Korona

V Nemčiji delež britanskega seva v 14 dneh s šestih na 22 odstotkov

Bruselj / Berlin, 17. 02. 2021 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po Evropi se širijo novi sevi koronavirusa. Težave zaradi hitrega širjenja britanske različice, ki je vsaj 35 odstotkov bolj nalezljiva kot prvotni koronavirus, imajo v Nemčiji. Prav zaradi nevarnejših sevov so prepovedali vstop v državo prišlekom iz več deset držav. Britansko različico novega koronavirusa pa so pri skoraj vsaki drugi pozitivni okužbi potrdili na Danskem. V odziv na nove seve je Evropska komisija predstavila načrt "Hera Incubator", ki vključuje tudi okrepitev prepoznavanja novih različic ter razvoj novih in prilagojenih cepiv.

Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha se je delež britanske različice med potrjenimi okužbami v slabih dveh tednih povečal s šest na več kot 22 odstotkov. "Predvidevamo, da bi lahko ta različica kmalu postala prevladujoča," je novinarjem dejal zdravstveni minister Jens Spahn. Odstotek okužb, ki so posledica te različice, naj bi se namreč vsak teden podvojil. Dodal je, da gre 1,5 odstotka okužb z novim koronavurusom na račun južnoafriške različice.

Za britansko različico strokovnjaki ocenjujejo, da je najmanj za 35 odstotkov bolj nalezljiva kot prvotni novi koronavirus.

Nemška vlada je pred kratkim povečala sredstva za laboratorije za sekvenciranje gena virusa, da bi pridobili jasnejšo sliko o širjenju različic novega koronavirusa v državi.

Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha se je delež britanske različice med potrjenimi okužbami v slabih dveh tednih povečal s šest na več kot 22 odstotkov.
Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha se je delež britanske različice med potrjenimi okužbami v slabih dveh tednih povečal s šest na več kot 22 odstotkov. FOTO: Shutterstock

Na Danskem britanska različica novega koronavirusa skoraj vsak drugi primer okužbe

Na Danskem so britansko različico novega koronavirusa nazadnje potrdili pri skoraj vsaki drugi pozitivni okužbi, kar potrjuje njeno hitro širjenje. Kot je danes objavil danski inštitut za javno zdravje (SSI) so v prvih treh dneh minulega tedna različico B.1.1.7 potrdili pri 47,5 odstotka sekvenciranih pozitivnih testih.

Na Danskem so novembra lani potrdili prvi primer britanske različice virusa sars-cov-2. Na začetku so jo nato odkrili pri 0,3 odstotka analiziranih testih, ob prehodu leta sta bila dva odstotka, nato je sledilo hitro širjenje: zadnji januarski teden 19,6 odstotka, v prvem tednu februarja 30,7 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doslej so na Danskem britansko različico sars-cov-2 potrdili pri 2510 ljudeh. Poleg tega so potrdili devet primerov južnoafriške različice B.1.351. Na splošno število novih okužb z novim koronavirusom na Danskem sicer pada vse od sredine decembra.

V Nemčiji ukrepov še ne bodo sproščali 

V Nemčiji že mesec dni veljajo strogi ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ki so pripomogli k bistvenemu znižanju števila novih okužb v letošnjem letu. Tako nemška kanclerka Angela Merkel kot ostali predstavniki nemške vlade menijo, da čas za omilitev ukrepov še ni napočil in pri tem opozarjajo prav na nevarnejše različice novega koronavirusa.

Prav zaradi nevarnejših novih različic novega koronavirusa je Nemčija vstop v državo z nekaj izjemami prepovedala prišlekom iz več deset držav in regij, kjer so nevarne različice novega koronavirusa že razširjene. Na seznamu so med drugim Velika Britanija, Portugalska, Brazilija in Južnoafriška republika ter sosednji Češka in avstrijska zvezna dežela Tirolska.

Po podatkih RKI so doslej v Nemčiji potrdili 2.350.399 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 66.164 covidnih bolnikov.

Da se po Evropi širita bolj nalezljivi južnoafriški in britanski sev, je na današnji novinarski konferenci izpostavil tudi direktor NIJZ Milan Krek. Dejal je, da bi to lahko Evropo pripeljalo v tretji val. 

