciranja. FOTO: AP

V petek zvečer je brazilska vlada prenehala izdajati kumulativno število potrjenih primerov in v svojem sporočilu o aktualnem stanju posredovala le dnevne številke. Spletna stran zdravstvenega ministrstva je bila odstranjena, nato pa so jo znova vzpostavili v soboto, a brez skupnega števila smrtnih primerov in potrjenih primerov ter števila ​​tistih, ki so okrevali. 

Po koncu sporočanja uradnega skupnega števila primerov okužb s koronavirusom in smrti se je na brazilsko vlado usul val kritik in neodobravanja, slišati pa je bilo tudi obtožbe o totalitarizmu in izvajanju cenzure. Zaposleni na zdravstvenem ministrstvu so za medije povedali, da je odločitev o ukinitvi objavljanja podatkov sprejel brazilski predsednik Jair Bolsonaro. 

"Avtoritarni, neobčutljivi, nečloveški in neetični poskusi, da bi umrle s covidom-19 označili na nevidne, ne bo uspel. Mi in brazilska družba jih ne bomo pozabili, niti tragedije, ki je prizadel ta narod," je v izjavi zapisal Alberto Beltrame

Brazilija je po podatkih univerze John Hopkins trenutno na drugem mestu na svetu po številu okužb, zabeležili pa so več kot 35.000 žrtev, kar je več kot Italija. John Hopkins je v soboto odstranil Brazilijo iz svojega svetovnega štetja, a jo je pozneje spet uvrstil na lestvico. Brazilski zdravniki in guvernerji posameznih držav so odločitev brazilske vlade označili za poskus nadzora informacij. Zvezni tožilci so v soboto napovedali preiskavo in začasnemu ministru za zdravje dali 72 ur, da pojasni to potezo, pri čemer se sklicujejo na brazilsko ustavo in zakon o svobodi obveščanja.

"Obdelava statistike je manever totalitarnih režimov," je tvitnil Gilmar Mendes, vrhovni sodnik. "Ta trik jih ne bo oprostil odgovornosti za morebitni genocid," je še zapisal. 

Večja brazilska mesta so te dni preplavili protestniki, ki so protestirali proti rasizmu in politiki predsednika Bolsonara.
Večja brazilska mesta so te dni preplavili protestniki, ki so protestirali proti rasizmu in politiki predsednika Bolsonara. FOTO: AP

Premiki za nadzor številk o okužbah s koronavirusom so se začeli že v začetku preteklega tedna, ko je ministrstvo za zdravje dnevne podatke o stanju v državi prestavilo na pozen večerni termin. Bolsonaro je na Twitterju zapisal, da so podatki prilagojeni, saj niso dober pokazatelj stanja v državi. Predsednik sicer že vse od izbruha pandemije zanika nevarnost virusa, za smrtne žrtve pa je dejal, "da je bila takšna pač njihova usoda". 

Država trenutno nima ministra za zdravje, saj je od začetka pandemije izgubila že dva. Vršilec dolžnosti ministra za zdravje Eduardo Pazuello je vojaški general brez zdravstvenih izkušenj, ki je ministrstvo zapolnil z vojaškimi častniki. Carlos Peizard, poslovnež in privrženec mormonizma,  brez zdravstvenih izkušenj, ki je na ministrstvu za zdravje prevzel funkcijo sekretarja za znanost, tehnologijo in strateško oskrbo, je sedanje podatke označil za "domišljijske ali manipulirane".

"Veliko ljudi umira zaradi drugih vzrokov in javni menedžerji, ki so zgolj zainteresirani za večje proračune za svoja mesta, vse smrti označujejo kot covid-19 smrti," je povedal za časopis O Globo. Zdravstveni strokovnjaki na drugi strani trdijo, da je v Braziliji premalo poročanja o primerih in smrti, deloma tudi zaradi majhnega števila opravljenih testiranj. "Le nekdo, ki ne pozna javnega zdravstvenega sistema, bi lahko dal to izjavo," je za Guardian povedal André Longo, zdravstveni sekretar države Pernambuco. 

