Korona

'Brez obiskov in stikov se življenje reducira na smrtonosno bolezen'

Ljubljana, 08. 12. 2020 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
44

Popolno zaprtje domov starejših za obiske ni zaustavilo virusa, saj iz večine domov poročajo o okužbah tako med varovanci kot med zaposlenimi. Je pa jasno, da je omejevanje socialnih stikov stanovalcev z bližnjimi že pustilo posledice na zdravju in življenju stanovalcev, te posledice pa bodo dolgotrajne. V društvu Srebrna nit so zato pripravili priporočila za sproščanje obiskov, ki bi bila zavezujoča za direktorje domov, hkrati pa dobra za stanovalce in sorodnike ter tudi zaposlene v domovih. Obenem pozivajo, naj se v prazničnem decembru omogoči čim več socialnih stikov.

Že vse od prvega vala epidemije so starejši, ki so nastanjeni v različnih domovih po Sloveniji, močno prikrajšani za stike s svojimi najbližjimi. Ker je lahko okužba s covidom-19 zanje hitro usodna, je bil v večini domov sprejet ukrep o popolni prepovedi obiskov. Mnogi so tako ostali brez tedenskih stikov, ki so jih nekje nadomestili telefonski pogovori in videoklici, ponekod pa je tudi teh zelo malo. Deloma je razlog v velikem pomanjkanju osebja, predvsem pa v izredno zahtevnih razmerah, ki so nastale v domovih za starejše po Sloveniji, še posebej v drugem valu epidemije, saj so številke o okuženih stanovalcih in o okuženih zaposlenih izredno zaskrbljujoče.

Zbliževalnik v DSO Vnanje Gorice omogoča stike varovancev in svojcev s pomočjo tanke prosojne stene.
Zbliževalnik v DSO Vnanje Gorice omogoča stike varovancev in svojcev s pomočjo tanke prosojne stene. FOTO: POP TV

V društvu Srebrna nit si že vse od spomladi prizadevajo, da bi pristojni oskrbovancem domov omogočili čim več stikov s svojci. Stiki so namreč izrednega pomena za psihološko podporo oskrbovancem domov, v mesecu decembru pa bo zaradi prepovedi obiskov ta stiska med oskrbovanci zagotovo še veliko večja.

O pomembnosti stikov smo že večkrat poročali. Prof. dr. Darja Zaviršek, vodja Katedre za socialno vključevanje in pravičnost na Fakulteti za socialno delo, poudarja, da so svojci stik z zunanjim svetom, ki človeka okrepi in mu daje moč, da bo spet ozdravel. "Če ni obiskov in telefonskih pogovorov z zunanjim svetom, se življenje reducira na smrtonosno bolezen, trpljenje drugih in obup. Če ni svojcev, ki prinašajo 'zdrav veter' čeprav se jih pri nas vidi zgolj kot 'nevarnost od zunaj', institucionalno rutino prekinjajo samo vizite, obroki, dajanje zdravil, svet pa postane tako stisnjen, da je v njem težko preživeti," opozarja Zavirškova.

Kako uveljavljati pravico do nujnih stikov?

V društvu so tako ob upoštevanju znanih stališč vseh vpletenih pripravili priporočila za sproščanje obiskov, ki bi bila zavezujoča za direktorje domov, dobra za stanovalce in sorodnike ter tudi zaposlene v domovih. Sorodniki si namreč želijo imeti dokument, s katerim bi lahko uveljavili pravice do nujnih socialnih stikov s svojimi sorodniki v domovih, kajti kljub dobrim praksam je preveč izjem, ki predstavljajo grobo kršenje človekovih pravic, opozarjajo v Srebrni niti.

Sestavljena priporočila so posredovali pristojnim organom, med njimi tudi svetovalni skupini na ministrstvu za zdravje, da se do njih opredelijo in podajo pripombe, a so po tednu dni dobili odgovor le od vodje posvetovalne skupine Bojane Beović. Ostali te problematike očitno ne jemljejo dovolj resno.

Beovićeva je na njihova priporočila odgovorila: "Nikakor ne nasprotujem obiskom, razen morda v akutno spremenjeni situaciji, ko obilica dela s premeščanjem stanovalcev po domu ipd. tega enostavno ne dopušča, po moji presoji to lahko traja nekaj dni. Seveda pa sta za obiske v takih razmerah potrebna sodelovanje in razumevanje na vseh straneh. Obiski v takih razmerah pomenijo dodatno obremenitev za osebje domov, najbrž pa dodatno delo predstavlja tudi poslabšanje stanja stanovalcev zaradi osamljenosti. Obiski naj potekajo po hišnem redu, ki zagotavlja čim večjo varnost, če obiskovalci tega ne morejo upoštevati, seveda obiski niso izvedljivi. Se strinjam s financiranjem OVO."

