Korona

Kacin: Odločitev o tem, da otroci v razredih ne potrebujejo mask, ni bila sprejeta

Ljubljana, 30. 09. 2020 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger, Urša Zupan
Komentarji
191

Vladni govorec Jelko Kacin je o možnosti, da šolarji v razredih ne bi nosili več mask, povedal, da o tem niso sprejeli še nobene odločitve. Nekaj zmede je namreč nastalo, ko je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant sporočila, da maske za otroke v razredih niso več potrebne, še vedno pa priporočajo varnostno razdaljo. O omilitvi tega ukrepa so se namreč samo pogovarjali, za zdaj torej vse ostaja tako, kot je.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Maske med poukom
    03:02
    Iz 24UR: Maske med poukom
  • Iz SVETA: Maske v razredih ostajajo obvezne
    03:05
    Iz SVETA: Maske v razredih ostajajo obvezne
Bodo osnovnošolci kmalu brez mask pri pouku?
Bodo osnovnošolci kmalu brez mask pri pouku? FOTO: Dreamstime

"Včeraj smo se na seji vlade pogovarjali, da glede na pripombe, ki smo jih prejeli od staršev in učiteljev, pa tudi glede na epidemiološke podatke, ukrepe nekoliko omilimo," je v današnji izjavi za javnost dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant

Po njenih besedah so se odločili, da otroci, ki so v svojem 'mehurčku', ne potrebujejo več maske. "To ne pomeni, da maske za otroke niso več potrebne – še zmeraj so na javnem prevozu, v javnih prostorih. S tem odlokom bomo šli otrokom naproti," je še dodala sekretarka. Kljub temu pa še vedno priporočajo ustrezno medsebojno razdaljo. Kot je dejala Bregantova, razumejo, da so nekateri razredi majhni in je razdaljo nemogoče zagotoviti. Med poukom pa po njenih besedah načeloma ni druženja, otroci so tiho, ne klepetajo, "ni takšnega aerosola". "Če jih ovira – in kot kaže jih  – jim na ta način maske ni treba več nositi."

Za zdaj se nismo odločili za zaostrovanje ukrepov, je pa treba zmanjšati število kontaktov, pravi Bregantova. "Razrede zdaj obravnavamo kot mehurčke, kot da so ena malo večja družina." Tako mora v primeru okužbe tudi razred kot celota v karanteno.

Na vprašanje, ali se kakšne izjeme obetajo tudi za učitelje, pa odgovarja, da je delo v prvi triadi osnovne šole zelo podobno delu vzgojiteljev. "Pri učiteljih pa je zaželeno upoštevanje razdalje. Tudi na fakultetah so se pritoževali, da težko predavajo z maskami. A to so odrasle osebe, lahko nosijo vizir ali predavajo za pleksi steklom. /.../ Tudi študentje so odrasli. Pri majhnih otrocih prav tako ni takšne možnosti prenosa okužb, pri študentih pa je večji problem – ne toliko predavalnica kot študentsko življenje."

Tudi dijake, ki so znotraj matičnega razreda, v svoji skupini – tako Bregantova – se obravnava kot 'mehurček' in jim maske takrat ni treba uporabljati. "To pa ne velja za javni prevoz."

Strokovna skupina se o podrobnosti odloka po besedah državne sekretarke sicer še usklajuje. "Pobuda je tudi od ministrstva, odlok je zapisan, kot sem ga razložila," je povedala. "Nam je pa tako ali tako ustavno sodišče naložilo, da moramo vsakih 14 dni te ukrepe preverjati, in tudi jih." 

Kot je dodala, bi lahko ukrepi v veljavo stopili že v soboto. Bergantova je ob tem še enkrat poudarila, da maske ostajajo. "Samo ko so v matičnem razredu, ko so ob pouku, ni treba, da jih imajo ves čas gor. To otrokom veliko pomeni."

Na mizi naj ne bi bilo nobenih drugih ukrepov. "Včeraj in danes ni bilo govora o zaostritvah, kvečjemu omilitvah."

Tina Bregant o odpravi ukrepa nošenja mask pri pouku.
Tina Bregant o odpravi ukrepa nošenja mask pri pouku. FOTO: Posnetek zaslona

Kacin: Odločitev, da maske niso več potrebne, ni bila sprejeta

Zmedo, ki je glede nošenja mask v razredih nastala po njenih besedah, je na današnji novinarski konferenci končal vladni govorec Jelko Kacin, ki je o možnosti, da šolarji v razredih ne bi nosili več mask, povedal, da o tem niso sprejeli nobene odločitve. "Ko gre za uporabo mask v razredih, sta pristojni dve instituciji – NIJZ in ministrstvo za izobraževanje," je dejal. 