Bruselj z načrtom za pripravo Evrope na grožnjo različic novega koronavirusa

Evropska komisija je danes predlagala načrt za pripravo Evrope na okrepljeno grožnjo različic novega koronavirusa, ki vključuje pospešitev postopkov za odobritev prilagojenih cepiv proti različicam in krepitev proizvodnje cepiv.

"Nove različice virusa se pojavljajo hitro. Še hitreje moramo prilagoditi naš odziv," je ob predstavitvi načrta poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je načrt poimenovala "Hera Incubator", torej inkubator načrtovane evropske agencije za odzivanje na zdravstvene krize, znane po angleški okrajšavi Hera. Predvideva sodelovanje raziskovalcev, biotehniških podjetij, proizvajalcev in javnih organov v EU in globalno pri prepoznavanju novih različic, razvoju novih in prilagojenih cepiv, pospeševanju procesov za odobritev teh cepiv ter zagotavljanju proizvodnih zmogljivosti.

Inkubator bo po navedbah komisije pomemben tudi v okviru zagotavljanja dolgoročne pripravljenosti EU na zdravstvene krize.

Komisija med ključnimi ukrepi izpostavlja krepitev pripravljenosti, razvoj cepiv, ki bodo učinkovita v boju z različicami virusa, in krepitev proizvodnih zmogljivosti. V okviru tega podrobneje opredeljuje tri polja ukrepanja: prepoznavanje in analiziranje različic, pospešitev odobritve prilagojenih cepiv in krepitev proizvodnje.

Ursula von der Leyen je predstavila načrt za pripravo Evrope na grožnjo novih različic koronavirusa.
Ursula von der Leyen je predstavila načrt za pripravo Evrope na grožnjo novih različic koronavirusa. FOTO: AP

V okviru prizadevanj za izboljšanje prepoznavanja in analiziranja različic predlaga razvoj specializiranih testov za nove različice in podporo genomskemu sekvenciranju v članicah z najmanj 75 milijoni evrov. Pri tem izpostavlja cilj, da je treba zagotoviti petodstotno genomsko sekvenciranje pozitivnih testov. Predlaga tudi 150 milijonov evrov za krepitev raziskav in izmenjave podatkov glede različic.

Pri tem komisija predlaga zagon mreže za klinične raziskave z nazivom Vaccelerate covid-19, ki naj bi združevala 16 članic EU in pet pridruženih držav, vključno s Švico in Izraelom. Cilj je izmenjava podatkov ter postopno vključevanje otrok in mladih v klinične raziskave.

Pospešeno odobritev prilagojenih cepiv naj bi Unija zagotovila na podlagi modela cepiva proti gripi, s spremenjenim postopkom, ki omogoča odobritev na podlagi manj podatkov, ki jih je treba posredovati Evropski agenciji za zdravila (Emi). Predvidena pa je tudi nova kategorija nujne odobritve na ravni EU.

Za okrepitev proizvodnje cepiv proti covidu-19 pa bo unija nadgradila obstoječe pogodbe oziroma sklenila nove pogodbe s farmacevtskimi podjetji glede razvoja novih in prilagojenih cepiv na podlagi financiranja EU.

Te nadgrajene in nove pogodbe bodo po navedbah komisije vključevale podroben in verodostojen načrt glede zmožnosti za proizvodnjo cepiv v EU in zanesljiv časovni okvir. To pa naj ne bi preprečilo EU, da po potrebi preuči možnosti virov zunaj EU, če te izpolnjujejo evropske varnostne zahteve.