Zdravniki po Braziliji pravijo, da bo pomanjkanje informacij oviralo obvladovanje pandemije, saj se okužbe iz velikih mest selijo v notranjost države, ki ni tako gosto poseljena, nadzor nad širjenjem virusa pa je oslabljen. Pritisk na bolnišnice v velikih mestih, kot so Manaus, Fortaleza in Rio de Janeiro, je sicer v zadnjih dneh popustil.  Po besedah Alberta Chebaboja, specialista za nalezljive bolezni v zvezni bolnišnici zvezne univerze v Riu de Janeiru in podpredsednika brazilskega društva za nalezljive bolezni, imajo na intenzivnih oddelkih bolnišnic še prostor, a bo, če bodo v državi želeli popolnoma obvladati pandemijo, potrebna večja transparentnost. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
08. 06. 2020 15.07
-7
24ur... pusti Brazilijo.... tudi o naši odtujevalski vladi se lahko razpišete na dolgo in široko...
graf
08. 06. 2020 13.53
+9
po naravi nisem privoščljiv , samo temu brazilskemu trotu bi pa privoščil da na svoji koži "preizkusi" korono , zaradi njegove evidentne omejenosti in neuvedbe ukrepov bi lahko imeli več 100.000 žrtev ...
Jak Tobim
08. 06. 2020 13.59
-7
pa kako to misliš - Brazilija je v karanteni od najmanj 1 aprila. centralna vlada v Braziliji ob epidemiji nima moči odločanja - vse je v rokah guvernerjev posamezni držav in županov velikih mest. in tako tudi je - brazilija je v karanteni pa če njihov predsednik še take stresa. ka so lokalni poveljniki naredili glede poteka epidemije pa spremljamo nadaljevanko že dva in pol meseca.
Uporabnik1940659
08. 06. 2020 14.50
+0
Ne, v rokah njihovega predsednika, ki je velik prijatelj Trumpa... Prijateljstvo in okoliščine??👎👎
KenBlock
08. 06. 2020 13.47
+1
Nic vam ni prav :)
Fakeprofil
08. 06. 2020 13.17
-5
Ima popolnoma prav. Kdo od zunaj ima pravico posredno ustaviti že tako šibko gospodarstvo zaradi lažjega prehlada in lažne propagande, ki jo je deležna Brazilija v zadnjih tednih??? Korona je navaden nateg in pika.
Miran Vovk
08. 06. 2020 13.04
+3
Takšni posegi se na koncu maščujejo tistim, ki jih začno.
Tretja Švica
08. 06. 2020 12.42
-1
matej1111
08. 06. 2020 11.57
+0
Pa na Kitajskem jih je tudi samo 4.000 umrlo. hahahahahahah
BellaCiao
08. 06. 2020 10.10
+33
Orban, Trump, Johnson, Bolsonaro, Janša, Vučić, Plenković...kam je zašel ta svet?
Gratitude
08. 06. 2020 11.29
+18
Problem je pomanjkanje zakonsko predvidenih mehanizmov, ki bi duševno neuravnovešenim posameznikom preprečevali storiti nerazumna dejanja, dejanja proti lastnemu narodu, izražanje stališč, ki lastni narod in druge narode razdvajajo..ipd...Demokraciji manjka ena temeljna predpostavka: vse odločitve morajo biti za človeka in živali in naravo in ne proti njim. Razum naj ima prevlado pred večino. Po mojem še nobena družba na tem svetu ni že toliko zrela, da bi lahko vse težave reševala z mislijo na blagostanje in brez prikritih namenov. Vse dokler bo obstajal pohlep in bo čaščen tisti, ki poseduje več materialnih dobrin, bomo imeli konflikte in vojne. Zato mladim generacijam pokažimo nove ideale, ki so nam bili zastrti. Družba se mora korenito spremeniti, da bi lahko obvarovali svet pred konflikti in krizami.
Dolencg
08. 06. 2020 11.54
-5
pot pod noge v države kjer je še prisoten totalitaren komunistični režim nerazumem zakaj vstrajate na napačnem koncu.
Jak Tobim
08. 06. 2020 14.04
+0
lepe beseda - ampak a lahko iz zgodovine, ki je učiteljica vsega navedete primer, kjer je unitarizem privedel do nečesa dobrega za ljudi, živali in naravo. tam kjer je unitarizem in se vsakega, ki ni povprečen ubije (tako ali drugače) ni sreče in ni blagostanja, ne za ljudi, ne za živali in ne za naravo. enako velja za preveliko socialno razslojenost. in na koncu za ideale umirajo nedolžni.
Uporabnik1940659
08. 06. 2020 14.51
+0
yanay
08. 06. 2020 10.09
+17
Bolsonaro zavestno vpliva na usode njegovih državljanov. Na žalost, negativno!
reket
08. 06. 2020 09.54
+15
Vrhovni sodnik: “Obdelava statistike je manever totalitativnih rezimov”. Hm!?
Zaphod
08. 06. 2020 10.12
+8
adonai
08. 06. 2020 09.53
+17
Bolsonaro je en velik bedak, ki bi mu bilo treba soditi zaradi malomarnosti pri delu in provzročitve nepotrebnih smrti zaradi opustitve pomoči državljanom v pandemiji,...
heraldica
08. 06. 2020 09.39
+1
Ta virus je čisto prava stvar oz. izgovor za uvajanje totalitarizma in totalitarnih vladarjev v različnih državah po svetu