Bregantova se je sicer dotaknila tudi današnjega rekordnega števila okužb. Želi si, da se stvari začnejo dejansko umirjati; verjame, da se bodo s temi ukrepi, "za katere vemo, da delujejo, tudi kar zadeva maske". "Si predstavljam, da bodo nekateri starši tudi svojemu otroku rekli, naj ima masko vseeno gor, tudi med poukom. Upam, da nam bo uspelo to krivuljo ustaviti."

"Situacija se je spremenila, ne orientiramo se več po številu postelj. Koronavirus je problematičen zaradi načina, kako napade naš zdravstveni sistem. Ta ni robusten, je zelo podhranjen. Iščemo ravnotežje, da bo zdravstvo ob ukrepih še delujoče. Države, ki se držijo teh ukrepov – denimo Tajvan – imajo precej manj težav. Najlažje vsak sam sebe kot odrasel človek pri polni zavesti omeji. In želeli bi, da vsi ukrep uporabljamo."

Dejala je sicer še, da razume, da ljudje so zmedeni. "Covid-19 nas je naučil, da moramo biti zelo agilni, prilagodljivi. Po potrebi ukrepe omejimo in spet prilagodimo. Čez 14 dni bomo tako spet preverjali ta ukrep. Smo v fazi plesa z virusom, kar pomeni, da narediš en korak naprej in dva nazaj, ali obratno."

Ob zadoščenju pogojev glede zadostne razdalje to sicer velja že zdaj

Državna sekretarka je je sicer odpravo ukrepa nošenja zaščitnih mask pri pouku za otroke v osnovnih šolah prvič omenila sinoči v oddaji Odmevi na TV Slovenija. "Na današnjem srečanju smo se pogovarjali, da ni najbolj pošteno, da morajo naši otroci nositi maske pri pouku, če je zagotovljena razdalja, tako da bo ta ukrep nošenja mask pri pouku za otroke v osnovnih šolah odpravljen," je včeraj napovedala Bregantova. Dodala je, da od učiteljev in preostalih zaposlenih na šolah pričakujejo, da se držijo priporočil in da nosijo maske ali pa vizirje ali pa da predavajo za pleksisteklom.

Dokument bo vlada na današnji seji dopolnila in predvidoma sprejela, že danes ali pa v prihodnjih dneh pa z njim seznanila tudi javnost, je še poročala TV Slovenija.

A zelo podobni ukrepi (če ne celo povsem enaki) pravzaprav veljajo že zdaj. V soboto, 18. septembra, je namreč v veljavo stopil odlok (v praksi so se določila iz odloka, ki so se nanašala na maske v šolah, sicer začela izvajati v ponedeljek, 21. septembra), ki zapoveduje, da morajo učenci od 7. razreda in dijaki – če ne bodo 1,5 metra narazen – ves čas pouka imeti maske. Te pa so obvezne tudi za učitelje zadnjega triletja osnovnih šol in srednjih šol, za učitelje do 6. razreda pa le, če bodo preblizu.