Koronavirus pasica november

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xyz2023
17. 02. 2021 17.28
Ne vem zakaj rabimo tuja cepiva, ko pa imamo domača že ves čas na razpolago. Domač šnops prime proti vsem sevom, tudi proti najbolj nalezljivemu Slovenskemu
Corvette
17. 02. 2021 17.21
Ivermectin, vitamin C in D3 in drugi dan si zdrav, a ne doktorji. Samo to je prepoceni, ker stane vse skupaj 5 evrov.
Kazimir Plemeniti
17. 02. 2021 16.36
+2
Že lansko leto je bil napovedan niv sev in tretji val v začetku 2021, ampak takrat ste se norčevali, da je to samo teorija zarote.
vax-o-mat
17. 02. 2021 16.16
+0
.....največji nateg se nadaljuje....
nnnnnnnnnnn
17. 02. 2021 16.11
+1
Men se to vse skup zdi kot propaganda za pospeševanje cepljenja. Zakaj ne objavijo kako točno delajo te meritve itd. Ker če dela to isti folk ki je predlagu da v gostilno prideš z masko , sediš in ješ pa brez ... pol nimam kej več povedat
Voluhar7
17. 02. 2021 16.01
+1
Kaj nam pa pomaga aplikacija nič. Bolani morajo ostati doma pa tisti ki so bolani in gredo nimajo aplikacije in spet začaran krog. nesmiselno, Smisel bi imela da bi jo bolni morali imet obvezno naloženo, tako če že gre kam si vsaj vedel kje bi lahko fasal korono. v trgovinah zboli manj kot 0,7 % ljudi . Lazejo ker se zabavajo na ferštah doma pol pa krivo delovno mesto in trgovina.
borec91
17. 02. 2021 15.51
+3
ste pripopali fotko corona virusa pod mikroskopom pol res ne vem zakaj lazne teste rabite
Holyspank
17. 02. 2021 15.49
-3
Pospešeno odobritev prilagojenih cepiv naj bi Unija zagotovila na podlagi modela cepiva proti gripi, s spremenjenim postopkom, ki omogoča odobritev na podlagi manj podatkov, ki jih je treba posredovati Evropski agenciji za zdravila (Emi). Predvidena pa je tudi nova kategorija nujne odobritve na ravni EU.
Holyspank
17. 02. 2021 15.50
+1
Sploh ne zveni v nasprotju z zdravo pametjo. Ne, niti malo...
borec91
17. 02. 2021 15.48
+6
krek ti si en velik butl res pa si bajno placan vecina najbol rizicnih je pomrla in cetrtina ce ne vev ga je prebolela tako da kaj hujsega ni za pricakovat razen ce cepivo nebo krivo za tretji val ta moznost pa obstaja
borisss
17. 02. 2021 15.48
+2
Sama nategancija iz dneva v dan
Holyspank
17. 02. 2021 15.47
-2
Najbrž ja...
borec91
17. 02. 2021 15.43
+4
ja najbols da nas za 100let zamrznete lopovi pokvarjeni
Cmrlek
17. 02. 2021 15.42
+0
Joj dej, ja in? Samo prej se bo narod prekužil in to je vse.
nebel
17. 02. 2021 15.37
+2
Rusko cepivo deluje na vse seve, ni odvisen od različic. S tem pa bi se cepil.
nebel
17. 02. 2021 15.39
+6
A mi samo sluga pokorni sledimo EU in zato zaostajamo in dobivamo najslabšo Astrozeneco.
borec91
17. 02. 2021 15.45
+0
tud jaz veliko rajsi kot z bilo katerim drugim v bistvu se najbol stestiran saj tam so znanstveniki res znanstveniki in ne kot v drugod kjer jim je bistvo denar in se vec denarja
Aleks 85
17. 02. 2021 15.25
+6
Do kdaj bomo nemo opazovali
MucaNeGrize
17. 02. 2021 15.18
+7
Ni problema . Ruska cepiva primejo na vse te seve . Samooo .. najprej je treba Rusom podati roko in ne prikimavati usa
Gemma 1961
17. 02. 2021 15.13
+6
Kako nam ni jasno tam kjer so najvec denarja potalali tam najvec silijo s temi sevi .Treba je opraviciti pokraden denar
Izet Fazlinovi?
17. 02. 2021 15.09
+8
Možnost za ponovno okužbo s tem sevom je 0,7 %, hitrost širjenje ni več okoli 70% pač pa že samo 35 %, ne povzroči težjega poteka bolezni. Ni potrebno strašit. VIR: znanstvena literatura
KOdOvce
17. 02. 2021 15.21
+3
Hvala za znanstveno razlago, sedaj pa grem divjat 120% na uro!
PridenDrzavljan
17. 02. 2021 15.04
+5
Se ne boste nehali...vsako tele ma svojo vesele
Sventevith
17. 02. 2021 15.00
+6
evo, gotovi smo. Me je že čudilo to odprtje, ampak zdaj bo lažje na krivca pokazat ;)