Priporočila kot pripomoček direktorjem domov

V Srebrni niti so vladi predlagali, da v PKP7 uvrsti tudi pokrivanje stroškov zaščitne opreme in hitrih testov sorodnikov, ki želijo obiskati svojce v socialnih zavodih.

Priporočila so posredovali direktorjem domov. "Menimo, da so torej naša priporočila dobrodošel pripomoček za direktorje in direktorice domov starejših, zato jih pošiljamo vsem z željo, da v prazničnem decembru, ko se približuje družinski praznik, vsi naredimo čim več, da bodo praznični dnevi prijazni za vse."

Prav tako pozivajo vodje domov, da jim posredujejo dobre prakse, ki se jih poslužujejo pri omogočanju stikov med varovanci in svojci, ki bi lahko bile v pomoč tudi drugim domovom. Med dobrimi praksami, ki se že izvajajo, sta plastična stena v sobi za stike v DSO Notranje Gorice ter poseben režim obiskov v DSO Ptuj.

Ker so ponekod strošek osebne varovalne opreme preložili na obiskovalce, v Srebrni niti pozivajo vse direktorje domov, da naj upoštevajo navodila ministrstva za delo, ki je 3. decembra objavilo poziv, naj se oprema nikakor ne zaračuna obiskovalcem varovancev.

Predlagajo naslednja priporočila o obiskih v socialnovarstvenih zavodih: 

- Logistiko urejanja obiskov (čakalne vrste, obveščanje, kontrola ob prihodu, zaščitna oprema obiskovalcev, pomoč pri oblačenju in slačenju) naj direktorji domov skušajo zagotoviti s pomočjo prostovoljcev (Rdeči križ, Civilna zaščita, Karitas) ali študentov prek študentskega servisa ali javnih del.

- Predlagajo, da so vedno dopustne izjeme obiskov, še zlasti pa v naslednjih primerih: 

ko se zaradi omejevalnih ukrepov v vedenju oskrbovanca pojavijo spremembe, ki neugodno vplivajo na zdravje in počutje ali pride do poslabšanje stanja oskrbovanca, strokovno osebje pa oceni, da bi se lahko ob vključevanju svojcev ali za oskrbovanca drugih pomembnih oseb stanje varovanca izboljšalo; ko je prisotnost svojcev potrebna zaradi učinkovite komunikacije pri oskrbovancu z okvaro sluha, vida, govora oziroma pri osebah z demenco; pričakovane bližnje smrti oskrbovanca; drugih izjem po presoji domskega zdravnika oziroma odgovorne osebe za področje zdravstvene nege.

- Vsem stanovalcem je treba glede na njihovo stanje omogočiti telefonske klice in videoklice, in to več kot zgolj enkrat na teden.

- Stanovalci morajo imeti možnost sprehoda v parku oziroma okolici doma, tudi tisti na vozičkih.

- Vsi domovi morajo sprejemati pakete s priboljški in drugimi potrebščinami za svoje stanovalce v skladu z navodili NIJZ.

