Korona

Bruselj namerava sprožiti postopek za reševanje sporov glede dobav cepiva AstraZenece

Bruselj, 18. 03. 2021 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
9

Evropska komisija namerava sprožiti mehanizem za reševanje sporov, ki ga vključuje pogodba o nakupu cepiva proti covidu-19 s švedsko-britanskim podjetjem AstraZeneca, so sporočili v Bruslju. O tem se komisija posvetuje še z državami članicami.

Glavni govorec komisije Eric Mamer je pojasnil, da komisija pripravlja pismo, v katerem bo AstraZeneco pozvala k pogovorom v okviru mehanizma za reševanje sporov, ki je del pogodbe. O tem se še posvetujejo s članicami Unije, a želijo pismo poslati čim prej, je dodal na današnji novinarski konferenci v Bruslju.

Kot je dodal govorec Komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker, pogodba obema stranema omogoča, da drugi strani pošlje povabilo k pogovorom v okviru mehanizma. Pogovori potekajo v 20 dneh po povabilu. "Cilj tega postopka je, da v dobri veri dosežemo rešitev, ki bo ustrezala obema stranema," je povedal.

AstraZeneca

Povabilo je prvi korak v tem postopku, pri čemer predstavnika Komisije o nadaljnjih korakih nista želela govoriti. Evropska komisija namerava ukrepati, potem ko je britansko-švedsko podjetje napovedalo dobavo precej manj odmerkov cepiva, kot je obljubilo v pogodbi. AstraZeneca bo namreč od začetka leta do konca marca EU predvidoma dobavila 30 milijonov odmerkov namesto 90 milijonov, kolikor so se dogovorili v pogodbi. Za drugo četrtletje pa je napovedala 70 milijonov odmerkov namesto 180 milijonov, kolikor jih je napovedala sprva.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
18. 03. 2021 20.03
Ravno zaradi takih primerov ne smejo biti formacevtske korporacije in njihovi direktorji imuni proti tožbam. Korporacijska imuniteta za katero se pred zakonom skrivajo direktorji je največji rak t ega Sveta. Če so naredili cepivo, ki pobija večji procent ljudi, kot virus in so ga zaradi svoje velike požrešnosti spravili na trg morajo vsi odgovorni plačati odškodnine in iti za dolg čas tudi za rešetke. V nasprotnem primeru ta kriminal samo spodbujamo, Tu sploh ne bi smelo biti niti o tem nobene debate.
Generacija56
18. 03. 2021 19.18
+1
Kaj ko bi sprožili preiskavo o odgovrnosti za smrti po cepljenju? A jih ni? Aja, potem pač ne...
anatomija
18. 03. 2021 17.32
+1
Odvzeti denar , ki je bil vložen za izdelavo cepiva in zaračunati penale . Drugače bo AstraZeneca zahtevala , da Evropa odkupi naročeno cepivo , ko bo narod precepljen in ga ne bomo več potrebovali
jesenvoyo
18. 03. 2021 16.46
+3
Lopovska firma , ki je opetnsjstila EU tako z dobavo in kot ksže še z dvomljivo kvaliteto cepiv.
Zverina56
18. 03. 2021 16.37
+0
Nobene novice o "nenadni smrti" Tanzanijska predsednika Johna Magufulija? Eden izmed redkih, kateri ni uvedel nobenega "lockdowna" in dokazal s preprostimi testi, da so PCR testi nezanesljivi in lej ga zlomka, še eden izmed predsednikov s predhodno smrtjo zaradi "srčnega zastoja" samo par mesecev za primerom v Burundiju, kjer je ravno tako predsednik zavrnil vse ukrepe in zaklepanja ter izgnal WHO iz svoje države in ravno isti primer s predhodno smrtjo zaradi "srčnega zastoja" Samo naključje?
rock on !!!
18. 03. 2021 16.14
+1
Dadas
18. 03. 2021 16.08
+4
Elizabeta in UK še vedno vleče vse niti. Imperij še zdaleč ni fuč.
Haloo
18. 03. 2021 15.58
+5
tožba zapreti firmo
BogiEmil
18. 03. 2021 15.45
+1
Tko so se svetovne vojne začele, mic po mic pa smo tm ... Anglija že vedla, zakva mora vn iz Europe ...