Satoshi Nakamoto
08. 06. 2020 09.35
-11
A sedaj pa levaki ameriškim raziskavam verjamejo?
Rožice cvetijo
08. 06. 2020 09.35
+14
Ne vem, zakaj glede žrtev primerjava z Italijo. Brazilija ima 210 MIO prebivalcev, Italija "samo" 60 MIO.
alicante123
08. 06. 2020 09.25
-17
Brazilija je na začetku odlično obvladovala virus vse dokler se niso v sredini aprila odločili rahljati ukrepe, ljudje so se že preveč sprostili in potem je prišlo do eksplozije okužb.
Zaphod
08. 06. 2020 10.09
+14
Spomin že malo peša, kajne. Še 24. marca je Bolsonaro govoril o "majhni gripi", ukrepe so sprejemali guvernerji zveznih držav. Res pa je, da je 16. aprila Bolsonaro odpustil ministra za zdravje, rekoč da bo imenoval novega ministra, ki bo bolj pripravljen za to, da se čimprej začne poslovanje. Skratka - Bolsonaro je le oviral boj proti koroni - tako kot Trumpelj.. Na njuno žalost je vse dokumentirano ...
Jak Tobim
08. 06. 2020 11.11
-5
alicante123 - seveda to preverjeno ne drži - to je čista laž. sredi aprila je brazilija po nareku guvernerjev in županov velikih mest bila v neprepustni karanteni že vsaj dva tedna. v tem času pa je prišlo do eksplozije tistega, kar ve vsak, ki je kadarkoli vzel v roke učbenik virologije, mikrobiologije, pa še kakšnega zgodovine. gostitelj - oz. ljudje v karanteniziranem stanju oslabijovirus v zaprtih prostorih pa postane bolj infektiven in patogen. rezultat karantene je poboj tistih ranljivih, ki so v njej. osnove, kolega osnove. potem pa lahko pogledava socialno razslojenost brazilske družbe in njihove favele,...ampak naprej osnove,kolega osnove. karantena je enaka poboju. kdorkoli je kjerkoli na planetu na pandemijo odgovoril s karanteno je neskončno povečal možnost smrti tistim, ki so ranljivi. na pandemijo se odgovarja z znanstveno potrjenimi dognjanji. teh leta 2020 ni malo.
Jak Tobim
08. 06. 2020 11.19
+2
dobro, da je dokumentirano - ko se poleže panika in histerija bo, na podlagi stroke in znanosti, ne pa politike ali celo modernega kulta, potrebno narediti analitzo ukrepov. denimo zaprtje ljudi v karanteno favel - kdorkoli je to naredil bo moral odgovarjati pred sodišlčme za povečano število mrtvih v vsaki od zaprtih favel posamezno. kakšno je stanje tam je liokačni župan vedel, ko je ukazal karanteno je vedel tudi to koliko ljudi je ubil. to je znanost - ostao pa je politika in prelaganje odgovornosti iz centra na lokalno raven in iz lokalne ravni na center. idealno je, če so ukrepi usklajeni, vendar v modernem svetu svopbodo, napredek, civilizacijske pridobitve vodi ravno razlika in ne unitarizem. znanost pa tudi ni ravno biser, ki se lahko izogne člveoškemu napuhu, strahopetnosti,.. in od tu, do sodišča za dotičnega Fergusona iz imperial colage-aje na žalost predolga pot. vsi modeli so lagali z daleč, daleč prenapihnjene, številom mrtvih, lagali so o eksponentni rasti (te nikjer ni bilo, najbolj nebrzdana je bila širitev v karantenah Italije, španije, ZDA, Brazilije,...), tistih na drugi strani, ki so pravilno razlagali epidemijo pa je bilo le peščica in prav vse, čeprav so bili še tako eminentni, je sodobni medijski svet in ekonomski interes založnikov strokovne literature, enostavno izbrisal iz obstoja. čas zmeraj prinese resnico na da . resnica pa je samo ena - in ta resnica ni moja resnica, kot jo prikazujete vi. daleč od tega.
VolkBrenin
08. 06. 2020 09.21
+16
tipičen desničar in neoliberalec kapitalizma....
elsh
08. 06. 2020 09.13
+24
Sami psihopati na čelu držav.
Aijn Prenn
08. 06. 2020 08.47
+19
Trump ma same zanimive frende... Orban, Bolsonaro, Kim, Putin, West... Tudi dr. Janez mu je menda zelo simpatičen.
mrbungle
08. 06. 2020 09.52
+9
dr. Janez oz. desnica odkrito simpatizira z ZDA. Poglej te prelete letal zadnjič in pa hvalnice desnice glede obvladovanja protestnikov in ostalih razmer v ZDA. Kar pa je logično, saj je ZDA kapitalistična država, desnica je pa itak zagovornica kapitala in kapitalistov namesto delavcev...
Aijn Prenn
08. 06. 2020 10.59
+7
No, tisto z letali nad bolnicami je bilo res močno v kavbojskem slogu. ;-))
tornadotex
08. 06. 2020 08.46
+25
Brazilci niso nič boljši kot naši z istim imenom...laži,kradi in prirejaj....jao res so de bili...
reaf
08. 06. 2020 08.44
+20
Bolsonaro je le tretjerazredna replika Trumpla!!!