- Vsi obiskovalci in tudi vsi zaposleni morajo upoštevati vsa zaščitna navodila NIJZ in MZ.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sowkenc
08. 12. 2020 15.29
+1
V spomladanskem roku pokojninska reforma ni uspela, zato bo pa v jesenskem. Tako to gre. V parlamentu ne bo potrebno niti dvigat rok ali pritiskat na tipke. Reforma je že sprejeta.
kmkm
08. 12. 2020 19.00
+2
še preden se to zgodi pa treba vložit tožbe za smrti starejših , ki ga je povzročila ta vlada upam, da bodo odgovarjali za svoje zgrešene poteze!
karot
08. 12. 2020 15.10
+8
Groza kaj delajo! Jaz zivim v tujini, poleti sem bila na obisku in sem lahko samo stirikrat obiskala svojo babico v roku 2 mesecev. Vec mi je niso pustili videti. Pred odhodom nazaj v tujino so spet zaprli domove, in mi niso pustili da se poslovim od nje, ceprav sem jokala in prosila da mi jo pustijo se zadnjic videti. Jaz sem bila vedno zdrava, nosila masko in rokavice kakor so zahtevali v domovih, merili so vrocino. Mesec in pol nazaj, jo je nekdo od zaposlenih okuzil s korona virusom. Babica je bila stara 95 in brez simptomov korone virusa. En teden kasneje je umrla. Ampak ne zaradi korone, ampak cepiva za gripo. Lansko leto so ji vbrizgali cepivo, ceprav je bila proti. Nikoli se ni cepila proti gripi v njenih 95 letih. Po cepivu lani je pristala v bolnici, komaj prezivela. Dva tedna preden je umrla en mesec nazaj, so ji spet dali cepivo proti gripi, vendar tokrat se ni "izvlekla" :( Najbolj pa me jezi, da me niso pustili k njen, da bi jo videla se zadnjic, ces, jo lahko okuzim, potem jo pa okuzi nekdo od zaposlenih! Kaj delajo z nami, neverjetno! Zgleda da se hitlerjevi casi vracajo!
kapljač1
08. 12. 2020 14.30
+3
Dokler psiha in morala človeka deluje zdravo je organizem kos vsaki bolezni . Osamitev je za mnoge že smrt sama po sebi. Starejši, brez stikov do svojih najdražjih , so tako spuščeni v "sodobne klavnice" bi rekel
Drekachi24
08. 12. 2020 13.58
+5
Skratka, vsak oskrbovanec v DSO bi moral imeti možnost izbire nekoliko večjega zdravstvenega tveganja, če bi mu to prineslo duševno olajšanje. Če bi se spet lahko počutil kot človek. Od tu naprej pa je odgovornost na vladi in vsej družbi, da ustvari pogoje za to. Seveda ob zaščiti tistih starostnikov, ki ne želijo niti malo tvegati.
METKA102
08. 12. 2020 14.28
-2
Zdravstveno tveganje je v dso veliko, kot kaže največje. Pa ne zaradi obiskov, ki jih ni, temveč zaradi zaposlenih. Verjamem, da so utrujeni, da jih je premalo, itd. vendar, to da uporabljajo vse zaščitne ukrepe, kljub temu ne bi smelo biti vprašanje.
Drekachi24
08. 12. 2020 13.54
+5
Trenutna strokovna svetovalna pomoč večinoma tradicionalno gleda na vlogo zdravnika kot na borca z boleznijo in smrtjo do zadnjega diha. Vendar so danes uveljavljeni še drugi pogledi, ki več izbire in odgovornosti dajejo samemu bolniku ali njegovim skrbnikom. Bolje je nekoliko tvegati telesno zdravje da dvignemo nivo humanosti ter duševnega zdravja. V zadnjem obdobju življenja prav tako ni vseeno, kako in s kom ga preživiš. Ni vse samo dihanje in pulz.
Klondza
08. 12. 2020 13.45
+1
Ce bi ti mal veselo skakal, ne bi bil tak brihnez. V mladosti si verjetno veliko pretrpel, da hodijo take od tebe..
Klondza
08. 12. 2020 13.43
+3
Varen, ti bi par mescev bil ali si bil skoz v sluzbi, a ne? Osebje v domovih so drugogorazredni drzavljani, suznji, ki morjo delat po 12ur, brez zasebnega zivljenja? Res si car..
lakala28
08. 12. 2020 13.42
+2
Svetovna norost, ki se ji reče Covid je očitno vsem vladam načrtno ali naivno zameglila pogled na svet. Reultat tega je, da bo večina ljudi revnih psihotikov. Če je to namen ukrepov, kdo bo prevzel odgovornost? zdravko in podobni "strokovnjaki", ki rešujejo življenja, še najbolj svoja? A je res to smisel in cilj ukrepov? Zbudi se rozmanpress, dovolj je bilo.
VAREN
08. 12. 2020 13.36
+1