Bregantova je na vprašanje, ali je velja torej to že zdaj, v današnji izjavi odgovorila, da se v prejšnjem odloku niso "skoncentrirali na te mehurčke". "Matični razred znotraj šole je mehurček. Še vedno pa jih bodo poskušali razsesti," je dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primitivka
02. 10. 2020 11.55
+1
Žalostno, da gledano le številke in “mehurčke”, otroci in mladostniki pa se v šolah mučijo z maskami in pa vsemi drugimi raznimi ukrepi, namesto da bi jih dali online, najmlajše pa bolje porazdelili, groza Slovenija
Tone Mihel?i?
01. 10. 2020 10.22
+1
Sekretarka naj gre v mehurček in naj tam ostane naredila je samo zmedo z izjavami
Jaka Jack
01. 10. 2020 08.41
+3
Bo kmalu čas, da si da Kacin na glavo tako masko, da ga ne bomo več slišali! Mislim, da ni več potrebe po njem.
mr.poper
01. 10. 2020 08.28
+4
Kacin zmeda je z tvojim lapanjem največja, druga intelektualna zmeda pa je vlada
mr.poper
01. 10. 2020 08.21
+2
Pa nekaj bi, pa nekaj nebi, pa je to prav, pa nekaj na pamet .kolesje poročanja je totalno nesinhronizirano nerazgledanim blebetalcem se to zdi normalno saj z praznim podstrešjem ponoči mirno spiš če kvasiš kar nekaj v tri dni.
528Hz
01. 10. 2020 08.03
+3
Ti več ne vedo kaj delajo. Ni mi pa jasno kje je dno tega, da se ljudem strga.
fairplayy
30. 09. 2020 21.43
-4
Kaj pa guru fb dr potrc pravi na to?
Dobrovoljcek45
30. 09. 2020 21.41
+6
komu se ta boga dečica ne smili da morejo te maske nositi naj takoj umre !?
borisss
30. 09. 2020 21.40
+7
Korona je lari fari
I Zola
30. 09. 2020 21.40
+7
Eksperiment se traja. Mediji so tu da nas polnijo z vseh strani. Kazni pripravljene za nekatere. A mi ovce nismo vec narod. Ker narod bi se uprl. Kaj ko se vsi bojimo kaj bo jutri. Zato so vsi poslusni kot ovcke.
I Zola
30. 09. 2020 21.30
+4
Kdo lahko to verjame.
I Zola
30. 09. 2020 21.29
+6
Pa kako je lahko dvoana polna ce je tako resno
I Zola
30. 09. 2020 21.26
+10
Ali se bomo uprli ali bomo ovce.
Periot222
30. 09. 2020 21.48
+4
Ce ste pravi starsi se boste uprli vsaj gre za vase otroke!!!!!!!!!
I Zola
30. 09. 2020 21.25
+9
A olimpija igra pred polnimi tribunami na sport tv1. Poglejte. Pa se zamislite.
I Zola
30. 09. 2020 21.23
+8
A ministrico ni bilo strah virusa. Je odstopila?
najboljšisosed
30. 09. 2020 21.06
+10
Covid 19 je prevara.
afnguncar
30. 09. 2020 21.22
-5
In zemlja je ravna, pa sončni zahod ne obstaja ker je samo kulisa, pa nezemljani nam pečejo kruh, pa...
najboljšisosed
30. 09. 2020 21.25
+7
afnguncar
30. 09. 2020 21.32
-4
In ti ? Revček, ki v teorijah zarote vidi smisel, svojega, si lahko samo mislim kakšnega, življenja !!!
pomlad 2020
30. 09. 2020 21.37
+8
Koronavirus obstaja. Toda ni kuga in ni tako smrtonosen kot se trudijo prikazati. Ustrahovanje ljudi pa je samo zaradi tega, ker je zdravstvo v razsulu! Ker države, posebej tiste, ki imajo zdravstvo na dnu, niso sposobne zraven nekaj obolelih, normalno funkcionirati. Zato širijo paniko, ustrahujejo, ker se zavedajo, da je zdravstvo v razsulu!!! Si predstavljate, kaj bi se zgodilo, če bi en del Evrope recimo prizadela kakšna naravna katastrofa (rušilni potres, katastrofalne poplave...)?
najboljšisosed
30. 09. 2020 21.41
+8
Obstaja več korona virusov. Zmeraj so prisotni med nami. Če bi bil ta korona virus tako smrtno nevaren kot ga oznanjajo, bi bili ti vsi politiki pokriti nekje v bunkerjih. Sedaj pa se sprehajajo brez mask naokrog, nas ljudi pa j v glavo.
mr.poper
01. 10. 2020 08.25
+2
pomlad 2020 -Absolutno pravilno naše bolnišnice so z nekaj deset pacienti v razsulo
Moncsa
30. 09. 2020 20.59
+11
Če pogledamo podatke sledilnika, in primerjamo s sprejetimi ukrepi, lahko ugotovimo, da prekomerna nošnja mask prispeva k širjenju virusa (odkar so odredili, da je obvezna nošnja v notranjih prostorih, se jpo enem tednu število okužb močno poskočilo). Skratka, je napačen ukrep in ga treba odpraviti. In ne zdej s tem, da brez mask bi bilo še več, ker tega ne morete vedeti.
afnguncar
30. 09. 2020 21.25
-6
Zakaj nihče ne posluša največjega strokovnjaka na svetu ? Moncsa, klanjamo se tvoji genialnosti. Vse si pogruntal, znanost se pa ubada z rešitvami.
afnguncar
30. 09. 2020 21.39
-2
Nimam namena zagovarjat znanost pred ljudmi, ki imajo že v osnovi kvadratno glavo.
Moncsa
30. 09. 2020 21.43
+4
Mi zaupaš, kakšne oblike glave imajo trolli? :D
srebrnibreg
30. 09. 2020 20.53
+15
Kaj vse so o Šarcu pisali janšisti v marcu, ko je bilo kar za ogromno število okuženih manj sedaj je pa kar vse v redu. Ni več zapiranja firm in neživilskih trgovin ter meje s sosednjimi državami kot so od Šarca zahtevali in podobnih neumnosti.
slovenc59
30. 09. 2020 20.53
+11
Pa dej zmente se ze enkrat kdo bo dajal izjave ! Itak so vse brezzvezne !
Cookie74
30. 09. 2020 20.41
+18
rekordnih 203 okizenih. cela slovenija v maskah,pa se kr govorijo kok so maske koristne.
Diabloss
30. 09. 2020 21.33
+6
dokler maske niso bile obvezne jih je bilo 130 zdaj ko so pa obvezne jih je pa čez 200