Korona

Britanci lahko spet potujejo in se družijo v notranjosti lokalov

London, 17. 05. 2021 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
9

V Združenem kraljestvu, kjer je več kot polovica prebivalstva že prejela en odmerek, tretjina pa dva odmerka cepiva, so še dodatno omilili ukrepe. In to kljub temu, da se v državi širi tudi indijska različica koronavirusa. Ljudje se tako lahko znova družijo v notranjosti lokalov, odprli so tudi kinodvorane, muzeje in športne dvorane. Sprostila so se tudi potovanja, a le v države, ki so na t. i. zelenem seznamu.

Britanci se znova lahko družijo v notranjosti lokalov
Britanci se znova lahko družijo v notranjosti lokalov FOTO: AP

Na Otoku so danes naredili velik korak k normalnosti. V Angliji, Walesu in večjem delu Škotske lahko znova strežejo v notranjosti lokalov in restavracij. 

"Novost kuhanja doma se je že izpela. To, da se lahko spet zunaj družimo s prijatelji, je fantastično in dobro je, da se znova zažene gospodarstvo," je dejal Mike, ki se je s še dvema prijateljema za zajtrk dobil v enem od lokalov. 

Po več mesecih so znova odprli tudi kinodvorane, muzeje in športne dvorane. Objemi so znova dovoljeni, prav tako gostje, ki ostanejo čez noč, ter turistična potovanja.

Po državi se sicer epidemiološki ukrepi sproščajo različno hitro. Na Škotskem so tako v notranjih prostorih denimo dovoljena druženja šestih odraslih oseb iz treh različnih gospodinjstev, medtem ko v škotski prestolnici Glasgow še vedno veljajo strožje omejitve. 

V Severni Irski bodo ukrepe omilili šele prihodnji teden, 24. maja. 

Britanski turisti prispeli v Faro
Britanski turisti prispeli v Faro FOTO: AP

Prvi potniki odleteli na Portugalsko

Za zdaj so se sprostila le potovanja v države na britanskem zelenem seznamu in ob pogoju vzajemnosti. Za potnike iz teh držav bosta obvezna predložitev negativnega izvida PCR-testa ter ponovno testiranje v dveh dneh po prihodu na Otok.

Prvi turistični let iz Združenega kraljestva po lanskem poletju je bil iz Manchesterja v Faro na Portugalskem, ki je na zelenem seznamu. 

"Občutek je neverjeten, tako dobro je biti spet tu, potovanja sem zelo pogrešal," je za Sky News dejal eden od potnikov na letalu.  

Britanski turisti po dolgem času na pot
Britanski turisti po dolgem času na pot FOTO: AP

Popolna odprava omejitev konec junija pod vprašajem

Vlada je sicer končno sprostitev vseh epidemioloških ukrepov napovedala za 21. junij, vendar pa je zaradi širjenja indijske različice novega koronavirusa zdaj možnost zanjo le še 50-odstotna. 

Britanski premier Boris Johnson je izpostavil, da so znova dosegli nov mejnik pri sproščanju ukrepov, da pa morajo biti pri tem zelo pazljivi. Dodal je, da pozorno spremljajo širjenje indijske različice novega koronavirusa in da hitro ukrepajo, kjer naraščajo okužbe. 

Čeprav je vlada sledila svojem načrtu in danes uveljavila dodatno sproščanje ukrepov, je Johnson prejšnji teden opozoril, da bi lahko bila popolna odprava omejitev, ki je predvidena za 21. junij, ogrožena zaradi indijske različice virusa.

Britanski javni zdravstveni sistem ni pod prevelikim pritiskom, je še povedal Johnson.

Na območjih, kjer se pojavlja indijska različica, velik odziv na cepljenje

Prejšnji teden je število primerov okužb z indijsko različico na Otoku naraslo s 520 na 1313, največ pa so jih zabeležili na severu države, v mestih Bolton in Blackburn. V Boltonu in drugih krajih, kjer so se pojavili posamezni izbruhi indijske različice novega koronavirusa, so zato v zadnjih dneh pospešili cepljenje. 

Danes se je tako več tisoč ljudi, med njimi tudi 17-letniki, postavilo v vrsto, da bi prejeli svoj odmerek cepiva. Lokalne oblasti so namreč sporočile, da bodo ne glede na državno strategijo cepile tudi tiste, ki si to želijo. Za to pa se jim ni bilo treba niti naročiti. Samo čez vikend so v Boltonu cepili več kot 5000 ljudi. 

Prve ugotovitve Univerze v Oxfordu kažejo, da so cepiva učinkovita tudi proti indijski različici. 

Trenutno so sicer po državni strategiji v Angliji za cepljenje na vrsti starejši od 38 let. Doslej je bilo z dvema odmerkoma cepljenih že več kot 20 milijonov (30,2 odstotka) prebivalcev, z enim odmerkom pa 36,5 milijona (54,9 odstotka) prebivalcev.

Velika Britanija je bila lani med pandemijo ena najbolj prizadetih držav. Doslej so našteli že več kot 127.000 smrti zaradi covida-19. 

Stroški boja s pandemijo so na Otoku narasli že na 372 milijard funtov (431,5 milijard evrov), samo v letošnjem letu so se ti stroški povečali za več kot 100 milijard funtov (116 milijard evrov). 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
18. 05. 2021 16.48
V DALMACIJI JIH ŽE ČAKAJO!DOBRI GOSTJE,SNIFAJO,VRSTICA KOKE TU ALI TAM,IGLICA,PA TAKE"DOBROTE"SO ZA NEKATERE ANGLČEŠKE TURISTE STALNA PRAKSA!
Ivar The Boneless
17. 05. 2021 18.51
+1
A mi pa rabimo potrdila? Britanci pa lahko prosto po presernu? Verjetno je Logarjeva vecja strokovnjakinja? Hahaha
crnibeli
17. 05. 2021 17.20
+0
Oh ti sevi.Spanci so že prosti vseh.Se sprehajajo svobodno ni epidemije.So pa vsi zagovorniki na sodušču.
Uporabnik1996024
17. 05. 2021 17.05
+0
Indijski sev je samo v glavi njihovega premierja.
Uporabnik1996024
17. 05. 2021 17.04
+0
Ostanite zdravi. Ne cepite se.
Walter Pravicek
18. 05. 2021 16.49
SAM SEBI TO GOVORI ALI CELO PIŠI!NI PRISILE!
1236
17. 05. 2021 15.21
+4
cepite se vsako leto trikrat da boste lahko potovali. Pa kaj ima veze cepivo z potovanjem. virus je smrtonosen zato ostanite doma.
mangomango
17. 05. 2021 15.11
-10
cepite se, pa bo pri nas enako
Ivar The Boneless
17. 05. 2021 18.52
+4