Noben dom ni bil popolnoma zaprt. Popolno zaprtje pomeni noben not noben ven. Če bi bil se virus ne bi pojavil. Ko pa so zaposleni veselo skakali ven in not in uživali po svoje so prinesli okužbo.
lakala28
08. 12. 2020 13.39
+0
VAREN
08. 12. 2020 13.48
-1
METKA102
08. 12. 2020 13.25
+2
Po vseh teh problemih v dso, bi jih bilo treba ukiniti ali vsaj povsem predrugačiti. Morali bi narediti povsem drugačen sistem od tega 'bolnišničnega', kjer ni niti d od doma (mislim na dom doma). Je rekel pokojni gospod, ki je bil tudi v domu: z vsem sem se sprijaznil, le s tem ne, da moram zadnje dni bivati z nekom, ki ga v življenju nisem videl in se z njim nimam ničesar pogovoriti.
SKRIPT
08. 12. 2020 13.24
+2
Kaj pa je naredilo to obskeurno drustvo za starejse, NIC, samo pisejo imn nekaj predlagajo, plelsi steklo pa je inovacija,, ne me....
planetZ3
08. 12. 2020 13.13
+4
Me prav zanima, koliko svojcev je vzelo starejšo osebo iz dso domov. Saj ne trdim, da imajo vsi to možnost, zagotovo jo pa mnogi imajo. Pa še večina nas je zdaj itak doma. Zdi se kot da so danes važni samo še otroci in travme njihovih staršev zaradi ukrepov, starcev pa nihče več nič ne vpraša. O njih se odloča kot da so tretjerazredni. Z njimi bo tako kot reče vlada, minister, vodstvo dso, najbližji. Žalostno res.
Karantanija
08. 12. 2020 13.38
+6
Marsikdo bi rad vzel svojega starša nazaj domov, vendar je za težko bolne, z demenco in drugimi boleznimi, takim ljudem bolje v domu, kjer imajo usposobljeno osebje, medicinske sestre, zdravnika. V domovih imajo tudi razne naprave, s katerimi jih dvigujejo, polagajo v banje, da jih lahko okopajo. Žal pride čas, ko je hočeš - nočeš tvojo drago osebo potrebno dati v roke tistim, ki to zmorejo. In to še preden sam zboliš, kajti, marsikdo zaradi nemoči in razdajanja ob takem bolniku zboli sam. Govorim iz lastnih izkušenj. Toliko jih je, nelepih, da bi lahko človek napisal knjigo svojega življenja. Zato nikoli ne smemo obsojati sorodnikov, ki so svoje najbližje "dali" v dom, da so se jih rešili, kakor velikokrat slišimo od tistih, ki jih ta del življenja, hvala Bogu, še ni doletel. Kdo pa ne bi rad videl, da bi bili starši zdravi in doživeli 100 let!?
proofreader
08. 12. 2020 13.04
+1
Vsaj Zoom bi jim lahko dali.
fortunas
08. 12. 2020 13.21
Dali, pomeni zastonj, torej jim piši, pa mogoče tudi dobiš v kar pa močno dvomim, glede na to, da je to Ameriška zadeva, mogoče pa misliš, da bi ti Slovenski davkoplačevalci plačali to.
Hajni
08. 12. 2020 12.48
+4
Dejstvo je da največja kriza korone šele prihaja. Ne samo psihični problemi zaradi omejitev, še večja kriza bodo enormni zaostanki v zdravstvu. Vprašanje koliko smrti bo imela na vesti korona in koliko ukrepi ter neizvajanje rednih zdravstvenih dejavnosti.
fortunas
08. 12. 2020 12.59
+1
Za zdravstvo so največji problem simulanti, ki ga po nepotrebnem obremenjujejo in takih je najmanj 1/3, to so tisti, ki stalno hodijo na bolniške, čeprav jim nič ni, samo, da ni treba delat.
crazymoto
08. 12. 2020 11.55
+6
Res upam da bodo ti naši vladniki ki si zmišljujejo ukrepe... v starosti ostali sami!!! res upam da ostanete sami!!! pa res upam da zadnja leta svojega življenja ne občutite toplega stiska roke... res upam da ne slišite tople besede... pa res upam da boste umirali v samoti!!! Isto kot se zdaj dogaja po DSOjih... Žalostno upam da boste vsi odgovarjali za svoja nečloveška dejanja... oziroma dejanja storjena proti državljanom ki so vas izvolili!!! ŽALOSTNO DA NIMATE VESTI!!!
SKRIPT
08. 12. 2020 11.27
+0
Drustvo srebrna nit je virus
slo_veter
08. 12. 2020 10.59
+4
zakaj se ne objavi, za koliko se je povečalo št. samomorov. Žalostno, a to smrti, ki se jih da skoraj najlažje preprečiti.
Jak Tobim
08. 12. 2020 10.48
+4
otroci - slepi novinarji. otroci - dogaja se katastrofalni zločin nad otroci. brez socialnih stikov in brez izobraževanja. ubijajo se, dobesedno, otroci. ubijajo se otroci. ne morejo pšteti življenja starčkov, ne da bi štela življenja otrok. kaj vam je? a ste se tako noro podelali od strahu, da več ne upata napisati najbolj temeljne resnice. ubili smo otroke. stroka je žrtvovala vse kar narod ima - lastne otroke za reševanje življenj tistih, ki se jih rešiti ne da pa če se vse ostale takoj sedaj postreli. kje je konec te norosti. otroci morajo v šole. sedaj in takoj. zločinska stroka pa mora na sodišče kto je to bilo po drugi vojni. in tudi na znamenitem sojenju medicincem tretjega rajha v Nurnbergu so se ti čudili, zakaj se sodi njim, ki so delali samo dobro s tem, da so pobilo milijone. medicinci.
fortunas
08. 12. 2020 12.36
+1
Jaz sem vprašal nekaj otrok, starih od 7-16 let, če bi rajši hodili v šolo, ali jim je boljše od doma in mogoče ne boš verjel, ampak niti eden si ne želi v šolo, pogrešajo pa malo druženje izven šole in po moje bi ti rad, da gredo otroci v šolo samo zaradi tega, da jih nimaš doma in se ti ni treba ukvarjati z njimi, kar je zelo žalostno.
METKA102
08. 12. 2020 13.18
+1
Zdaj pa že kar pretiravaš. Le kdo ubija otroke? Je pa res, da smo vsi skupaj veliko prikrajšani, vendar se z voljo veliko lahko naredi. Ali nam padajo bombe na glavo? Smo brez strehe, hrane itd. Kolikokrat se je pisalo, da starši nimajo(mo) časa zanje, ker so in otroci in starši tako zelo zaposleni. Starši so le taksisti, ki jih vozijo z enega dejavnosti na drugo. Zdaj se je vse vsaj malo umirilo, je pa res, da je treba veliko volje in moči, da se vpelje tudi doma red in disciplina. Potem pa gre.
GospodT
08. 12. 2020 10.42
+8
Smrtonosna bolezen? A res ne gre enega članka napisati brez rumenila? Mojo mammi in njenega moža je stroka tako prestrašila, da sta bila vsa panična in v solzah. Na koncu je on imel en dan glavobola, ona 2 dni proti večeru malce vročine in 1 dan glavobola. To je bilo vse. Manj kot prehlad. Sta pa bila na cinku, vitaminu d3, c. Ne razumem zdravnikov in medijev, ki tako strašijo ljudi. Prebolevanje bolezni je vsekakor mnogo težje, če si prepričan, da boš kar umrl, če stakneš korono. Kako to novinarjem in stroki ni jasno?!
GospodT
08. 12. 2020 10.49
+8
PS. Saturacijo sta si merila 2x na dan in je bila vseskozi med 97 in 99, Jaz še zdrav nimam toliko kot moji starci s korono. Pa ne me basat s smrtonosno boleznijo.
slo_veter
08. 12. 2020 10.57
+3
ja samo če ni boom efekta .. te ljudje ne poslušajo, razmišljajo s svojo glavo.
amoteamo
08. 12. 2020 11.18
+4
Moja mama je v domu že pet let. Stara je 97 let. Pri drugem testiranju v novembru je bila pozitivna, obiski so v domu prepovedani že od sredine oktobra. ????!!! Preseljena je bila v rdečo cono za 17 dni, bila je brez vsakih simptomov in je to dobro prestala, edina posledica je v tem, da je shujšala. Kalvarija se je pričela sedaj, ko se je ponovno vrnila v svojo sobo, je depresivna, zlovoljna, nima apetita, odklanja hrano. To je za dementno osebo preveč in je očitno posledica dolge izolacije in onemogočenih stikov s svojci.
Moncsa
08. 12. 2020 11.35
+3
amoteamo to je zelo žalostno. Verjetno ni tvoja mama edina taka, in ker marsikdo ni preživel IZOLACIJO (in ne covid), jim ni sram pripisati k žrtvam korone. Upam, da se bo opomogla, saj tistim, ki so preboleli, omogočijo obiske. Iz izkušenj: obiski vnuk ali pravnuk močno dvigne moralo :)) Moja babica, tudi dementna, si spravila k sebi le, ko so prišli tamali na obisk. Prav razcvetela je :)
fortunas
08. 12. 2020 12.42
+1
Moj sodelavec, star 32 let, ki se je okužil pravi, da je bilo zelo hudo, pa nima nobenih drugih bolezni in še po 3 tednih pravi, da ni še ok, pa tudi prepričan, da bo kar umrl ni.
Hinkoinvinko
08. 12. 2020 10.33
+7
Virus je kot gravitacija. Nihče ne ve točno, kaj se z njimi dogaja in ni ga možno na noben način zaustaviti. Virus je del strukture vsega, kar nas obdaja, ker je informacija. Tudi vaša cenzura ne zaustavi te informacije. To bi morali ljudje vedeti. Zaustaviš lahko bakterije, virusov ne moreš. Znanost o tem noče spregovoriti.